Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, many13 napisał:

w drodze do rodzinnej wioski przywoziłem  kartkowe warszawskie wędliny - były pycha.

A co dziś jest bez kartek ?gąbka nasączona wodą ,saletrą i fosforanami z dodatkiem soli

Opublikowano

A zegar tyka !!!

Zdjęcie

2 minuty temu, galan99 napisał:

Ile mniej żywności będzie się marnowało kupią tyle ile potrzeba i nie trzeba  tyle produkować że robi się nad produkcja i ceny nie ma .

pewnie rzucić to w cholerę i przejść na socjal + ?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, witejus napisał:

A co dziś jest bez kartek ?gąbka nasączona wodą ,saletrą i fosforanami z dodatkiem soli

Świniaczek kupiony na nielegalu, a z niego pyszne wędliny, wędzone na nielegalu ;) To jest bez kartek, do tego jakiś dobry bimberek i świeżonka ;) Co miesiąc we 3-4 świniaka na spółkę się kupi, narobi wędlin i można żyć xD Szykuje się kaszanki, kiełbasy, szynki, boczki, w międzyczasie zje świeżonki, popije bimberkiem i można żyć ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał:

za młody jesteś by wiedzieć co to są dobre wędliny

Najlepsze są te domowe, z świniaka karmionego normalnym żarciem, a nie pędzonego nie wiadomo czym ;) Na szczęście mam dobre źródełko, gdzie można kupić takie świniaki, że 2 schabowe wystarczą, żeby się najeść, a nie 4 albo 5 bo pędzone aby tylko kilogramy były. To mięso ma w sobie trochę tłuszczyku, a nie byle jak najszybciej urosło.

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Szykuje się kaszanki, kiełbasy, szynki, boczki, w międzyczasie zje świeżonki, popije bimberkiem i można żyć ;) 

Opowiadaj, opowiadaj, mów mi tak jeszcze a już wyobrażam sobie ten raj.:lol:

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, mirro napisał:

Opowiadaj, opowiadaj, mów mi tak jeszcze a już wyobrażam sobie ten raj.:lol:

To nie raj, to tylko zachodnie mazowsze xD Robi się we 3-4 bo i to łatwiej, i wypić z kim, i potem nie leży 2 miesiące w zamrażarce tylko zje się w miarę na świeżo, najpierw to co zrobione, potem się zrobi pieczonego schabu czy boczku i nie trzeba kupować zbyt wiele tego sklepowego ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Najlepsze są te domowe, z świniaka karmionego normalnym żarciem, a nie pędzonego nie wiadomo czym ;) 

Po pierwsze genetyka,nawet świnie hodowane dziś to już nie te same genetycznie co 40-50 lat temu,te świnie były ,,modernizowane" w kierunku jak najszybszego wzrostu,drugie ,pasze czy ktoś karmi świnie jak to się robiło 40 lat temu np u mnie?Zboża ,ziemniaki ,buraki pastewne ,latem wiosną pokrzywy ,lucerna ,liście z buraków?Podejrzewam że nawet dla siebie nikt już tak nie robi

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

Doskonale na tym filmie widać czego oczekują ludzie na wsi , GOTOWEJ KASY bez wysiłku bez niczego TYLKO CZYSTA KASA !!!!

ty jesteś tak głupi złapali meneli pod sklepem i tego oczkuje całe społeczeństwo ? to niech przyjadą do mnie pod sklepem nikt nie stoi od 12/15 lat .... najgorsze jest w tym ze te zachodnie media kreują polskość a ty jesteś jeszcze głupszy bo w to wierzysz ... jeden z nich jest jest tak dobrze wyuczony zawodu pijactwa ze oczy ma jak ropucha on nie wie co się na świecie dzieje ale przeprowadziło się z nim wywiad polskość ... chyba ze u ciebie cała wieś cała taka ? głupszy ludzi od ciebie nie widziałem ..   

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Po pierwsze genetyka,nawet świnie hodowane dziś to już nie te same genetycznie co 40-50 lat temu,te świnie były ,,modernizowane" w kierunku jak najszybszego wzrostu,drugie ,pasze czy ktoś karmi świnie jak to się robiło 40 lat temu np u mnie?Zboża ,ziemniaki ,buraki pastewne ,latem wiosną pokrzywy ,lucerna ,liście z buraków?Podejrzewam że nawet dla siebie nikt już tak nie robi

szczególnie te liście z buraków opryskanych herbicydami 😂. nie ma herbicydów bezpiecznych w burakach których liście nadają sie do spozycia

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

jeden z lepszych smakow mięsa to była ferma około 2 tys sztuk , mieli swoją paszarnie, ubojnie i sklepy a najgorsze to z gospodarstw małych które hodowały do 5 sztuk i dawali im wszystkie odpadki i resztki 

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

oglądałem  i ludzie jak ludzie , też nie ma pewność żę na potrzeby kanału film został zmontowany z dzięsiątek wywiadów i wybrane odpowiednie na potrzeby kanału , trzeba się nauczyć z dystansem podchodzić do takich wywiadów .

nie gdzie wierzyć w to ze cała polska taka 

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

potem się zrobi pieczonego schabu czy boczku

A ten schabik i boczuś to wasza regionalna marynata, czy ogólnopolska? Mniam.

Opublikowano
14 minut temu, witejus napisał:

Taaa, a jak PISokomuna wprowadzi kartki to od razu wędliny będą takie jak dawniej. Sekretarz Kaczyński dekretem zarządzi że tak ma być i załatwione. A może zamiast kartek wprowadzą nam PIScoiny?😆 Będziemy nimi płacić za reglamentowane produkty których listę stworzy egzekutywa partyjna.  

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

ty jesteś tak głupi złapali meneli pod sklepem i tego oczkuje całe społeczeństwo ? to niech przyjadą do mnie pod sklepem nikt nie stoi od 12/15 lat .... najgorsze jest w tym ze te zachodnie media kreują polskość a ty jesteś jeszcze głupszy bo w to wierzysz ... jeden z nich jest jest tak dobrze wyuczony zawodu pijactwa ze oczy ma jak ropucha on nie wie co się na świecie dzieje ale przeprowadziło się z nim wywiad polskość ... chyba ze u ciebie cała wieś cała taka ? głupszy ludzi od ciebie nie widziałem ..   

Na tyle mam rozumu że widzę dlaczego ludzie głosują na PIS 😂 Ty jesteś tego przykładem

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

A ten schabik i boczuś to wasza regionalna marynata, czy ogólnopolska? Mniam.

Samemu się robi, raczej przepis ogólnopolski, boczek trochę ponad kilogram, czosnek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz, majeranek i musztardy trochę dla smaku i to w sumie tyle, żadna filozofia ;) Obtaczasz w tym boczek, owijasz folią na 48h żeby smak złapało, potem odwijasz, do piekarnika na trochę ponad godzinę i gotowe, najlepsze ciepłe po wyjęciu z piekarnika ;) 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v