Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Ywa napisał:

Moje kolejne subiektywne spostrzeżenie. Gdyby Putinowi zależało na bezwzględnym opanowaniu Ukrainy, zrobiłby to błyskawicznie, nie byłoby od zeszłego roku takiej szopki medialnej. To było ostrzeżenie. Z drugiej strony idzie stopniowo na zmęczenie/poświęcenie. Ponieważ gdyby profesjonalnie zajał kraj przy użyciu spec-sił, to późniejsza dywersja w kraju doprowadziłaby do nieustajacych zamieszek w kraju, tak jak w Syrii/rebelianci/opozycja i obecna opozycyjna władza od 8 lat/bez sensu. Obecnie walcza ukraińscy bojownicy/nacjonaliści/męzczyźni itp więc musi ich zmęczyć i przerzedzić.

To jest myślenie życzeniowe twoje i twoich mocodawców. Rosja nie wygrała żadnej wojny samodzielnie od połowy XIX wieku, poza podbiciem kilku górskich księstw na Kaukazie. Same porażki jedna za drugą.  WIelkie zwycięstwo II WS to także w większości zasługa przemysły USA, Wielkiej Brytanii i Kanady, a nie ZSRR

Opublikowano

E , nawet maszy ? fajny film , też oglądam . 

4 minuty temu, Ywa napisał:

Moje kolejne subiektywne spostrzeżenie. Gdyby Putinowi zależało na bezwzględnym opanowaniu Ukrainy, zrobiłby to błyskawicznie, nie byłoby od zeszłego roku takiej szopki medialnej. To było ostrzeżenie. Z drugiej strony idzie stopniowo na zmęczenie/poświęcenie. Ponieważ gdyby profesjonalnie zajał kraj przy użyciu spec-sił, to późniejsza dywersja w kraju doprowadziłaby do nieustajacych zamieszek w kraju, tak jak w Syrii/rebelianci/opozycja i obecna opozycyjna władza od 8 lat/bez sensu. Obecnie walcza ukraińscy bojownicy/nacjonaliści/męzczyźni itp więc musi ich zmęczyć i przerzedzić.

czyli co putin poswiecił życie tych pierwszych zołnierzy ?

Opublikowano
jahooo napisał:

Żeby zrozumiec , dlaczego rosjanom do tej pory się nie udało, trzeba wziać pod uwagę, kto  ukraińców dozbrajał, szkolił, wdrażał nowoczesną taktykę z walk w Iraku i w Afganistanie

Wprowadzili nowoczesne systemy dowodzenia, zarządzania polem walki, łączności - wszystko w/g najnowszych doświadczeń.

Jeśli uda im się utrzymać jeszcze kilka dni, wiele rzeczy w Europie Środkowej się zmieni, także na  korzyść dla nas, chociaż nie będzie to efekt spektakularny ani natychmiastowy

Ja mam wrażenie, ze robią ich miejscami w balona wystawiając pozorne cele...

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

To jest myślenie życzeniowe twoje i twoich mocodawców. Rosja nie wygrała żadnej wojny samodzielnie od połowy XIX wieku, poza podbiciem kilku górskich księstw na Kaukazie. Same porażki jedna za drugą.  WIelkie zwycięstwo II WS to także w większości zasługa przemysły USA, Wielkiej Brytanii i Kanady, a nie ZSRR

a Ty mówisz jak sprzedawczyk swoich mocodawców po prostu, po prostu

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Ja mam wrażenie, ze robią ich miejscami w balona wystawiając pozorne cele...

Nowoczesna wojna taka jest - bardziej sztuka dezinformacji niż bezpośrednia konfrontacja, ale wynika to z doświadczeń IWS - przy obecnej technice konfrontacja man vs man wymagałaby chyba miliardowych armi i przyniosłaby setki tysięcy poległych dziennie

Opublikowano

a Ty mówisz jak sprzedawczyk swoich mocodawców po prostu, po prostu

moi mocodawcy, to moja ojczyzna, Polska i będę stał na jej straży bez względu na osobiste sentymenty

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

E , nawet maszy ? fajny film , też oglądam . 

czyli co putin poswiecił życie tych pierwszych zołnierzy ?

niestety Baiden nie odpuszcza na bliskim wschodzi, biznes to biznes=strefa wpływów, poszanowanie państwowości i odrębności narodów

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

moi mocodawcy, to moja ojczyzna, Polska i będę stał na jej straży bez względu na osobiste sentymenty

Polska jest w strefie wpływów, ale to nie znaczy, że nie możemy robic interesów z Rosja i dziewiczym wschodem; 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jahooo napisał:

wiele rzeczy w Europie Środkowej się zmieni, także na  korzyść dla nas, chociaż nie będzie to efekt spektakularny ani natychmiastowy

co w tym upatrujesz ??

dla naszego juz bardzo zadluzonego kraju i kruchej gospodarki  , odpowiednie ceny paliw sa podstawą ,

ktos jeszcze ma złudzenia ze 5 z przodu powróci ?? , a pewnie 6 z przodu sie nie utrzyma 

Edytowane przez V12
Opublikowano

jakie seriale rosyjskie tez mieli wycofac.

9 godzin temu, Roman176 napisał:

a dzisaj mozna by znacjonalizowac  i za darmo przejac..

ty przypomnij mi jaki bank chcial sfinansowac przejecia przez rosja n grupy azoty ?? jak sie jego prezes nazywal ???

4 godziny temu, Leszy napisał:

Chyba, że by im paliwa zabrakło. Wtedy mamy więcej czasu. 

@Roman176 Ty już przestań tym Tuskiem żyć. 

jego dziadek z dziadkiem tuska razem w jednym oddziale wermahtu walczyli.

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Czyli wszyscy muszą kochać Ukrainę i nikt nie może wyrazić swojego zdania bo od razu jest ruskim agentem. Ja też nie będę płakał ją Rosjanie wygrają więc muszę się zastrzelić. Ludzie co się z wami dzieje. 

na poczatek walnij sie mlotkiem w leb-gdy nie pomoze to tylko kula zostaje

1 godzinę temu, cinek1808 napisał:

Mam swój kraj i za niego będą walczył a nie za obcy kraj.  

pamietasz z historii takich co za gdansk nie chcieli mierac ??? 

Opublikowano

Polska jest w strefie wpływów, ale to nie znaczy, że nie możemy robic interesów z Rosja i dziewiczym wschodem; 

Ja nie mam nic przeciwko robieniu interesów, ale na partnerskich zasadach

Opublikowano
Przed chwilą, cinek1808 napisał:

Putin też chcę aby była fala imigrantów z Ukrainy. Jak by zajął w dwa dni to każdy by został u siebie. 

Ja mysle żę  gospodarka rosji ma wieksze braki pracowników niż Polska gospodarka , wschód Ukrainy emigruje do rosji , zachód do europy 

Opublikowano
1 minutę temu, V12 napisał:

co w tym upatrujesz ?? dla naszego juz bardzo zadluzonego kraju , odpowiednie ceny paliw sa podstawą , ktos jeszcze ma złudzenia ze 5 z przodu powróci , a pewnie 6 z przodu sie nie utrzyma 

Każdy kraj jest zadłużony, może bardziej , niż ci sie wydaje, dobrobyt wielu krajów opiera się tylko na ich zadłużeniu

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

Każdy kraj jest zadłużony, może bardziej , niż ci sie wydaje, dobrobyt wielu krajów opiera się tylko na ich zadłużeniu

Oczywiscie , ale ile za średnią pensje moze kupić sobie paliwa obywatel "zachodu" ??

Paliwo wystrzeli , to KAZDY produkt drozeje proporcjonalnie bo cała produkcja i transport opiera sie na ropie , gazie , i prądzie 

te wydarzenia jakie by nie były  bedą miały tylko negatywny wpływ na mój portfel , 

Dlatego ciekaw byłem jakie kozysci widzisz  w razie pewnych wydarzeń dla naszego kraju ?? 

Edytowane przez V12
Opublikowano
2 minuty temu, V12 napisał:

co w tym upatrujesz ?? dla naszego juz bardzo zadluzonego kraju , odpowiednie ceny paliw sa podstawą , ktos jeszcze ma złudzenia ze 5 z przodu powróci , a pewnie 6 z przodu sie nie utrzyma 

jesli ukraina wygra to prezydent Załeski pewnie zrobi porządek z oligarhami którzy uciekli a robili interesy z ruskami , i napEwno swiat zacznie inaczej postrZegać UKRAINE , dla Polski bedą też minusy .

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jarecki napisał:

dla Polski bedą też minusy .

dla mnie już wystarczy jeden minus , ceny paliw , moge nawet nie mieć jednego silnika spalinowego a i tak to odczuje w cenach 

np w rolnictwie nie licze ze super zwieksza sie  już smieciowe dochody ... a może nawet zmniejszą się  ?? 

Edytowane przez V12
Opublikowano

ALE  rosja nie toczyła wojny oficjalnej a ceny ropy tez dochodziły do 100 dolarów , a dla przykladu teraz cena rosyjskiej ropy jest tansza chyba o 15 $ od cena reszty swiata przez tą wojne , ceny gazu . więc mówienie żę to przez wojne troche lipa a tym bardziej ze rosja kontraktuje przesył gazu czyli ceny powinny lekko spadać .

Opublikowano

Zobaczymy , zobaczymy . 

Tylko , oo teraz dobre pytanie , co spowodowało że u nas w ciagu 4 dni skoczylo po prawie 1 zł na lytrze ?? 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, jarecki napisał:

zwłaszcza teraz gdy coraz bardziej wchodzi 5 G

5G wchodzi iiiiiiii nie wchodzi.😂

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v