Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nooo jest z tym tłumaczeniem się pewien problem. I to dość niewygodny, Ale pozwólmy niech miłościwie panujący spocą się jeszcze troszkę. Chyba że USA się wk***i i ktoś od nich chlapnie.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Co tu się stało , takie wieści dla emerytów czekają .

Nawet 6300 zł dodatkowo do emerytury. Takich przelewów seniorzy jeszcze nie mieli

Takich wypłat dla seniorów jeszcze nie było. W pierwszej połowie 2023 r. emerytów i rencistów czeka rekordowa waloryzacja świadczeń i trzynastki. W drugiej połowie mają być jeszcze czternastki. Kiedy to zliczyć, okazuje się, że są seniorzy, którzy do swoich wypłat dostaną dodatkowo nawet 6300 zł na rękę. Tylko czy to uchroni portfele emerytów i rencistów przed skutkami wysokiej inflacji?

To pewne, że waloryzacja emerytur będzie najwyższa od lat. Ustawa, która określa nowy mechanizm podwyżek kwotowo-procentowych, już została uchwalona.

Sposób waloryzacji będzie zależeć od wysokości emerytury lub renty. Świadczenia od minimalnej emerytury, która dziś wynosi 1338,44 zł brutto do ok. 1810 zł brutto, wzrosną o taką samą kwotę – 250 zł brutto (227,50 zł na rękę). Z kolei emerytury niższe od minimalnej i wyższe niż 1810 zł brutto zostaną podniesione procentowo. Rząd prognozuje, że wskaźnik takiej waloryzacji wyniesie 13,8 proc., jednak jego ostateczną wysokość poznamy dopiero w lutym 2023 r.

Trzynastki 2023. Wypłata będzie przed Wielkanocą

Pewne są także trzynastki. Tak jak w zeszłym roku i w 2023 r. wypłacone zostaną wraz z kwietniową rentą lub emeryturą. Czyli pierwszych przelewów seniorzy mogą spodziewać się już od 1 kwietnia. Taki dodatkowy zastrzyk pieniędzy zasili więc finanse seniorów przed Wielkanocą, która wypada 9-10 kwietnia 2023 r.

Czternastki 2023 r. Wypłaty będą przed wyborami

Minister rodziny Marlena Maląg ujawniła właśnie planowany termin wypłaty czternastek w 2023 r. Jeśli ustawa zostanie wprowadzona w życie, pierwsze czternastki powinny trafić do seniorów pod koniec sierpnia 2023 r. Czyli kiedy? Czternastki miałyby być wypłacone jednym przelewem, przekazem razem z emeryturą lub rentą. Zatem pierwsze wypłaty byłyby zrealizowane 25 sierpnia, kolejne – 1, 5, 6, 10, 15 i 20 września 2023 r.

Ile wyniosą czternastki w 2023 r.?

Resort rodziny podkreśla, że będzie chciał powielić rozwiązanie, które było w tym roku. Czyli maksymalna czternastka miałaby wynieść tyle, co minimalna emerytura – w 2023 r. Będzie to 1588,44 zł brutto. Jeśli rząd zwolni czternastki z PIT, maksymalna wypłata wyniesie 1445,48 zł. Takie czternastki otrzymywałyby osoby, których emerytura lub renta nie przekracza 2900 zł – możliwe jednak, że rząd zdecyduje się na waloryzację tego progu. Przy wyższych świadczeniach czternastka byłaby zmniejszana na zasadzie "złotówka za złotówkę".

Waloryzacja, trzynastki i czternastki. Rekordowe przelewy dla seniorów w 2023 r.

Postanowiliśmy więc sprawdzić, jakich wypłat mogą spodziewać się seniorzy. W tabelach przedstawiamy nasze symulacje. Policzyliśmy zysk z waloryzacji (od marca do grudnia 2023 ), a także trzynastkę i czternastkę. Okazuje się, że te dodatkowe wypłaty wyniosą od 4000 zł do nawet 6300 zł na rękę. Trzeba podkreślić jedno: mamy do czynienia z rekordową inflacją. Na początku roku może wynieść nawet 20 proc., a w całym roku – 13,5 proc. Przez to, mimo wysokiej waloryzacji, trzynastki i czternastki, seniorzy raczej się nie wzbogacą. Co najwyżej mogą liczyć na rekompensatę za rekordową drożyznę.

Emerytury 2023.

• Thanks 1
Opublikowano

Na TVP3 pani sekretarz stanu z ministerstwa rolnictwa przed chwilą opowiadała taką oto historię. 

"KGS bardzo się przydała, bo w chwili rozpoczęcia importu zboża z Ukrainy rozpoczęła skup pszenicy i tym ustabilizowała ceny".🤣

Czy aby to prawda? 🤣

14 minut temu, galan99 napisał:

Emerytury 2023.

@galan99 a gdzie rubryka z moją planowaną emką? Czemu zatrzymałeś się przed połową tabelki?🤣

Opublikowano (edytowane)

Bo nie chciało mi się wklejać .

Twa planowana za kilka lat będzie o połowę nisz jak teraz .

Europa będzie zapewne odchodzić od emerytur .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Taki układ w sejmie na 4 lata odpowiada .

Polska 2050, PSL i Nowa Lewica I PO .

Jak twym zdaniem zapewnią Polsce , dobrobyt na lata ? .

Tak wieszczą taki układ w sejmie i mają razem stworzyć m rząd .

Dany  układ przytuli wszystkich , co wierzą w silną Polskę .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Nie warto dla nich nic wklejać. To są obłudnicy, którzy szukają tematów zastępczych w postaci granatnika i wszystko przypisują Panu Prezesie Jarosławie Kaczyńskiemu, zamiast dostrzec jego osiągnięcia na niwie gospodarczej i wzrost dzietności poprzez przyrost naturalny zoowulowanym programami prorodzinnymi jak rodzina na swoim, matka+ i inne ulgi podatkowe i fiskalne.

• Haha 1
Opublikowano
dysydent napisał:

a panu "przystojnemu" można śmiało odpowiedzieć - gdyby zapadł wyrok na putina to już by nie było putina ale trudno o większego głupca na czele nieprzyjaciół aby zachód wręcz nie modlił się o zdrowie i długie życie przewodnika rosji który tę rosję sam prowadzi w przepaść i nikt z zewnątrz wcale mu w tym przeszkadzać nie zamierza a "kolega" "sikuping" jeszcze podpuszcza choć ten akurat ze "wschodu"

Putin balansuje między Azja a Europą. Wszelkiej maści doradcy pchaja go od dawna do powiększenia strefy wpływów zgodnie z doktryną którą in sam stworzył. Miał do wyboru dwa scenariusze. Zacząć pizgać się z NATO na północy lub spróbować przejąć Ukrainę blitzkriegiem. Wybrał drugie. A było trzecie wyjście. Ponapierdzielać się delikatnie z Litwą w kierunku przesmyku i w tzw. międzyczasie przejąć osamotnioną Ukrainę. Wycofać się z Litwy i wylizać rany przy czym Ukraina byłaby już w jego łapskach. Pytanie: co dalej? No dalej to realizacja planu czyli uchwycenie Mołdawii i przejęcie Polski, Slowacji, Czech bo Węgry to wiadomo. Tylko to oznaczałoby odpuszczenie wschodu na rzecz Chin ale, że Panowie bawią się na wzajem ptaszkami to realizacjia podboju zachodu była realna. Teraz brakło sukcesu i Kreml fika z negocjacjami. Trzebaby im póki można zdrowo dopierdzielić aby zyskać z pięćdziesiąt lat spokoju...

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Taki układ w sejmie na 4 lata odpowiada .

Polska 2050, PSL i Nowa Lewica I PO .

Jak twym zdaniem zapewnią Polsce , dobrobyt na lata ? .

odpisałem już na to pytanie gdzieś wcześniej i jak będziesz zbyt namolny w powtarzaniu pytania to jak się wezmę to w końcu sam znajdę i podlinkuję posta dość na tym że teraz wymieniłeś tych których uznaję za ofermy a pominąłeś głupków

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jeszcze się upewnię ale Ty @galan99 tak poważnie czy se ze mnie jaja robisz .. znaczy z tym "brawo"?
pytam bo wiem że i Tobie całkiem pocieszne zgrywy nieobce 

a pucharek za to że nie muszę szukać :P

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

jeśli o podtrzymanie chodzi to tak a jeśli o powstrzymanie to pierw muszę dokładnie przeczytać czyli jednak wyszukać bo słowo w słowo to już nie pamiętam czy może co nieskładnie.... ale co do treści ogólnej to tak uważam bo sukces Polski pokomunistycznej to nie zasługa klasy  rządzącej, biurokratów a tej całej reszty zwykłych ludzi która rewelacyjnie odnalazła się w warunkach względnie wolnego rynku

i postaw tu takiemu lajka  a i tak muszę szukać xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 minut temu, DTaras napisał:

Trzebaby im póki można zdrowo dopierdzielić aby zyskać z pięćdziesiąt lat spokoju...

Iiiiiii chyba to dopierdzielenie wcale nie podoba się USA.🤣 Inaczej już Ukraina dostałaby dalekie HIMARSy i JASMMy. A nasi już próbowali przebąkiwać że im dadzą z naszych EFów zdjęte.😂 No ale żeby to użyć skutecznie to jednak wsparcie satelitarne trza mieć. Chyba że prawdę mówił dziś Francuz co umowe z Błaszczakiem na satelity podpisywał, że dostęp do ichniego systemu będzie od jutra.

12 minut temu, dysydent napisał:

jeśli o podtrzymanie chodzi to tak

A fuj perwerze jeden, co ty Galanowi podtrzymywać planujesz?🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Dublin napisał:

Nie warto dla nich nic wklejać. To są obłudnicy, którzy szukają tematów zastępczych w postaci granatnika i wszystko przypisują Panu Prezesie Jarosławie Kaczyńskiemu, zamiast dostrzec jego osiągnięcia na niwie gospodarczej i wzrost dzietności poprzez przyrost naturalny zoowulowanym programami prorodzinnymi jak rodzina na swoim, matka+ i inne ulgi podatkowe i fiskalne.

może i Prezes wiele może ale nie wiedziałem  że "zoowulować" też. musiał by mieć jajniki a "zoo" to obstawiał bym kocicy
no drapieżny to On jest

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 26.12.2022 o 16:03, dysydent napisał:

to jest to wybór między kretynami a ofermami i z trojga złego tylko jeszcze anarchii w tych badaniach nie ujęto

teraz jeszcze  święta i politykę zostawię na później; choćby rozwinięcie odpowiedzi na Twoje pytanie

no znalazłem i pewnie jednak o powstrzymanie Galanowi chodziło

dobra, nie rozwinę ja to rozwinie kto inny, jaka rzecz?

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

dobra, nie rozwinę ja to rozwinie kto inny, jaka rzecz?

Ja odpadam, bo mnie głupawka ogarnęła i jaszcze co napiszę brzydkiego.🤣

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DTaras napisał:

Oni chyba chcą dać prezent Chinom i to nie jest Taiwan no bo co inne...

już raz sraczki dostali jak się sowietjunion rozleciało kto trzyma łapę na arsenale jądrowym i teraz jest jeszcze gorzej na wypadek kolapsu rosji

jakieś Kałmuki inne półdzikusy z allahakbarowcami choćby od tego goatfuckera kadyrowa

w rosji siedzą jeszcze większe demony od tych które trzymają to jakoś za mordę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

i teraz jest jeszcze gorzej na wypadek kolapsu rosji

Tylko Że USA chyba bardziej liczą na to iż Allach powoła na łono Abrahama samego Putina, niż na rozpad Rosji/🤣

6 minut temu, dysydent napisał:

w rosji siedzą jeszcze większe demony od tych które trzymają to jakoś za mordę

Noooo te demony to już chyba ruszyły w świat i wyrzucają (wypadają) z okien krytykujących cała tę sytuację.🤣

Opublikowano (edytowane)

a co to zmieni? (putin u Abra... gdzie? a lucyfer nie łaska?) jeszcze tylko sprawę pogorszy bo teraz największe szanse wyrąbać sobie tam władzę mają typy pokroju prigożyna albo jeszcze gorszych
jak na razie to gospodarka tam jeszcze nie wróciła do przedwojennego spadkowego trendu a i wiosna na horyzoncie to i pospólstwo za szybko oddolnie kolejnej rewolucji tam nie wywoła z głodu. Na razie to niech ten putin zdrowy będzie i do reszty dotnie swoich oligarchów co właśnie rozpoczął a później się zobaczy co z tego wyniknie bo jednak oligarchia to jedyne elity jakie dzisiejsza rosja ma i dopiero gdy ... z resztą kto rozumie ten już dawno to widzi a kto nie rozumie to nawet lepiej aby tak zostało

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v