Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Roman176 napisał:

1 od pierwszego lutego nawozy bez wat za plecami na Polsacie premier zapowiada 

No i, i tak taniej niż na jesieni dzięki temu nie będzie ;) 

240zł/t niby saletra wyjdzie taniej, czyli zamiast być 3200brutto, będzie 2950 brutto, ale wielka obniżka ... A w żniwa w ramach walki z inflacją 0% VAT na rzepak i zboża ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 minut temu, Roman176 napisał:

1 od pierwszego lutego nawozy bez wat za plecami na Polsacie premier zapowiada 

jak w media markt bez vat jeszcze brakuje słów ,, nie dla idiotów ''

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, jarecki napisał:

nie no , to w lokalu gdzie na bilard chodzilismy .

o wiem! w sejmie by takie coś... byłby powód do wymiany razem z "personelem"... zwłaszcza z personelem :P
chociaż nie wiem czy właśnie nie odkryliśmy źródła.... i nic taki 'akt odorystyczny'
niczego by nie zmienił

3 godziny temu, agromatik napisał:

żeby  wynik wyborów uniemożliwił im wykąpanie sie w szambie które tak zawzięcie kopali i napełniali.

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jarecki napisał:

jak w media markt bez vat jeszcze brakuje słów ,, nie dla idiotów ''

Najpierw Anwil da o 300zł w górę za tonę, potem obniżka VAT-eusza i wyjdzie jeden ciul xD 

Zresztą, mnie ta obniżka VAT na paliwa i nawozy nie jara, wolałbym 0% VAT na zboża, owoce i warzywa produkowane w Polsce ;) Kto ma coś oleju w głowie, to wie dlaczego ;) 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Najpierw Anwil da o 300zł w górę za tonę, potem obniżka VAT-eusza i wyjdzie jeden ciul xD 

tak robią marki zagraniczne w PL z ciuchami w galeriach ... podobno tylko u nas bo w innych krajach możesz za to karę zapłacić 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał:

o k**wa , ostatnio jaka wrzawa była w cenach paliw jak to nie którzy zyskają na obniżce vat na paliwa  to tu jakby z tym bez vat to już prawie wojna będzie wsród rolników 

Bo rząd idealnie skłócił w ten sposób VAT-owców i ryczałtowców. W ramach równowagi powinni dać teraz 0% VAT na zboża, owoce i warzywa wyprodukowane w kraju. W końcu to też by spowodowało spadek cen żywności ;) 

Opublikowano

6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo rząd idealnie skłócił w ten sposób VAT-owców i ryczałtowców. W ramach równowagi powinni dać teraz 0% VAT na zboza, owoce i warzywa wyprodukowane w kraju.

miałem napisany już tu post  kilka godzin temu i go nie edytowałem  bo na innym temacie padło pytanie ,, jak bedzie zerowy vat na żywność to czy będzie zwrot podatku dla RR '' i w sumie rolnik podatku dochodowego nie płaci to jakby tak zwrot dla RR  znieść całkiem  ? w swietle informacji o ograniczeniach  pobiernia podatków  to vat od zakupu maszyn byłby jak podatek dochodowy 

6 minut temu, Roman176 napisał:

jpr praca w czechach wybierasz jak chcesz pracować ile gdzie czy weekendy też chcesz 

w polsce tez tak jest w restauracjach  czy niektórych sieciach handlowych 

Opublikowano (edytowane)

@jarecki mi chodzi tylko o zbilansowanie konkurencyjności rolnika ryczałtowego z rolnikiem VAT-owcem. W nowej rzeczywistości od lutego, rolnik ryczałtowy nie będzie płacił VAT-u od nawozów, i będzie miał mocno obniżony VAT na paliwa, jednocześnie jeszcze dostanie VAT od sprzedaży, czyli dochody idą mu do góry. A rolnik VAT-owiec, zakupów nie zrobi taniej, bo i tak kupował w cenach netto, ale za to będzie nadal musiał płacić podatek przy sprzedaży, to jest fair ?? Dlatego aby to zbilansować, powinno się obniżyć także VAT na sprzedaż zbóż oraz nieprzetworzonych owoców i warzyw, wtedy bilans między VAT-owcami a ryczałtami byłby zachowany, a klient docelowy miałby tańszą żywność ;) 

I nie to, żebym był przeciwko obniżce VAT-u na paliwa czy nawozy, ale zachowajmy jakiś bilans między VAT-em a ryczałtem. Ktoś może powiedzieć, że VAT na maszyny można odzyskać, a ja powiem z drugiej strony, jak ktoś wszystko przejada i nie inwestuje, to niech policzy ile by zapłacił, jakby był na VAT.

Bo nie oszukując się większość rolników która rozwija swoje gospodarstwa i dużo inwestuje, jest raczej na VAT, a ci którzy raczej egzystują na wsi, i raczej nie inwestują lub inwestują mało są na ryczałcie. I tymi obniżkami rząd pokarał w tych co inwestują i się rozwijają względem tych co stoją w miejscu. I nie mówię, że jeżeli ktoś na ryczałcie to gorszy, ale rzeczywistość najczęściej wygląda tak jak opisałem.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, dysydent napisał:

Dawaj na temat ,, ceny nawozów '' już się gryzą między sobą o ten VAT  0 na nawozy  🤦‍♂️  tylko nie wiewm czy na trzezwo warto 

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

Dawaj na temat ,, ceny nawozów '' już się gryzą między sobą o ten VAT  0 na nawozy  🤦‍♂️

Bo mają rację, bo to zmienia konkurencyjność między VAT-owcami a ryczałtowcami. Sam byłem na ryczałcie do póki nie inwestowałem, teraz wszedłem w VAT bo sporo inwestycji, ale znając życie, za kilka lat, o ile wszystkich nie wpakują w VAT to pewnie wrócę do ryczałtu, bo ten system jest lepszy przy niskim poziomie inwestycji w gospodarstwie.

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@jarecki mi chodzi tylko o zbilansowanie konkurencyjności rolnika ryczałtowego z rolnikiem VAT-owcem. W nowej rzeczywistości od lutego, rolnik ryczałtowy nie będzie płacił VAT-u od nawozów, i będzie miał mocno obniżony VAT na paliwa, jednocześnie jeszcze dostanie VAT od sprzedaży, czyli dochody idą mu do góry. A rolnik VAT-owiec, zakupów nie zrobi taniej, bo i tak kupował w cenach netto, ale za to będzie nadal musiał płacić podatek przy sprzedaży, to jest fair ?? Dlatego aby to zbilansować, powinno się obniżyć także VAT na sprzedaż zbóż oraz nieprzetworzonych owoców i warzyw, wtedy bilans między VAT-owcami a ryczałtami byłby zachowany, a klient docelowy miałby tańszą żywność ;) 

I nie to, żebym był przeciwko obniżce VAT-u na paliwa czy nawozy, ale zachowajmy jakiś bilans między VAT-em a ryczałtem. Ktoś może powiedzieć, że VAT na maszyny można odzyskać, a ja powiem z drugiej strony, jak ktoś wszystko przejada i nie inwestuje, to niech policzy ile by zapłacił, jakby był na VAT.

O widać Tomuś na blacie 🤭 no cóż tak by było sprawiedliwie , ale z drugiej strony do tej pory tyle skorzystałeś 😛

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ursus932 napisał:

O widać Tomuś na blacie 🤭 no cóż tak by było sprawiedliwie , ale z drugiej strony do tej pory tyle skorzystałeś 😛

Nie na blacie, saletra po 1450 brutto leży w magazynie xD Do takiej ceny na pewno nie dobije wiosną, nawet po obniżce VAT-eusza xD Mocznik po 1550 brutto na dwa lata do przodu mam ;) Więc mnie to nie jara, ta obniżka VAT. Bezchlorek po 2700, teraz 3500 więc i tak tańszy nie będzie, polidap po 2500 mam pod kukurydzę, teraz po 4000 więc po obniżce VAT też tańszy nie będzie xD A może polifoska 6 za 3200 bez VAT będzie tańsza niż moja po 2400 ?? xD 

A na wiosenne uprawki i siewy czeka olej napędowy po 4,50 netto, więc powodzenia z ON po 5zł netto po obniżce VAT-eusza ;) 

Ja nie czekam na jałmużnę rządu, tylko działam za wczasu, ale do mistrza zakupów tanich nawozów @Agrest to mi jeszcze bardzooo daleko ;) Myślę, że on też woli ten swój mocznik po 1300brutto, niż ten teraz za 4500 netto bez VAT xD 

Raczej sztywno stoję na nogach, a nie na blacie ;) Kurzak pod pszenżyto dany, na wiosnę się sypnie 400kg saletry na ha i jak pogoda dopisze, to się te 7-7.5t/ha pszenżyta ukosi ;) 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

k**wa zachwiejesz rynkiem w Polsce i ceny spadną jak podasz ile to zebrałeś .

Bo 6,5ha pszenżyta ozimego zachwieje rynkiem zbóż xD Ja małorolny 6,5ha pszenżyta, 6ha jęczmienia, 5,5ha kukurydzy na ziarno, a reszta to truskawki i bób ;) 

Tylko mam nadzieję, że te 7,5t/ha ukoszę, to akurat na 2 samochody po 24t by było ;) Bo inaczej zostaje końcówka i trzeba się z tym bujać ciągnikiem z przyczepami na skup ;)

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie na blacie, saletra po 1450 brutto leży w magazynie xD Do takiej ceny na pewno nie dobije wiosną, nawet po obniżce VAT-eusza xD Mocznik po 1550 brutto na dwa lata do przodu mam ;) Więc mnie to nie jara, ta obniżka VAT. Bezchlorek po 2700, teraz 3500 więc i tak tańszy nie będzie, polidap po 2500 mam pod kukurydzę, teraz po 4000 więc po obniżce VAT też tańszy nie będzie xD A może polifoska 6 za 3200 bez VAT będzie tańsza niż moja po 2400 ?? xD 

A na wiosenne uprawki i siewy czeka olej napędowy po 4,50 netto, więc powodzenia z ON po 5zł netto po obniżce VAT-eusza ;) 

Ja nie czekam na jałmużnę rządu, tylko działam za wczasu, ale do mistrza zakupów tanich nawozów @Agrest to mi jeszcze bardzooo daleko ;) Myślę, że on też woli ten swój mocznik po 1300brutto, niż ten teraz za 4500 netto bez VAT xD 

Raczej sztywno stoję na nogach, a nie na blacie ;) Kurzak pod pszenżyto dany, na wiosnę się sypnie 400kg saletry na ha i jak pogoda dopisze, to się te 7-7.5t/ha pszenżyta ukosi ;) 

I co będziesz z kasiorą robił 🤔podać Ci numer konta 😛

To ja mam podobne zapasy , tylko mocznik po 2150 🤨 ale za to Poli po 2200 😉

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

I co będziesz z kasiorą robił 🤔podać Ci numer konta 😛

To ja mam podobne zapasy , tylko mocznik po 2150 🤨 ale za to Poli po 2200 😉

A nie wiem, co będę robił xD Nie lubię liczyć kasy, której nie mam na koncie ... Wpłynie przelew, zrobi się zakupy na przyszły sezon i dopiero można myśleć o dodatkowych wydatkach ;) 

Opublikowano (edytowane)

A opłaty na życie i bieżące rachunki to z pensji z pracy, a nie z gospodarstwa ;) Zresztą, z zysków z gospodarstwa za zeszły rok kupiłem fotowoltaikę, to rachunki za prąd mi odpadły. Opał też kupiony razem z nawozami pod koniec lata, jak był dużo tańszy, niż obecnie. 

Nawet owsa w żniwa prawie 2t po 550 kupiłem żeby dodawać do ekogroszku, ale tak teraz się zastanawiam czy go nie sprzedać xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v