Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Krzak napisał:

Ja też z tych stron. Ale ukraińców mało. kto za 15 zł/h będzie dzisiaj pracował?

Dzisiaj nie ale za kilka miesięcy będa pracować za 12.

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

oj słaby z Ciebie czytelnik

Przed chwilą, Ulman napisał:

no chiba TY...

Opublikowano (edytowane)

zaczyna przemieszczać sie cieższy sprzęt .

1 minutę temu, Ulman napisał:

chyba w twoim regionie i to tacy co mają dwie lewe ręce , zresztą tam i za 10 zł pewnie pracy nie ma 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
mirro napisał:

Być może odsuną Putina, ale sądzić go nie dadzą i wyląduje na emeryturce. Po drodze Europa da szansę )jako gest dobrej woli) Rosji na wyjście z sankcji.

I w ramach dobrej woli i opieki przyjmą Rosję do Hujni Europejskiej, a nawet do NATO 😜😅 🤦

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

To Ci odpowiadam - chce na zachód ale zachód musi być na jego modłę...

A maja tańczyć jak zachód zechce?  Polsce to się spodobało; ale Rosji nie do końca musi podobać się.

Opublikowano
16 minut temu, Pafnucy napisał:

chociaż na koniec...🤦‍♂️

a to i Ty Lubelszczanin?   tak czułem.

A ja myślałem że Zamość to podkarpackie 🙆‍♂️

Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał:

oj słaby z Ciebie czytelnik bo nie dalej jak wczoraj pisałem coś o moich okolicach Zamościa
no może w ostatnie dwa dni

Oj pani dysydent no dziwisz się , toż nie zawsze jest czas tak długie wypracowania czytać 🙄

🤝 Ale z lubelskiego jesteś do dobry chłopak 

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

zaczyna przemieszczać sie cieższy sprzęt .

chyba w twoim regionie i to tacy co mają dwie lewe ręce , zresztą tam i za 10 zł pewnie pracy nie ma 

W rejonie sadowniczym mam znajomego. Ma 3 ukraińców do cięcia sadu. Tydzień temu mruczeli o podwyżkach robota im nie szła, po obiedzie przez 10 minut szli do sadu, co chwilę papierosek. Dziś wszystko chodzi na baczność, przerw maja połowę tego co tydzień temu. Temat kasy sie skończył ale za to pytają czy ich koledzy/rodziny mogą przyjechać i cokolwiek robić a co do ceny to sie dogadamy na pewno. 

Opublikowano

jeszcze ten platny zdrajca,pacholek rosji nie wyjechal do kraju swoich marzen ??? moze mu pomozemy ???

19 minut temu, Pafnucy napisał:

widać mi umkło..🤔  

że Galan tyź, to zapamiętałem.

moj somsiad tyz lubelak i szwagier szwagra...

18 minut temu, Pafnucy napisał:

no chiba TY...

on za rubelki honor sprzedal- gyd sie skoncza to na marki czy dolary sie przerzuci

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, mirro napisał:

Jeżeli Rosja przegra, albo okaże się że nie może wygrać, to zaczną się targi o Norymbergę dla Putina. Być może odsuną Putina, ale sądzić go nie dadzą i wyląduje na emeryturce. Po drodze Europa da szansę )jako gest dobrej woli) Rosji na wyjście z sankcji.  

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-rosja-drastycznie-zwieksza-podaz-surowcow,nId,5854983

może by tak pomysł aby co ruskie to jeśli kupować to po cenach nie wyższych niż... np kosztów pozyskania plus jakieś tam ze dwa % marży

albo coś w tym stylu a technicznie top możliwe własnie gdy banki obsługujące rosję są w ramach sankcji pod kontrolą\

jest tylko jeden haczyk a nawet dwa
- bo tak właśnie cały zachód się dorobił na "drugim i niższych światach" i dorabia sie dalej i tylko wyda się mechanizm tego
- cena może okazać się zbyt uczciwa :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

MTLB ,BWP i to co tam jeszcze widać to raczej stare graty. Albo liczyli na faktycznie szybką akcje i puścili stare graty, albo czekają na zuzycie Javelinów, dronów, warmate i dopiero wjada nową techniką. 

To jest lekkie co pomaga na błocku - może o to chodzilo... ale istotnie, wystarczą zwykłe fagoty nawet z tego 1,5 km - tylko kto tum umi kierować teraz. Konkursy może zużywają...

Opublikowano
Ywa napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał:

To Ci odpowiadam - chce na zachód ale zachód musi być na jego modłę...

A maja tańczyć jak zachód zechce?  Polsce to się spodobało; ale Rosji nie do końca musi podobać się.

Tańczyć? Co tzw zachód od nich chce to kupuje. Mało suczymsynom i tyle. Mimo nadwyżki w budżecie, która to pokazuje gdzie imć putin ma swoich obywateli.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, tytanowyJanusz napisał:

haa, ale teraz TVPis pojechało po opinii Kołodziejczakowi

podlinkuj opisz albo co bo tu mało kto z naziemnych mediów korzysta

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, cinek1808 napisał:

odnośnie ostatniego akapitu: dozbrajać?  w ten sposób stajemy się terrorystami w oczach Rosji a odwalamy  brudna robotę dla interesów zachodu; szkoda ludzi, którzy teraz za to gina i krzywdy Polski.

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

podlinkuj opisz albo co bo tu mało kto z naziemnych mediów korzysta

2 minuty temu, Ulman napisał:

Też ciekawy jestem

A już na gotowe tylko... 😛

Opublikowano
3 minuty temu, Ywa napisał:

odnośnie ostatniego akapitu: dozbrajać?  w ten sposób stajemy się terrorystami w oczach Rosji a odwalamy  brudna robotę dla interesów zachodu; szkoda ludzi, którzy teraz za to gina i krzywdy Polski.

Tylko że dziś dotarł transport broni na Ukrainę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v