Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, witejus napisał:

nein, i żeby nie było, jako ciemny pisowski lud znam dwa języki, no w porywach trzy, jacuś łorać trza, ja dziś zamiaruję.

kuń jaki święty jest żeby na kolanach przed nim?

Nie wiem dlaczego klękasz? Ja tylko punktuję głupotę. Zostaw jego bliskich w spokoju i martw się o swoich. Po nim możesz sobie jeździć. Sam uważam go za cynika ale jego bliskich nie mam zamiaru do tego wciągać.

12 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jestem tu świeży , ale czytając Pana komentarz odnoszę wrażenie że jesteś kimś ważnym na tym forum 👏

Ja tylko piętnuję głupotę i zapędy co niektórych. Naprawdę nie ma sensu do kłótni politycznych wciągać bliskich polityków gdy są chorzy.

Opublikowano
Roman176 napisał:

. szkoda słów na cia bo ekowcowi nie przegadasz PSP nawet pisze .. Skuteczne ugaszenie auta elektrycznego wymaga znacznie więcej czasu i środków gaśniczych niż ma to miejsce w przypadku aut z silnikami spalinowymi   Największym ryzykiem pożaru są według statystyk obarczone elektryk Ugaszone auto elektryczne może ponownie stanąć w płomieniach nawet po wielu dniach od akcji gaśniczej – źródłem ognia jest wtedy akumulator, w którym wciąż tlą się ogniwa a to ciekawe 😁 wspólnoty mieszkaniowe wprowadziły nawet zakazy ładowania w garażach akumulator i ekstremalne warunki zewnętrzne. Skrajnie wysokie temperatury mogą wpłynąć na wystąpienie niepożądanych reakcji chemicznych powodujących jego przegrzanie. Z kolei w bardzo niskich temperaturach wewnętrzny opór akumulatora wzrasta, co może powodować dodatkowe efekty cieplne, zwiększając ryzyko wystąpienia pożaru. Do zapalenia się e-auta może dojść także podczas ładowania, co może być skutkiem awarii akumulatora z powodu przeładowania. Jednak znacznie częściej wiąże się to z wadliwymi lub niezabezpieczonymi stacjami ładowania lub kablami. To główna przyczyna pożarów innych urządzeń elektrycznych posiadających akumulatory litowo-jonowe, np. smartfonów. Pożar może się także zdarzyć w sytuacji, gdy akumulator pojazdu elektrycznego został uszkodzony np. wskutek wypadku drogowego: uszkodzenia akumulatora są tak poważne, że zapala się on podczas wypadku lub bezpośrednio po wypadku

Masz tu trzy przyczyny i kawał wyciętego tekstu... Jeżeli mamy do czynienia ze statystyką to ważna jest metoda. Trzeba podać wagi każdego argumentu.

witejus napisał:

8 godzin temu, DTaras napisał:

No jak w tem deseń idziesz to w pip aut z początku silnika spalinowego zjarało się z głupoty w obchodzeniu się z paliwem tudzież zaciętego hamulca...

panie, panie, bądźmy poważni ,ja o zupie ty o d**ie

Raczej nie koleżko. Co roku w Polsce jara się około 7000 spalinowych wozideł. Nowych także. Jak rozleje się paliwo to wygląda nawet efektownie. Kontener dla elektryka jest po to (skopiował to Roman ale ni wuja nie rozumie) aby teoretycznie ugaszony wóz elektryczny miał gdzie sobie przereagować. Ewentualnie dopalić się. Tam nie wstawiasz auta, które się pali tylko ugaszone. Zalewasz pianą a nawet wodą i pyrka jak rosół. Dodatkowo wody nie rozsiewasz po okolicy. Sprawny akumulator jest bezpieczny. Po to są BMSy aby między innymi niesprawnych nie eksploatować. Akumulator trzeba uszkodzić aby się zapalił a główna przyczyna takich pożarów to nie wypadek a problem w elektryce co nie odbiega bezpieczeństwem od spalinówek. Wyjątkiem jest problem ładowania, o którym pisałem.

Opublikowano

Chiny na 1 miejscu w świecie .

Protesty rozlewają się w Chinach. Oto dlaczego Xi Jinping jest w potrzasku

Państwo Środka ogarniają gigantyczne protesty – nieznane w tym kraju od dziesięcioleci. Ich skala nie jest ciągle do końca znana, ale wiadomo, że obejmują główne miasta. Protestującym nie podoba się polityka "zero covid". Taki zwrot trudno jednak sobie wyobrazić – komentuje Business Insiderowi ekspert od tego kraju, Radosław Pyffel. Jak dodaje, tło sprawy może być zupełnie inne, niż wydaje się to na Zachodzie.

Wystrzelają połowę ludzi i zapanuje spokój ? .

Opublikowano
JSW: Spór wokół zgód na eksploatację
Informacje o trudnościach, jakie napotkały KWK "Borynia-Zofiówka" Ruch "Borynia" i KWK "Knurów-Szczygłowice" w uzyskaniu zgód samorządów gmin Gierałtowice, Jastrzębie-Zdrój i Pawłowice na wydobycie węgla, wywołały reakcję ze strony reprezentatywnych związków zawodowych zrzeszających pracowników Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) - "Solidarności", Federacji Związku Zawodowego Górników JSW SA oraz Związku Zawodowego "Kadra" Pracowników JSW SA. W wystosowanych pismach liderzy organizacji domagają się od samorządowców "podjęcia merytorycznych rozmów", "zawarcia porozumienia" i "umożliwienia eksploatacji" obydwu kopalniom.
Związkowcy podkreślili, że JSW wydobywa głównie węgiel koksowy, używany w procesie produkcyjnym stali i uznawany przez Unię Europejską za "surowiec krytyczny" oraz to, że ze względu na swój profil produkcji Spółka nie jest stroną umowy społecznej dotyczącej stopniowej likwidacji górnictwa węgla energetycznego.
Wezwali samorządowców z Gierałtowic, Jastrzębia-Zdroju i Pawłowic do poprawy relacji pomiędzy gminami a Zarządem JSW.

to by było gdyby PO rządziło tym czasem w tv ... tusk ... nie oni tak to tak ........

propo jaki ustawy zagłosowała w strasburgu  PO SLD polska2050 i psl lewica ... przeciw konfederacja i PIS 😬

takie tam 

jeśli chodzi o Gierałtowice, KWK "Knurów-Szczygłowice" daje zatrudnienie 223 mieszkańcom. Cała Spółka zatrudnia 370 osób zamieszkałych w gminie. Wpłaty z tytułu podatku od nieruchomości, podatku rolnego, podatku leśnego oraz opłaty eksploatacyjnej za lata 2019-2021 i miesiące styczeń-październik roku 2022 do Urzędu Gminy Gierałtowice wyniosły 24 miliony 196 tysięcy 707,65 złotych. Ponadto JSW bierze udział w finansowaniu działalności kulturalno-oświatowej, sportowej i społecznej w gminie, miedzy innymi poprzez środki przekazywane przez Fundację JSW. W latach 2019-2022 Fundacja przekazała Gierałtowicom 27 darowizn o wartości 567 tys. 62 zł.
W KWK "Borynia-Zofiówka" zatrudnienie znajduje 2322 mieszkańców Jastrzębia-Zdroju, a w całej JSW - 4143 jastrzębian. Wpłaty dokonane przez Spółkę do Urzędu Miasta Jastrzębie-Zdrój w latach 2019-2021 i miesiącach styczeń-październik 2022 r. z tytułu podatku od nieruchomości, podatku rolnego, podatku leśnego, podatku od środków transportowych, opłaty eksploatacyjnej, opłaty za gospodarowanie odpadami oraz opłaty za koncesje wyniosły 103 mln 837 tys. 966,99 zł. Do tego należy doliczyć 196 darowizn o wartości 7 mln 552 tys. 297,14 zł, jakie w latach 2019-2022 przekazała miastu Fundacja JSW.
Przedstawiono również wyliczenia dla Pawłowic. KWK "Borynia-Zofiówka" zatrudnia 214 osób zamieszkałych w gminie. Cała JSW jest miejscem pracy dla 1251 pawłowiczan. W latach 2019-2021 i miesiącach styczeń-październik 2022 r. JSW wpłaciła do Urzędu Gminy Pawłowice kwotę 69 mln 472 tys. 431,08 zł z tytułu podatku od nieruchomości, podatku rolnego, podatku leśnego, podatku od środków transportowych oraz opłaty eksploatacyjnej. Od 2019 do 2022 r. Fundacja JSW przekazała Pawłowicom 99 darowizn na łączną kwotę 2 mln 447 tys. 912 zł.
Opublikowano
22 godziny temu, dysydent napisał:

@jarecki (nie chce mi się kopać kilku stron wstecz za cytatem)

Wspominasz wśród potencjalnych konfliktów planety w przyszłości o - Chiny vs Tajwan
Klecę tu zlecenie laptopa z kartąDVB-T2 i w ramach testowania natrafiłem w TVP-Info na wzmiankę o jakowyś protestach eskalujących w antyrządowe a szczególnie anty-"sikupingowe" na kontynentalnych Chinach.

Piszę "kontynentalnych" bo Tajwan to jak by nie patrzył takie same Chińczyki jak reszta i różnica tylko jak Niemcami z DDR i z RFN jeszcze przed zjednoczeniem.
Może jeszcze być tak że Tajwan sam zechce do macierzy wrócić jak ta z qurestwm z socjalizmem do reszty zerwie

Honkong wrócił do Chin z banicji to i Tajwan tylko tego drugiego broni USA choć coraz bardziej bierze pod uwage chyba  jego powrót do macierzy bo produkcje półprzewodników uruchamia i u siebie i w w niemczech 

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Nie wiem dlaczego klękasz?

Ja klękam?jeśli ja klękam to ty na głowę upadłeś.

5 godzin temu, DTaras napisał:

Raczej nie koleżko.

Nieśmiało przypominam że pytałem czy ktoś robił porównania jaki procent elektryków a jaki procent spalinowych się spala powiedzmy w ciągu ostatnich 10 lat, jeśli nie wiesz, nie słyszałeś, w porządku ja też nie wiem.Nie pytałem o prapoczątki motoryzacji ani o metody gaszenia palących się elektryków. Na przyszłość prosiłbym mniej poezji a więcej treści.;)

• Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, Pafnucy napisał:

@Denwer widziałeś jak pisowi spada poparcie? zdajesz sobie sprawę że to przez takich jak ty? siewców jadu!

Masz  łeb  zj*bany  od  tej nienawiści  (miękka  fajo)

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Denwer napisał:

FirNUVwWIAUyfCi?format=png&name=small

Jedyny sondaż w którym PiS ma 44%. W pozostałych ma 31-32% a po pleckach huha Tusek z 30% xD A na drzewach zamiast liści będą wisieć PiS-socjaliści xD Ale to dopiero jak spalą dokumenty po sobie i zniszczą laptopy xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Przed siedzibą PO ma poparcie 70 % 

To ciekawe dlaczego Marszałek Butapren szuka sobie nowej pracy, czyżby już były gacie pełne bo wie, że za rok do Sejmu się nie dostanie ?? xD 

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, hubertuss napisał:

Ja tylko piętnuję głupotę i zapędy co niektórych. Naprawdę nie ma sensu do kłótni politycznych wciągać bliskich polityków gdy są chorzy.

Tak dokładnie , dlatego my rolnicy powinniśmy głosować na PSL 👍 to są ludzie dla ludzi.🙂

Opublikowano

witejus napisał:

5 godzin temu, hubertuss napisał:

Nie wiem dlaczego klękasz?

Ja klękam?jeśli ja klękam to ty na głowę upadłeś.

5 godzin temu, DTaras napisał:

Raczej nie koleżko.

Nieśmiało przypominam że pytałem czy ktoś robił porównania jaki procent elektryków a jaki procent spalinowych się spala powiedzmy w ciągu ostatnich 10 lat, jeśli nie wiesz, nie słyszałeś, w porządku ja też nie wiem.Nie pytałem o prapoczątki motoryzacji ani o metody gaszenia palących się elektryków. Na przyszłość prosiłbym mniej poezji a więcej treści.;)

Taa. Pierwsze samochody elektryczne co prawda były już od zarania motoryzacji ale biorąc pod uwagę pojęcie niektórych przepraszam za poezję. Nie można tego w Ramach ostatnich lat porównywać bo spalinowym na dobre by to nie wyszło. Nawet testy niezawodności tworzy się w ujęciu mocno rozbudowanym. To nie będzie żaden wskaźnik.

Opublikowano
mirro napisał:

Ze śmietnikaś powstał i na śmietnik wrócisz jak podaje pismo.

Denwer napisał:

20 godzin temu, Pafnucy napisał:

@Denwer widziałeś jak pisowi spada poparcie? zdajesz sobie sprawę że to przez takich jak ty? siewców jadu!

Tą to odpowiedzią należałoby zainteresować jakiegoś socjologa...

Tokajew już po wyborach. To oznaka prawdziwej twarzy faktycznie chce być dyrygentem na gazie?

Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

no i wystarczy to przeczytać by stwierdzić że językiem miłości i pojednania przemawiasz.😁

zostały takim chamom tylko wyzwiska i oczernianie innych. to chluby pis nie przynosi. dlatego tak im poparcie spada.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v