Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

PIS się stara zapobiegać może skutkom inflacji ale to nie działa jest coraz drożej i nikt nad tym nie panuje . Podobno jest projekt 15 emerytury , waloryzacji 500 + i 3500 zł najniższej krajowej .

Taaak wiemy, dosypywanie pustych pieniędzy  to najlepszy sposób na inflację, bardzo rozpowszechniony w krajach socjalistycznych. Jest tylko jeden skutek uboczny tej operacji, wzrost inflacji nad którym nie da się już zapanować.

23 minuty temu, many13 napisał:

Może nie idol ale walczy i ma na uwadze dobro swojego kraju.

Kiedy Ty się urodziłeś że łykasz taką propagandę sowiecką. Rusek i dobro kraju 🤣

12 minut temu, Ulman napisał:

Po co się tak oszukujesz i wierzysz w te bzdury głównego nurtu?

Rosją jest mocarstwem nawet jeśli PKB nie wygląda dobrze w  tabelkach.

Ano tyle ile znaczy minister Ziobro - zero. 

ad 1 Równie dobrze można by zapytać Ciebie po co wierzysz w sowiecką propagandę.

ad 2 I dlatego dostaje wpi3rdol od banderowców.

ad 3 Tu się akurat zgodzę.

Opublikowano

Lud jest tak wytresowany ze wszystko inne od oficjalnego przekazu z automatu staje się kłamliwa ruską propagandą. Jest tak wyłącznie dlatego by lud się nie zastanawiał tylko z automatu odrzucał niewygodne treści. 

Co do pkt. 2 to patrz punt 1 - ty wierzysz ze dostaje wp.... bo tak w TV pokazują 

Opublikowano

zaczelo padac,ale pewnie za chwile skonczy , mam troche jeszcze do opryskow, na piasku sladu nie bedzie.

10 godzin temu, Ulman napisał:

PISowca ekonomia ani logika nie dotyczy. Oni sie cieszą jak mają mniej a państwo ma więcej😆

Jak ty świat znasz głównie z FB to nie dziwne ze nie masz pojęcia co u mnie sie dzieje. A propos pół - przynajmniej można to nazwać polem a nie małopolskim zagonkiem.

dziecko specjalnej troski ja do miasta mam 15 km, tyle samo do lotniska do autostrady jeszcze blizej. za pol godziny moge byc na wawelu,za 20 minut na balicach a ty co ????  wiekszego zadupia w polsce trudno szukac , co ty wiesz o swiecie ?? kiedy ostatnio byle za granica- ukrainska w polu sie nie liczy ?? 

ilu roznych ludzi spotykasz codziennie ?z iloma rozmawiasz ? 

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Ty też dokładnie nie przeczytałeś tego co napisałem , sam pomysł dawania tego świadczenia dla matek które urodziły 4 dzieci jest dobry z tym że inna matka na KRUSIE  urodziła 3 dzieci i płaciła składki 30 lat na które nie raz brakowało nie pobierała socjalu bo ma pole ma tyle samo emerytury co matczyna i jak to wyjaśnisz ?

jak miala  pracowac przy 6 dzieciach i domu na glowie ? ilu rolnikow przy 3 dzieci ma tyle pola zeby nie brac dodatkow ?? prawie milion ma pare ha piachu VI klasy...

jaka czesc emerytury rolniczej  stanowi skladka ??  skladka to drobiazg bez znaczenia- do emerytur krus-u panstwo doplaca chyba 95 % , na ile lat emerytury uzbiera przez 30 lat rolnik -2 ,3,4 ??? reszte beda lub juz placa dzieci tej kobiety w podatkach..

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Rosją jest mocarstwem nawet jeśli PKB nie wygląda dobrze w  tabelkach.

na czym polega to mocarstwo ?  Jest mocarstwem  militarnym czy gospodarczym ? 

Opublikowano (edytowane)

Propagandowym i milicyjnym.

49 minut temu, Ulman napisał:

Lud jest tak wytresowany ze wszystko inne od oficjalnego przekazu z automatu staje się kłamliwa ruską propagandą. Jest tak wyłącznie dlatego by lud się nie zastanawiał tylko z automatu odrzucał niewygodne treści. 

Co do pkt. 2 to patrz punt 1 - ty wierzysz ze dostaje wp.... bo tak w TV pokazują 

A  Ty pewnie jak ten abassador ruski w anglii z którym bbc robiła wywiad i kiedy mu pokazali zdjęcia z kamer przemysłowych jak ruscy rozwalają cywili to powiedział że to filmy z gry komputerowej.

Edytowane przez mikad
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, jacus napisał:

dziecko specjalnej troski ja do miasta mam 15 km, tyle samo do lotniska do autostrady jeszcze blizej. za pol godziny moge byc na wawelu,za 20 minut na balicach a ty co ????  wiekszego zadupia w polsce trudno szukac , co ty wiesz o swiecie ?? kiedy ostatnio byle za granica- ukrainska w polu sie nie liczy ?? 

Może napisz jeszce coś o swoim połamanym zetorku i  opowiedz o tym swoim archaicznym rolnictwie.... 😁😁A najlepiej to wstaw jakie foty... 😜

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, jacus napisał:

Pieknie dowiodłeś że zaściankowość i ciemnota to stan umysłu a nie miejsce zamieszkania. 50 lat temu to miało znaczenie ale teraz  odległość nie ma znaczenia. I co z tego że za 20 minut jesteś na Balicach jak i tak nigdzie nie latasz? Wawel?  Może na grób Lecha masz bliżej żeby co miesiąc tam leżeć krzyżem. Myślisz jak chłopek roztropek, chyba cie ostatnie 20 lat rozwoju minelo. 

29 minut temu, jarecki napisał:

na czym polega to mocarstwo ?  Jest mocarstwem  militarnym czy gospodarczym ? 

Mają surowce które będą coraz ważniejsze dla rozwoju i wyżywienia świata. Gdyby było tak jak się ludowi wmawia, to ruchy Rosji nie miałyby wpływu na ceny paliw, gazu, nawozów, zbóż itp. To są podstawowe surowce bez których nie będą zaspokojone podstawowe potrzeby populacji i na nic będą wybitne technologie i wielkie fabryki jak zabraknie gazu nie będzie czym zatankować samochodu i co do garnka włożyć. Co po tym że @jacus Miszka przy balicach jak nafty do samolotów nie będzie? 😆

Opublikowano

tylko to ich bycie mocarstwem jest dzieki temu co natura stworzyła przez miliony lat , gospodarczo putin wyprowadził troche roasję z biedy ale technologicznie za bardzo nic swojego nie mają tak samo jak i Polska choć ostatnio pojawiają sie firmy z kapitałem polskim co dobrze wróży na przyszłość .

Opublikowano

Wczoraj jadąc na pole zauważyłem b.długi skład wagonów z kontynerami mieszkalnymi dla Ukrów. Z tą pomocą to już przesada i zaczyna mnie już to wk***iać.Pod Biedrę podjeżdżają bryki że głowa mała to oni tacy biedni to nie są no nie wszyscy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

PiS dostanie kasę stało się mają kasę i się micha PiSowi  cieszy . PO zapewne smutne jak całe KOKO .

Bruksela zatwierdzi dzisiaj 36 mld euro dla Polski w ramach funduszu odbudowy

Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen ma dziś zatwierdzić polski Krajowy Plan Odbudowy (KPO), w ramach którego Polska może otrzymać około 24 mld euro w formie dotacji oraz 12 mld euro w formie bardzo tanich pożyczek.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
witejus napisał:

24 minuty temu, mirro napisał:

To nie wp***dol, to taktyka.😂

Ale ruscy raczej nie wycofują się na ,,z góry upatrzone pozycje" tylko powoli ale do przodu😂

Jak weźmiesz pod uwagę, że Sewierodonieck został ewakuowany i Ukraińcy bronią go symbolicznie albowiem miasto zostało przemeblowane artylerią i przyrównasz to do sił rosyjskich używanych do jego zdobycia to realnie patrząc pokusa zdobycia obwodu ługańskiego pozabierała siły spod Chersonia i Charkowa, które zostaną wciągnięte w gruzy i zapewne będą nękane artylerią. Tak Ruskie mają przewagę i wygląda na to iż Ukraińcy zwyczajnie przeszli nad tym do porządku dziennego, zarządzili tą przewagą i teraz zaczną ją wytapiać...

Ulman napisał:

.  ?  Mają surowce które będą coraz ważniejsze dla rozwoju i wyżywienia świata. Gdyby było tak jak się ludowi wmawia, to ruchy Rosji nie miałyby wpływu na ceny paliw, gazu, nawozów, zbóż itp. To są podstawowe surowce bez których nie będą zaspokojone podstawowe potrzeby populacji i na nic będą wybitne technologie i wielkie fabryki jak zabraknie gazu nie będzie czym zatankować samochodu i co do garnka włożyć. Co po tym że @jacus Miszka przy balicach jak nafty do samolotów nie będzie? 😆

Aaaa czy tylko ruskie mają? Maką tyle co mówią czy jest coś nie tak skoro umyślili sobie wrócić powyżej koła podbiegunowego?

Opublikowano
49 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Może napisz jeszce coś o swoim połamanym zetorku i  opowiedz o tym swoim archaicznym rolnictwie.... 😁😁A najlepiej to wstaw jakie foty... 😜

ulman podobnie jak ty sadzi ze jest wielkim panem - a jest zwyklym dziadem z kompleksami . obydwu wam sperma na mozg uderza..,

slonce wyszlo trzeba do roboty sie brac-tyle hektarow z wiaderka i kropowidla bede musial opryskac-moze ogarka zatrudnie?co prawda z glowa ma problemy ale nogi ma zdrowe wiec moze chodzic po swietej ziemi krakowskiej.

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

PiS dostanie kasę stało się mają kasę i się micha PiSowi  cieszy . PO zapewne smutne jak całe KOKO .

Bruksela zatwierdzi dzisiaj 36 mld euro dla Polski w ramach funduszu odbudowy

Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen ma dziś zatwierdzić polski Krajowy Plan Odbudowy (KPO), w ramach którego Polska może otrzymać około 24 mld euro w formie dotacji oraz 12 mld euro w formie bardzo tanich pożyczek.

Nie był bym taki pewien co do odblokowania tych funduszy.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, von der Leyen będzie musiała jakoś sprzedać dziś tę śmierdzącą umowę, więc prawdopodobnie podkreśli postępy w reformowaniu przez Polskę Izby Dyscyplinarnej, choć krytycy i eksperci prawni ostrzegają, że Warszawa nadal może skutecznie karać sędziów za treść ich orzeczeń. Prawdopodobnie wskaże również na "kamienie milowe" uzgodnione z Polską w ramach KPO, które zawierają zobowiązania w zakresie praworządności.

Nie da się jednak ukryć, że von der Leyen rezygnuje ze swojej największej dźwigni na rzecz szeregu mniejszych – niesprawdzonych – dźwigni (kamieni milowych), które, co istotne, są wynikiem negocjacji z polskim rządem .

Warszawa zawetowała planowaną regulację UE o nałożeniu minimalnego 15-procentowego podatku na wielkie korporacje, co zostało uzgodnione na forum międzynarodowym w ramach OECD. Ministrowie finansów UE, którzy spotkali się w zeszłym tygodniu, mieli przedyskutować planowane prawo, ale musieli odłożyć dyskusję ze względu na uporczywą odmowę Warszawy.

Warszawa odpiera zarzuty, twierdząc, że ma merytoryczne zastrzeżenia do planu wprowadzenia podatku minimalnego, ale von der Leyen musi mieć nadzieję, że krytycy mają rację, bo w przeciwnym razie jej aprobata dla polskiego KPO pójdzie na marne, a Polska będzie nadal blokować podatek.

Wiec coś za coś i kas będzie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
49 minut temu, jacus napisał:

ulman podobnie jak ty sadzi ze jest wielkim panem - a jest zwyklym dziadem z kompleksami . obydwu wam sperma na mozg uderza..,

slonce wyszlo trzeba do roboty sie brac-tyle hektarow z wiaderka i kropowidla bede musial opryskac-moze ogarka zatrudnie?co prawda z glowa ma problemy ale nogi ma zdrowe wiec moze chodzic po swietej ziemi krakowskiej.

Poka tyn wieki świat, co się cykasz... Zobaczym tyn postęp i będziem się dziwowaci podziwiać... 😁😁😁😁😁

Proszę cie, błagam poka te biede... 😜

• Haha 1
Opublikowano

jeleniu z jeleniewa -biere sasiada  i jade na suwalki zeby zobaczyc prawdziwe bogactwo- u nas taka bieda ze polowa bogdanow do krakowa przyjechala zeby dzielic sie bogactwem .

spotykamy sie na rynku w rodzinnej wsi wieska,nawet gps nie bedzie potrzebny . wykonczyles nerwowo zdziska ja sie nie dam 🤣

kurna z przyzwyczajenia przyjechalem na 13 wegiel kupowac a oni zmienili zasady wczoraj. teraz ostro wieje znowu nie da sie pryskac.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v