Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tego Zachód się nie spodziewał. Popełnił strategiczny błąd

Zachód sądził, że po upadku ZSRR wojna z użyciem artylerii i czołgów w Europie już nigdy się nie powtórzy, stąd zmniejszał zapasy broni. Agresja Rosji na Ukrainę wykazała jednak, że to był błąd 

Dziennik przypomniał, że kraje europejskie drastycznie zmniejszyły budżety obronne, wielkość armii i arsenałów. Wieloletnie zaangażowanie NATO w Afganistanie w niewielkim stopniu przypominało wojnę lądową w Europie, z artylerią i czołgami.

Nawet potężne Stany Zjednoczone mają tylko ograniczone zapasy takiej broni, której chcą i potrzebują Ukraińcy. Waszyngton nie jest skłonny do przekierowania tam kluczowej broni z zapalnych regionów, takich jak Tajwan i Korea

"Mówi się nawet o tym, że NATO zainwestuje w stare fabryki w Czechach, Słowacji i Bułgarii, aby wznowić produkcję sowieckich pocisków kalibru 152 mm i 122 mm dla ukraińskiego uzbrojenia artyleryjskiego, które w dużej mierze pochodzi jeszcze z czasów ZSRR"

Taki to Rus rozwinięty .

Opublikowano
Agrest napisał:

Podziękował choć to trudna dla mnie języka😉

Teraz elektryki chyba już każda marka ma.

Jak hujdaje wypadają?

Elektryki bardzo fajnie do miasta bo jazda z bagażami na plecach nad morze jak sama nazwa wskazuje - xujadaje. Małe to bo zrobione ze spalinówki. Hybrydy niewiem niestety. Kijanka to to samo.

Opublikowano

To może i w Radomiu by zarobić mogli?

Może w Starachowicach?🤔🤣

Opublikowano
galan99 napisał:

Ruskie chcą zejść z ropy i gazu bo dawno nic nie znaleźli a tak się składa, że wszelki nowoczesne minerały są wszędzie w okół tylko nie u nich

Skoro tak powiadasz to czas Rusa wygnać z ich ziemi .

Wygnać? Nie. Niestety załączyli se agresora to uspokajać.

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Elektryki bardzo fajnie do miasta bo jazda z bagażami na plecach nad morze jak sama nazwa wskazuje - xujadaje. Małe to bo zrobione ze spalinówki. Hybrydy niewiem niestety. Kijanka to to samo.

Czyli trza dbać o diesla dokąd się da

Opublikowano
galan99 napisał:

Tego Zachód się nie spodziewał. Popełnił strategiczny błąd

Zachód sądził, że po upadku ZSRR wojna z użyciem artylerii i czołgów w Europie już nigdy się nie powtórzy, stąd zmniejszał zapasy broni. Agresja Rosji na Ukrainę wykazała jednak, że to był błąd 

Dziennik przypomniał, że kraje europejskie drastycznie zmniejszyły budżety obronne, wielkość armii i arsenałów. Wieloletnie zaangażowanie NATO w Afganistanie w niewielkim stopniu przypominało wojnę lądową w Europie, z artylerią i czołgami.

Nawet potężne Stany Zjednoczone mają tylko ograniczone zapasy takiej broni, której chcą i potrzebują Ukraińcy. Waszyngton nie jest skłonny do przekierowania tam kluczowej broni z zapalnych regionów, takich jak Tajwan i Korea

"Mówi się nawet o tym, że NATO zainwestuje w stare fabryki w Czechach, Słowacji i Bułgarii, aby wznowić produkcję sowieckich pocisków kalibru 152 mm i 122 mm dla ukraińskiego uzbrojenia artyleryjskiego, które w dużej mierze pochodzi jeszcze z czasów ZSRR"

Taki to Rus rozwinięty .

Lufa T72 125 mm innych Ukraina niema. Większość artylerii to 122 i 152 a także 203. To też nie są kalibry które zachód ma w magazynach. Nic dziwnego zatem. Kto pisał ten artykuł?

Agrest napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał:

Czyli trza dbać o diesla dokąd się da

Auto ma zapier bo tylko wówczas mruczy. Co to jest dbać? Prawo Murphyego mówi iż jak coś się ma spitolić to zrobi to na pewno. Dizle to po 150 tys trzeba odkręcić wszystko od bloku co się da i zregenerować/umyć/wymienić. Nic więcej ani innego nie pomoże

Opublikowano
15 minut temu, DTaras napisał:

Widziałem chlopaków po 25 lat co o strachu pojęcia chyba nie mieli.

Wczoraj byłem na spotkaniu klasowym szkoły podstawowej. Rozmowy o wszystkim i niczym  A w szatni dwie M65 i arafatki na wieszakach. 

Dziękuję Bogu że dał mi mocny baniak i psychę, ale gościu przynajmniej na koniec powiedział że poczuł się dużo lepiej bo nikt  "normalny" i tak by go nie zrozumiał.😂

Opublikowano

widzialem w piatek jak porszak elektryk spod swiatel poszedl-ciekawe na ile mu bateria wystarcza 😂

w krakowie i  okolicach to sie sporo tych na zielonych tablicach porusza. nawet po wsiachch juz jezdza..

9 minut temu, Andpol napisał:

widzicie jak brak seksu dziala na mozg[nie tylko ogarkowi i orawiokowi]agejowskiego to juz szczegolnie 🤣..

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

widzicie jak brak seksu dziala na mozg[nie tylko ogarkowi i orawiokowi]agejowskiego to juz szczegolnie 🤣

Ty myślisz, że każdy leży na babie i dzieci robi😂

Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

w krakowie i  okolicach to sie sporo tych na zielonych tablicach porusza. nawet po wsiachch juz jezdza..

A jeżdżą. Tylko trza im uświadomić że jak mgła (taka jak wczoraj z rańca) to dobrze byłoby światła do jazdy dziennej na normalne zmieniać. A goście z DPD w tych elektrykach to już mistrzowie świata i okolic. jakiegoś pecha miałem, bo co zielona tablica, to z mgły wyskakuje magik na światłach do jazdy dziennej. Jakaś wada pojazdu?🤣

Opublikowano
jacus napisał:

widzialem w piatek jak porszak elektryk spod swiatel poszedl-ciekawe na ile mu bateria wystarcza 😂

9 minut temu, Andpol napisał:

widzicie jak brak seksu dziala na mozg[nie tylko ogarkowi i orawiokowi]agejowskiego to juz szczegolnie 🤣..

Porszak? Taycan chyba to. Nikt tym nie jeździ tak, żeby się przejmować drogimi, szybkimi ładowarkami. Podobnież oszczędnie nie jest a 100 kWh do naładowania na fula zajmie pewno z pięć nocy w domu bo używać auto się przyda. Dla mnie to nieporozumienie taki wielki akumulator. Elektryki, jakie by nie były, są nie do pokonania w mieście bo na rekuperacji w pip oszczędzają. Tylko jak tu ładować w blokach? U nas dopiero zaczynają kopać jamy na garaże pod blokiem z tym, że to się może zająć z nienacka... Hybryda w okolice chyba, ze kto lata do miasta do roboty to elektryk a mnie bidakowi niema co się zapuszczać w te rejony. Jak paliwo skoczy do 15 - 18 zł w tych warunkach to będzie można pomyśleć o hybrydzie. Chyba, że pytasz o trwałość klunkra to jest pewien problem z mrozami i czerpaniem dużej ilości energii ale generalnie do opanowania.

mirro napisał:

A jeżdżą. Tylko trza im uświadomić że jak mgła (taka jak wczoraj z rańca) to dobrze byłoby światła do jazdy dziennej na normalne zmieniać. A goście z DPD w tych elektrykach to już mistrzowie świata i okolic. jakiegoś pecha miałem, bo co zielona tablica, to z mgły wyskakuje magik na światłach do jazdy dziennej. Jakaś wada pojazdu?🤣

Wada kierownika. Przy byle deszczyku czy kurzu jest mus zmienić a ludzie jadą jak te barany na rzeź bo dzień tylko cembały jedne ograniczone nie wiedzą, że z tyłu nie świeci. We mgle zaś w drugą stronę - widać na 150 m a nawłączana choina przeciwmglowych, że stopu nie zauważysz bo tempa szczała nie wie, że może to włączać dopiero kiedy dalej jak 50 m nie widać i jedzie się na tyle wolno, że to przestaje mieć znaczenie. Ptfu do diaska..

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Denwer napisał:

4 szt na głwę to jakoś bardzo dużo nie jest

Wszystkie szczepionki maja jedną datę produkcji i termin ważności? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Tyy Dublin... No jak to ująć? Po mydło się schylać przy Tobie to nawet w dżinsach niebezpiecznie...

Ulman napisał:

Niezmiennie od kilkudziesięciu juz lat wygląda mi na ciotę.

JPRD co się dzieje? Nadzwyczaj my zgodni z Ulmanem jacyś. Chyba trza się nachlać...

Opublikowano
3 minuty temu, Dublin napisał:

Pan Jarosław Kaczyński 38% (+0%)

Koalicja 29% (+1)

Brawo.

Debilin zadowolony że PISkomuna wygra w wyborach?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v