Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, dysydent napisał:

fundacja jest fundacja czyli sponsoring z zasady niedochodowego i jedyne kryterium oceny to przydatność społeczna i po tym porównywać a nie kto zbiera

Dalej twoje porównania są dla mnie nie zrozumiałe , fundacja Rydzyka - RM, TVTrwam , Uczelnia Wyższa itp.

fundacja działacza PO - REKLAMY

Przydatność społeczna reklam sponsorowanych z budżetu Gdańska jest zerowa .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
55 minut temu, jacus napisał:

a w miastach rzadzonych przez pis jest inaczej ??? 

Doją, ale się dzielą. (oczywiście między sobą)😂

16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A przydatność reklam rządowych o tych wspaniałych tarczach i Putinflacji, to czemu służy? Bo to już jest propaganda level master. 🤣

https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/dostawcy-kampol-fruit-nie-skladaja-broni-bez-interwencji-rzadu-nie-odzyskamy-pieniedzy,217666.html

Uuuuu widzę że część (wymienionych tu z nazwiska) nie posłuchała ostrzeżeń. Ale ich sprawa. 

Opublikowano
16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Dalej twoje porównania są dla mnie nie zrozumiałe , fundacja Rydzyka - RM, TVTrwam , Uczelnia Wyższa itp.

fundacja działacza PO - REKLAMY

uczelnie nie potrzebują zniżać się do statusu fundacji bo są fundusze oświatowe i czym innym jest fundusz a czym innym fundacja, media z kolei też mają odrębne formy finansowania i przecież katolickie media w tym i te rydzykowe jeśli opierają się na fundacjach to pozabudżetowych. Mi chodzi o to że budżet państwa ma wystarczająco dużo mechanizmów finansowania dowolne cele społecznie użyteczne tylko że te mechanizmy są ustawowe zatem każde fundowanie ponad te mechanizmy jest nadużyciem władzy i jeśli takim chcemy nazywać fundacje odbudżetowe na PO (z czym przecież nie dyskutuję) tak samo traktujmy pozaustawowe promocje po kluczu politycznym bo podobnie jak PO narobiło machlojek w TK tym samym legitymizując czy wręcz zmuszając do prowizorki partackiej w wyprowadzeniu tych machlojek na prostą (już pomijając kierunek tej prostej co teraz unia ma argumenty aby się wtrącać) tak samo i w sponsoringu budżetowym uznaniowymi metodami bo ten miecz obosieczny i raz zeszmacone standardy trudno później wyprostować co widać na pokazanym przez Ciebie przykładzie - pis swoim przydupasom daje pond ustawę to i po nie chce być uczciwsze.
w krainie oszustów uczciwy ginie z głodu

Opublikowano
15 minut temu, mirro napisał:

Doją, ale się dzielą. (oczywiście między sobą)😂

A przydatność reklam rządowych o tych wspaniałych tarczach i Putinflacji, to czemu służy? Bo to już jest propaganda level master. 🤣

Każda fundacja , rady nadzorcze , reklamy , jakieś dziwactwa charytatywne są mi obce , za rządowe reklamy odpowiada PIS i ludzie za to będą ich rozliczać , Trójmiejskiego mafijnego układu związanego z PO nikt nie rozliczy taka to różnica w okradaniu .

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

Mi chodzi o to że budżet państwa ma wystarczająco dużo mechanizmów finansowania dowolne cele społecznie użyteczne tylko że te mechanizmy są ustawowe zatem każde fundowanie ponad te mechanizmy jest nadużyciem władzy

Bąkiewicz oczywiście.🤣

1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Trójmiejskiego mafijnego układu związanego z PO nikt nie rozliczy taka to różnica w okradaniu .

No przecież na nich jest prokuratura. Brać za dupsko i rozliczać.

2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

za rządowe reklamy odpowiada PIS i ludzie za to będą ich rozliczać ,

Czyi ludzie? Że tak naiwnie zapytam?🤣

Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

uczelnie nie potrzebują zniżać się do statusu fundacji bo są fundusze oświatowe i czym innym jest fundusz a czym innym fundacja, media z kolei też mają odrębne formy finansowania i przecież katolickie media w tym i te rydzykowe jeśli opierają się na fundacjach to pozabudżetowych. Mi chodzi o to że budżet państwa ma wystarczająco dużo mechanizmów finansowania dowolne cele społecznie użyteczne tylko że te mechanizmy są ustawowe zatem każde fundowanie ponad te mechanizmy jest nadużyciem władzy i jeśli takim chcemy nazywać fundacje odbudżetowe na PO (z czym przecież nie dyskutuję) tak samo traktujmy pozaustawowe promocje po kluczu politycznym bo podobnie jak PO narobiło machlojek w TK tym samym legitymizując czy wręcz zmuszając do prowizorki partackiej w wyprowadzeniu tych machlojek na prostą (już pomijając kierunek tej prostej co teraz unia ma argumenty aby się wtrącać) tak samo i w sponsoringu budżetowym uznaniowymi metodami bo ten miecz obosieczny i raz zeszmacone standardy trudno później wyprostować co widać na pokazanym przez Ciebie przykładzie - pis swoim przydupasom daje pond ustawę to i po nie chce być uczciwsze.
w krainie oszustów uczciwy ginie z głodu

Nie wiem czy  w Polsce nie ma mediów katolickich , ja takowych nie znam , jedynie te z Torunia maja siłę przebicia , może dla tego warto ich wspierać z budżetu ?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

A po co  druga nitka gazociągu w Polsce ? 

Druga nitką  gaz nigdy nie płynął?

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

https://dziennikbaltycki.pl/przedsiebiorca-ze-slupska-zatrzymany-przez-cba-za-wreczenie-lapowki-aktualizacja/ar/c1-17158765

W Boże Narodzenie wpadł , dawał 20 000 zł za przetarg czy tam zapytanie ofertowe , czyli nadal łapówkarstwo ma się dobrze ale CBA coś robią bo cicho o nich ostatnio było .

Czym więcej będzie zależne od urzędników tym więcej będzie łapówkarstwa a PIS dąży do tego by ich biurwy miały jak najwięcej władzy.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mirro napisał:

Eeeee tam, pewnie zrobiliby to bardziej opisowo i obeszli naokoło.😂

a kto im ma to opisać w miarę sensownie i bez ryzyka wpadki logicznej? te wyborcy dowożone do urn bo sami nie trafią?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Nie wiem czy  w Polsce nie ma mediów katolickich , ja takowych nie znam , jedynie te z Torunia maja siłę przebicia , może dla tego warto ich wspierać z budżetu ?

A niby dlaczego? Kościół powinien być pozbawiony pieniędzy publicznych i utrzymywać się tylko z datków wiernych.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dysydent napisał:

musieli by po imieniu w tej prokuraturze nazwać

Ja kiedyś nazwałem po imieniu, podczas stawiania zadania do opanowania obiektu, co moi żołnierze mają zrobić z ochroną. No i zostałem zjebany przez przełożonego a potem edukowany iż zamiast wyrżnąć, powinienem obezwładnić, No to się poprawiłem, że jak już obezwładnią, to żeby wyrżnęli. 🤣

8 minut temu, dysydent napisał:

te wyborcy dowożone do urn bo sami nie trafią?

Orientacja w terenie to jednak jak widać sztuka tajemna. A taka urna wyborcza to i złośliwa być potrafi, i w myleniu tropów szkolona.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

o chłopie toś podpadł pomijając nasze media państwowe które aż się rwą do obrony wartości "religii narodowej" ;)

a poważnie to sam kościół nie jest pewien czy do końca chce rydzykowe media uznać za swoje i jedyne co osiągnęły to rozfrakcjonowanie tego kościoła
są jakieś niszowe media katolickie wręcz odcinające się od Rydzyka ale nie moim zamiarem tu reklamy robić a Rydzykowi ona już dawno zbędna.
na pewno obecny Papież bezkrytycznym zwolennikiem Rydzyka nie jest czyli w/g doktryny obowiązkowej jedności religii któryś z Nich przynajmniej częściowo błądzi.
tak że co dla kogo bardzo katolickie a co bardziej

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

Papież bezkrytycznym zwolennikiem Rydzyka nie jest czyli w/g doktryny obowiązkowej jedności religii któryś z Nich przynajmniej częściowo błądzi.

Noooo pomijasz jeszcze tego no księdza Natanka, co to chyba juz księdzem nie jest a prowadzi nawet nabożeństwa według jakiegoś swojego obrządku.😂

Opublikowano

taki mariusz to na pewno do komisji wyborczej nie trafi 😂.

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Rydzyk ? jeszcze ktoś o nim pamięta , porównujesz fundację działacza PO z działalnością Rydzyka ? jakie to krótkowzroczne i tanie .

No jest bo są w mniejszości .

a w tych miastach gdzie sa  wiekszosci ? , sa jeszcze powiaty,wojewodztwa. 

myslisz ze tam to samo sie nie dzieje ??

28 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Każda fundacja , rady nadzorcze , reklamy , jakieś dziwactwa charytatywne są mi obce , za rządowe reklamy odpowiada PIS i ludzie za to będą ich rozliczać , Trójmiejskiego mafijnego układu związanego z PO nikt nie rozliczy taka to różnica w okradaniu .

a od czego sa prokuratorzy zera ?? nik ,abw,cba cbsp ????

20 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ty niewiele wiesz ,nic nie widziales, nigdzie nie byles- idealny pis-owiec 😂

gazety katolickie- gosc niedzielny,niedziela, . radia diecezjalne, radio plus. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jacek1296 napisał:

A niby dlaczego? Kościół powinien być pozbawiony pieniędzy publicznych i utrzymywać się tylko z datków wiernych.

no przecież nie jest pozbawiony
jedynie kwestia proporcji wszak mogą być różne religie - nazwę - w obiegu i wyznawcy jednej mogą być zmuszani do finansowania konkurencyjnej na pewno wbrew ich woli bo podatki są naliczane jednako wszystkim.

Oczywiście się z Tobą zgadzam a wręcz się nie mogę doczekać ustawodawstwa proporcjonalizującego subwencjonim religijny po deklaratywności na zeznaniach podatkowych. Przecież to by było najuczciwsze a kościół katolicki to jawnie blokuje w Polsce

ze wszystkimi logicznymi tego konsekwencjami

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

taki mariusz to na pewno do komisji wyborczej nie trafi 😂.

I dlatego w każdej wsi powinien stać radiowóz na bombach a policjanci powinni kierować do komisji wyborczych zbłąkanych mieszkańców. Użycie pałek nie jest konieczne, ale dopuszczalne.🤣

Opublikowano (edytowane)

no właśnie procedują stosowną ustawę tylko radiowozy mają być zamaskowane  (nie wiem, co by dzieci nie straszyć?) a co do pałek to zawsze można wnieść obywatelską inicjatywę ustawodawczą bo albo im budżetu zbrakło albo zapomnieli

(cholera; tu kursywa wręcz nie pasuje bo to się na prawdę dzieje tu i teraz)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

no przecież nie jest pozbawiony
jedynie kwestia proporcji wszak mogą być różne religie - nazwę - w obiegu i wyznawcy jednej mogą być zmuszani do finansowania konkurencyjnej na pewno wbrew ich woli bo podatki są naliczane jednako wszystkim.

Oczywiście się z Tobą zgadzam a wręcz się nie mogę doczekać ustawodawstwa proporcjonalizującego subwencjonim religijny po deklaratywności na zeznaniach podatkowych. Przecież to by było najuczciwsze a kościół katolicki to jawnie blokuje w Polsce

ze wszystkimi logicznymi tego konsekwencjami

Żadnego subwencjonowania. Państwo powinno być świeckie, a wszelkie związki wyznaniowe finansowane przez wiernych. Tylko i wyłącznie.

Opublikowano

te specjalne komisje to beda obwozne?? czy na plebanii beda otwierac ?  u nas wsie wielkie wiec kazda ma komisje a nie kazda kosciol .

moze by tak dostosowac liczbe mandatow do aktualnej liczby ludnosci ?? wtedy pis na pewno straciwladz[zrobiono taka symulacje] wiec to odpada..

Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

Żadnego subwencjonowania. Państwo powinno być świeckie, a wszelkie związki wyznaniowe finansowane przez wiernych. Tylko i wyłącznie.

logicznie to trochę sprzeczne skoro państwo to jednak też zbiór  też i wyznawców gotowych dobrowolnie wspierać jakiś kult a już do ich wolności osobistych należy dlaczego czyli demokracji to nie narusza a tylko przejrzysty obieg pieniądza ogranicza ryzyko nadużyć no i właśnie umocniło by to świeckość państwa wciągając pod kontrolę finansową i kacyków religijnych aby sobie enklaw rodzaju państw w państwie po za kontrolą nie budowali.
Nawet nie wiesz że bronisz właśnie wyznaniowości państwa pod dominującą religię
z resztą spójrz na państwa gdzie taki mechanizm działa bo ja nie mam na razie czasu dogłębniej tłumaczyć

Opublikowano
Dnia 27.12.2022 o 10:51, dysydent napisał:

czyżby jankesi proroctwa tej marionetki putina jednak traktowali poważnie że pozbywają się gorącego kartofla zbytnio nie negocjując ceny
(kupili za 1,4mld $ a wystawili za 1,8 co uwzględniając inflację i ew zbicia nieco ceny w negocjacjach wcale zdzierczo nie wygląda

drugi raz prostuje bo sam zostałem wprowadzony w błąd , to fundusz kupił za okolo  2 mld zł a sprzedaje za 1,5 mld ........................... tylko ze juz nie zł a w dolarach 

• Thanks 1
Opublikowano
dysydent napisał:

fundacja jest fundacja czyli sponsoring z zasady niedochodowego i jedyne kryterium oceny to przydatność

W tym momencie mi przyszło do głowy, że bardzo dużo działalności gospodarczej w naszym kraju to fundacje. Zatem to nie chodzi o to, żeśmy tacy szczodrzy tylko to nasze naturalne środowisko...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jarecki napisał:

drugi raz prostuje bo sam zostałem wprowadzony w błąd , to fundusz kupił za okolo  2 mld zł a sprzedaje za 1,5 mld ........................... tylko ze juz nie zł a w dolarach 

i tak oto wyleczyłeś mnie z zaskoczenia jakoby to nasze byznesmeny urzędowe choć raz nie zrobili gó..nianego interesu
a jednak nie czyli - normalka

3 minuty temu, DTaras napisał:

to nasze naturalne środowisko..

o to to

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v