Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pokory przed czym? To są normalne plany wynikające z możliwości które daje mój rejon.

2 lata temu sąsiad cenił za ha 70 tys  a we wrześniu kupiłem tą ziemię poniżej 60 ciu za ha.  Nikt się za ziemią zabijać nie będzie a raczej każdy wyczeka sprzedających i korzystnie kupi. Wiem że stoi to w sprzeczności z Sieradzem , Kaliszem czy Kujawami ale to właśnie konsekwencja przekonania że na wschodzie nic nie ma , wszyscy uciekają, nie ma dróg, telefonów, w sklepach ino słonina i zsiadłe mleko a gazety to przywożą raz na tydzień.  Ten stereotyp jest dla nas na wschodzie za***iście korzystny bo taki jacuś czy Roman nie mają najmniejszego pojęcia jak jest naprawdę ale uparcie ten stereotyp utrwalają. Tak więc Panie i Panowie - słuchać się Romana i jacusia - na wschodzie nic nie ma , nie warto się tym interesować, - stepy, żubry, niedźwiedzie polarne i upaińskie rakiety.  

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

56 minut temu, ws71 napisał:

Okolice Inowrocławia dzierżawa od 5 tys/ha , ceny ziemi od 120 tys/ha

Eeee tam. co to za cena. Musowo było kupić 1,5ha koło przetwórni, bo się deweloper na domki szykował. Cena 800 tyś.😂

W sumie to niewiem jak jest ale skoro przetwórnia już stoi to gmina musi o tym wiedzieć a zatem przy informacji o administracyjnej zadymie wokół planu budowy pójść i złożyć sprzeciw a potem odkupić działkę za pincet minus. Trochę ryzykowne ale jest jeszcze SKO i diweloper w końcu byłby zmiękłbył... chyba, że się to opłacało we firmie bo też jest taka możliwość...

Opublikowano
16 minut temu, witejus napisał:

Jeszcze sztucer i paczkę breneki kup, coby cię niedźwiedzie nie zjadły.

Niedzwiedzi już praktycznie nie ma bo tu taka bieda że ludzie je wyłapali i zjedli.

• Haha 1
Opublikowano

onuca znowu swoje fantazje konfederackie snuje- wszyscy madrzy zaglosowali nogami i zostaly tylko niedobitki ,emeryci i nieudacznicy.

w tvp-info mowili ze zadna tarcza antyrakietowa na wschodzie polski nie jest potrzebna bo tam  nic nie ma,zadnego obiektu o znaczeniu strategicznym..

on nawet nie widzi autobusow ktore jezdza kolo niego ,wiec co widzi ??

300px-Dolhobycz2.jpg

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

z tego 2 hektaru budowlanego po milionie. poszukaj dokladnie-nieraz pisalem ile ma ziemi. taki bogol a masz niewiele wiecej gdybys nie byl niewolnikiem ogonow to by byl wiekszy dziad niz ja.

onuca- nie widzi zmian klimatu ?? nawet w mateczce rossiji wieczna zmarzlina topnieje , blko i infrastruktura sie wali bo nie byla przygotowana na  30 + w lecie..

on nie ma nastepcow wiec drugi w kolejnosci do likwidacji .

u nas nawet na 5 hektarach spokojnie mozna gospodarzyc, etat w pracy a potem  w pole, gdy mialem tyle to normalnie pracowalem , 

to nie zacofana scian wschodnia ze roboty brak..

No pisałeś że masz własnych 4 ha i sam się z tego śmiałeś.... No rzeczywiście mam niewiele więcej bedzi tera z 10 razy tyle co ty... I syn ma drugie tyle co ja... 😂😂😂😂😂

Dzierzawy szuwaru  na podscialki owieckom sienie liczą czopku bo to nie twoje.... 

Opublikowano
Ulman napisał:

Panowie @DTaras, i @witejus, zaczynacie dziwaczyć jak galan. A to sie pogoda zmieni a to polityka a to holdingi itp. Taką samą historię można ułożyć pod inne rejony i tak jak  galan twierdzić że najlepiej nic nie robić bo kto wie co będzie jutro.

Yyyy to z wiekiem tak 😁 Sory, że się wpierdzieliłem ale ja na pogodę nie narzekałem, bynajmniej. Co innego miałem na myśli ale, Ulman, skoro musisz zawsze mieć rację... Tylko pamiętaj, że racja jak prawda a prawdy są trzy.

Opublikowano (edytowane)

Placek... Toć u was zakaz budowania sam tak pisałeś.Wiec komu te bajeczki nedzorzu. 😋

Niedawno pisałeś że nie masz nic dla dzieci i z gołymi d*pami puszczasz w świat.... Na ciebie to baba robi leniu.. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
mirro napisał:

Ale jajca. No i dawać teraz tych co płakali że Rosja nie włączyła Polski do śledztwa w Smoleńsku.🤣 https://wiadomosci.wp.pl/wybuch-w-przewodowie-ukraincy-nie-wezma-udzialu-w-sledztwie-6836271548840608a "To zaskakujące doniesienie, ponieważ, zdaniem "Rz", politycy wprowadzają opinię publiczną w błąd. Sugerują oni, że nie tylko Ukraińcy, ale i Amerykanie już są w śledztwie. Tymczasem nic takiego nie miało mieć miejsca." No to widać że szkoła  Maciarewicza triumfuje.😂

A to nie chodzi o to, że mają dostęp ale bez wpływu na działania prokuratury tylko się to komuś popier..iło z prezydentem na czele? Toć tak samo jest z Nowakiem. Dali papiery ale tylko te, co im pasowały i hak nasze łączniki zaczną podskakiwać to z radością ich ze śledztwa wypier...ą.

jacus napisał:

onuca znowu swoje fantazje konfederackie snuje- wszyscy madrzy zaglosowali nogami i zostaly tylko niedobitki ,emeryci i nieudacznicy.

w tvp-info mowili ze zadna tarcza antyrakietowa na wschodzie polski nie jest potrzebna bo tam  nic nie ma,zadnego obiektu o znaczeniu strategicznym..

Eee. Niemieckie Patrioty będą stawiać. Trzy bańki zielonych za rakietę - jest okazja i kupa pretekstów aby se te amunicję powymieniać a kto wie - może i wyrzutnie w rezultacie na nowsze... Calkiem zle by to nie było pod warunkiem jakichś konkretnych negocjacji z Amerykanami ale chyba wszyscy wiemy jak będzie. Ech te złe niemce - jak łone się tam przyjmo?

Opublikowano
30 minut temu, Bogdan_ja napisał:

No pisałeś że masz własnych 4 ha i sam się z tego śmiałeś.... No rzeczywiście mam niewiele więcej bedzi tera z 10 razy tyle co ty... I syn ma drugie tyle co ja... 😂😂😂😂😂

Dzierzawy szuwaru  na podscialki owieckom sienie liczą czopku bo to nie twoje.... 

syn ma ?? bredzisz jak zwykle ,u zony na komorze siedzi i pampersy tesciom  zmienia -woli to niz z toba mieszkac, nie dziwie mu sie 😂.

szukaj dalej nieszczesniku-niedawno pisalem w jakims temacie ile aktualnie obrabiam..

od tego liczenai cudzego majatku to ci si juz klepki pod sufitem kompletnie poluzowaly..

25 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Placek... Toć u was zakaz budowania sam tak pisałeś.Wiec komu te bajeczki nedzorzu. 😋

Niedawno pisałeś że nie masz nic dla dzieci i z gołymi d*pami puszczasz w świat.... Na ciebie to baba robi leniu.. 

ogarek ogarnij sie i kup cos na pamiec bo bardzo wybiorcza masz- pamietasz ze dzwoni tylko nie pamietasz w ktorym kosciele.

zakaz zabudowy jest do drogi a za droga mozna sie spokojnie budowac  🤣

Obraz

Opublikowano

Obrabiać to ty obrabiasz jezorem całe AF.... Ja mam formalnie na siebie obecnie nie całe 45 ha i drugie tyle ma syn własnych czopku... Twoje 4 ha to jest jakiś śmiech na sali i tyle.... 

Co tam u ciebie liczyć jak ty obrabiasz nie swoje 😜

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał:

zakaz zabudowy jest do drogi a za droga mozna sie spokojnie budowac 

A ta droga to gdzie jest?Suomi, Espańa, Greece?

Edytowane przez witejus
Opublikowano
40 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Obrabiać to ty obrabiasz jezorem całe AF.... Ja mam formalnie na siebie obecnie nie całe 45 ha i drugie tyle ma syn własnych czopku... Twoje 4 ha to jest jakiś śmiech na sali i tyle.... 

Co tam u ciebie liczyć jak ty obrabiasz nie swoje 😜

a ja niecale 30 i co z tego ?? 

syn ma wlasne 20  a reszta  zony ??? twoje. gdy tylko beda mogli to sprzedadza za pol darmo i tyle z twojego majatku zostanie ciemiego 😂

przyjmuje zaklady ze jarek do konca roku -z tego bogactwa-pierdolca dostanie i w choroszczy wyladuje ,stawiam flaszke 😂

Opublikowano
23 minuty temu, jacus napisał:

przyjmuje zaklady ze jarek do konca roku -z tego bogactwa-pierdolca dostanie i w choroszczy wyladuje ,stawiam flaszke 

Nie wyląduje, bo się nie podpisze😂

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

300px-Dolhobycz2.jpg

I dobrze ze zostali emeryci i nieudacznicy bo będzie od kogo kupować kolejne hektary pięknej pierwszej klasy.......

Dziwne ze autobus dla ciebie taki ważny 🤔 Samochodu nie masz? 

Co ja widzę zamiast autobusów? Ano ponad kilometr urodzajnych czarnoziemów  w każdą  stronę i sporo ziemi która pójdzie do sprzedania w ciągu 5 lat.  

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

W Sieradzu jest inna struktura. Masz gospoodarstwa głównie ok 20 - 30 ha które chcą się rozwijać robiąc 2 plony w roku.  U mnie jest dużo gospodarstw ok 8-10 ha które próbują  żyć z produkcji typowo rolnej a na to nie mają szans. Oni sprzedadzą  w pierwszej kolejności a potem ci którzy nie mają sukcesji. Ot uroki ściany wschodniej😀

Hmm . we wschodnich landach niemiec ziemia jest o połowe tansza niz w zachodnich czy południowych , a i zysk z ha w zachodnich niemczech jest nieporównywalnie lepszy z ha . ziemi  . ile srednio wezmierz mniej za 1 tone przenicy niz na zachodzie kraju .

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

a ja niecale 30 i co z tego ?? 

syn ma wlasne 20  a reszta  zony ??? twoje. gdy tylko beda mogli to sprzedadza za pol darmo i tyle z twojego majatku zostanie ciemiego 😂

przyjmuje zaklady ze jarek do konca roku -z tego bogactwa-pierdolca dostanie i w choroszczy wyladuje ,stawiam flaszke 😂

Gowno masz i gowno miałeś i tyle... Nie jestem żaden jarek pomylencu... 😜

Przyjmuje zakład ale będziesz musiał sam wypić kaleko bo już przegrałeś.... 😋

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Nie chcę się mądrować ale: a nie mówiłem . To tak a propps małych słabosci Denwera...

Nooooo tylko że jak biegał z chińskim, to musiał być średnicy choć 300 mm. Sama ta Pani mówi że takie cuś to tylko ze wschodu. 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v