Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Podwyżki stóp zrobiły swoje , kosztorysy już stanęły w miejscu bo mało kto budowlankę kupuje . Jeśli PIS będzie u władzy to budowlanka z tzw. robót publicznych będzie żyć . Nie pisz o KPO bo to jest w większości drogi kredyt .

Wiadomo po wyborach .

Ja ruszam teraz temat budowy. Dziś drut zjechał, bloczek opłacony pustaki zamówione. Od dziś h+h w górę, solbet od 1 grudnia, beton cement też niedługo w górę, blacha też cenników w tym roku nie utrzyma.

Kosztorysów nie da się utrzymać w miejscu.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Agrest napisał:

No i pojawia się lekki dylemat - jak jednocześnie opluwać i chwalić naszych  wybrańców 🤭🤭🤭

Za co chwalić ? co zrobili dla przędsiębiorców ?, dokładają podatki i każą płacić więcej pracownikom to są zasługi PIS.

Gospodarka najlepiej sie rozwija jak jej się nie przeszkadza a tu mamy wszystko sterowane i dolewane

5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Pracują bo rządzi PIS , jakoś tej pracy za PO, PSL  za dużo nie widziałem a co do socjalu to ja mam gospodarstwo tytoniarskie i nic mi się nie należy , u mnie w robocie przy tytoniu byś dniówki nie wytrzymał .

Pracy jest więcej dzięki PIS ? no ubaw po pachy z ciebie ? gdzie ten PIS im miejsca pracy znalazł ? 🤣

Fabryki, firmy PIS czy PO założył ? 🤣 Jakie gdzie ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Pracują bo rządzi PIS , jakoś tej pracy za PO, PSL  za dużo nie widziałem a co do socjalu to ja mam gospodarstwo tytoniarskie i nic mi się nie należy , u mnie w robocie przy tytoniu byś dniówki nie wytrzymał .

A co ma się należeć?

Może jakaś składka  należna na fundusz ochrony zdrowia, program wspomagania onkologii...???😜😜😜

2 minuty temu, racyl napisał:

Za co chwalić ? co zrobili dla przędsiębiorców ?, dokładają podatki i każą płacić więcej pracownikom to są zasługi PIS.

Gospodarka najlepiej sie rozwija jak jej się nie przeszkadza a tu mamy wszystko sterowane i dolewane

Tak pytam, bo jednak napisałeś że poziom życia znacznie wzrósł🤭

Opublikowano

u mnie w robocie przy tytoniu byś dniówki nie wytrzymał .

a najmujesz? ile płacisz?

Opublikowano

KPO drogi kredyt to pęknę ze śmiechu  🤣  tańsze są obligację na 8% 🤣

Roboty publiczne skończy się wraz z funduchami z unii. cała budowlanka to nie tylko roboty publiczne przede wszystkim to ważne aby ludzie sie budowali

Wystarczy bo materiały za drogie , niech trochę popyt spadnie to i inflacja bo na bank innej drogi nie ma a cholera jest Donald Tusk .

Opublikowano
34 minuty temu, racyl napisał:

Taki zacofany jesteś, że nawet nie zauważyłeś jak poziom życia się podniósł przez ostanie 7lat.

to jest norma co się wydaję po 500zł bo wszystko jest drogie.

Twoja głupota przerasta wszystko !!! Co ci człowieczku PIS takiego dał że jak ustąpi to będziesz miał bidę ?

Każde skutki gospodarcze rządów przychodzą z czasem. To że mamy lepszy poziom życia to jest zasługa przedsiębiorców którym cały czas dokręca się śrubę a nie jałmużna z socjalu

Miernota z obozu Rudego się , wk***ia i kwiczy jak jest śle , bardzo wielu ludziom jest bardzo dobrze , Czemu tobie taka źle jest i innym co tak kwiczą ? .

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Sam rypie 12h a Racyl twierdzi że żyje z socjalu .

tam go słuchasz. on sam z tego zyje...

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Wystarczy bo materiały za drogie , niech trochę popyt spadnie to i inflacja bo na bank innej drogi nie ma a cholera jest Donald Tusk .

no widzisz i wyszedł z ciebie liberał 😁

czym z większego poziomu będzie hamowana inflacja tym bardziej będzie odczuwalna.

tłumienie inflacji jest w interesie biednych bo bogaci sobie poradzą a ci co nie mają to nawet z dopłatami ciężej jest im kupić np węgiel

Opublikowano
8 minut temu, Pafnucy napisał:

a najmujesz? ile płacisz?

To są podchwytliwe pytania i mają drugie dno.

Zalecam zachowanie milczenia🤭🤭🤭😁

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Miernota z obozu Rudego się , wk***ia i kwiczy jak jest śle , bardzo wielu ludziom jest bardzo dobrze , Czemu tobie taka źle jest i innym co tak kwiczą ? .

Jak można nisko upaść żeby za 13 , 14 -tkę zrujnować Polskę .

każdy kto pracuje narzeka, tylko ci co są nastawieni na darmową korzyść powiedzą że jest dobrze i mają w d*pie inflacje i to że innym ona zżera oszczędności

• Haha 1
Opublikowano

Jak można nisko upaść żeby za 13 , 14 -tkę zrujnować Polskę .

każdy kto pracuje narzeka, tylko ci co są nastawieni na darmową korzyść powiedzą że jest dobrze i mają w d*pie inflacje i to że innym ona zżera oszczędności

Staram się ciebie zrozumieć jako desperata bo nie jestem chamem ani trolem .

• Like 1
Opublikowano

Sam rypie 12h a Racyl twierdzi że żyje z socjalu .

a co Ty myślisz że ja kończę o 16 a zaczynam o 8

Nie da się lubić PIS będąc rolnikiem czynnym i dlatego cię nie rozumiem .

Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

jaaaaasne.

Główny Urząd Statystyczny (GUS) podał najnowsze dane dotyczące inflacji – w październiku br., wyniosła 17,9 procent rok do roku, w porównaniu do września ceny wzrosły o 1,8 procent. Ekonomiści podkreślają, że to nowy rekord ostatnich 25 lat, ale inflacja będzie jeszcze dużo wyższa.3 godziny temu
Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Staram się ciebie zrozumieć jako desperata bo nie jestem chamem ani trolem .

Ja już nie raz mówiłem za PIS było dobrze kiedy było jedno 500+ i 13-tka to wtedy jakoś to hulało i nic się nie waliło a teraz to wszędzie ładują kasę byle poparcie było a inflacja robi swoje.

Jeśli ktoś ma oszczędności to niestety przez inflację traci cały czas.

Doskonale powinieneś mnie rozumieć bo ja tak jak i Ty nie mogę przerzucić kosztów na klienta i dostaję tyle mi dadzą

Opublikowano

Ja już nie raz mówiłem za PIS było dobrze kiedy było jedno 500+ i 13-tka to wtedy jakoś to hulało i nic się nie waliło a teraz to wszędzie ładują kasę byle poparcie było a inflacja robi swoje.

Jeśli ktoś ma oszczędności to niestety przez inflację traci cały czas.

Doskonale powinieneś mnie rozumieć bo ja tak jak i Ty nie mogę przerzucić kosztów na klienta i dostaję tyle mi dadzą

Pis mi dopiekł nawozami i ON ale szybko znalazłem wyjście , pozbyłem się dzierżaw i będę operował na swoim . Sam wiesz że oczywiście ziemi nie oszukasz ale ciąć koszty trzeba i to drastycznie lepiej te zaoszczędzone pieniądze wydać na siebie i rodzinę a nie na Orlen lub GA. 

• Like 1
Opublikowano

Pozbyłeś się nie tylko dzierżaw ale i  perspektyw. Już tej ziemi nie odzyskasz.

Nawozy były drogie ale wzrost cen płodów i tak je rekompensował.

Opublikowano
6 godzin temu, jahooo napisał:

1667212365_xebs11_600.jpg

znajomemu krokwie ukradli z budowy , 

18 minut temu, Pafnucy napisał:

jaaaaasne.

Główny Urząd Statystyczny (GUS) podał najnowsze dane dotyczące inflacji – w październiku br., wyniosła 17,9 procent rok do roku, w porównaniu do września ceny wzrosły o 1,8 procent. Ekonomiści podkreślają, że to nowy rekord ostatnich 25 lat, ale inflacja będzie jeszcze dużo wyższa.3 godziny temu

a czym spowodowany jest wzrost cen chryzanten o 100 % ? znicze zdrozały bo  poszły w góre oleje do  wkładów i energia 

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Na wsi jak nie masz skąd dołożyć to możesz się zwijać

Zboże, rzepak rekompensowało ale ziemniaki już nie tak samo sadownicy i inni

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

Ty dokupujesz ziemi ja chcę spokoju .

6 godzin temu, PRIMO napisał:

Ten karakan to już przegrał tylko jeszcze on i jego elektorat tego nie widzą. 

Powiedz ile sam JK ukradł jako szef PIS jako kawaler ?

Opublikowano

Już dwa lata nic nie dokupiłem i pewnie nie dokupię. Co ludzie mieli sprzedać to sprzedali

Opublikowano
31 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Pis mi dopiekł nawozami i ON ale szybko znalazłem wyjście , pozbyłem się dzierżaw i będę operował na swoim . Sam wiesz że oczywiście ziemi nie oszukasz ale ciąć koszty trzeba i to drastycznie lepiej te zaoszczędzone pieniądze wydać na siebie i rodzinę a nie na Orlen lub GA. 

Czyli dzięki PIS cofnąłeś się w rozwoju i jesteś z tego zadowolony? Toż to jakiś socjologiczny fenomen😄

Opublikowano
6 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Powiedz ile sam JK ukradł jako szef PIS jako kawaler ?

złodzieje to siedzą w więzieniach albo już są po wyrokach a to co jest w tvp podawane to zwyczajna pralnia mózgów. nie ma dowodów to się na sędziów zrzuca winę.

taki złodziej ten rudy a przez 7 lat żadnych kwitów nie znaleźli 🤣

• Haha 2
Opublikowano
49 minut temu, Pafnucy napisał:

jaaaaasne.

MFW: Inflacja w Polsce w 2023 będzie drugą najwyższą w Europie po Turcji

Prognoza MFW z października. Narodowi czempioni sprawdzają się w tych trudnych czasach

https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2022/10/11/world-economic-outlook-october-2022

Kaczyński to jest jednak gość - co obiecał to zrobił:
- Polska będzie jak druga Turcja
- korupcja, nepotyzm i kolesiostwo
- jego wizja kraju warta poświęcenia gospodarki.

IMG_20221031_192728.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jarecki napisał:

znajomemu krokwie ukradli z budowy , 

a czym spowodowany jest wzrost cen chryzanten o 100 % ? znicze zdrozały bo  poszły w góre oleje do  wkładów i energia 

u nas chryzantemy od 20 do 45zł . nie ma wzrostu 100% za ten sam towar. sztuczne kwiatki , wiązanki owszem poszły w górę

może jak ktoś patrzy że kupił drobnokwiatową we wszystkich świętych na ostatnią chwilę w poprzednim roku za 15zł bo ktoś wyprzedawał się to teraz może i mieć 100% 🤣

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v