Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, mirro napisał:

To może gościa na rożen, jabłko do pyska i powoli obracać nad ogniskiem. :lol:

zero pożytku z takiej pieczeni a opał drogi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

to czemu żądasz by inni oddawali swoje pieniądze innym?

Ktoś zarabia 2000 zł  płaci 18% podatku drugi zarobi 100 000 zł i też zapłaci 18 % np. przy liniowym jesteś za tym ?

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Ktoś zarabia 2000 zł  płaci 18% podatku drugi zarobi 100 000 zł i też zapłaci 18 % np. przy liniowym jesteś za tym ?

Tak, bo dlaczego ten co chciał się uczyć i jest dobrym fachowcem ma płacić większe podatki?? 

Opublikowano
18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

No i który kwotowo zapłaci więcej ? 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Pafnucy napisał:

ciekawe czemu to robią jak według niektórych tu , na wsi jeszcze tak dobrze nie było....??

https://iszczecinek.pl/pl/11_wiadomosci/26572_rolnicy-maja-dosc-w-przyszlym-tygodniu-protesty-na-drogach.html

a było kiedykolwiek tak dobrze jak od czasu wejscia  do UE ?  TYLKO TRZODA chlewna to jest porażka ale klient na tym zyskuje 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
19 minut temu, jarecki napisał:

bo wczesniej ktoś zapłacił z jego nauke ?🤔

Jeszce kwestia czy chciał sie czegoś nauczyć i jak wykorzystał tę wiedzę. Np. duża część mojej wiedzy zalicza się do tej niepotrzebnej. Choć bez niej pewnie inaczej bym postrzegał świat.

24 minuty temu, Pafnucy napisał:

ciekawe czemu to robią jak według niektórych tu , na wsi jeszcze tak dobrze nie było....??

https://iszczecinek.pl/pl/11_wiadomosci/26572_rolnicy-maja-dosc-w-przyszlym-tygodniu-protesty-na-drogach.html

"O kondycji finansowej gospodarstw powinny decydować dochody wynikające z wysokości i jakości produkcji rolnej. Opowiadamy się za zagwarantowaniem wpływu rolników na działanie przyszłego holdingu rolno-spożywczego poprzez udziały lub przedstawicielstwo w radach nadzorczych."

Nie wiedzą czego chcą, albo w co się pchają. 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, jarecki napisał:

bo wczesniej ktoś zapłacił z jego nauke ?🤔

Za większość wiedzy pracownika płaci pracodawca, szkoła a praktyka to dwa różne światy ;) Sam pamiętam teoretyczne wyliczanie regulatorów PID na studiach przez 30h wykładów i 30h laboratorium , w przemyśle nikt w to się nie bawi ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Mirro wystarczy żę prowader wie $ ;)                                   Tomasz coś mi się zdaje żę praca młodego pracownika jest więcej warta niż otrzymuje pensji dość często 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Mariusz2903 napisał:

No to w czym ten drugi gorszy że ma więcej płacić ?

to że jest bardziej pracowity, zaradny to trzeba go karać wyższym podatkiem ?

Który liczbowo zapłacić więcej przy liniowych opodatkowaniu 18% ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarecki napisał:

Tomasz coś mi się zdaje żę praca młodego pracownika jest więcej warta niż otrzymuje pensji dość często 

A ja mam do czynienia z takimi młokosami świeżo po studiach, i mam wrażenie, że z roku na rok prezentują coraz gorszy poziom. Zarabiać by chcieli bóg wie ile, a z uczelni kompletne zero pamiętają, bo całe studia na ściądze, a co trudniejsze laborki/ćwiczenia to starsi im już gotowce dali.

To, że wiedzy praktycznej nie mają, to zrozumiałe, ale jak taki delikwent po AiRze nie wie czym się różni przekaźnik od stycznika, to strach mu cokolwiek dać do roboty ;) Pierwszy miesiąc to jako podawacz narzędzi taki pracuje, a taka praca nie jest warta więcej, niż praca kasjerki na Biedronce, a on chce 7.000 netto i za mniej pracował nie będzie xD 

Inny "yntelygent" znowu wymieniał przemiennik częstotliwości za 5k, i pracował zwykłym wkrętakiem, zamiast dynamometrycznym, narobił takiego bałaganu na listwie przyłączeniowej, że potem pół dnia po nim łatać musieliśmy ...

Opublikowano (edytowane)

Najpierw sobie przyznali (z półrocznym wyprzedzeniem) rekompensaty z tytułu nowego liczenia podatku (tzw. Pisowskiego Wału) w postaci 70 % podwyżki. Teraz jeszcze mają nielimitowane dodatki. Był 40% maksymalny dodatek- teraz nie ma górnej granicy - Pisowski Wał dla swoich. Niech tych wszystkich pisomatołków szlag trafi, co do jednego.

Edytowane przez racyl
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

ale jak taki delikwent po AiRze nie wie czym się różni przekaźnik od stycznika,

Nie szalej. Ta wiedza już dawno została zapomniana.:lol:

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, mirro napisał:

Nie szalej. Ta wiedza już dawno została zapomniana.:lol:

Taak, bo to 1 albo 2 semestr, to jak można to pamiętać po 3 latach xD A już nie waż się pytać czym się różni falownik od przemiennika częstotliwości ;) 

Opublikowano

Jak się coś umiało, albo wiedziało  i zapomniało. to zawsze idzie sobie to przypomnieć.  Ale jak się nigdy nie umiało albo nie wiedziało to za ciula nie przypomnisz.:lol:

Opublikowano

sklepikarze nie są w stanie obnizyć cen i ja doskonale to rozumiem ale pinokio apelując do sklepikarzy zrzucił wine z siebie na nich- ciemny lud to złapie i obwini za drożyznę sklepikarzy , o to pisiorom chodzi żeby skłócić naród

Jezeli cos kosztuje 21 PLN,i cena zostani eobnizona o 5% ,to bedzie kosztowało 20PLN po obnizeniu ceny,ale wzrost kosztów pracy,energii,gazu,transportu,podatków,pensji minimalnej etc spowoduje ,ż epodrozeje o 30-50%czyli do 27-30PLN

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

ciemny lud to złapie i obwini za drożyznę sklepikarzy , o to pisiorom chodzi żeby skłócić naród

I będą samosądy na sklepikarzach?:lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@mirro Tylko szkoda, że tego systemu edukacji nie próbuje się naprawić, tylko taki minister edukacji zajmuje się Ideologiami, LGBT, genderami itp. Pamiętam, jak jeden z moich wykładowców miał bazę około 1000 pytań, z których losował dla każdego indywidualny test, i do tego średnio co 3-4 lata zmieniał te pytania, nie było innej możliwości przygotowania się na to, niż opracowanie materiału. Test z 20 pytań, 15 minut na rozwiązanie, siadałeś przy komputerze, teścik A,B,C,D i co 20 minut kolejne 20 studentów. Do tej pory jeszcze trochę z tego pamiętam, a parę lat minęło i sporo do pamiętania przybyło ;) 

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taak, bo to 1 albo 2 semestr, to jak można to pamiętać po 3 latach xD A już nie waż się pytać czym się różni falownik od przemiennika częstotliwości ;) 

Człowieka , który poszedł żeby zdobyc papier  bo teraz to modne z myslą ze ten papier bedzie za niego zarabiał 

za duzo nie nauczysz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v