Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czytam was od tygodnia , każdy okopany na własnych pozycjach , przewagę ma anty PIS to coś dla równowagi ; 

Dostałem w październiku pomoc od złego PISu 

Dodatek węglowy ,  

Dopłatę do nawozu ,

Pomoc klęskową za 2021 rok -grad , 

Zaliczki dopłat  i jak tu nie głosować na PIS .

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Panowie czytam was od tygodnia , każdy okopany na własnych pozycjach , przewagę ma anty PIS to coś dla równowagi ; 

Dodatek węglowy ,  ( wyj🤬 ceny w kosmos wina PISu )

Dopłatę do nawozu , ( wyj🤬 ceny w kosmos wina PISu )

Pomoc klęskową za 2021 rok -grad , ( rychło w czas)

Zaliczki dopłat  i jak tu nie głosować na PIS . ( psi obowiązek niezależnie kto rządzi?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Dodatek węglowy ,  

Dopłatę do nawozu ,

No ty się zabawisz za te kasę a twoje dzieci będą płacić. Tylko się cieszyć. Właśnie na takich jak ty pis bazuje. Zero wiedzy ekonomicznej i wiara, ze pieniądz leci z nieba.

Jasnowidz przewidział śmierć Jarosława Kaczyńskiego! „Będą imprezy" (msn.com)

Niepokojące wieści z rynku obligacji. Bloomberg alarmuje (msn.com)

Tylko patrzeć jak pisowskie zera z ekonomii będą się tym chwalić. Ale my będziemy więcej płacić za obsługę tego długu. I nasze dzieci będą płacić. A @Mariusz2903 będzie się cieszył, że dają

Jak zauważa agencja Bloomberg, rentowność polskich obligacji rośnie szybciej, niż w innych krajach na świecie. W zeszłym miesiącu w przypadku 10-letnich papierów skoczyła aż o 2,3 pkt proc. do 8,53 proc.

„Polska w bolesny sposób przekonuje się, co się dzieje, gdy inwestorzy zaczynają się bać, że polityczni decydenci na dobre odwrócili się plecami do problemu inflacji, by dorzucać paliwa do ekonomicznego pieca, przed zbliżającymi się wyborami” – analizują dziennikarze agencji Bloomberg.

„Wzrost kosztów kredytu jest dla mnie bardzo niepokojący” – powiedział Mateusz Morawiecki Dziennikowi Gazecie Prawnej w opublikowanym w piątek wywiadzie.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Dodatek węglowy ,  

Dopłatę do nawozu ,

Dla równowagi dopisz ile zapłaciłeś za węgiel, prąd, nawóz paliwo teraz i kiedyś. I może wtedy się zastanów czy wszystko jest w porządku.

• Like 3
Opublikowano
42 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Dodatek węglowy ,  

Dopłatę do nawozu ,

Jak to dostałeś od PISu?

Opublikowano
2 minuty temu, jacek1296 napisał:

Dla równowagi dopisz ile zapłaciłeś za węgiel, prąd, nawóz paliwo teraz i kiedyś. I może wtedy się zastanów czy wszystko jest w porządku.

Do wysokich cen już się przyzwyczaiłem i tobie radzę , stare już nie wróci .

Węgiel do ogarnięcia , piec też na drzewo jest , energia tylko dom , nawozy , paliwo za drogie tu trzeba szukać cięć .

3 minuty temu, Ulman napisał:

Jak to dostałeś od PISu?

Normalnie , przecież kto rządzi ten daje , zawsze tak było , a zapomniałem PO tylko na nic nie miało dla ludzi tylko dla siebie .

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Jak to dostałeś od PISu?

On jeszcze i chyba nigdy tego nie ogarnie że pisiory jego/naszą kasą a nie swoją szastają na lewo i prawo. 

Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

On jeszcze i chyba nigdy tego nie ogarnie że pisiory jego/naszą kasą a nie swoją szastają na lewo i prawo. 

Możesz odmówić kasy w imię protestu przeciw pisiorom , platfusy cię zaspokoją że hej .

Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Do wysokich cen już się przyzwyczaiłem i tobie radzę , stare już nie wróci .

Węgiel do ogarnięcia , piec też na drzewo jest , energia tylko dom , nawozy , paliwo za drogie tu trzeba szukać cięć .

Normalnie , przecież kto rządzi ten daje , zawsze tak było , a zapomniałem PO tylko na nic nie miało dla ludzi tylko dla siebie .

Czyli przypadek beznadziejny. Co musi pis odstawić, abyś przejrzał? A  teraz pytanie poważne: jaki jest obecnie dług Polski? To z tego długu te węglowe, nawozowe itp. Specjalnie dla ciebie: dług=kredyt, który będą spłacać twoje dzieci i wnuki aby tobie było dobrze. Wstyd mieć takiego ojca.

Opublikowano
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Możesz odmówić kasy w imię protestu przeciw pisiorom , platfusy cię zaspokoją że hej .

I jak się to ma do tej PISdrożyzny?

Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

Czyli przypadek beznadziejny. Co musi pis odstawić, abyś przejrzał? A  teraz pytanie poważne: jaki jest obecnie dług Polski? To z tego długu te węglowe, nawozowe itp. Specjalnie dla ciebie: dług=kredyt, który będą spłacać twoje dzieci i wnuki aby tobie było dobrze. Wstyd mieć takiego ojca.

Nie bądź śmieszny z tym długiem pisu , przypomnij sobie licznik Balcerowicza , wtedy już był dług i dziura Bauca .

1 minutę temu, PRIMO napisał:

I jak się to ma do tej PISdrożyzny?

A tak że trzeba przeczekać i zadecydować w wybory bo innej drogi nie ma a takie wylewanie pomyj na pis nic ci nie da .

• Like 1
Opublikowano

Globalne zadłużenie w 2019 r. jest szacowane na ponad 255 bilionów dolarów przez Instytut Finansów Międzynarodowych (Institute of International Finance). Jest to prawie 32,500 dolarów na każdego z 7,7 miliarda ludzi na planecie.

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Nie bądź śmieszny z tym długiem pisu , przypomnij sobie licznik Balcerowicza , wtedy już był dług i dziura Bauca .

by nie On to z plecakiem pieniędzy po chleb byś chodził dziś.

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Do 2015 dług wynosił ok 1bln. PIS tylko w tym roku zadłuzył nas na kolejne 140 mld a ubiegłych latach na ok 400 mld. W 7 lat załużyli nas na ponad  połowę tego co w 25 lat od 1990 do 2015.  No ale kogo to obchodzi . Grunt że dajom🤣

Opublikowano
10 godzin temu, jacus napisał:

manius szaleje od rana- cycata ukrainska pielegniarka ze szpryca zbliza sie coraz bardziej .

Nizinny góralu  żona Ci uciekła do wielkiego miasta a tobie wielkie cycy i szprycuwa wciąż przed oczyma?

274372465_475490357395515_6004754508612989439_n.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Do 2015 dług wynosił ok 1bln. PIS tylko w tym roku zadłuzył nas na kolejne 140 mld a ubiegłych latach na ok 400 mld. W 7 lat załużyli nas na ponad  połowę tego co w 25 lat od 1990 do 2015.  No ale kogo to obchodzi . Grunt że dajom🤣

Dokładnie .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Tak ? a ile ludzie stracili na dewaluacji złotego , ojciec miał na T25 używanego a kupił rower po wymianie .

to było urealnienie złotego. spłacanie traktora za dwa koguty to było chore.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

I co po tym , jakie ma to znaczenie .

Grecja, Islandia i Wenezuela, ale też Hiszpania, Niemcy oraz Stany Zjednoczone – te kraje również bankrutowały

Historia zna przypadki, w których państwa nie były w stanie regulować zaciąganych uprzednio zobowiązań. W ciągu ostatnich 800 lat światowy system gospodarczy przetrwał bankructwo aż 250 razy. Dla wielu z was może okazać się to niespodzianką, ale w przeszłości bankructwo i to aż osiem razy ogłaszały Niemcy.

Niechlubnymi rekordzistami są Grecy. Od 1829 roku, czyli momentu odzyskania niepodległości ponad połowę czasu grecka gospodarka spędziła w stanie bankructwa i długiej restrukturyzacji. Wiele razy bankrutowali także Hiszpanie, którzy mieli problemy z właściwym oszacowaniem kosztów dalekich wypraw morskich. Bankructwo ogłosiły także Stany Zjednoczone Ameryki. Łącznie pięć raz, lecz po raz ostatni w 1930 roku.

W ostatnich latach dość głośno było o bankructwie Islandii, Grecji oraz Wenezueli. W 2008 roku rząd Islandii ogłosił niewypłacalność trzech wielkich banków. Łączna suma zadłużenia wynosiła 85 mld dolarów. Deficyt sięgał 13,5 proc. PKB. Wydarzenia te stanowiły preludium do największego kryzysu w historii kraju. Rozwiązaniem, dość skutecznym, lecz odpowiedzialnym również za inflację była dewaluacja korony. Kryzys, który dopadł Grecję w 2009 roku był najszerzej komentowanym europejskim krachem w ostatnich latach. Grecy otrzymali gigantyczną pomoc z funduszy unijnych o łącznej wysokości 240 mld euro. W ostatnim czasie dość sporo mówi się o potencjalnym bankructwie Wenezueli. W tym wypadku, aż prosi się o zacytowanie Krasickiego – miłe złego początki, lecz koniec żałosny. Jak inaczej można ocenić rządy komunistycznego prezydenta Hugo Chaveza? Następnie zastąpił go Nicolas Maduro, a obecnie prezydenckie obowiązki pełni Juan Guaidó. Mimo ogromnych zasobów ropy kraj został doprowadzony do ruiny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v