Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Pafnucy napisał:

jeszcze gorzej by było gdyby się wypierali.
Dobrze choć tyle że widzą iż to błędy a nie "tak miało być".

Nie widzę jednak działań długofalowych uodparniających na nieuchronność coraz częstszych kryzysów energetycznych w przyszłości.
Dopłacanie czy zmniejszanie podatków klientowi bo podrożało tuczy też zbędnie dostawców i choć doraźnie trudno inne sposoby wymyślić na obronę przed ubóstwem energetycznym to te które widzę tylko umacniają zewn. dostawców a osłabiają ogólny stan finansów Polski (nie tylko budżetu państwa ale i kumulacji prywatnego kapitału)

o energetece jądrowej możemy zapomnieć bo ani ruskom ani jankesom nie potrzebne jeszcze jedno potencjalnie.... energetyka jądrowa ma też aspekt militarny i nie wierzę aby w Polsce kiedykolwiek energetyka jądrowa powstała o znaczącym udziale w rynku energii

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

nie wiem, nie znam się. w sumie to i przyczyny nie znam właściwie, ale mam silne wrażenie , że nie jest zbyt dobrze, a ku gorszemu wszystko zmierza. 

Opublikowano

nie trzeba unii aby wiele z założeń tego zielonego wprowadziło się samo a drożejące surowce i tak wymuszą inne sposoby nie tylko gospodarowania ale i filozofii życia codziennego. Kończy się era wykładniczej ekspansji człowieka w oparciu o rewolucję przemysłową i wiele założeń tego zielonego ładu to jak najbardziej racjonalne wnioski wynikające z samej ekonomii.
A że zaraz jakieś ideologie są dorabiane to zawsze tak było przy każdym nowym zjawisku cywilizacyjnym.

kwestia nie wylać dziecka z kąpielą np oczekując aby ew porzucenie owego zielonego ładu uchroniło przed deficytami i drożyzną na surowcach energetycznych.

tak czy inaczej musimy szukać nowych sposobów na życie zanim fakt ich znalezienia będzie warunkiem przeżycia w ogóle

przecież nie tylko gaz ropa czy nawet en elektr. mogą drożeć bez końca, może ich wręcz fizycznie brakować .... nie do kupienia z żadną cenę

nie trzeba wojny.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Pafnucy napisał:

bardzo ciekawe.

dało mi do myślenia...

jesteś  już w 100 % za PiSem wiesz na kogo masz głosować wiec PiS wygra nie ma h*ja 60 %  na PiS .

Tak dla przypomnienia bo to nie tak  dawno było jak to się powiada nigdy nic w przyrodzie nie ginie .

Nie tylko w tym w tym mieście tylko całej Polsce tak było .

czy to przypadło czyjeś mienie NIE  bo zostało odebrane przez KOMUNĘ .

Tak znikał żydowski Kraków. "Bez przerwy kogoś prowadzono i kopano. Ulica była pełna krwi"

– Przed wojną w Krakowie mieszkało około 60 tys. Żydów. Byli widoczni w obrazie miasta. Prowadzili niewielkie warsztaty rzemieślnicze i duże przedsiębiorstwa, stragany i eleganckie sklepy, popularne biblioteki, antykwariaty, modne kawiarnie i restauracje. Pracowali jako handlarze, kupcy, bankierzy, prawnicy, lekarze, naukowcy… Zasiadali we władzach Izby Przemysłowo-Handlowej, Rady Miasta, Uniwersytetu Jagiellońskiego. Podczas okupacji niemieckiej zamordowano jedną czwartą mojego miasta – napisała Katarzyna Zimmerer w posłowiu książki "Kronika zamordowanego świata. Żydzi w Krakowie w czasie okupacji niemieckiej".

https://www.onet.pl/informacje/krowoderskapl/tak-znikal-zydowski-krakow-bez-przerwy-kogos-prowadzono-i-kopano-ulica-byla-pelna-krwi/g24xvmr,30bc1058

Edytowane przez galan99
Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał:

wiele założeń tego zielonego ładu 

Inne kontynenty będa konsumować , my w ascezie bedziemy ratowac planetę...

Opublikowano

Dokładnie powiedziane Europa zielona ale głodna i biedna .

Niemcy i Czechy walczą z inflacją. Każde z państw na swój sposób

Z problemem szalejącej inflacji borykają się niemal wszystkie kraje europejskie. Niemcy na razie przyglądają się sytuacji, Czechy reagowały już przy pierwszych zwiastunach drożyzny.

W Niemczech inflacja w listopadzie wyniosła 5,2 procent – to najwięcej od blisko 30 lat. Działania władz są tam jednak zachowawcze, a o wysokości stóp procentowych decyduje EBC, który ustala je dla całej strefy euro

Niemcy zaczynają działać

Z wysoką inflacją borykają się także Niemcy. Tam inflacja w listopadzie wyniosła 5,2 procent – to najwięcej od blisko 30 lat. W kraju do niedawna nie było widać jednak paniki. Jak zauważa Patryk Szostak z Instytutu Wolności, mniej więcej do końca 2021 r. sprawa była raczej marginalizowana. Traktowano ją jako zjawisko przejściowe, związane z odbiciem gospodarczym po pandemii, bądź stricte monetarystycznie, tłumacząc, że jest to kwestia podaży pieniądza spowodowana decyzjami EBC, ale też jako rezultat zbyt dużych wydatków rządowych.

– Twierdzi, że obecny kryzys, choć związany z pandemią i zerwanymi łańcuchami dostaw, jest też gorzkim rachunkiem za kilkuletnią politykę kreowania pieniądza z niczego – podkreśla Patryk Szostak.

Na razie nie wiadomo, czy w Niemczech jest szansa, by przeciwdziałać rosnącej inflacji podnoszeniem stóp procentowych – za politykę pieniężną odpowiada tam EBC, który ustala ją dla wszystkich krajów strefy euro. Obecne kierownictwo EBC bardzo ostrożnie i sceptyczne podchodzi do kwestii zmiany stopy procentowej, jedynie niemiecki establishment oraz nowy szef Bundesbanku widziałby podwyżkę stóp. Jakie będą ruchy? Okaże się zapewne w ciągu najbliższych miesięcy.\

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/jak-z-inflacja-walcza-niemcy-i-czesi/jnhxn3j

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeszcze gorzej by było gdyby się wypierali.

A wyznaczyli kilku co wyjdą i będą mówili że popełnili błędy a reszta i tak ma to w pi..dzie i robi dalej swoje. Nie wierzę w ani jedno ich słowo w przypadku przyznawania się do błędów, a przynajmniej w jego szczerość. Za długo szli w zaparte żeby teraz nagle odnaleźli właściwą drogę i pokorę. To jest takie nasienie co rozumie tylko prawo pięści albo wiszący nad baniakiem topór.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

z punktu widzenia skuteczności antyinflacyjnej to właśnie obniżki zarobków,emerytur jest akurat najskuteczniejszy mechanizm i podejrzewam że tak miało być tylko nie spodziewali się że że będą to spadki nominalne a nie - tak jak powinno być- tylko nie nadążanie wzrostów za stopą inflacji.

Być może dobrze rozpoznali swój błąd tylko jeśli by ich elektorat zrozumiał w czym tak na prawdę jest ten błąd to .... ale nie warto gdybać na nieprawdopodobnych założeniach :P

Opublikowano
42 minuty temu, dysydent napisał:

nie trzeba unii aby wiele z założeń tego zielonego wprowadziło się samo a drożejące surowce i tak wymuszą inne sposoby nie tylko gospodarowania ale i filozofii życia codziennego. Kończy się era wykładniczej ekspansji człowieka w oparciu o rewolucję przemysłową i wiele założeń tego zielonego ładu to jak najbardziej racjonalne wnioski wynikające z samej ekonomii.
A że zaraz jakieś ideologie są dorabiane to zawsze tak było przy każdym nowym zjawisku cywilizacyjnym.

kwestia nie wylać dziecka z kąpielą np oczekując aby ew porzucenie owego zielonego ładu uchroniło przed deficytami i drożyzną na surowcach energetycznych.

tak czy inaczej musimy szukać nowych sposobów na życie zanim fakt ich znalezienia będzie warunkiem przeżycia w ogóle

przecież nie tylko gaz ropa czy nawet en elektr. mogą drożeć bez końca, może ich wręcz fizycznie brakować .... nie do kupienia z żadną cenę

nie trzeba wojny.

Panie Unia chce świat zbawić i ekologie narzucić a reszta na świecie ma to w d*pie 🤷‍♂️ , to tak jakbyś łąke kwietną założył u siebie za stodołą a sąsiad utylizację akumulatorów 🤨

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Panie Unia chce świat zbawić i ekologie narzucić

Unia może i chce tą ekologię ale taki komisarz Wojciechowski każe się cieszyć z tego i zachwala jakie to za***iste profity dla rolnika.😂

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał:

Unia może i chce tą ekologię ale taki komisarz Wojciechowski każe się cieszyć z tego i zachwala jakie to za***iste profity dla rolnika.😂

Taki komisarz ma tyle do gadania co zys za okupacji .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Odnośnie ekologii 

Miałem dziś okazję jechać za elektrycznym mustangiem suvem awd.  I tak sobie myślałem jaki to ma zasięg, bo przyspieszenie to ma zarąbiste.  Myślę że moim dieslem 160km nie miałbym szans

I teraz pytanie jaki spadek dprawności następuje po kolejnych ładowaniach, ile to lat wytrzyma i co potem🤔

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

ale to nie powód by "gadać" co Mu każą

Panie no to jest jego linia obrony 

😎

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Odnośnie ekologii 

Miałem dziś okazję jechać za elektrycznym mustangiem suvem awd.  I tak sobie myślałem jaki to ma zasięg, bo przyspieszenie to ma zarąbiste.  Myślę że moim dieslem 160km nie miałbym szans

I teraz pytanie jaki spadek dprawności następuje po kolejnych ładowaniach, ile to lat wytrzyma i co potem🤔

Tylko mało "ekologiczny" ten elektryk, jak prąd z węgla do niego, a gdzie jeszcze potem utylizacja tych akumulatorów ...

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

poczytaj gdzie w necie o  ogniwach litowo jonowych

ja na razie sobie kolację... i nie mam jak pisać

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Potem konwersja na 1,9 TDI i ekologii ciąg dalszy.😂

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

poczytaj gdzie w necie o  ogniwach litowo jonowych

ja na razie sobie kolację... i nie mam jak pisać

Smacznego w takim razie 🍷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v