Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.10.2025 o 21:03, pedro2 napisał(a):

Wszędzie odjeżdżają z tymi cenami. Na olx to samo co u danexow

https://www.otomoto.pl/maszyny-rolnicze/oferta/case-ih-maxxum-125-ID6Hx6UA.html

Takie wyposażenie już jest ok, ale 440 netto i 100h nalatane 🤦

Jak to liczysz? Leasing i wpłata własna od ceny netto liczą

75a mokre sprzęgło i rewers hydrauliczny,klima, bez pneumatyki 175 netto.

Chyba cena mocno wyjściowa, w zeszłym roku w grudniu mu 4s 75 za 140 oddawali w perkozie a wtedy było drożej 

Opublikowano
2 godziny temu, Pronar82a napisał(a):

Dokładnie tak można ciągnąć z telefonu internet i nie potrzeba dodatkowej karty SIM 

Czyli jak ktoś użytkuje sporadycznie to ciekawe rozwiązanie , nie trzeba płacić za dodatkową kartę SIM. Ale jak korzystamy z tej nawigacji często to jednak dodatkowa karta SIM jest dużo wygodniejsza 

Opublikowano
8 godzin temu, suffeks napisał(a):

akurat rtx range point jest 15cm przejazd - przejazd, tylko naprawdę to wychodzi około 5cm średnio. ale jak wrócisz na drugi dzień będziesz miał GPS shift 50cm albo więcej nawet trzeba ciągle zerować ścieżki

dostajesz to za co płacisz, rtx dobrze działa, tego 2.5cm nie testowałem. rtk te darmo słyszałem raz działa raz nie działa 🤣

plus jest taki rtx2.5cm czy ten rtx15cm z samej satelity, nie trzeba się bawić w dodatkowe modemy gówna jak z rtk

tu zdjęcie rtx15cm siew

20251015_114217.jpg

2 razy mi się zdarzyło że nie działało w tym roku. Robili aktualizacja systemu. Za kazdym razem po godzinie 21 byly wylaczenia po 40 min. Za tysiaka samemu mozna sobie taka baze ogarnąć. 

5 godzin temu, Pronar82a napisał(a):

Nie koniecznie sporadycznie, ja cały czas korzystam z hotspotu, nie widzę potrzeby kupowania dodatkowej karty.

Karta orange z ważnością na rok. 30zł. 

Opublikowano
13 godzin temu, Pronar82a napisał(a):

Mam w sprzedaży FJDYNAMICS AT2, AT2 Max, AS2 Max, można kupić bez isobusa albo dołożyć isobus w każdej chwili, jak ktoś zainteresowany to zapraszam. 

RTK za darmo 😉

Konkurencyjne ceny 

Konkurencyjne czyli jakie i pytanko czemu za granicą te nawigacje są tańsze niż u nas w kraju ?

• Like 1
Opublikowano

Dlaczego są tańsze, odpowiedź  jest prosta, importując z chin płacisz cło i VAT, musisz opłacić ZUS, zainwestować kupę kasy, dojechać do klienta, zamontować, wytłumaczyć jak działa urządzenie, co gdzie jest, później taki klient dzwoni do Ciebie po nocy albo z rana bo zapomniał gdzie się dodaje pole albo jak tworzy się linie. Zapłacić ponownie podatek od sprzedaży i dodatkowo udzielić gwarancji i jak coś się popsuje to dalej jedziesz do klienta, ponosisz koszty itp. opłaty księgowego i wiele innych rzeczy.

Co do ceny wszystko zależy od wyposażenia, jaki model, gdzie montaż itp

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, simpleNICKpl napisał(a):

sveaverken ma w takiej samej cenie sterowanie hydrauliczne i elektryczne jakby ktoś kiedyś szukał. I jako jedyni mają magazyn części w europie

a chcnav na Węgrzech to co ma?

Opublikowano
24 minuty temu, simpleNICKpl napisał(a):

sveaverken ma w takiej samej cenie sterowanie hydrauliczne i elektryczne jakby ktoś kiedyś szukał. I jako jedyni mają magazyn części w europie

Sveaverken to jest to sam co FJDYNAMICS a właściwie to jest podmarka i nowości czy aktualizacje będą zawsze później niż na FJDYNAMICS 

Opublikowano

Zmienię nieco temat.

Jak tam Wasze nowe Ariony? Kilka osób wypowiadało się tu nt tych ciągników odnosnie naboru na modernizację.

U mnie od nowości ciekło złącze hydr. Wymienione na pierwszym przeglądzie.

Teraz 135godzin na liczniku i amor gazowy (tzw gruszka) od skrzyni  do wymiany. Mechanik przewiduje, że orbital pod kierownicą tez do wymiany. Dowiemy się po wymianie gruszki. 

Arion 440 z maja. 100 godz nalatał z prasa reszta to praktycznie przejażdżki. Sam nie wiem co myśleć. Raczej przedłuże gwarancję bo mało godzin się zapowiada do zrobienia. A tu już takie awarie.

Opublikowano
8 godzin temu, proxima95 napisał(a):

Zmienię nieco temat.

Jak tam Wasze nowe Ariony? Kilka osób wypowiadało się tu nt tych ciągników odnosnie naboru na modernizację.

Teraz 135godzin na liczniku i amor gazowy (tzw gruszka) od skrzyni  do wymiany. Mechanik przewiduje, że orbital pod kierownicą tez do wymiany. Dowiemy się po wymianie gruszki. 

Arion 440 z maja. 100 godz nalatał z prasa reszta to praktycznie przejażdżki. Sam nie wiem co myśleć. Raczej przedłuże gwarancję bo mało godzin się zapowiada do zrobienia. A tu już takie awarie.

U mnie w terenie śmigają elegancko nawet jeden obszarnik zszedł z jd na claas i dużą firma usługowa robi Fendt i Claas nowymi teraz dobrali nie dawno 3 sztuki . Poprostu trafiły ci się usterki na gwarancji zrobią i powinno być ok . 

Opublikowano

U nas też narzekają na jakieś bolączki. 
Ciągnik komfortowy nie ma co gadać ale mogli by trochę o jakość podzespołów zadbać. 

Godzinę temu, mr1997 napisał(a):

630 550godzin zrobione narazie jestem zadowolony tylko spalanie mogło być by mniejsze

jak spalanie wychodzi ? 

Opublikowano
11 godzin temu, proxima95 napisał(a):

Zmienię nieco temat.

3100h z przygodami ale na gwarancji ogarnęli wszystko. Oby następny wytrzymywał tak jak ten. 

att._L5mWvR_-pZowQFb1wPqs0X6H79o1vTAHBcb788T4Nw.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

U nas też narzekają na jakieś bolączki. 
Ciągnik komfortowy nie ma co gadać ale mogli by trochę o jakość podzespołów zadbać. 

jak spalanie wychodzi ? 

Jak było sucho na ciężkiej glinie to 30 na ha wychodziło orka zimowa pług 4x50

Opublikowano

co myślicie o takich kubotach jak u nich z awaryjnością częściami i ile mniej więcej wytrzymuja podzespoły ? 

lub co innego chce kupić jakiś ciągnik pomocniczy około60-80 km do lekkich prac skrzynia 40km klima i komfort podobają mi się john deere 5620-5720 6020-6120 lub nh t4 ale to ma zwykłą skrzynie bez półbiegów  i tak w granicach 100-120 tyś   chcę coś kupić ?

https://www.olx.pl/d/oferta/ciagnik-rolniczy-kubota-m7060-rok-2014-4tys-mrh-klima-salon-polska-CID757-ID189ORP.html

Opublikowano (edytowane)

A propos nowych ciągników to w John deere jest lipa z podnosnikiem. 6140M z 2014roku z opcją o największym udźwigu już po 100 godzinach zrobił się luz na ramionach. Serwis stwierdził że jest w normie. Nasmarowali i dokręcili. Po 900 godzinach zaczęło ścinać zabezpieczenia sworznia. Potem kolejnego sworznia, aż któregoś razu rozdupczyło się. Nie chciał serwis wymienić po 100 godzinach to teraz do wymiany oprócz wadliwego odlewu ramiona podnośnika trzeba było wymienić siłownik, wszystkie sworznie. Ostatnio, oczywiście już po gwarancji rozesrało się drugie ramię podnośnika. Urwało gniazdo hydrauliki oraz gniazdo hamulca do przyczepy. Wg mnie przyczyną jest zbyt miękki materiał ramion, który się wygniata i robią się jajowate otwory. Jak sie otwory zrobią jajowate to zaczyna pracować sworzeń i w końcu musi pęknąć zabezpieczenie. Ciągnik za pół bańki a podnośnik z plasteliny. Mam 4 stare ciągniki które mają już po 30 lat i nigdy takich problemów nie miałem, ani nie słyszałem żeby ktoś miał. 

Trzeba było Fendta kupić, albo jakiś budżetowy, przynajmniej by na naprawy kasa została.

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano
2 godziny temu, maniekc360 napisał(a):

podnosnikiem. 6140M z 2014roku z opcją o największym udźwigu już po 100 godzinach zrobił

Literówka kolego?

Powinno byc 2024?

Jest opcja dodatkowej gwarancji w Jon dear?

Ja mam valtra n 135 I zastanawiam się bad rozszerzoną gwarancje 5 lat lub 1600 godzin  w zaleznosci co pierwsze 

Kosztuje to prawid 19 000 netto