Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

.Teraz banki nie podnoszą lokat bo mają za dużo pieniędzy .

A to lokata 8% w skali roku zła ??

Mam trochę lokat założone, to w zależności od tego na ile miesięcy oprocentowanie jest od 7,5% do 8% w skali roku. A jak któraś się kończy i chcę zrobić przelew na konto w drugim banku to i 8,5% w skali roku na 3 miesiące oferują ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

bo chyba tylko ograniczył inflacje a reszte spierdolił , brak dostepnych kredytów w owym czasie sprawilo ze nawet jak ktos miał pomysł na biznes to nie miał jak go zrealizować ze wzgledu na brak funduszu i mozliwosci kredytowania 

A niby skąd miały się wziąć te fundusze? Może z banków, których wtedy wiele nie było.🤣

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Mam trochę lokat założone, to w zależności od tego na ile miesięcy oprocentowanie jest od 7,5% do 8% w skali roku. A jak któraś się kończy i chcę zrobić przelew na konto w drugim banku to i 8,5% w skali roku na 3 miesiące oferują ;) 

No 8% przy inflacji 18 % to i tak tracisz , dziwię się że nie inwestujesz tych pieniędzy , pisałem już że jak by było na lokacie 17 % to inflacja by była mniejsza .

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

No 8% przy inflacji 18 % to i tak tracisz , dziwię się że nie inwestujesz tych pieniędzy , pisałem już że jak by było na lokacie 17 % to inflacja by była mniejsza .

To nie jest do konca prawda bo odnosisz to do wskaźnika  statystycznego. Jeśli chcesz zainwestować w mieszkanie lub ziemię to ta kasa wręcz zyskuje na wartości i rośnie jej siła nabywcza.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jacus napisał:

to skad nagle wzielo sie te miliony biznesow ?? sklepy i  szczeki, firmy male,duze i jednoosobowe ??

budowanie kapitalizmu bez kapitalu nie jest latwe ..

powolna i monotonna praca od handlu na targowiskach do powiązań ze słuzbami pomagała gromadzić fundusze na rozwój , zauważ ze dopiero od wejscia do UE rozrastają się polskie firmy no i nowe dziedziny powiązane z IT                               A na marginesie doswiadczenie w zbijaniu inflacji przeprowadza turcja ostatnio obnizyła główną stope % z 12 % do 10,5 % przy inflacji 85 % czy im sie to uda sie okaze .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Komu te bajki... Dopiero tera niektore banki mają tyle niby w ofercie... 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Komu te bajki... Dopiero tera niektore banki mają tyle niby w ofercie... 

mBank koniec września albo początek października miał taką ofertę ;) Tydzień temu mi się właśnie skończyła 3 miesięczna lokata na 7,25% w skali roku ;) 

Opublikowano

No tak, wszystko jest za***iście. Lokata 8%, inflacja ponad 20% a obligacje dłużne państwa pewnie już poniżej 10% nikt na świecie kupić nie chce. Trza się było dobrze namęczyć żeby kraj do takiego miejsca dociągnąć.🤣

Opublikowano
28 minut temu, Ulman napisał:

To nie jest do konca prawda bo odnosisz to do wskaźnika  statystycznego. Jeśli chcesz zainwestować w mieszkanie lub ziemię to ta kasa wręcz zyskuje na wartości i rośnie jej siła nabywcza.

17 %  czy 18 % na lokacie teraz to by było eldorado , lepiej niż zakup ziemi czy mieszkania , wkładasz 100 000 zł a po roku wyjmujesz sobie 17 000 zł , oczywiście minus podatek Belki i koszty bankowe , towary by nie drożały bo ludzie by nie uciekali tak z pieniędzy i taka sytuacja powinna potrwać ze 3 lata .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Weź dzieciaku mnie twoje długi nie obchodza... Gówno masz i tyle... 🤭

Nie mam długów, ale mam lokaty ... A ty sobie gadaj co chcesz ;) To co mówisz i twoje myśli mam tam gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę xD 

Opublikowano (edytowane)

Byłbym głupcem żebym dawał wszystko 🤭

Przestan pierdaczyc dziecko o lokatach na 8% bo takowych do tej pory nie było... Może po nowym roku coś skoczy. 🤔

Naczytałeś się reklam i pierdaczysz i tyle. 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano

ogarek jak zwykle sie mylisz -juz w sierpniu-wrzesniu zaczely sie pokazywac-mi co chwile na onecie wyskakiwaly reklamy bankow, wiazaly sie one z roznymi ograniczeniami ale byly.

Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał:

ogarek jak zwykle sie mylisz -juz w sierpniu-wrzesniu zaczely sie pokazywac-mi co chwile na onecie wyskakiwaly reklamy bankow, wiazaly sie one z roznymi ograniczeniami ale byly.

Następny bajki plecie bo reklam się naczytal... 🤣

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v