Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

@radekz200 Radzio jest nowy farmall M na Europę. 

Następca luxxum

Zamawiaj 

Screenshot_20251111-085242.png

Taki trochę biedniejszy następca. Okazuje się, że to nie to samo co Luxxum. Brak podłokietnika z multicontroller. Przekładnia ma tę samą nazwę AD4 ale 16x16 z 8 biegami powershift czyli przekładnia Electro command. Brak osobnego zbiornika oleju a co za tym idzie pompy ccls tylko zębata 80L/min, podnośnik ma mniejszy udźwig, rozstaw osi krótszy o 4cm

Jest już dostępny w konfiguratorze.

https://www.caseih.com/pl-pl/poland/zasoby-dotyczace-narzedzi/konfiguruj/konfiguruj

Edytowane przez WojtekBuawski
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 7.11.2025 o 21:32, proxima95 napisał(a):

Zmienię nieco temat.

Jak tam Wasze nowe Ariony? Kilka osób wypowiadało się tu nt tych ciągników odnosnie naboru na modernizację.

U mnie od nowości ciekło złącze hydr. Wymienione na pierwszym przeglądzie.

Teraz 135godzin na liczniku i amor gazowy (tzw gruszka) od skrzyni  do wymiany. Mechanik przewiduje, że orbital pod kierownicą tez do wymiany. Dowiemy się po wymianie gruszki. 

Arion 440 z maja. 100 godz nalatał z prasa reszta to praktycznie przejażdżki. Sam nie wiem co myśleć. Raczej przedłuże gwarancję bo mało godzin się zapowiada do zrobienia. A tu już takie awarie.

W lipcu przyprowadziłem nowo ariona 430, obecnie ok 170h

Jak go zamawiałem wziąłem od razu maxicare na dodatkowy rok (po doświadczeniach z NH)

-od razu po 10h stwierdziłem minimalny wyciek na rozpołowieniu

-czasem rzuca błędami od skrzyni i podnośnika (trzeba zgasić i odpalić)

-przy maksymalnym ogumieniu, przy skręcie i opuszczonej osi przedniej, lewy błotnik ociera albo o bak albo o koło

-przy zmianie kierunku jazdy czasem szarpnie  znienacka

Będę ich cisnął z tym wszystkim na gwarancji

Ogólnie ciągnik bardzo zwinny i silny jak na swoją moc. Agregat upr-siew 2100kg z trudem, ale daje radę w polu.

Pierwszy przegląd 3300

W grę wchodziła jeszcze valtra g105 w podobnej cenie, ale jakoś mi ten claas bardziej podszedł...

Ogólnie jak ktoś mówii że New holland to g@wno to po zakupie claasa stwierdzi że NH wcale nie jest taki zły... 

• Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, kamil18fmr napisał(a):

Ogólnie jak ktoś mówii że New holland to g@wno to po zakupie claasa stwierdzi że NH wcale nie jest taki zły... 

Kolega twierdzi, że NH w porównaniu z claasem to szmelc i muł. Ma obydwa.

Opublikowano

Mam claasa i nh, w claasie ciagle jakieś błędy, elektronika wali sie i nie wiadomo co i dlaczego, węże czujniki wszedzie wycieki oleju, Nh mniej takich pierdół a jak cos walnie to chociaz wiadomo co i gdzie.

Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał(a):

fendty to dla sławka 😂

no ale można z panoramica zrezygnować 😛

Dla Sławka to stare dla Ciebie to nówka musi być czerwone wstążki na lusterka itp bajery😂

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, kamil18fmr napisał(a):

Jak go zamawiałem wziąłem od razu maxicare na dodatkowy rok (po doświadczeniach z NH)

-przy maksymalnym ogumieniu, przy skręcie i opuszczonej osi przedniej, lewy błotnik ociera albo o bak albo o koło

Ogólnie ciągnik bardzo zwinny i silny jak na swoją moc. Agregat upr-siew 2100kg z trudem, ale daje radę w polu.

Pierwszy przegląd 3300

W grę wchodziła jeszcze valtra g105 w podobnej cenie, ale jakoś mi ten claas bardziej podszedł...

U mnie błotnik też lekko obcieral o jak na opuszczonej przedniej osi i jak koło było mocno na nierównym terenie ,sam wyreguluj u mnie też to było tam jest tyle możliwości regulacji że napewno dobrze ustawisz . U mnie z kolei agregat aktywny 2100kg nabudowany plus zasyp 450/500kg to na luzie daje radę, pewnie bardzo ciężkie gleby

Opublikowano

I pytanie jak kto robi. Znajomy ciąga rozrzutnik 10 ton ciągnikiem 110 km i mówi że daje radę po torfie. Ja ciągam 150 km w 6 cyl i uważam że brakuje mocy czasami. Tyle że on ,,rozladowywuje” ten rozrzutnik 2-3 razy dłużej niż ja. Tak samo z talerzówka 3 m. Robić na 7-10 cm a robić na 15-18 cm. Czy jechać 8-10km/h a jechać 13-15 km/h. Wszystko zależy kto czego oczekuje i jak chce pracować. Też ciągałem rozrzutnik 10 ton ciągnikiem 100 km i ,,dawal  radę” bo robotę zrobił. Ale dla mnie to była mordęga i zero komfortu 

Opublikowano
5 godzin temu, kamil18fmr napisał(a):

Pierwszy przegląd 3300

Usterki na gwarancji w każdym się zdarzają lub mogą zdarzyć po to jest gwarancja. A błędy od skrzyni i podnośnika pewnie kwestia przegrania oprogramowania. Nie są zle te 400 i nas gość tak jej daje w pizde zza dużymi maszynami i wytrzymuje a nh t6 175 Kleka w tych samych maszynach i awari sporo się trafia a ostatnio w t6030 3500 h silnik wyjebalo. Jak to mówią jak się trafi ja co u siebie z John Deere się miałem to historia na całonocne picie i rozmowę . 

Opublikowano (edytowane)

Zgłoszę to i niech mi to zrobią jak przyjadą weryfikować felgi. Jak byli na serwisie olejowym to zgłosiłem serwisantowi, że przednie koła mają bicie, pojechaliśmy na równa drogę, nagrał to i przekazał dalej. 

Edytowane przez WojtekBuawski
Opublikowano

Jak przychodzą chłody to właśnie wychodzą nieszczelności, płyn chłodzący na łączeniach przewodów czy powietrze. 

U siebie w pierwszym roku też musiałem opaski dociągać 

Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał(a):

Usterki na gwarancji w każdym się zdarzają lub mogą zdarzyć po to jest gwarancja. A błędy od skrzyni i podnośnika pewnie kwestia przegrania oprogramowania. Nie są zle te 400 i nas gość tak jej daje w pizde zza dużymi maszynami i wytrzymuje a nh t6 175 Kleka w tych samych maszynach i awari sporo się trafia a ostatnio w t6030 3500 h silnik wyjebalo. Jak to mówią jak się trafi ja co u siebie z John Deere się miałem to historia na całonocne picie i rozmowę . 

akurat silniki w ciągnikach iveco i sisu to jest dopracowany element. t6030 produkowali od 2007-2012 to jest duża szansa że tam jedynki z przodu brakuje czyli 13500godzin. 

Miałem Claasa potem fergusona teraz case i cudów nie ma tylko można się zdziwić jak producenci podają moc. Claas podaje moc maksymalna, ferguson maksymalna, nh podaje moc z bostem, case znamionową.  

Opublikowano
10 godzin temu, kibix napisał(a):

akurat silniki w ciągnikach iveco i sisu to jest dopracowany element. t6030 produkowali od 2007-2012 to jest duża szansa że tam jedynki z przodu brakuje czyli 13500godzin.  

Jeżeli jest pierwszym właścicielem, to może tyle mieć.

Mam jd6610 z 2002 z ok.5600mth.

Mam Lampo z 2004 z ok.5400mth. 

Mam Ariona 400 z 2012 z ok. 2400mth. Wszystko w oryginale.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, kibix napisał(a):

Miałem Claasa potem fergusona teraz case i cudów nie ma tylko można się zdziwić jak producenci podają moc. Claas podaje moc maksymalna, ferguson maksymalna, nh podaje moc z bostem, case znamionową.  

Od nowości ciągnik . 

Opublikowano
W dniu 11.11.2025 o 10:09, kamil18fmr napisał(a):

Pierwszy przegląd 3300

Kolego ja mam takie same zdanie o claasie... Kupiłem rok temu Ariona 630 cebis 415 h zrobił 11 awarii przez rok. Ogólnie serwis usunął wszystko, ale niesmak pozostał. Wziąłem go za 490 k netto gdzie pumę 150 mogłem mieć 40k taniej na lepszym wyposażeniu niż Claas ale myślę mam jednego z 2010 i dobrze chodzi to dlatego wziąłem claasa. Teraz widze lepiej pumę było wziąć bo bezawaryjność claasa to mit

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, MarekDFagrofarm410 napisał(a):

Kolego ja mam takie same zdanie o claasie... Kupiłem rok temu Ariona 630 cebis 415 h zrobił 11 awarii przez rok. Ogólnie serwis usunął wszystko, ale niesmak pozostał. Wziąłem go za 490 k netto gdzie pumę 150 mogłem mieć 40k taniej na lepszym wyposażeniu niż Claas ale myślę mam jednego z 2010 i dobrze chodzi to dlatego wziąłem claasa. Teraz widze lepiej pumę było wziąć bo bezawaryjność claasa to mit

Kurczę, jakby nie podnośnik z plasteliny to mój JD zrobiłby 2000 godzin bez awarii.

A żałowałem że nie wziąłem claasa bo  w porównywalnej cenie miałbym większy traktor.