Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

A tam zaoszczędzi. Będzie zaniżał stawki za robotę na rynku i tylko wk***iał resztę.🤣

Znam budowlańców i jest między nimi zawsze konflikt , nawet coś jak mafia .

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

A co się zmieniło u rządzących od 2015 roku?

dociera do nich że to nie takie miały być skutki ich rządzenia
oczywiście im bardziej dociera tym bardziej będą publicznie iść w zaparte
kto wie czy sami nie rozważają spier... od władzy bo widzą co się święci
tylko trochę nie bardzo bo tiurmami ze wszech stron straszą i mamy bardzo niebezpieczny pat

to że sobie nagrody wzajem rozdają może równie oznaczać wskazanie kozłów ofiarnych jak by co

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dysydent napisał:

to że sobie nagrody wzajem rozdają może równie oznaczać wskazanie kozłów ofiarnych jak by co

A to chyba symptomatyczny element schyłku władzy. Tej władzy.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

kto wie czy sami nie rozważają spier... od władzy bo widzą co się święci

8 minut temu, mirro napisał:

A to chyba symptomatyczny element schyłku władzy. Tej władzy.🤣

ta sama taśma od 7 lat :) kiedyś traficie :D 

Opublikowano

a bo ja wiem? takich zjawisk z historii nie... nie zwracałem uwagi czy są jakieś analogie

może oni tak z okazji świąt, świętego Mikołaja? Mikołajowi się elfy nie buntowały że one mają zapi..r..ol z klepaniem zabawek a ten je obcym  zadurno rozdaje

1 minutę temu, nie napisał:

kiedyś traficie

a Ty qwa kto że się w drugiej osobie po polsku do Polaków zwracasz?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Oj żeby się nie pomylili kasę dostaną .

Rządowi strach o budżet w roku wyborczym zajrzał na tyle mocno w oczy, że postanowił zrobić krok w tył w relacjach z Brukselą. Jak informuje "Rzeczpospolita", PiS podjął już decyzję, że wypełni kamienie milowe, byle tylko dostać pieniądze z KPO.

Dług publiczny w Polsce szybko spada. Jest już niższy niż na początku rządów PiS

Dług publiczny w Polsce w relacji do PKB spada zaskakująco szybko, także dzięki wysokiej inflacji. Ta już wkrótce też ma spadać, ale pierwszych obniżek stóp procentowych doczekamy się dopiero w 2024 r. – tak twierdzą ekonomiści z Credit Agricole. Mercedes wyda ponad 1 mld euro na nową fabrykę w Polsce, a rząd modyfikuje projekt ustawy o wiatrakach. Za to w Szwajcarii rząd ma pomysł, aby ograniczyć korzystanie z aut elektrycznych. Oto pięć najciekawszych wydarzeń w gospodarce teraz.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
29 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Po kolei ZUS na działalności jest 1200 zł za mce.rocznie daje to 14000 zł tyle musisz oddać do ZUS .

KRUS rocznie 2000 zł czyli zaoszczędzasz 12000 zł rocznie nie płacąc ZUS np. jako budowlaniec , co będzie na emeryturze to wiadomo bida . KRUS to taki socjalny ZUS .

za najnizszy ZUS otrzymasz najnizszą emeryture ,  pewnie jest wieksza od KRUS-owskiej nie wiele  a w roku 2023 są zaplanowane 2 podwyzki pierwsza od nowego roku druga od 1 lipca ,         DODATKOWO OSOBA pracujaca na ZUS musi sie chocby minimalnie wykazać dochodem a wiec i podatek dochodowy mozna byc na ryczałcie chyba tez 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galan99 napisał:

Dług publiczny w Polsce szybko spada. Jest już niższy niż na początku rządów PiS

a to dziwne , bo po 3 kwartale tegoż roku jest o 5 mld zł wiekszy kwotowo  niz był po  kwartale 2                   A WRACAJĄC do wyroku TK  to nieraz wydawał wyrok jako nizgodny z konstytucją ale nie kwestionował  do tyłu nakładanych kar , tym razem poszkodowani bedą mogli starać się o odszkodowanie jak udowodnią w sądzie ze odebranie prawa jazdy było niezgodne z prawem .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Bank centralny sam nie zdławi inflacji. Polski rząd ma „inflacyjną gaśnicę” pod ręką, ale woli „dociskać gaz do dechy”

Inflacja podnosi głowę coraz wyżej i pustoszy nasze portfele. Kryzysy i wojna to jej żywioł, dlatego szefowie banków centralnych ostrzegają: czekają nas chude lata .

Opublikowano
2 minuty temu, nie napisał:

po zwiększyła zadłużenie o prawie 7% a pis zmniejszył o 1%

A powiedz mi dlaczego teraz PiS wywalił do NFZ finansowanie np ratownictwa medycznego? 😂

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, nie napisał:

jakiś problem masz?

ja?!
nigdy nie dzieliłem Polaków spoza władz na "my" "oni".

no w sumie to mamy problem z takimi co za bardzo się utożsamiają z jakimś jednym kacykiem nie ważne którym tak że może i mamy ale - widzę - to nie Twój problem a czy i Ty stajesz się tym problemem to już od Ciebie zależy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ukryli dług po za budżetem i nikt nic im nie zrobi .

Teraz kamienie milowe wypełnią i kasę dostaną .

Teraz najważniejsze , Emeryci PiS poprą za takie dobro .

Emerytury w KRUS mają być waloryzowane na tej samej zasadzie co te z ZUS. Projekt ustawy ma zostać przyjęty jeszcze w tym roku. Wstępnie mówi się, że przepisy zaczną obowiązywać od marca 2023 r.

Ile zmiana przepisów będzie kosztowała rząd PiS? – Jeśli zostaną przywrócone przepisy sprzed 2017 r., to po marcowej waloryzacji przeciętny emerytowany rolnik otrzyma w skali roku ok. 5700 zł więcej niż gdyby waloryzacja roku 2023 została przeprowadzona na dotychczasowych zasadach. Oznacza to koszt dla podatnika rzędu 4,6 mld zł w okresie III kwartału 2023 do II kwartału 2024 r. Decyzja o zmianie nie jest niezbędna w kontekście konstytucyjnym, lecz jest niezwykle ważna politycznie. Rządzący zakładają, że głosy wsi będą dla nich kluczowe. Gdyby przed wyborami wyborcy zrozumieli, że planowana na 2023 r. "13" i "14" nawet nie pokryje straty z tytułu "lex Szydło", to PiS mógłby te głosy stracić. Przyznam, że odczuwam w tym pewną satysfakcję, ponieważ od jakiegoś czasu przypominałem o zmianie z 2017 r. — jak widać, okres wyborczy sprzyja wsłuchiwaniu się w głos akademików — zauważa dr Tomasz Lasocki z Wydziału Prawa i Administracji UW.

WYPEŁNIĄ BO KASĘ DOSTANĄ NA 4 LATA WYSTARCZY .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Rządzący zakładają, że głosy wsi będą dla nich kluczowe.

No pewnie. bo przecież wieś poszła do lasu , nazbierała chrustu i ma teraz ciepło. To wdzięczność władzy okazać może.🤣

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, nie napisał:

pewnie pisze o długu w relacji do pkb

po zwiększyła zadłużenie o prawie 7% a pis zmniejszył o 1%

to po co ustawa  zniosąca regułe wydatkową która zniosła ustawe o tym ze dług publiczny nie moze przekroczyć 60 % pkb ? https://www.rp.pl/budzet-i-podatki/art37429981-kontrowersyjna-zmiana-w-regule-fiskalnej-uchwalona-przez-pis

7 minut temu, galan99 napisał:

Emerytury w KRUS mają być waloryzowane na tej samej zasadzie co te z ZUS. Projekt ustawy ma zostać przyjęty jeszcze w tym roku. Wstępnie mówi się, że przepisy zaczną obowiązywać od marca 2023 r.

brawo pis ,  ups  a to nie oni w 2017 r namieszali w waloryzacjach , bo do 2017 r walorryzacja była na tej samej zasadzie co zus 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Taki emeryt jak dostanie 5 tyś Więcej na rok to podskoczy pod sufit z radości .

Rolnik ziemi nie musi o dać by pełną Emeryturę dostać .

Kasę  dostaną to jakie jeszcze dobrodziejstwa dadzą po nowym roku ludzie się ucieszą i zapomną co było nie tak . 

Cała opozycja nic nie zrobi bo nie ma kasy we władaniu i nic nie dadzą .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v