Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

To co jest wyjściem z inflacji?

To zależy co ją spowodowało. U nas mamy więcej niż jeden z czynników. Jak choćby ceny energii i paliw, nieadekwatne do kosztów ich wyprodukowania.  

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Leszy napisał:

To akurat racja. Mamy masę idiotów nie chodzących na wybory, bo ich polityka nie interesuje. Tylko, że polityka zaczyna interesować się nimi. 

no właśnie ja jestem takim idiotą bo nie głosowałem już w kilku edycjach no ale nie mam na kogo bo na PO nie chcę a przeciw PiSowi sądziłem że nie musiałem i chyba będzie to jednak jakiś sukces pisu w kwestii obiecywanej reformy sądownictwa ... mojego

pominąłem innych z lewa prawa posiojtków bo to plankton polityczny w Polsce i szkoda fatygi zanim co grubszego z tego planktonu...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Leszy napisał:

To zależy co ją spowodowało.

Skoro już zacytowałeś moje pytanie to tam było, co jest wyjściem z inflacji , jaka recepta na to, co ją spowodowało to słychać zewsząd calą dobę.

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, witejus napisał:

Skoro już zacytowałeś moje pytanie to tam było, co jest wyjściem z inflacji , jaka recepta na to, co ją spowodowało to słychać zewsząd calą dobę.

Np. zaprzestanie powiązania wszelkiej energii elektrycznej z cenami gazu, bo i tak z niego najmniej energii pozyskujemy. 

W sumie to tam była odpowiedź. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, witejus napisał:

i widzisz. Szkoda pytania bo ten co odpowiada "to zależy" nie wie co odpowiedzieć; znaczy - ignorant w temacie
to tak jak byż pytał - jak zetniesz to drzewo? a ten Ci odpowie pytaniem - a czym mam ścinać?

szkoda ponawiać bo do aktów notarialnych dojdziecie w czyim to drzewo lesie a drzewo co najwyżej ze starości się samo przewrócixD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

jak zetniesz to drzewo?xD

Jakie drzewo? Bo to zależy od wielu czynników. Jak dobrze ułożone, to piła i jazda. Jak nie, to trzeba naciągnąć liną by się komuś na dom nie zwaliło, czy na łeb. Może trzeba konary obciąć najpierw.  Pomyśleć trzeba, a nie jazda do przodu a potem się będziemy martwić. Tak to ma w zwyczaju działać rząd nasz, i efekty mamy opłakane.  

• Haha 1
Opublikowano

nieprzyjemnie się czyta posty uderzające w przeciwników politycznych. przyjęło się w tym kraju, że aby wygrać wybory nie potrzeba nic robić, nie mieć żadnego programu,wystarczy napuścić jednych na drugich. można porównać to do rzucenia kości między stado psów, same się rzuca do gardeł. politycy to miernoty społeczne, nie posiadają skrupułów,wyrachowane, na swój sposób przebiegłe. nam wydaje się,że oni są idiotami, ale jeśli spojrzymy wstecz, na to co napisaliśmy,w jaki sposób obrażamy drugiego człowieka tylko dlatego,że ma odmienne zdanie od nas,to jacy my jesteśmy????? kto nam daje prawo do obrażania druhen osoby,za to że inaczej myśli? przecież można wymienić się poglądami, wepunktowac błędy, zaproponować swoje rozwiązania, wizję. ale po co, jak można rzucić się na kogoś i szarpać jak Reksio szynkę. takie rozmowy przypominają scenkę, dwa psy przez siatkę ujadają na siebie,piana leci z pyska, wydawać by się mogło,że to psy mordercy, a gdy siatka się kończy liza się po pyskach,żeby nie po powiedzieć, po dupie!

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, Siedzacybyk napisał:

takie rozmowy przypominają scenkę, dwa psy przez siatkę ujadają na siebie,piana leci z pyska, wydawać by się mogło,że to psy mordercy, a gdy siatka się kończy liza się po pyskach,żeby nie po powiedzieć, po d*pie!

Oto chodziło?

Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

Powtarzasz w kółko te banialuki bo nie masz żadnego pomysłu, ty i reszta tego ,,oświeconego " elektoratu by przejąć władzę , jak to możliwe że 30% rządzi już 7 lat , podobno ciemnych, wystraszonych, zahukanych a 70 % oświeconych, mądrych, nie dających się zastraszyć, nie robi, nie może nic z tym zrobić?bo są jeszcze głupsi i mają to w d*pie kto rządzi.

Widzisz, jest taki paradoks i taka głupia ordynacja wyborcza że 30% głosów daje 50% miejsc w sejmie. Żeby to osiągnąć PIS kupił grupę największych przegrywów i wytresował tak że bedą im wierni jak psy i  to do grobowej deski. Dla takiego wyborcy pare groszy socjalu to majątek i łatwo go zmobilizować groźbą jego utraty. Odpowiednio postraszeni poprą pis zawsze wszędzie i we wszystkim. Bedą do utraty tchu agitować kogo tylko się da a na wybory pójdą z 40 stopniową gorączka a nawet na czworakach. 

A czemu inni nie wygrywają? Podzieleni na mniejsze frakcje, część kładzie laskę, część ma swoje zdanie i głosuje na małe partie albo stwierdza że nie ma na kogo głosować i nie głosują. Elektorat PIS jest niezwykle skonsolidowany i wierny bez wzgledu na wszystko i to jest ich największa siła.

Ja zawsze głosowałem na środowisko JKM albo ludzi o podobnych poglądach ekonomicznych bo mam zbieżne z nimi przekonania. Czy głosuje na nich żeby odsunąć PIS od władzy? Nie, bo przede wszystkim chcę by reprezentowani byli ludzie których poglądy podzielam. Odsunięcie PISu od władzy nie jest dla mnie celem a konsekwencją oddania mojego głosu. 

3 minuty temu, mirro napisał:

A najgorsze jest to, że mamy masę idiotów startujących w wyborach.🤣

......jeszcze większą mase idiotów głosujących na idiotów kandydujących.

Opublikowano

wicie czemu indianery wyginely ?? bo mieli takich wodzowjak sitting bull

1 godzinę temu, witejus napisał:

recepta ma naglowek -terapia szokowa a lekarz podpsial sie  -leszek balcerowicz 

bylem tam tydzien temu.w tej galerii

https://www.se.pl/wiadomosci/swiat/galeria/drezno-uzbrojony-mezczyzna-przetrzymuje-zakladnikow-w-centrum-handlowym/gg-ADkd-GMPF-TA9o/gp-8FaS-D9Eq-sFCK

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

środowisko JKM

owo środowisko jest tak różnorodne ideowo że tylko liberalizm gospodarczy tylko nieco je łączy bo tam co prawda są i względni bezideowcy jak sam JKM (w zasadzie już emeryt w tym i polityczny), Mentzen i nawet nie wiem kogo wskazać jeszcze z tej frakcji no ale Braun to już zupełnie inny - nazwę - klimat a już nawet nie pamiętam nazwisk pospolitych nazistów jacy tam się podczepili i co z tego że akurat polskich. Nawet założenia samego JKM może były i dobre w epoce odkryć geograficznych i wolnych zasobów przestrzeni niezagospodarowanej. Archaizm założeń JKM udowadnia się sam bo nie ma na planecie już krajów zarządzanych w/g tych zasad choć rzeczywiście te zasady były kiedyś powszechne i stosowane z sukcesem gdy nadmiar zasobów do populacji był faktem a technologia była ograniczeniem nie zasoby.
Obecnie technologia jest nadwydajną już jak na zasoby całej planety które jest w stanie przetworzyć i stąd pojawia się konieczność i redystrybucji i reglamentowania zasobów i już można rozpoznać zaczątki powszechnej świadomości że metody naturalnej selekcji przesunęły się w sfery nie fizycznej dominacji jednostki a selekcję po organizacji społeczeństw i tylko o skali redystrybucji jest obecnie dyskusja a nie o samym tej redystrybucji fakcie stosowania lub nie.
Z resztą JKM tu się właśnie gubił. Bo jaką odpowiedź udzielał na pytanie - no i jakie ustawy konkretnie być wprowadził gdybyś wygrał wybory? na ile byż zniósł zastane regulacje i które?
ja albo przegapiłem albo nie było jednoznacznych odpowiedzi co do szczegółów właśnie i co z tego że ogólnie teoria się spina gdy praktyka tonie w szczegółach... ogólnie to i PiS obiecywał że uniezależni Polskę od wpływów zewnętrznych i poniżających zależności no i właśnie ... czym jest zadłużenie w sytuacji rosnących kosztów jego obsługi jak nie zależnością od wierzycieli?
Tak samo ultraliberalizm gospodarczy JKM tylko by przyspieszył kolejną rewolucję a'la komunistyczną bo jednak zanim nędza tych  "przegrywów" by eksterminowała to zdołali by buntem rozrabować tę mniejszość która by zdołała zapanować nad zasobami tym szybciej że jako najsprawniejsi skorzystali by z technologii tylko przyspieszającej ich sukces i co z tego że sukces sprawiedliwy a owa rewolucja zawsze jest grabieżą niesłuszną w tych kryteriach oceny gdy przecież nie raz tak kończyły systemy zbyt liberalne i tak samo skończył by ten korwinowski.

wiem - trudne to do wyjaśnienia ad hoc na prostych porównaniach, przykładach ale jeszcze raz wspomnę - nie ma praktycznych trwałych przykładów na sukces podobnej filozofii społecznej w czasach współczesnych no może po za jakimiś zakątkami planety gdzie jeszcze nie w pełni zagospodarowano naturalne zasoby i przestrzeń jak np rosja, Australia kilka krajów latynoskich i może w Afryce by się jakie co prymitywniejsze plemiona znalazły ale tylko dla tego że w rezerwatach ale już nie Kanada co przykład Kanady na osobną dyskusję

rozpisałem się w miarę merytorycznie i niech mnie który teraz oskarży ż polityczną dyskusję prowadzę dzikimi i prymitywnymi epitetami

i co? taka metoda skuteczniejsza?
to niemedialne i który to przeczytał a jeśli nawet to zmienił poglądy? xD

no ale nie to jest celem tej pisaniny a jedynie unikalny link jaki każdy tu z postów posiada co w połączeniu z niezawodnością af już jest wartością samą w sobie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ostatnio w czasie jazdy autkiem kilka razy słyszałem wywiad czy program z owym Mentzem , ewoluuje w dobrym kierunku teraz tylko niech zmieni otoczenie polityczne w którym się  obraca , bo znajomość z Braunem czy nawet Korwinem bedzie obciążeniem a nie swobodą działania 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, dysydent napisał:

Statystyczny wzrost nędzy jest jedynym jak dotąd znanym skutecznym sposobem na inflację choć teoretycznie wzrost produkcji też ale to nigdy jeszcze się praktycznie u nikogo nie potwierdziło.

no nie kto jak kto a;le ty jedna z mądrzejszych osób na tym forum powinna wiedzieć że jest taki przykład. Japonia z lat 1950-1980. A i tak od włos od katastrofy i do dzisiaj amortyzują te działania

11 godzin temu, dysydent napisał:

Statystyczny wzrost nędzy jest jedynym jak dotąd znanym skutecznym sposobem na inflację choć teoretycznie wzrost produkcji też ale to nigdy jeszcze się praktycznie u nikogo nie potwierdziło.

no nie kto jak kto a;le ty jedna z mądrzejszych osób na tym forum powinna wiedzieć że jest taki przykład. Japonia z lat 1950-1980. A i tak od włos od katastrofy i do dzisiaj amortyzują te działania

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

i co? taka metoda skuteczniejsza?
to niemedialne i który to przeczytał a jeśli nawet to zmienił poglądy? xD

Zmiana poglądów to tak jakby przyznanie się do błędów. To jest paradoksalnie sprzeczne z naszą naturą. 

Co do reszty wypowiedzi, to i tak jest czysto hipotetyczne rozważanie, bo żadna taka partia nie zdobędzie władzy. Rewolucje komunistyczne się udawały bo ciągnęły za  sobą masy. Liberalne się nie udadzą, bo pociągną za sobą jedynie małą cześć elity, i kilku ideologów z nizin. 

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

recepta ma naglowek -terapia szokowa a lekarz podpsial sie  -leszek balcerowicz 

a jak Balcerowicz wystąpił z projektem ujednolicenia i uproszczenia podatków ze zniesieniem wszelkich ulg przy rozliczeniach to od prawa do lewa były głosy sprzeciwu. A ciemnu lud dał się jak zwykle nabrać, że to Balcerowicz nie ma racji  że z ulg podatkowych korzystają praktycznie tylko klasy posiadajace.

Niestety, albo stety taki Biernacki, Kulczyk, Solorz, Starak czy Muś płacą mniejsze podatki procentowo niż zwykły Kowalski który wozi szambo za prawie najniższą krajową. O wielkich konsorcjach zwłaszcza zagranicznych już nawet nie wspomnę.

Czy komuś się podoba czy nie to Balcerowicz był jednym z mądrzejszych polaków swoich czasów z cohones większymi niż dziś cały PiS i pół PO razem wzięte

Opublikowano
39 minut temu, Takeda napisał:

Czy komuś się podoba czy nie to Balcerowicz był jednym z mądrzejszych polaków swoich czasów z cohones większymi niż dziś cały PiS i pół PO razem wzięte

Z tymi ,,cohones" to racja, ma je tak nadęte że wyniosły go do granicy kosmosu, chciałbym delikatnie przypomnieć że Balcerowicz nie był autorem tego ,,planu Balcerowicza" on był tylko figurantem.

Opublikowano

Co to za ugrupowanie JKM ?

Balcerowicz sposobem na inflację ? bardziej jako zagorzały przeciwnik PISu . Za jego reform kredyt był dużo droższy ale oprocentowanie lokat było identyczne , tylko że wtedy skorzystał z tego kapitał spekulacyjny bo ludzie nie mieli pieniędzy .Teraz banki nie podnoszą lokat bo mają za dużo pieniędzy .

Opublikowano
2 godziny temu, Takeda napisał:

co  takiego zrobił balcerowicz ? bo chyba tylko ograniczył inflacje a reszte spierdolił , brak dostepnych kredytów w owym czasie sprawilo ze nawet jak ktos miał pomysł na biznes to nie miał jak go zrealizować ze wzgledu na brak funduszu i mozliwosci kredytowania 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v