Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 1.06.2024 o 13:01, Navara1988 napisał:

Byłem w poniedziałek w Niemczech kupić ciagnik używkę Johna i sprzedawca powiedzial że od 1 czerwca john cena nowych o 5 % do góry.  

powiedział ci tak żebyś kupił używanego u niego

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wątpię, używkę wziął w rozliczeniu za nowy i tak dobrze na nim zarobił. I na nowym zarobił. Ale szczerze jak bym miał używkę kupować to albo od pierwszego właściciela z PL rolnika albo w De od dealera nie od polskich handlarzy.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

O jakiejś szczególnej awaryjności komand kłada nie słyszałem. Myślałem, że chodzi ci o dyna bo o niej pisałem.

Znajomy serwisant odradzal bo to nowość i mało ekspertów jest od tego a jak już są to trzeba słono płacić to wiadomo. Plus nawet po ogłoszeniach na olx widać ze na wtórnym rynku te jd na komand kładzie stoją i stoją a na pq są chodliwsze.

Opublikowano

Mam nie daleko fricke serwis robotę ma. Lampę narożną do 6330 sprzedali mi najtaniej, ze nawet w necie taniej nie było. Bez targowania filtr oleju jd do silnika praktycznie w cenie zamiennika mann. Olej jd silnikowy plus 50 czy jak mu tam 440. Też w necie dużo taniej nie kupisz. Jak jest ze sprzedażą ciągników nie wiem nie stać mnie.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Mam nie daleko fricke serwis robotę ma. Lampę narożną do 6330 sprzedali mi najtaniej, ze nawet w necie taniej nie było. Bez targowania filtr oleju jd do silnika praktycznie w cenie zamiennika mann. Olej jd silnikowy plus 50 czy jak mu tam 440. Też w necie dużo taniej nie kupisz. Jak jest ze sprzedażą ciągników nie wiem nie stać mnie.

To wszyscy tak tanio mają czy tylko tobie takie rabaty za reklamę dają ? 

Opublikowano

A skąd ja wiem czy wszyscy? Nie stałem pod serwisem i nie pytałem wszystkich. Ale fakt kolega tam kierownikiem. A jak kupiłem jd to jeszcze dwóch kolejnych poznałem. Na serwisie 4 ciągniki dwa świeższe dwa starsze rozebrane konkretnie robotę mają to chyba nie drą. Choć wiadomo to serwis tanio nie jest.

Trzeba dzwonić pytać.

Opublikowano

Na FB jakieś promocje się wyświetlają,że First Claas

Ariona 430 - 319 tyś 

Claas Arion 470  - 365 tyś 

Arion 630 - 445 tyś 

A ile to ma wspólnego z prawdą nie wiem 

Opublikowano

Case Vestrum 100 skrzynia activedrive 8 czyli w nh to ta dynamic command. Bez amortyzacji osi i tuza bo ładowacz będzie montowany na kołach 540 i amortyzowana kabina z dachem panoramicznym 305 netto po negocjacji plus ładowacz sonarol 32 brutto. Ktoś ma jakieś opinie o skrzyni bo dużo tego znaleźć nie można albo słabo szukam.

Opublikowano
5 godzin temu, Mateusz1q napisał:

skrzynia bardzo dobra, nie bierz ciągnika bez amortyzacji

Niby tylko 15 tys brutto dopłaty do ośki ale ciągnik praktycznie większość prac będzie wykonywał z ładowaczem i w takiej sytuacji gdzieś słyszałem że się to wyłącza więc sam nie wiem czy warto dodatkowo inwestować w coś co często nie będzie używane. 

Opublikowano
1 godzinę temu, VaST napisał:

Niby tylko 15 tys brutto dopłaty do ośki ale ciągnik praktycznie większość prac będzie wykonywał z ładowaczem i w takiej sytuacji gdzieś słyszałem że się to wyłącza więc sam nie wiem czy warto dodatkowo inwestować w coś co często nie będzie używane. 

Za 15k nawet bym się nie zastanawial. A prace dla maszyny mogą się nagle zmienić. Ja kilka lat temu też bym nie pomyślał, że pryskać będę swoim największym traktorem ;)

Opublikowano
5 godzin temu, VaST napisał:

ja mam ładowacz i nawet nie mam możliwości wyłączenia (inna marka) a nawet gdybym miał to bym tego nigdy nie zrobił 

Opublikowano

Przy ładowaczu tylko przy odczepianiu zaleca się wyłączenie. Do pracy nie ma to znaczenia. Chyb, ze jakieś precyzyjne ustawianie czegoś czy coś. Jak budżet nie ograniczony można do wszystkiego dopłacać. Jak się człowiek musi ograniczać ja bym postawił na przekładnię. W pierwszej kolejności zredukowane obroty w drugiej jak najbardziej automatyczna. amortyzacja ośki była by gdzieś tam dalej w kolejce.

Opublikowano

Siostra kupiła ariona 610 z ośką - a wcześniej nigdy nie jeździłem takim ciągnikiem.
Oś amortyzowana i klimatyzacja to rzeczy które leżą na jednej półce jeżeli chodzi o konieczność posiadania w ciągniku. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, vodz napisał:

No i później sprzedać to jednak ludzie wolą kupić traktor z amortyzacja niż bez.

Czekaj czekaj jeszcze parę takich lat w rolnictwie i nie ważne z ośką czy bez traktora 10 letniego czy starszego nie sprzedasz bo nie będzie komu.

jakiś miesiąc temu gadałem z kumplem dealerem jd. Opowiadałem mu, ze tam gdzie kupiłem swego 6330 teraz będzie 6120m sam sprzedawca mi powiedział ten nowy tle nie wytrzyma co ten twój. Serio wierzysz, że będzie co sprzedawać? Myślisz, ze za 10 czy 15 lat będą gospodarstwa które udźwigną zakup i obsługę takie go napchanego elektroniką sprzętu który będzie generował wielkie koszty?

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano

A czy Ty wierzysz ze ludzie w konika będą robić?

Nie wiem ile masz lat. Ale ja przeżyłem conajmniej 5-8 końców polskiego rolnictwa(a ma 34 lata) dramatów typu przyjdo zabioro nic nie będzie bida będzie. No to mówię sprzedaj mi sasiedzie ziemi jak nic ci się nie opłaca... a on ok ale po 100k za ha. I taka to bida itp itd. Można życie przeżyć w c330 mtz czy zetorze tam powiedzmy 7211 a można i w nowszym jak to woli.

Opublikowano
56 minut temu, hubertuss napisał:

Czekaj czekaj jeszcze parę takich lat w rolnictwie i nie ważne z ośką czy bez traktora 10 letniego czy starszego nie sprzedasz bo nie będzie komu.

jakiś miesiąc temu gadałem z kumplem dealerem jd. Opowiadałem mu, ze tam gdzie kupiłem swego 6330 teraz będzie 6120m sam sprzedawca mi powiedział ten nowy tle nie wytrzyma co ten twój. Serio wierzysz, że będzie co sprzedawać? Myślisz, ze za 10 czy 15 lat będą gospodarstwa które udźwigną zakup i obsługę takie go napchanego elektroniką sprzętu który będzie generował wielkie koszty?

15 lat temu jak ojciec brak nowy ciągnik to mówili że 10 lat nie wytrzyma i na szrot. A po 15 latach jakby zrobić mu polerke to niczego sobie ciągnik. A pracuje dzień w dzień od 15 lat przy bydle i nie dbam jakoś przesadnie. Najważniejsze to ogarnięty operator który wie czego i jak się używa, jak konserwuje, jak robi przeglądy itd. Jaki ciągnik by nie był , ale jak się da go ,,oporowcowi " którego celem jest zrobienie jak największej ilości ha bez względu na to jakim kosztem to co się dziwić. Znajomy robil w firmie usługowej to większość kierowców cieszyła się jak dzieci gdy ciągnik rano odpalil i mogli jechać do roboty. A pedal tylko w podłodze. Jak właściciel nie zadbał po robocie o sprzęt to kierowcy jeździli do momentu aż nie mogli jechać gdy coś się rozwalilo. 

• Like 2
Opublikowano

Jeszcze nie dawno wielu strajkowało ale widać w rolnictwie sytuacja się poprawiła. Ja nie mówię, że rolnik koniem ma robić czy starym ursusem. Ja tylko twierdzę co choćby tu czytam Ludzie coraz częściej interesują się nawet w tym temacie prostszymi wersjami tańszych marek. Z kolei inni mając ciągniki używane pytają ka rozwiązać problemy bo np zawór sterowania pneumatyką do serii MF 5 s kosztuje 6,5 netto gdzie z Wabco taki kupisz za 300 zł. To przecież część mniejsza jak dwie paczki fajek a ile ton pszenicy wymaga. Pszenice mamy w cenie z przed 10 lata części robocizna x 2 albo i 3 do góry i tak to właśnie potem dla sąsiada 100 tys na glebę nie ma a tak bogato nic tylko amo ośki brać.