Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pracodawcy już zgłaszają się do urzędów pracy z chęcią zatrudnienia Ukraińcow. Pewnie długo nie trzeba będzie czekać jak rząd wprowadzi dla nich jakieś ulgi lub lub pokryje cześć kosztów. Rynek pracownika dobiegnie końca. Znacznie wzrosną składki ZUS.

W niedalekiej przyszłości nauczyciele zaczną domagać się kolejnych podwyżek z racji nadmiaru obowiązków i dostosowania programu dla dzieci z Ukrainy. Warszawa już trąbi, aby mniejsze miejscowości również przyjmowała uchodźców, bo robi się już ciasno, a koszty ciągle rosną.

Dla Putina Ukraina jest jak Polska dla Unii. Wszystko będzie dobrze jak władzę będą sprawowali "nasi" Wtedy my się bogacimy, w wy na nas robicie i jesteście całkowicie od nas uzależnioni. 

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

łukaszaneka jeszcze 2 lata temu lewitował miedzy rosją a unią ale sankcje sprawiły żę przykleił się do rosji on władzy nie odda , ale tez nie jest głupi .      Co do chin to oni myslą troche inaczej , wyczuli szanse natanie zakupy w rosji tylko co im z tych zakupów jakby unia i usa zamkneły sie na ich eksport ?

Unia z USA przestaną kupować od Chin? Skąd ty bierzesz takie bzdury? Mam nadzieje że ty to bezmyślnie powtarzasz a nie wymyśliłeś sam. Nałożą sankcje na Chiny by zatopić swoje gospodarki?  To są jakieś szaleńcze urojenia.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ulman napisał:

Unia z USA przestaną kupować od Chin? Skąd ty bierzesz takie bzdury? Mam nadzieje że ty to bezmyślnie powtarzasz a nie wymyśliłeś sam. Nałożą sankcje na Chiny by zatopić swoje gospodarki?  To są jakieś szaleńcze urojenia.

A żebyś wiedział, że planowane są ograniczenia w imporcie chińskich technologii, np w energetyce czy telekomunikacji, ze względu na problemy z bezpieczeństwem. Nie wiadomo, czy nie zostanie wprowadzone ograniczenie, wykluczające Chiny z przetargów na sprzęt 5G

4 minuty temu, Morion napisał:

Pracodawcy już zgłaszają się do urzędów pracy z chęcią zatrudnienia Ukraińcow. Pewnie długo nie trzeba będzie czekać jak rząd wprowadzi dla nich jakieś ulgi lub lub pokryje cześć kosztów. Rynek pracownika dobiegnie końca. Znacznie wzrosną składki ZUS.

W niedalekiej przyszłości nauczyciele zaczną domagać się kolejnych podwyżek z racji nadmiaru obowiązków i dostosowania programu dla dzieci z Ukrainy. Warszawa już trąbi, aby mniejsze miejscowości również przyjmowała uchodźców, bo robi się już ciasno, a koszty ciągle rosną.

Dla Putina Ukraina jest jak Polska dla Unii. Wszystko będzie dobrze jak władzę będą sprawowali "nasi" Wtedy my się bogacimy, w wy na nas robicie i jesteście całkowicie od nas uzależnioni. 

z tym "rynkiem pracownika" - nawet pół miliona uchodźców nie zagraża odwróceniu trendu spadkowego na rynku, brakuje nam w tej chwili od miliona do półtora pracowników "na już"

Wszyscy zaczną domagać sie podwyżek - popatrz na inflacje i ceny energii , paliw oraz wkrótce - żywności

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Przecież USA od lat kombinuje jak tu nałożyć jakieś embargo na Chiny, bo sobie zdali sprawę, że wyhodowali sobie sami wrogą potęgę.  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał:

daj spokój dyskusja z tobą nie ma sensu , jak chiny zaatakowały by tajwan i staneły oficjalnie po stronie rosji to żadne scenariusze nie są wykluczone .  nawet obecnie firmy co opuszczają rosje tracą mld . $ ale się wycofują ile stracili inwestorzy giełdowi na rosyjskich spółkach , a po drugie to w chinach były inwestycje ze wzgledu na koszta a te rosną ze wzgledu na zielony ład u nich .               A DALEJ IDĄC to już niemcy rozbudowywują swoje fabryki mikroprocesorów ,i usa tak samo , choć to chyba malezja i tajwan są najwiekszymi producentami , rosjanie swoje procesory tez produkują chyba w tajwanie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Jaki Tajwan ? Po co?  Jakie stawanie po stronie ? To nie banda dzieciaków z podwórka😆 Giełdowe spółki? Czy stracili to się okaze jak sprzedadzą. Na razie to spadła wartość ich akcji ale na giełdzie to normalka. Na takim zamieszaniu też masa ludzi zarobi bo to wróci do normalnych poziomów. Ty nie ogarniasz pespektywy dłuższej jak tydzień a to są rozgrywki wieloletnie.

Weź tez pod uwage że Zełeński to żyd który pozwalał mieszać na Ukrainie swoim a oni ciagneli za sobą wpływy USA. To duzo szerszy temat niż ci sie wydaje.

15 minut temu, Leszy napisał:

Przecież USA od lat kombinuje jak tu nałożyć jakieś embargo na Chiny, bo sobie zdali sprawę, że wyhodowali sobie sami wrogą potęgę.  

No właśnie kombinują od kilku lat i kiszka bo by podcięli gałąź na której siedzą. @jarecki i kilku innych tu ma nadmiar emocji i im się styki odpowiedzialne za myślenie nie zwierają.

Sankcje nie zrujnują Rosji , zaszkodzą krajom UE a Chiny wyjdą z tego silniejsze. Od środy są nałozone sankcje eksportowe na sól potasową. Mówi się o perspektywie wielkich niedoborów zarówno soli jak i NPK. Jaki mamy z tego zysk? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał:

z tym "rynkiem pracownika" - nawet pół miliona uchodźców nie zagraża odwróceniu trendu spadkowego na rynku, brakuje nam w tej chwili od miliona do półtora pracowników "na już"

to będziemy, mogli za rok dwa powiedzieć jak to wpłynie na kondycyjny byt przecietnego pracownika w PL, można z doza pewności stwierdzic ze pracodawcy na tym skorzystają ale czy rynek pracownika tu bym sie zastanowił

Opublikowano (edytowane)

Ulman jaki mamy zysk , tak na  prawde to jest bardziej skomplikowane niż  jesteś w stanie ogarnąć ,  produkcja rolna rosnie tylko dzieki konsolidacji a europa jest eksporterem żywnosci sól potasowa jest w niemczech ze bedzie drozsza ale i juz podrozały zboża .

32 minuty temu, galan99 napisał:

Europa Wschodnia jest potrzebna Europie zachodniej tylko jako rynek zbytu . 

Białoruś to republika Rosji .

rynek zbytu upadający  , rosja liczy 130 mln . lludzi z czego pewnie ze 30 mln . stać na normalne zakupy  czyli tyle co w polsce a z tego ze 100 tys stać na luksusowe produkty premium , to jest mały rynek w porównaniu do niemiec czy angli .                CO DO PRACOWNIKÓW Z UKRAINY TO NARAZI ONI WYJEZDZAJĄ 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jeżeli wojna na Ukrainie będzie szła po myśli Putina, to biorąc pod uwagę następną w kolejności Mołdawię, Gruzję, może Rumunię i potencjalnie cyrk w krajach bałtyckich śmiem twierdzić iż USA odpuszczą Tajwan w imię ugłaskania Chin.

Zaś odnośnie samej wojny na Ukrainie. Putin ciągnie jednośtki z dalekiego wschodu. To sa całkiem inne narodowości mające mało wspólnego z rosjanami i ukraińcami. Jadą na wojnę daleko od domów więc mogą nie mieć skrupułów w walce i wybijać jak leci. Oczywiście ukraińcy też przyjmą taktykę "żywy nie wychodzi nikt", więc robi się bardzo nieciekawie.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jarecki napisał:

Ulman jaki mamy zysk , tak na  prawde to jest bardziej skomplikowane niż  jesteś w stanie ogarnąć ,  produkcja rolna rosnie tylko dzieki konsolidacji a europa jest eksporterem żywnosci sól potasowa jest w niemczech ze bedzie drozsza ale i juz podrozały zboża .

rynek zbytu upadający  , rosja liczy 130 mln . lludzi z czego pewnie ze 30 mln . stać na normalne zakupy  czyli tyle co w polsce a z tego ze 100 tys stać na luksusowe produkty premium , to jest mały rynek w porównaniu do niemiec czy angli .                CO DO PRACOWNIKÓW Z UKRAINY TO NARAZI ONI WYJEZDZAJĄ 

Po co ty uparcie chcesz żyć urojeniami? Gdyby dało się Rosję zmarginalizowac to już dawno by to zrobiono ale to po prostu nikomu się nie opłaca. 

Skąd masz dane o sile nabywczej rosjan? Możesz zapodać jakieś opracowanie? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Panie jeśli mogę się tak zwrócić , ja to wiem , już chyba wspominałem ojciec w latach osiemdziesiątych w kryzysie dobry biznes robił na handlu owcami i baraniną , ja myślę że i rolnictwo da sobie rade , może być gorzej gdy zabraknie nawozu i paliwa 

Według tej przepowiedni to już po nas 🤷 żaden zachodni żołnierz nie narazi swojego życia w obronie jakiegoś Polaka...

Wszystko spoko, ale ja żaden pan 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ulman napisał:

Po co ty uparcie chcesz żyć urojeniami? Gdyby dało się Rosję zmarginalizowac to już dawno by to zrobiono ale to po prostu nikomu się nie opłaca. 

Skąd masz dane o sile nabywczej rosjan? Możesz zapodać jakieś opracowanie? 

a po co było rosje marginelizować do tej pory ? kzdemu było dobrze jak było . a co do siły nabywczej dane są powszechnie dostepne to sobie poszukaj . dalej nie rozumiesz , ten cały zielony ład to było już osłabianie rosji , moze nie celowe ale skutkowało by osłabieniem .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

może być gorzej gdy zabraknie nawozu i paliwa 

pomyśl jak zabraknie lub bedzie w galaktycznej cenie, bez tego co pogrubiłem to nie da sobie rady...

Edytowane przez V12
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

a po co było rosje marginelizować do tej pory ? kzdemu było dobrze jak było . a co do siły nabywczej dane są powszechnie dostepne to sobie poszukaj . dalej nie rozumiesz , ten cały zielony ład to było już osłabianie rosji , moze nie celowe ale skutkowało by osłabieniem .

Jak nie marginalizowali to znaczy że robili dobry biznes a teraz bezmyślnie z niego zrezygnują w imię solidarności z upadłym krajem. To myślenie wariata. 

Jak dane są powszechnie dostępne to podrzuć coś żebyśmy na jednych bazowali i dyskutowali. Tak będzie najprościej 

W jaki sposób zielony Ład osłabia Rosję? 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ulman napisał:

Jak nie marginalizowali to znaczy że robili dobry biznes a teraz bezmyślnie z niego zrezygnują w imię solidarności z upadłym krajem. To myślenie wariata. 

Jak dane są powszechnie dostępne to podrzuć coś żebyśmy na jednych bazowali i dyskutowali. Tak będzie najprościej 

W jaki sposób zielony Ład osłabia Rosję? 

dane se poszukukaj a zielony ład sprawi że za kilka lat zapotrzebowanie na paliwa plyne w europie zaczelo by spadać przez elektromobilność  , nie odpisuje już bo to jest bez sensu . A co do pierwszego zdania to jesteś sprzedawczykiem chyba .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

też uważm jak Jahooo ze emigranci to jest szansa na rozwój polski , 

A ja że wręcz przeciwnie. Polska się cofnie w rynku pracy o 10 lat, przez nadmiar pracowników i znowu pracodawcy uważać się za niewiadomo kogo i nie szanować pracownika.

Opublikowano

Zapotrzebowanie na paliwa kopalne , wraz  z wdrażaniem planów redukcji CO2, zaczęłoby stopniowo spadać. Budżet Rosji w większości oparty jest na pieniądzach z eksportu ropy i gazu. Sytuacja ekonomiczna w ciągu 4-5 lat pogorszyłaby się, dochód z eksportu surowców spadłby o połowę, ponieważ na rynku zapanowałaby prawdopodobnie nadpodaż ropy.  Stopniowe przechodzenie na OZE i atom pogrążyłoby także takie kraje jak Iran, Emiraty Arabskie , Kuwejt i inne, gdzie dobrobyt  zbudowany jest na eksporcie paliw. Dlatego Rosja zaatakowała właśnie teraz, gdy jeszcze wydawało jej się, że jest w stanie szachować rynek energii. I prawdopodobnie spóźnili się ze dwa lata. Bo jakkolwiek jest to sytuacja dla Europy trudna, to nie beznadziejna. Zamiast miliardy dolarów wydac na transformację energetyczną i zmianę profilu gospodarki, Rosja próbuje ralizować mżonki o mocarstwie. Na razie idzie dokładnie śladem wojny krymskiej - wówczas przez korupcję i nieudolność własnej armi ponieśli sromotną porażkę w starciu z państwami zachodu

2 minuty temu, dejmian90 napisał:

A ja że wręcz przeciwnie. Polska się cofnie w rynku pracy o 10 lat, przez nadmiar pracowników i znowu pracodawcy uważać się za niewiadomo kogo i nie szanować pracownika.

U mnie w firmie tego nie widać - na razie odeszło masę ukraińców i cała strategia powoli się rozsypuje, nie ma komu robić, w wielu dziedzinach tak jest.

Brak rąk do pracy jest ogromny

Opublikowano
5 minut temu, dejmian90 napisał:

nie koniecznie , pewnie zalezy od regionu , ja jestem z pow wolomińskiego to jest kiepsko , firmy padają bo nie ma pracownika od tartaku do gastronomi a ceny usług remontowych to masakra . tak samo z transportem i wątpie czy nawet ten 1mln ukrainców cos zmieni bo realnie zdatnych do pracy według mnie to bedzie ze 30 % areszta to dzieci a ci bogatsi i z umiejetnosciami za jakiś czas pojadą dalej na zachód

• Thanks 1
Opublikowano

Ja bym dodał, że argument o "ukraińcach czekających za progiem" może zadziałać chwilowo w regionach, gdzie jeszcze nie widać takiej tragedii z brakiem rąk do pracy a ludzie są starsi i mniej mobilni. Natomiast długofalowo - wiele firm zapewne zechce przenieść działalność z Ukrainy do Polski, przynajmniej w krótszej perspektywie,

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

nie koniecznie , pewnie zalezy od regionu , ja jestem z pow wolomińskiego to jest kiepsko , firmy padają bo nie ma pracownika od tartaku do gastronomi a ceny usług remontowych to masakra . tak samo z transportem i wątpie czy nawet ten 1mln ukrainców cos zmieni bo realnie zdatnych do pracy według mnie to bedzie ze 30 % areszta to dzieci a ci bogatsi i z umiejetnosciami za jakiś czas pojadą dalej na zachód

Podlaskie, powiat zambrowski. Oprócz 2 dużych fabryk okien, firmy inter tech i mleczarni mlekpol nie ma zbyt dużego wyboru pracy. Znaczy generalnie ogłoszenia są ale o niezłą pracę to jest mega ciężko beż znajomości.

Opublikowano (edytowane)

Ale to logiczne, kto ma byznes to widzi szanse jak dla Polskiego pracownika bedzie to  zobaczymy...

Jak to mowia punkt widzenia...

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Gdy  Polska  zamawiała   TUSKOWA  OPOZYCJA    KRYTYKOWAŁA

Dziś  widać  kto  miał  rację 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Polityka jest wielka .

EMBARGA NA ROSJĘ A ROSJA CO NA TO . A TAK /

"Jeśli się wycofacie, to was wywłaszczymy". Wicepremier Rosji ostrzega zagraniczne firmy .

Rosja w piątek ostrzegła zagraniczne przedsiębiorstwa, które wycofują się z kraju, że potraktuje jakikolwiek ruch polegający na zamknięciu działalności i zwolnieniu pracowników jako zamierzone bankructwo. Oznacza to początek procedury wywłaszczenia .

jazda się zacznie co będzie ? .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v