Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-solidarna-polska-uderza-w-mniejszosc-niemiecka-jest-odpowied,nId,6434002

sprawa jest na tyle wielopłaszczyznowa że ograniczę się jedynie wskazać jakie rodzi analogie
- precedens automatycznie gwarantowanego miejsca w parlamencie dowolnej grupie  społecznej dotyczy tylko i wyłącznie Niemców a przecież zanosi się na trwałą sytuacja gdy na pewno liczniejszą grupę będą Ukraińcy  a z czasem być może inne nacje i albo jednak zlikwidować przywilej Niemcom posiadania gwarantowanego mandatu a ilość Ich reprezentantów pozostawić normalnym mechanizmom wyborczym albo i Ukraińcom z polskim obywatelstwem nadać automatycznie należny udział... kiedy tak będziemy się posuwali w mnożeniu parytetów to w końcu wybory stracą wiele ze swojego sensu zamieniając się w mechanizm reglamentacyjny

może bym tego linka ani tematu nie wszczynał gdyby nie groteskowa gafa tego "mniejszościowca" bo zapomniałem jak Mu tam?... o, mam-

"Galla: - Nie rozumiem, o jakiej symetrii mamy rozmawiać. Czy to znaczy, że jeśli dzisiaj Polacy na Białorusi są szykanowani i siedzą w więzieniach, to w Polsce też trzeba tak postępować?"

acha, na Białorusi biją murz... ten... Polaków a Polska jako bardziej cywilizowana nie bije Białorusinów to znaczy że jak Niemcy dyskryminują Polaków to też Polska powinna się wyższą cywilizacją wykazać wobec szkopków? a jakaż to ułomność tychże by tego wymagała?
no trochę już po sezonie na orkę ale się chłopina zwyczajnie samozaorał xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

swoje racje rzucasz ale jak zapyta o dowody to zaraz odwracasz kota, takich dyskutantów to ci u nas dostatek, a czy coś jest czarne czy zielone oceniamy przez porównanie ze wzorcem

albo coś wiesz albo się udajesz że coś wiesz ale tego nie sposób ocenić bez odpowiednich narzędzi

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

A zatrudnienie w tym czasie wzrosło?

tak

https://www.wnp.pl/gornictwo/brak-pracownikow-w-kopalniach-budzi-coraz-wiekszy-niepokoj,587363.html

Liderzy organizacji domagają się od samorządowców podjęcia merytorycznych rozmów i zawarcia porozumienia

Informacje o trudnościach, jakie napotkał Ruch Borynia kopalni Borynia-Zofiówka oraz kopalnia Knurów-Szczygłowice w uzyskaniu zgód samorządów gmin Gierałtowice, Jastrzębie-Zdrój i Pawłowice na wydobycie węgla, wywołały reakcję ze strony reprezentatywnych związków zawodowych zrzeszających pracowników Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW) - Solidarności, Federacji Związku Zawodowego Górników JSW oraz Związku Zawodowego Kadra Pracowników JSW.

W wystosowanych pismach liderzy organizacji domagają się od samorządowców "podjęcia merytorycznych rozmów", "zawarcia porozumienia" i "umożliwienia eksploatacji" obydwu kopalniom.
Związkowcy podkreślili, że JSW wydobywa głównie węgiel koksowy, używany w procesie produkcyjnym stali i uznawany przez Unię Europejską za "surowiec krytyczny"

ciekawe kto tak ciepie te kłody pod nogi tam pis nie rządzi ............. ważne koryto +  nie ważni ludzie ... to są lokalne smaczki co by było gdyby rządziła PO 

@Ulman  propo miałem racje czy nie ?

Opublikowano
33 minuty temu, Roman4321 napisał:

swoje racje rzucasz ale jak zapyta o dowody to zaraz odwracasz kota, takich dyskutantów to ci u nas dostatek, a czy coś jest czarne czy zielone oceniamy przez porównanie ze wzorcem

podrożały praktycznie wszystkie surowce importowane do Polski, w detalu drożeją cytrusy, kawa, ...przecież nie ma sensu wymieniać co bo niemal wszystko i to z obszarów zwanych strategicznymi najbardzie no są wyjątki bo elektronika opiera się temu trendowi najbardziej ale też nie tanieje a wyliczanie że statystycznie rodzimy produkt drożeje bardziej niż importowany i na tym oparciu algorytmu do kreślenia tych łamańców świadczy tylko o poszukiwaniu czegokolwiek co można zakamuflować jako rzekomą poprawę bo rzeczywiście nadużyta statystycznie np ta elektronika może zafałszować obraz rzeczywistych zjawisk spadku siły nabywczej polskiej gospodarki a nie wzrostu bo nie wiem czy do wykresów uśredniono skalę udziałów asortymentów tego PKB czy równe wagi wzięto dla np gazu i dajmy na to awokado który to owoc rzeczywiście potaniał ale jaki ma udział ilościowy to skąd wiem czy ceny  awokado nie dodano do ceny ropy i średnia wyszła ... jaka wyszła tylko co ta średnia oznacza? nic
"paryted PKB"  - zatem zacznijmy od tego co to w ogóle znaczy i co ma realnej rzeczywistości obrazować? że polski produkt finalny szybciej drożeje niż surowiec importowany na jego wytworzenie czy te wykresy są funkcją porównania czegoś innego? po za łamańcami nie widziałem tam tabel danych i odnośnych współrzędnych i zaręczam że więcej czytelnik zrozumiał z mojego przekazu niż tych "excellowych wykresów" które tak na prawdę nie mówią nic gdy nie wiemy jakie dane i jak przeliczone (choćby w/g jakiej formuły tego excella) i w/g jakich kryteriów porównywano; publicysta liczy że pospólstwo nie odważy się kwestionować wszak nie zrozumie a wielu wręcz uwierzy bo skoro z "komputra to musi być mundre"

nie da się na manipulowane dane odpowiedzieć uczciwymi uczciwie wyliczyć pokazać jak liczone i tym obalić tylko widoczny wynik manipulacji i jak mogę dyskutować merytorycznie i analitycznie z czymś co nie prezentuje metodologii a tylko wynik końcowy?
mam zbierać tysiące cen z różnych okresów w różnych miejscach planety aby dyskutować że mi inny wykres wyszedł? i to gdzie na jakimś hyde parku w forum które samo się określiło lożą szyderców a nie luźnym zbiegowiskiem matematyków analitycznych? xD
no sorry ale statystyki analityczne nie tutaj a rzetelne to i nie za darmochę

Opublikowano (edytowane)

rok temu chleb kupowałem po ok 2 zł a dziś po ok 4 zł a podano że inflacja r d r jakieś 18 czy nie całe procent

no qwa nie! inflacja na chlebie jest 100% na paliwach, energii i to akurat tych co największy udział w wydatkach mają jest nawet wyższa niż 100% no ale benzyna do zapalniczek nie podrożała i co? mam podejmować z jakimś statystykiem najemnym dyskusję że średnia z wzrostu ceny  benzyny 95 i tej do zapalniczek to ...dobra, kto miał wiedzieć o co mi chodzi wie już dawno  a kto ma za zadanie coś udowodnić a nie ustalić ten będzie cyferek szukał i je przestawiał na tyle sposobów aż wynik spełni jego oczekiwania

na początek manipulacja myślowa gdzie można udowodnić że 1zł =1grosz
https://www.bryk.pl/wypracowania/pozostale/matematyka/23480-zagadka-matematyczna.html

no tu błąd założeń każdy powinien wychwycić zanim doczyta do końca
a jak trudno wychwycić błąd przy tysiącach argumentów i nie w jednym równaniu a w układach równań? na pewno łatwiej taki błąd ukryć niż wykryć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no a co? na przeżycie tej zimy wydasz o te 18% więcej niż poprzedniej czy jednak inflacja praktyczna jednak okaże się inna? i pewnie powiesz że trzeba Ci megowego excelesa z tysiącem funkcji na dziesięciu kartach abyś wiedział czy większa czy mniejsza? szacunkowo już dziś można ocenić że koszty przeżycia tej zimy na porównywalnym poziomie do poprzednich nominalnie wzrosną raczej bliżej 100% niż nawet 50% i ta oficjalna wobec rzeczywistości to (statystyczna) kpina.

ja jestem teoretyk ale szacunkowy bo ścisły tylko w prostych obliczeniach, przede wszystkim praktyk i ... zacytuję znajomego Niemca - trzeba robić, myśleć i jeszcze raz robić i tak ze trzy razy to samo, to może w końcu się nie rozleci.
Doświadczenie praktyczne a nie teoretyczne założenie dopiero kończy dzieło i zawsze teorię weryfikuje praktyka a praktyka jak dotychczas - no coraz gorzej

tak uczciwie pomyślałem to przyznaję że nie wszędzie gorzej bo rynek pracy jeszcze się trzyma no popyt na kredyty spadł czyli jednak scenariusz nie naśladuje tak zupełnie tego pogierkowskiego jak np i co do marnej bo marnej ale jednak jakiejś tam wymienialności polskiej waluty (oby nie - jak na razie)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

tak

https://www.wnp.pl/gornictwo/brak-pracownikow-w-kopalniach-budzi-coraz-wiekszy-niepokoj,587363.html

Liderzy organizacji domagają się od samorządowców podjęcia merytorycznych rozmów i zawarcia porozumienia

Informacje o trudnościach, jakie napotkał Ruch Borynia kopalni Borynia-Zofiówka oraz kopalnia Knurów-Szczygłowice w uzyskaniu zgód samorządów gmin Gierałtowice, Jastrzębie-Zdrój i Pawłowice na wydobycie węgla, wywołały reakcję ze strony reprezentatywnych związków zawodowych zrzeszających pracowników Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW) - Solidarności, Federacji Związku Zawodowego Górników JSW oraz Związku Zawodowego Kadra Pracowników JSW.

W wystosowanych pismach liderzy organizacji domagają się od samorządowców "podjęcia merytorycznych rozmów", "zawarcia porozumienia" i "umożliwienia eksploatacji" obydwu kopalniom.
Związkowcy podkreślili, że JSW wydobywa głównie węgiel koksowy, używany w procesie produkcyjnym stali i uznawany przez Unię Europejską za "surowiec krytyczny"

ciekawe kto tak ciepie te kłody pod nogi tam pis nie rządzi ............. ważne koryto +  nie ważni ludzie ... to są lokalne smaczki co by było gdyby rządziła PO 

@Ulman  propo miałem racje czy nie ?

Roman , ale ani w linku ani w tym co wkleiłeś nie ma słowa o zwiększeniu zatrudnienia. Masz jakies dane na ten temat?

Z czym miałeś rację? 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Roman , ale ani w linku ani w tym co wkleiłeś nie ma słowa o zwiększeniu zatrudnienia. Masz jakies dane na ten temat?

jeśli związki teraz są cicho to ? 

Z czym miałeś rację? 

wydobyciem ...   

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Co z wydobyciem?

już nie jesteś ekspertem w dziedzinie górniczej ? 

Ale tu nie ma faktów tylko twoje domniemania i spekulacje. Ja sie pytam o konkretne twarde dane o ile wzrosło zatrudnienie w górnictwie.

typowy znawca .....  od października widzę 100/200 pomarańczowych kasków  ..... policzyć ci ich ? pierwszy raz od paru lat .... 

Opublikowano

To co ty widzisz nie ma znaczenia bo co byś nie zobaczył to i tak nie rozumiesz albo ci sie wydaje. Ja się pytam o konkretne dane na liczbach. Masz czy nie? 

Tobie sprawia przyjemnośc robienie z siebie głupka?  Nie umiesz odpisać jak człowiek na zadane pytanie?  Tak normalnie jak wszkole uczyli - kilkoma pełnymi składnymi zdaniami.

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Tobie sprawia przyjemnośc robienie z siebie głupka?  Nie umiesz odpisać jak człowiek na zadane pytanie?  Tak normalnie jak wszkole uczyli - kilkoma pełnymi składnymi zdaniami.

zobacz sobie historie jak z siebie robisz debila znawcę idioty linkowanego wypowiadający się na temat górnictwa warunków  ......   100 tyś dziennie ? czyli 10 dni milion  100dni  ile milionów ton czyli da się zwiększyć wydobycie a to tylko ppg 😁 wiesz czym się różnisz od starej baby ? niczym po za podłączeniem do sieci ...   zadasz mi jeszcze te pytanie gdzie ten wegiel albo ze mam iść fedrować albo .... ? 

7 minut temu, Ulman napisał:

To co ty widzisz nie ma znaczenia bo co byś nie zobaczył to i tak nie rozumiesz albo ci sie wydaje. Ja się pytam o konkretne dane na liczbach. Masz czy nie? 

ważne ze ciebie gołębie wy gruchały prawdę 😁  a resztę up

Opublikowano (edytowane)

Roman , nie można traktować powaznie człowieka który nie operuje na liczbach tylko coś mu sie wydaje lub gdzieś coś widział. Ty zawsze ogarniasz jakiś minimalny fragment z całości a resztę sobie zmyslasz i dopowiadasz. Przeczytałeś że jest zwiększenie wydobycia i ok. Ja pytam czy zwiekszono zatrudnienie a ty piszesz że ci się wydaje że tak bo lewicowe związki są cicho a poza tym coś tam widziałeś w październiku. Wszyscy wiedzą że słabo poruszasz się w cyfrach ale jakieś minimum powagi i przyzwoitości jednak obowiązuje. 

Ale wracając do sedna jesli nie możesz znaleźć danych o wzroście zatrudnienia to pewnie jest ono znikome. Jeśli to się nie zmieniło a wydobycie wzrosło, to znak że wreszcie zagonili was porządnie do roboty. To bardzo dobrze bo przynajmniej zaczniecie na siebie zarabiać jako całość.

Aaa i jeszcze jedno  - łyknąłeś już 0,5l z okazji black friday czy jeszcze coś zostało?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Roman , nie można traktować powaznie człowieka który nie operuje na liczbach tylko coś mu sie wydaje lub gdzieś coś widział. Ty zawsze ogarniasz jakiś minimalny fragment z całości a resztę sobie zmyslasz i dopowiadasz.

ja tam pracuje i to widzę nie bredzę jak ty linkami 

8 minut temu, Ulman napisał:

Przeczytałeś że jest zwiększenie wydobycia i ok. Ja pytam czy zwiekszono zatrudnienie a ty piszesz że ci się wydaje że tak bo lewicowe związki są cicho

przepraszam zapomniałem dopisać widzę pomarańczki (kaski)  przychodzą turami po 30 osób z jednej grupy 20 nie dało rady .....

10 minut temu, Ulman napisał:

Ale wracając do sedna jesli nie możesz znaleźć danych o wzroście zatrudnienia to pewnie jest ono znikome.

jak zatrudniają to dają dane za 4 kwartał czyli po nowym roku biznesmenie 

11 minut temu, Ulman napisał:

wydobycie wzrosło, to znak że wreszcie zagonili was porządnie do roboty. To bardzo dobrze bo przynajmniej zaczniecie na siebie zarabiać jako całość.

zawsze zarabialiśmy ty jesteś za głupi już to wklejałem 

Cennym źródłem informacji na temat podatków w górnictwie jest też pokontrolny raport NIK pt. „Funkcjonowanie górnictwa węgla kamiennego w l. 2007-2015 

5mld dopłat a zabrane 26mld w podatkach 😁  polska opiera się na takich baranach jak ty

Opublikowano

JSW podaje, że do 24 października 2022 r. z Jastrzębskiej Spółki Węglowej odeszło w tym roku 715 pracowników. Zapewnia jednak, że firma na bieżąco uzupełnia stan załogi, zatrudniając m.in. absolwentów szkół wyższych, średnich i branżowych. – W tym roku zatrudniono 705 osób – wylicza Siemieniec 

dobranoc 😁

Opublikowano (edytowane)

a ciąg dalszy który ci  tak wybitnie nie odpowiada że musisz wycinać zdania z kontekstu brzmi tak "Trzeba jednak dodać, że JSW zajmuje się również wydobyciem węgla koksowego, a umowa społeczna dotyczy węgla kamiennego. W tej spółce drzwi do rekrutacji nie są zamknięte."

Dobranoc

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

od października widzę 100/200 pomarańczowych kasków  ..... policzyć ci ich ? pierwszy raz od paru lat .... 

umowa społeczna dotyczy węgla kamiennego. W tej spółce drzwi do rekrutacji nie są zamknięte."

😁

44 minuty temu, Ulman napisał:

Ty zawsze ogarniasz jakiś minimalny fragment z całości a resztę sobie zmyslasz i dopowiadasz

😁 a jednak nie zmyślam 

Tree Tractor GIF

Opublikowano (edytowane)

Kłamiesz Roman codziennie albo po prostu  nie ogarniasz.

Krótkie resume 

10 godzin temu, Roman176 napisał:

Piszesz o PGG i 100 tys ton

8 godzin temu, Ulman napisał:

A zatrudnienie w tym czasie wzrosło?

Wydawało by sie proste pytanie ale.....

jeśli związki teraz są cicho to ? 

....... jakieś spekulacje i widzimisię jak zwykle.......

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ale tu nie ma faktów tylko twoje domniemania i spekulacje. Ja sie pytam o konkretne twarde dane o ile wzrosło zatrudnienie w górnictwie.

..........i jak zwykle o żaden konkret nie idzie się doprosić ........

już nie jesteś ekspertem w dziedzinie górniczej ? 

typowy znawca .....  od października widzę 100/200 pomarańczowych kasków  ..... policzyć ci ich ? pierwszy raz od paru lat .... 

........ i uciekanie od konkretów  z braku wiedzy.......

zobacz sobie historie jak z siebie robisz debila znawcę idioty linkowanego wypowiadający się na temat górnictwa warunków  ......   100 tyś dziennie ? czyli 10 dni milion  100dni  ile milionów ton czyli da się zwiększyć wydobycie a to tylko ppg 😁 wiesz czym się różnisz od starej baby ? niczym po za podłączeniem do sieci ...   zadasz mi jeszcze te pytanie gdzie ten wegiel albo ze mam iść fedrować albo .... ? 

ważne ze ciebie gołębie wy gruchały prawdę 😁  a resztę up

..........neurotyczno pijacki bełkot.......

51 minut temu, Roman176 napisał:

ja tam pracuje i to widzę nie bredzę jak ty linkami 

przepraszam zapomniałem dopisać widzę pomarańczki (kaski)  przychodzą turami po 30 osób z jednej grupy 20 nie dało rady .....

jak zatrudniają to dają dane za 4 kwartał czyli po nowym roku biznesmenie 

zawsze zarabialiśmy ty jesteś za głupi już to wklejałem 

Cennym źródłem informacji na temat podatków w górnictwie jest też pokontrolny raport NIK pt. „Funkcjonowanie górnictwa węgla kamiennego w l. 2007-2015 

5mld dopłat a zabrane 26mld w podatkach 😁  polska opiera się na takich baranach jak ty

..........."ja tam pracuje to widzę" ale jak zwykle nie rozumiesz co widzisz i co to oznacza ani jakie sa tego przyczyny i skutki. A jak żeście zarabiali to po co do was ciągle dokładali i dokładają? 

23 minuty temu, Roman176 napisał:

JSW podaje, że do 24 października 2022 r. z Jastrzębskiej Spółki Węglowej odeszło w tym roku 715 pracowników. Zapewnia jednak, że firma na bieżąco uzupełnia stan załogi, zatrudniając m.in. absolwentów szkół wyższych, średnich i branżowych. – W tym roku zatrudniono 705 osób – wylicza Siemieniec 

dobranoc 😁

........no i nieudolna próba manipulacji na sam koniec.......

Widzisz Roman - sam się zapędziłeś w kozi róg. Najpierw pisałeś o PGG potem zacząłeś pisać o JSW a jak się zorientowałeś że nie wiesz co się w twojej branży dzieje to chciałeś zmanipulować. Niestety rozjechały ci się wyobrażenia z faktami czyli dzień jak co dzień🤣 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Tu myslenie nie ma nic do rzeczy. Masz napisane - płacą im żeby odchodzili a umowa społeczna blokuje zatrudnianie nowych. Mam nadzieję że czytać potrafisz.

Spółka przyznaje, że sytuacja nie jest korzystna. Biuro prasowe PGG podało nam, że około 300 górników rocznie odchodzi z tej spółki na emerytury, a stany te nie są uzupełniane, bo wstrzymuje je umowa społeczna.

Dobranoc

Opublikowano

Taki mały szczegł wykres  wzrostu siły nabywczej był z lat 1990-2021 , więc nie obejmował  tego roku jeszcze raz napisze nie trzeba czytać tabelek a wyjechać do miasta szczególnie widać  ten wzrost siły nabywczej w okolicach krakowa w szybkim tempie przybywało miejsc gdzie ten wzrost mozna było wydać , 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v