Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakie autobusy? na wschodzie normalnie. każdy swoim autem. :D

Opublikowano

11. lipca 2022 r. w rocznicę 'krwawej niedzieli' ulicami Warszawy przeszedł Marsz Wołyński, upamiętniający Polaków bestialsko pomordowanych przez bandy OUN-UPA na Wołyniu w 1943 r.

Po dotarciu do wmurowanej pamiątkowej tablicy na gmachu Domu Polonii, ku czci pomordowanych na ziemi wołyńskiej, lwowskiej, podolskiej i pokuckiej za to, że byli Polakami, zebrani uroczyście odśpiewali hymn narodowy, odmówili modlitwę za wszystkich pomordowanych. W trakcie przemówień organizatorów, podejrzany osobnik, sprawiający wrażenie będącego pod wpływem środków odurzających, położył niesiony wysoko niewybuch. Ku ogólnemu zdezorientowaniu oraz próbie odejścia podejrzanego prowokatora, nasz kol. Arek Łukasiewicz obezwładnił zamachowca oddając go w ręce policji. Była to, niestety, skuteczna próba zakłócenia przebiegu uroczystości końcowych.

11072022-01.jpg&fb_obo=1&utld=org.pl&stp

maxresdefault_live.jpg&fb_obo=1&utld=yti

Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał:

ile razy dziennie te autobusy jezdza-nie chce mi sie sprawdzac-obstawiam 2 razy rano,dwa razy popoludniu, 

u nas tez jezdzi taki niedobitek ,z sasiedniego powiatu przyjezdza.

ceny pewnie nizsze niz w stonce ??  ile razy w tygodniu jezdza ? 

nawet ciebie by bylo stac.

https://golf.krakow.pl/cennik/

Jeżdzą tyle żeby wszystkie dzieciaki zwieść i rozwieść ale ile razy to nie mam pojęcia.

Jakie ceny nie wiem ale mówią że względem groszka czy stokrotki nie ma istotnych różnic. Jeżdżą najczęściej co 2 dni. 

Jest lotnisko i pole golfowe, co jeszcze masz w tej metropolii? 

Opublikowano

cos dla ciebie-popatrzec przynajmniej bedzies mogl 😂

https://clubinfinity.pl/

dziwne tyle masz pola i nie widzisz jak autobusy jezdza??godziny spedzone w polu i zadnych obserwacji ?? ja jak sobie jezdze to obserwuje jak samoloty nadlatuja na lotnisko.

wiesz jak wygladaja problemy pierwszego swiata ??

festyn gminny godzina 22 za chwile i sms z wiezy kontroli lotow ze samolot ma opoznienie i nie wolno odpalic sztucznych ognii -10 minut musialem czekac na pokaz..

35 minut temu, Pafnucy napisał:

jakie autobusy? na wschodzie normalnie. każdy swoim autem. :D

sa tacy co na rowerach popylaja..

Opublikowano (edytowane)

rower to dla relaxu.

w pedałach jest moc i przyszłośc. :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano

mam takiego kolege co lubi jezdzic na rowerze i jednoczesnie pedalowac- on w twoim wieku jest ,tyle ze jest juz zajety-ma fajna blondyne pod wasem.

niedawno rower mu ukradli ale odzyskal.

Opublikowano
11 minut temu, Morion napisał:

@up 

A tak turystycznie to jest u Was co zwiedzać?

Zależy co cię interesuje.

8 minut temu, jacus napisał:

cos dla ciebie-popatrzec przynajmniej bedzies mogl 😂

https://clubinfinity.pl/

dziwne tyle masz pola i nie widzisz jak autobusy jezdza??godziny spedzone w polu i zadnych obserwacji ?? ja jak sobie jezdze to obserwuje jak samoloty nadlatuja na lotnisko.

wiesz jak wygladaja problemy pierwszego swiata ??

festyn gminny godzina 22 za chwile i sms z wiezy kontroli lotow ze samolot ma opoznienie i nie wolno odpalic sztucznych ognii -10 minut musialem czekac na pokaz..

sa tacy co na rowerach popylaja..

Ty masz jakąś obsesje na punkcie tych autobusów? Nie masz samochodu że to dla ciebie takie istotne?  Co do obserwacji to jesli masz dostatecznie duże pole to autobusy jeżdzą daleko i możesz je przeoczyć lub z przyzwyczajenia nie zauważać. Pewnie jakbym miał pińć morgów i się ciągle opieprzał to liczyłbym autobusy, samoloty  i jak długo sasiad kosił trawnik. Nie zwracam na takie bzdury sprawy bo z autobusów nie  korzystamy, a ile razy one dzieciaków rozwożą  to chyba potrzebne tylko wójtowi do wyliczeń. 

Obserwujesz samoloty? Gratuluje! Wspaniałe osiągnięcie. Tak samo pociągi obserwowali (699) Miłośnicy Kolei ;) - YouTube

• Haha 1
Opublikowano

ty nie masz takich mozliwosci, kolo domu gdy nic nie gra to moge jeszcze slucha jak pociagi gwizdza, nawet linia kolejowa jest na zadupiu.

ja mam tylko rower  do tego stary i kupilem uzywany chinski..

uslugi publiczne to wskaznik rozwoju gospodarczego regionu-tam gdzie nie ma komunikacji publicznej nie ma niczego..

ty masz w ogle jakies pojecie o swiecie ?? oprocz pszczyny to byles gdziekolwiek . z atrakcji tamtejszych to zamek i jarmark z ptakami-bedziesz sprzedawal kanarki czy co ??

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak sie jest dziadem zdanym na komunikację publiczna to bez tego faktycznie ani rusz Dziwne że tak cie to obsesyjnie interesuje. Całe życie autobusami sie jeździło to teraz  taka psychoza? 

Pojecie o świecie?  I ty niby masz potencjał żeby to zweryfikować?🤣. Wydaje ci sie ze twoje pierdziszewo jest lepsze bo lata nad tobą samolot? Takie myślenie już 40 lat temu było uwstecznione a teraz to juz prehistoria. 

Mam pomiędzy Pszczyną a Bielskiem sporo znajomych w branży rolniczej. Podkrakowskie rejony od Pobiednika po Proszowice i Brzesko. Gospodarstwa małe ale chociaż coś robią bo z twojej strony Krakowa to nigdy nie było na co patrzeć. O  innych rejonach Polski nie będę pisał bo i tak nie masz o nich pojęcia.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

szczegolnie nowe brzesko 😂, rano do roboty w krakowie a po poludniu do pola.

a u nas nie ma nic-tylko dziwne ze de heus ma fabryke-skad oni towar biora i komu sprzedaja ??

onuca-smieszny jestes -gdzie byles w tym roku ?? wyjechales gdziekolwiek zeby cos opisac naocznie ?? ja jade i obserwuje okolice- slask gorny i dolny,wielkopolska, pomorze zachodnie, to ostatnie 2 tygodnie a ty w tym czasie gdzie byles ??

lotnisko nie generuje rozwoju gospodarczego ?? ty juz przestales byc zalosny po prostu zwyklym glupkiem sie stales...pieprzysz jak potluczony- gdzie takie madrosci wyczytales ??

Opublikowano

Oj dotknęło cię, dotknęło........ I co z tego że wszystko wokół ciebie generuje wzrost gospodarczy jak ty jesteś dziadem z kilkoma zagonami cienkiego żytka. Co z tego że jeździsz  obserwujesz jak i tak z tego nic nie rozumiesz? Szkoda paliwa😆

Wdzięczni przyjaciele Ukraina przywróciła cła importowe od 1 lipca (agrofoto.pl)

Zaczyna docierać do zakutych łbów Ardanowski: Ukraińskie zboże zaczyna wypierać polskie (dorzeczy.pl)

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Zaczyna docierać do matołów jaka jest rzeczywistość Ardanowski: Ukraińskie zboże zaczyna wypierać polskie (dorzeczy.pl)

Szkoda gadać, bo te pieprzone zakute łby i tak niczego nie zajarzą. Pytanie tylko czemu Pan Ardanowski tyle czekał z tą opinią? Przecież człowiek z aspiracjami na ministra rolnictwa, posiadający jakże jasny i przenikliwy umysł powinien już dawno alarmować iż tak się to wszystko skończy?😂

Niniejszym uznaję iż Ministerstwo Rolnictwa w Polsce nie jest nikomu do niczego potrzebne i należy je natychmiast zlikwidować. Rolnictwo podpiąć pod sport i turystykę i efekt będzie taki sam. 

Opublikowano (edytowane)

Pan Poseł Kowalski jak widać cały czas w formie. 😂 Ale raczej trzeba by skorygować cele na jakie chcemy wydać kasę z KPO. Sporo się zmieniło od początku tego cyrku i punkt ciężkości też się przesunął. Pozytywne jest to, iż Rzecznik Rządu w końcu zauważył, że "ciepło w zimie i żarcie na stole" jest jednak kwestią przetrwania a nie fanaberią.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

Spadają przez idiotów którzy otworzyli granice bez żadnego pomysłu i przygotowania.  Facet przyznał że nie wiedza co co sie dzieje i co robić. Tak upainie pomagamy ze sobie szkodzimy

coś tu nie pasuje , w polsce sezon 2020-2021był normalny jesli chodzi o plony to dlaczego polska wyeksportowała o 2 mln . ton mniej zboza niz w sezonie wczesniejszym ? a no dlatego ze nie było chetnych na to zboże i mimo ze na giełdzie matif było teoretycznie drozej . Ta cena 1800 zł za przenice musiała spasc .

Opublikowano
46 minut temu, jarecki napisał:

coś tu nie pasuje , w polsce sezon 2020-2021był normalny jesli chodzi o plony to dlaczego polska wyeksportowała o 2 mln . ton mniej zboza niz w sezonie wczesniejszym ? a no dlatego ze nie było chetnych na to zboże i mimo ze na giełdzie matif było teoretycznie drozej . Ta cena 1800 zł za przenice musiała spasc .

Po pierwsze ceny zaczęły spadać jak ogłosili, ze będzie import z UA między innymi przez PL w świat. Co do tych plonów i poprzedniego sezonu. Pamiętaj, ze żniwa były ciężkie. Wiele osób nie zebrało wszystkiego a w wielu wypadkach to co zebrali nadawało się ledwo na paszę. Sam kosiłem pszenżyto 15 września.

Opublikowano

Kiedy ogłosili "przewóz" z UA wszyscy jeszce myśleli że faktycznie będzie to tylko przewóz i to podlegający kontroli. Ale okazało się że to wwózka zboża i kontroli nie ma.

Skupy , które kupował np po 1800, teraz dostały zboże po 900 i zorientowały się że kontroli nad tym nie uświadczysz. Kiedy musieli kupić po 1800 to na przewalaniu mieli ch*j nie zarobek. Ale przy połowie ceny już zarobić idzie.😂 To teraz mają czekać na polskie żniwa żeby np kupić po 1500 kiedy dalej jest zboże po 900?😂

Proste? Ano proste i to jest właśnie cała tajemnica.

• Like 1
Opublikowano

W rocznicę Zbrodni Wołyńskiej mieszkańcy Irkucka przypomnieli Polakom o zdradzie przez polityków pamięci poległych.

Naprzeciwko gmachu polskiego konsulatu w Irkucku pojawiła się furgonetka, na której tablicy wybito „pocztówkę”. Przedstawia „sojuszników” – prezydenta Ukrainy Zełenskiego i nijakiego Dudę, a między nimi – pomnik poległych na Wołyniu z rąk ukraińskich nacjonalistów w latach 1943-1944 oraz podpis w języku polskim, powielony w języku rosyjskim: „Jeśli Zapominam o nich, Ty Boże w niebie zapomnij o mnie." 

293191864_4788087384624718_7147888113253

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v