Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.12.2023 o 20:45, mysza103 napisał:

10 listopada kupiłem 20 ton pietruszki po 1,8 zł , a dzisiaj sprzedałem 10 ton po 5 zł ( brudna , tylko trzeba było przesypać z jednych skrzynio palet do drugich ) po nowym roku ma przyjechać po resztę , to tu na 20 tonach na kupnie  jest ponad 60 tys ,  

A ta pietruszka dobrze Ci przeleżała ?

Ps pozatym to zrobiłeś lepszy biznes niż byś miał siać tą pietruszkę ;) 

Edytowane przez jan88
Opublikowano
9 minut temu, jan88 napisał:

A ta pietruszka dobrze Ci przeleżała ?

Ps pozatym to zrobiłeś lepszy biznes niż byś miał siać tą pietruszkę ;) 

Półtorej miesiąca była u mnie , to i odchodów nie było,  z 20 ton mo,e 30 kg odeszło.  Tylko taki zarobek to raz na 10 lat się trafi , i to jak się w odpowiednim terminie kupi i sprzeda 

Opublikowano

Powoli ceny idą w dół. Z rok temu mc cormick X6 616 w bieda wersji 380-390 netto. Teraz mozna za 350 netto kupić i praktycznie wszystkie możliwe opcje dobrać w tej cenie. Fakt nie znajdzie w tym ciągniku amortyzacji przedniej osi czy przedniego tuza i womu. Ale jak ktoś szuka prostego ciągnika  bez zbędnej elektroniki to moim zdaniem cena już znośna. Jeszcze poczekam. Może w drugiej połowie roku już za 320-330 da radę kupić. 

Opublikowano

Ja cały czas czekam na obniżki fendta ale tafilarze narazie coś średnio chcą opuszczać mało tego na Pomorzu znalazłem Fendt z tym samym wyposażeniem 40 taniej . Jak nie zejdą z ceny to wezmę Ariona w first Claas w bardzo dobrej cenie jest . Poczekam jeszcze z pół roku też . Podbudowuje że zawsze krzyczeli na początku stycznia 5 7 9 procent od powiedzmy lutego a teraz jak pytam to mówią no pewnie będą jakieś podwyżki . W d*pach im się przewala z tymi cenami . Nie mogę zrozumieć że traktor zdrożał 50 procent a załóżmy w tym samym czasie BMW kosztowało 300 a teraz te same wyposażenie 330 

Opublikowano

@mr1997 ja chcę pomocniczy to będzie Arion 630 w 6 cyl ewentualnie Fendt 516 w 4 cyl . @krzychu121 tak jest finansowania są dobre podobno w Fendt ma być 0 na 5 lat to nie opłaca się swojej kasy kłaść a i już przeglądy chcą 2 lata za feee robić

Opublikowano

No przy finansowaniu na 0 na 5 lat to nie ma co swoich pieniędzy kłaść. Trzeba czekać. Cena spadnie. Finansowanie 0 na 5 lat. Ze 3 lata gwarancji lub 3000 motogodzin. Plus darmowe 3 letnie serwisy i będzie można brać 

Opublikowano

Ale zaraz zaraz przecież zdaje się jest zapaść w rolnictwie, strajki, nie ma za co nawozów kupić czy podatku zapłacić nic się nie opłaca, bo nie da się konkurowac z ukraina, a tu przebierają za nowymi ciągnikami za pół bańki ?  I to jeszcze niemieckimi? Tu jakoś problemu nie ma, że z zagranicy  :P

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jak się pytałem o ceny ciągników to mówili że dopiero co im SMS przyszedł że za 5 dni 4% w górę żebym szybko brał,poczekam jak zdrożeją to nie kupię niech sobie trzymają te zawyżone traktorki

Nie wyczyn wj***c się w kredyty a później płacz 

Opublikowano
8 minut temu, Dastan napisał:

Ale zaraz zaraz przecież zdaje się jest zapaść w rolnictwie, strajki, nie ma za co nawozów kupić czy podatku zapłacić nic się nie opłaca, bo nie da się konkurowac z ukraina, a tu przebierają za nowymi ciągnikami za pół bańki ?  I to jeszcze niemieckimi? Tu jakoś problemu nie ma, że z zagranicy  :P

Ty wiesz po co jest ten strajk ? Czy coś gdzieś usłyszałes i wydaję ci się. Albo jeszcze lepiej . Sąsiad jedzie co podebrał ci dzierżawę bo dał 100 zł więcej. I z takim ,,kredyciarzem '" nie będziesz strajkował bo tam jadą tylko ci co nic im się nie opłaca ? Mentalność chłopa pańszczyźnianego wiecznie żywa. Wszystkie grupy zawodowe które potrafiły się zjednoczyć coś ugraly. Ale tam nikt nie patrzył że np zwykły nauczyciel ma najniższą krajową a ktoś z dłuższym stażem i kwalifikacjami ma 8 tys. Nikt nikogo nie wyzywał że ten to ma i jeszcze mu mało a ten to biedak. Wszyscy strajkowali. A rolnicy to jednak poyebana grupa. Jak coś komuś nie idzie to śmiech i wyzwiska od biedaków i nieudaczników. Jak ktoś wziął nowy ciganik i kupił ziemi. To kredyciarz i cwaniak. I tak można mnożyć przykłady. Jest strajk naszej grupy to nie patrzę czy ktoś ma 5 , 50 czy 500 ha. Jadę w swoim interesie 

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

Nie wiem ja Ty Kolego  ale u mnie gospodarstwo to drugi dochod I hobby,  wole jsk juz cos  robic to say bylo dobrze zrobione I sprawialo przyjemnosc. 

Pozatym mam 2 synow I latwiej będzie  ich zachecic do pracy w polu majac fend, class czy tez ,o czym planuje Valtre., anizeli ursusem c 355 .Ciagnik ptosty ale.... glosny, malo komfortowy ale tani. 

Classy raczej we Francji skladaja, zapewne zdarzy sie ,ze I Polak w tej fabryce pracuje 

Opublikowano

Ale to żaden problem czy ujma kupić sprzęt z zachodu. Zaraz ktoś tu napisze o hipokryzji. Ale rozejrzyjcie się szerzej niż czubek własnego nosa. Każda liczącą się gospodarka świata ( państwo ) dba o tą aby eksportować jak najwięcej swojego towaru a importować jak najmniej. Chodzi o to aby być samo wystarczalnym i jeszcze zarabiać kasę na eksporcie. Dlatego Polacy też powinni tak robic. Coś jest dobre i przystępne cenowo to kupić i zarabiać na tym ale jak jest chłam to blokować. I to są normalne prawa rynku. Nie wiem czym niektórzy mają problem. To tak jak z tymi krzykaczami że jak zboże z Ukrainy to źle ale materiał siewny który jest tańszy to już byśmy kupili. Chyba to jest normalna sprawa. Skoro firmy w Polsce chcą zarobić na nas 2x tyle.co.ma Ukrainie. 

Opublikowano
38 minut temu, marcianjargit napisał:

Jak się pytałem o ceny ciągników to mówili że dopiero co im SMS przyszedł że za 5 dni 4% w górę żebym szybko brał,poczekam jak zdrożeją to nie kupię niech sobie trzymają te zawyżone traktorki

Nie wyczyn wj***c się w kredyty a później płacz 

Jaka marka ? 

Opublikowano
49 minut temu, Dastan napisał:

A czym mają pracować na gospodarstwach jak nie zagranicznymi ciągnikami? Jak jakaś maszyna polska nadaje się do roboty to ją kupuję, a jaki krajowy ciągnik kupić żeby był w miarę niezużyty i komfortowy na tyle godzin pracy?

Opublikowano

Witam  mam oferty na jaką lepsza mam na myśli jakość co do ceny a może lepiej szukać czegoś lepszego ? Ciongnik musi mieć 8,5 tony wagi i ponad 200 km najlepiej skrzynia 50 km/h Eco ? 

AGROTRON 6230 wersja RCShift cena 550tys 

lub 

MASSEY FERGUSON 7S.210 DYNA VT EXCLUSIVE 640 tys 

Ceny netto 

Opublikowano
36 minut temu, Zodiax napisał:

Witam  mam oferty na jaką lepsza mam na myśli jakość co do ceny a może lepiej szukać czegoś lepszego ? Ciongnik musi mieć 8,5 tony wagi i ponad 200 km najlepiej skrzynia 50 km/h Eco ? 

lub 

Ceny netto 

Ile taki poleci jak się go rozblokuje ?

Opublikowano
2 godziny temu, Zodiax napisał:

lub 

Ceny netto 

8.5 tony na 200 kuni to za ciężki nie będzie