Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@jarecki tłumaczysz ty tu już kolejny sezon z rządowego na nasze a jakoś bardziej się sprawdza to co Twoi oponenci tu pisali.

tym razem też niczego nie wytłumaczyłeś po za zwalaniem winy na wszystko tylko nie na tych którzy na prawdę zawalili - rządy, politycy i wszelkiej maści chochsztaplerstwo ekonomiczne jakiego te rządy słuchają. Iak zwykle trzeba wojny aby rozum z tyłka do łba przegonić bo w dobie komputerów a nadal nikt nie spiął ilości pieniądza z ilością dóbr zbywalnych to i już nie zepnie.

szkoda klawiatury bo kolejna już mi gubi litery

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Ja bym go ignorował, bo w jego sprawie jest możliwe kilka wersji od bezmyślnego idioty, poprzez jajcarskie wygłupy po złośliwego trola celowo wypisującego te brednie by wkurzać ludzi po to by go obrzucano błotem albo czym jeszcze gorszym.

JK ma poparcie około 40% czyli wyborcy PISu to trole , idioci i jajcarze , wyborcy anty PISu to dopiero temat ale święta blisko .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

wyborcy anty PISu to dopiero temat ale święta blisko .

Pewnie po świętach zmieni im się optyka i zatęsknią za światem wg PiS.🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

wyborcy PISu to trole , idioci i jajcarze

Nie przeginaj, nazwałem go wyborcą PIS?diabli wiedzą kto to jest, nie widzisz jak fałszywie wychwala,, Pana Prezesa"

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

JK ma poparcie około 40%

czyli wszystkich głupków nie zagospodarował w tym mnie bo ok 2% populacji jest zdolne samodzielnie się rozwijać i odkrywać nowe, reszta tylko mniej lub bardziej udolnie naśladuje w większości nawet nie rozumiejąc co,

Opublikowano
dysydent napisał:

17 minut temu, DTaras napisał:

Znów się rozpędziłeś Panie kolego. Koszty są uzasadnione bo jest choćby dwukrotne podniesienie minimum co generuje wyższą średnią i podwyższa punkt odniesienia. Popyt na części zamienne jest na stałym poziomie a inflacja uderzyła w ten sektor a nie sektor w inflację i wreszcie żyjesz w wyimaginowanym świecie bez szarej strefy. Krzywa trendu pnie się w górę, a że usiana jest nieregularnościami to nie zmienia kierunku trendu...

znaczy - zgadzasz się że usługi potanieją czy nie? bo o to chodziło w moim że się nie zgadzam, z Twego zdaje się to samo wynikać; o ile dobrze zrozumiałem a w przypadku szarej strefy gdzieżeś u mnie wyczytał że jej nie dostrzegam (czy neguję)? Ona jest i będzie i akurat ona jest w moim wywodzie najmniej zmienna (w liczbach bezwzględnych) zatem pominięta

Nie, nie zgadzam się aby usługi potaniały, pisałem do jahu. Szara strefa jako nieopodatkowany konkurent zadziała destabilizująco ale aby z nią walczyć trzeba mnożyć administracyjne koszty a to klonuje i urzędników to jeden a dwa to szara strefa podlega takim samym regułom jak wszystko i jeżeli ktoś wypisuje się z systemu to nie po to aby usługodawca miał lepiej, nie po to aby regulować rynek z powodu misji wyzwoliciela tylko aby jemu samemu więcej zostało. Więcej z czego zapytasz ano więcej z rynkowej ceny. Przeto szara strefa zawsze będzie próbowała konkurować z najwyższą ceną na rynku ergo - będzie ją pielęgnować. Zatem kto będzie jej uczestnikiem? Ten sam co wykonuje działalność i prowadzi księgi ale nie za bardzo będzie chciał wszystko w nich notować. Owszem. Jest w naszym systemie prawnym główny podział umów na nazwane i nienazwane. Umowa o dzieło dla przykładu jest nazwaną umową nienazwaną. Ludzie mogą z nich korzystać biorąc Heńków i Józków ale robią wszystko na gębę. Nie mniej to jest margines procederu. Podsumowując: szara strefa to pokłosie opodatkowanego dźwigania cen a nasza skłonność do załatwiania napędza ten młyn. O.

jahooo napisał:

ta krzywa trendu wskazuje na inflację rzędu 20% , a nie 100% , jak niektórzy sobie ceny podnieśli, nie ma aż takiego wzrostu kosztów, co pokazuje obecna sytuacja z cenami

To jest średnia z wielu branż.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

podziękowałem za odpowiedź ale - pozwolisz - przeczytam ją później
rozpinam graty bo stół na święta potrzebny a po ostatnich "tymczasowo" kompa i monitory... zdało by się w końcu na stałe rozlokować xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
HF86 napisał:

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Dopiero choinki ubierają a Ty już z niej spadłeś.

Weź mi pokaż producenta który sprzedaje pustaki po 12zł.

Solbet w grudniu podwyżki , h+h w listopadzie podwyżki.

Poniżej 14 zł nie kupisz a o 8 już piszesz.

a przed chwilą 3 auta bialoruskiego suporexu do dewelopera skręcało. 🤫

A cementu nie brał? Tu żeś dotknął dobrego tematu bo na odbudowę Ukrainy ma to szansę zmienić narodowość na Polską. Ale to chyba działalność już zarezerwowana..

jahooo napisał:

zatem sugerujecie, że wszystkiemu jest winien rząd, a obywatele prywaciarze nie są winni niczemu, podnosząc ceny 2x ponad poziom inflacji ? ciekawe myślenie

Rząd odpowiada za stabilność rynku a podnoszenie cen odbywa się zgodnie z perspektywą na rynku.

jahooo napisał:

ja znam i rozumiem mechanizmy rynkowe - odpowiedź rynku na wprowadzanie pustego pieniądza przez rząd, który potem chce zebrać w postaci większych podatków.

natomiast pęd ku podnoszeniu cen grubo ponad poziom wykreowany przez rząd - to jakoś do mnie nie trafia, z reguły kończy się to zapaścią, ponieważ nabywcy tych dóbr , włączając tych, którym rząd podnosi minimalną pensję ustawowo,  nie zwiększają swojej siły nabywczej w takim stopniu

wszystko trzeba robić z umiarem, niestety, u nas wszyscy liczą na szybki zarobek na wysokich marżach

Nie rozumiesz. Pomijasz planowanie. Zarobek dziś to funkcjonowanie jutro a ta perspektywa w czasie obecnym nakazuje uczulić bezpiecznik.

Opublikowano

nikt tam za bardzo nic nie będzie odbudowywał. 

większość ukrow nie ma zamiaru tam wracać. 

lepszy świat się otworzył, pieniądze za darmo, mieszkania socjalne. 

to jest wielka akcja przesiedlenia. 

Opublikowano
21 minut temu, dysydent napisał:

@jarecki tłumaczysz ty tu już kolejny sezon z rządowego na nasze a jakoś bardziej się sprawdza to co Twoi oponenci tu pisali.

tym razem też niczego nie wytłumaczyłeś po za zwalaniem winy na wszystko tylko nie na tych którzy na prawdę zawalili - rządy, politycy i wszelkiej maści chochsztaplerstwo ekonomiczne jakiego te rządy słuchają. Iak zwykle trzeba wojny aby rozum z tyłka do łba przegonić bo w dobie komputerów a nadal nikt nie spiął ilości pieniądza z ilością dóbr zbywalnych to i już nie zepnie.

nie umiejszam winy rządu tylko pisze co mysle to co bylo powodem wzrostu cen zbóż  rząd w polsce ?  na wzrost cen stali miał rzad w polsce wpływ ? na wszystko co zdrozało nie miał na wzrost cen frachtu też wina rzadu ?  to ze za duzo rozdał  kasy to nawet o tym nie ma co dyskutować bo tak było , 

Opublikowano
HF86 napisał:

nikt tam za bardzo nic nie będzie odbudowywał. 

większość ukrow nie ma zamiaru tam wracać. 

lepszy świat się otworzył, pieniądze za darmo, mieszkania socjalne. 

to jest wielka akcja przesiedlenia. 

Wrócą, wrócą... Ja nie Ukraińcy to inni a tym też trzeba będzie cementu. Chyba, że tfu tfu ruski jednak wygra.

Opublikowano
jarecki napisał:

21 minut temu, dysydent napisał:

nie umiejszam winy rządu tylko pisze co mysle to co bylo powodem wzrostu cen zbóż  rząd w polsce ?  na wzrost cen stali miał rzad w polsce wpływ ? na wszystko co zdrozało nie miał na wzrost cen frachtu też wina rzadu ?  to ze za duzo rozdał  kasy to nawet o tym nie ma co dyskutować bo tak było , 

Nooo wzrost cen stali bardzo fajnie się tlumaczyło wojną ale wojna dalej a stal rządzi się prawami z roku 2021. Wojna na bank pasuje rządowi. Jarecki.

witejus napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Ja nie Ukraińcy to inni a tym też trzeba będzie cementu

Wielka Jerozolima? czy jak tam to ma się zwać

Po pierwsze to nie wyjechało 100 % A po drugie skoro ta jerozolima wielka to i gmachy musi postawić większe.

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

w kategoriach winy czy zasługi niewłaściwa ocena bo decyzja o odpięciu się od rynku rosyjskiego to przecież też decyzja polityczna czyli rządowa i nawet jeśli nazwiemy to zasługą politycznie to obiektywnie gospodarczo decyzja rządowa narzuciła te koszty na gospodarkę a czy słusznie to dopiero przyszłość pokaże.
Tutaj mamy odium "bycia rządem" no ale nie tylko profity..

dobra bo nigdy porządków przedświątecznych nie skończę

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jarecki napisał:

to ze za duzo rozdał  kasy to nawet o tym nie ma co dyskutować bo tak było , 

I co z rozdaną kasą się stanęło? Poszła na np. lokaty, czy napędziła popyt? W 99% to drugie, co z kolei ciągnęło ceny jeszcze wyżej. Klasyczny przykład śnieżnej kuli. Tylko każda kula marnie kończy.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, DTaras napisał:

Wrócą, wrócą... Ja nie Ukraińcy to inni a tym też trzeba będzie cementu. Chyba, że tfu tfu ruski jednak wygra.

Dziadek Joe Biden - Ameryki , statkami przywiezie wszystko , lub na miejscu powstanie Amerykańskie  fabryki , i Chińskie .

Ameryka ma poprosić , Chiny by uspokoiły Kim Dzong Un .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

JK ma poparcie około 40% czyli wyborcy PISu to trole , idioci i jajcarze , wyborcy anty PISu to dopiero temat ale święta blisko .

Większość zawsze jest głupia  W przypadku sekty PIS to aż nadto widoczne.

1 godzinę temu, mirro napisał:

Prowokator i siewca zamętu.🤣

Najprostsze wytłumaczenie jest takie że jest to PISowski patridiota.

Opublikowano
25 minut temu, galan99 napisał:

Ameryka ma poprosić , Chiny by uspokoiły Kim Dzong Un .

Tiaaa Putina można uspokoić i Kima też. Ale tylko wysyłając do krainy, gdzie na nich będzie czekało 40 dziewic. 🤣

Opublikowano
47 minut temu, dysydent napisał:

w kategoriach winy czy zasługi niewłaściwa ocena bo decyzja o odpięciu się od rynku rosyjskiego to przecież też decyzja polityczna czyli rządowa i nawet jeśli nazwiemy to zasługą politycznie to obiektywnie gospodarczo decyzja rządowa narzuciła te koszty na gospodarkę a czy słusznie to dopiero przyszłość pokaże.
Tutaj mamy odium "bycia rządem" no ale nie tylko profity..

tylko  że gaz i zboze podrożały przed agresją  rosji na Ukrainę . Ciekawe czy dozyjemy czasu kiedy zostanie opublikowany raport kto stoi za wybuchem nord stream .

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Najprostsze wytłumaczenie jest takie że jest to PISowski patridiota.

No to natychmiast wcielić, przeszkolić i wysłać na front walki z reakcyjnym podziemiem.🤣

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

Ciekawe czy dozyjemy czasu kiedy zostanie opublikowany raport kto stoi za wybuchem nord stream

Jak to PO wysadziło gazociąg to pewnie reportaż o tym zrobi Latkowski. Ale jak PiS no to pewnie będzie TVNie.🤣

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v