Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Bo się nasi z nim kłócą.

A powinni robić jak on mówić co innego a robić co innego.

Od czasu do czasu i Ty napiszesz coś mądrego

1 minutę temu, Leszy napisał:

. Zaś czy naprawdę nałożyli na nas embarga bo my, albo nasz rząd tego bardziej chcieliśmy? 

Wg mnie dokładnie tak

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a sam wysiewa zachodnie nasiona , niech se robi co chce i on i konsument 

A próbowałeś polskie wysiewać na plantacjach towarowych?😂

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Rozkuwają beton żeby się do prętów dobrać?  ale że jak???O.o 

Wiem że to brzmi jak kolejna teoria spiskowa...

Od góry jest potężny sarkofag ale od dołu tutaj co było chłodzenie z rzeki to górnicy taczuszkami podlewali beton 

Opublikowano

1 minutę temu, mirro napisał:

nie , ale mi nie przeszkadza co ktoś wysiewa , tak samo co lezy na półkach sklepowych  . 

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

A mało to zbóż jest krajowych 🙂

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

No to wytłumacz jak to jest że dla reszty Europy są przewidywalni? Poza tym nie robisz interesu Morawieckiego z Putinem a umozliwiasz biznes Kowalskiemu i Pawłowowi i niech oni się martwią o wzajemną stabilność. Pomyśl o swoich pogladach bo tam logiki spory deficyt

Zacięła Ci się płyta z tym deficytem. Ty pomyśl logicznie. Czy my naprawdę bardziej niż inni się z Rosją kłócimy lub wypowiadamy im wojny handlowe? Putin nas ciągle uważa za bufor od zachodu i NATO, i najchętniej by nas zdemilitaryzował jak obecnie to robi z Ukrainą. Cięgle słyszę. Nie powinniśmy się kłócić z Rosją ale robić z nią interesy. Tylko czy my się z nią kłócimy czy To raczej oni z nami? To tak nie zadziała, że nagle premier czy minister wyjdzie i powie. Panie Putin, kończmy te wojenki i zajmijmy się handlem.  

• Like 2
Opublikowano

z biznesem to jest tak że jak za dobrze idzie to zaraz pojawi się gostek z gnatem po "opłatę za ochronę"

w skali większej takim gostkiem są aparaty państwowe i tak na prawdę polityka jest po to aby się określiło kto jest tym gostkiem

bywa że haraczownik zrozumie co to koszty zysk netto i ryzyko i za wiele nie zarząda ale częściej bywa odwrotnie

w rosji jest jeszcze taki myk że to ten gostek decyduje komu można a komu nie te biznesy robić tak że aby nawet handlować z rosją trzeba mieć błogosławieństwo od władzy - system oligarchiczny

zatem im bardziej rosja się oligarchizuje tym jest mniej atrakcyjnym partnerem handlowym i akurat robienie interesów z rosją musi zawsze opierać się o politykę a tego większość biznesów nie lubi i nie wytrzymuje stąd tam zawsze było zacofanie względem bardziej liberalnych regionów

już chiny są mniej wybrednym politycznie gostkiem bo tam nie pytają ktoś ty tylko właśnie jest zasada biznes to nie polityka i wara biznesowi od dobierania władzy w zamian za nie wtrącanie się władzy w biznes

kiedy zmienią bardziej na styl rosyjski to i tam się zawali a własnie coś zaczynają ale to temat na za kilka lat

• Like 1
Opublikowano

To tak nie zadziała, że nagle premier czy minister wyjdzie i powie. Panie Putin, kończmy te wojenki i zajmijmy się handlem.  

A próbował ktoś ostatnio?😂

Opublikowano

Bo z silniejszymi się bardziej liczą i więcej by mogli na wojnie handlowej z nimi stracić. Zaś czy naprawdę nałożyli na nas embarga bo my, albo nasz rząd tego bardziej chcieliśmy? 

Siła nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się tylko korzyść z relacji biznesowej.  Każdy kto jest nastawiony na biznes a nie jak nasi kretyni , nie chce żadnych wojen handlowych bo wtedy nikt nie zyskuje.  M.in. za plucie ujadanie i ciagłe szczucie na Rosję nałożyli embargo ale jest to wina wyłącznie naszych rządzących debili i ich głupich poprzedników. Oprócz Polski reszta europy chce współpracować więc moga nas na bok odstawić. Nic ich to nie kosztuje a nas dużo. Takie to własnie jest odzyskiwanie podmiotowości i wstawanie z kolan.

Opublikowano

Gdyby wszystko było logiczne i oparte jedynie na zyskach biznesowych to nie byłoby żadnego zamieszania militarnego. Zaś nie wmawiajcie, że nasz rząd jest tak znaczący aby doprowadzić do rozpierduchy stulecia. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Wojna generuje masakry a kto to rozpoczął? Jak zmieniają się argumenty? Kto złamał najwięcej ustaleń? Do 2030 Ukraina nie byłaby w NATO a potem też niewiadomo. Gruzja do dziś nie jest. Przestań ławrować.

Wrzuciłam Ci czas temu wypowiedź p.Putina podczas  spotkania z dziennikarzami, kiedy był przed rokiem na jakimś szczycie onz zaproszony. I śmiał im prosto w oczy odparować, że co to ma znaczyć, że szepcza mu do ucha postronni przedstawiciele Europy, którzy dostali jakies rady, typu "nie jedźcie tylko do Rosji". Wkurzył się widać było, odrzekł 'co to ma znaczyć w ogóle, że do Rosji nie maja jechać"; zrozumiałam to w sensie jakby lobbuje się przeciwko Rosji również z zewnatrz/ za ich plecami. A on wręcz przeciwnie zaprasza.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Zaś nie wmawiajcie, że nasz rząd jest tak znaczący aby doprowadzić do rozpierduchy stulecia. 

Nooooo w Polsce już są blisko ideału.😂

Opublikowano
9 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Wiem że to brzmi jak kolejna teoria spiskowa...

Od góry jest potężny sarkofag ale od dołu tutaj co było chłodzenie z rzeki to górnicy taczuszkami podlewali beton 

Jakby to było korzystne to dawno ktoś z zachodu by te pręty wyciągnął i zagospodarował zamiast pchać tam setki milionów $ w sarkofagi zabezpieczenia, monitorowanie itd. 

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Gdyby wszystko było logiczne i oparte jedynie na zyskach biznesowych to nie byłoby żadnego zamieszania militarnego. Zaś nie wmawiajcie, że nasz rząd jest tak znaczący aby doprowadzić do rozpierduchy stulecia. 

Przecież wojny są najczęściej właśnie na tle ekonomicznym.

Opublikowano
8 minut temu, Leszy napisał:

Wiesz z jakiego powodu najczęściej wybuchały i wybuchają wojny/konflikty zbrojne?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v