Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Jeśli się tereny nakładają to tak. U mnie tak jest z grupą cnh i do tej pory z mf. Teraz mf zlikwidowali jednego dealera i już został tylko jedne . John mimo i iż obydwaj są w podobnej odległości to jedni nie chcą wcale rozmawiać a już 3 razy dzwoniłem 

Tam gdzie kupiłem mam 100km więc raczej się nie nakładają

Opublikowano

Chodzi o 5709M? Rozsądnie myślę że na 110KM spokojnie. Choć sami dealerzy MF twierdzą,  że ten silnik może osiągnąć 145KM i tak też jest w nowej seri 5M.145. Ale czy ta moc jest przydatna w tak lekkim ciągniku to nie wiem. 

Opublikowano

Też się spotkałem z tym namawianiem dilerów żeby brać mniejszy i podkręcać. Każdy swoje zachwala... Opinie na ten temat są różne. Ja nie jestem za czipowankem ciągników ( aut też)

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mateuszek1991 napisał(a):

Ile rozsądnie można zwiększyć moc w MF 5709?

w podstawie na wom masz 82-87 km. U siebie zwiekszylem na 107/108. odczuwalna roznica mocy, i przy nizszych obrotach mozesz pracowac.

Wiecej nie oplaca sie zwiekszac bo tak jak @Aroo22 pisal za maly caignik do wiekszej mocy

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, WojtekBuawski napisał(a):

Powiem wam, że dziś dostałem wycenę z roltoma Augustów MF 5m.95 z ładowaczem czołowym. 50k brutto różnicy między lokalnym dealerem.

Zapytałem się czy to czasem nie jest pomyłka cena netto/brutto. Nie jest i niby też zawarta w tym jest promocja na ładowacz. Patrząc na wyposażenie wygląda na standardowe oprócz kół bo jest tak opisane, że oferta nie zawiera szczegółów...

Screenshot_20250218_220655_Samsung Notes.jpg

No i co to ma być jakaś rewelacyjna oferta? W tej cenie to już z amortyzowaną kabiną ciągnik powinien być o ośce nie wspominając. 

Kolega mi wysłał link do Kisiela, żeby dzwonić bo sąsiady kupili pume 150na fullu za 480netto, że 100taniej niż kiedyś tam,  mowie niech się w du pe pocałują z ich super promocjami jak dobrze wiem że ze 4 lata temu taki ciągnik za 300netto można było kupić 

Opublikowano

I okazuje się, że tak też jest. Dostałem tańszą ofertę z innego oddziału i całe wyszczególnione wyposażenie. Okazuje się, że to bogata wersja. Visio, amortyzowana kabina, obciążniki 2/3x50 oraz przygotowanie pod ładowacz z joystickiem elektrycznym. Będzie w kwietniu.

Opublikowano
ahten napisał:

Ile rozsądnie można zwiększyć moc w MF 5709?

w podstawie na wom masz 82-87 km. U siebie zwiekszylem na 107/108. odczuwalna roznica mocy, i przy nizszych obrotach mozesz pracowac.

Wiecej nie oplaca sie zwiekszac bo tak jak @Aroo22 pisal za maly caignik do wiekszej mocy

Ale do belownicy większa moc się przyda 😉 Przy zwiększanie mocy od razy najlepiej "naprawic" te eko dodatki jak addblue i dpf?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

No i co to ma być jakaś rewelacyjna oferta? W tej cenie to już z amortyzowaną kabiną ciągnik powinien być o ośce nie wspominając. 

Kolega mi wysłał link do Kisiela, żeby dzwonić bo sąsiady kupili pume 150na fullu za 480netto, że 100taniej niż kiedyś tam,  mowie niech się w du pe pocałują z ich super promocjami jak dobrze wiem że ze 4 lata temu taki ciągnik za 300netto można było kupić 

Na fullu Puma to jaka dokładnie? Z jakim wyposażeniem za te 480 netto?

Edytowane przez farcry90
Opublikowano
19 minut temu, semos napisał(a):

SCR

A jak to sie czysci? czy w ogole sie czysci? bo u mnie w ciagniku caly czas na zielono sie swieci ta kontrolka od spalin

Opublikowano
5 godzin temu, ahten napisał(a):

mf 5709-95 km mocy maksymalnej - 74km na wałku. Jak na hamowni Ci pokazał ponad 80 km to perełke dostałeś. Uważaj na przekładnie bo te 108 km to już sporo. 

Godzinę temu, farcry90 napisał(a):

Na fullu Puma to jaka dokładnie? Z jakim wyposażeniem za te 480 netto?

puma na fullu nie może kosztować poniżej 500 netto. Nawet po pokazowa. 

Ale do belownicy większa moc się przyda 😉 Przy zwiększanie mocy od razy najlepiej "naprawic" te eko dodatki jak addblue i dpf?

ja tak robię. tylko wyprogramowanie adblue to dodatkowy koszt 3-4 tys. 

Opublikowano

Wy jesteście poważni, serio? Pół bańki za pume to normalna cena ? Mózgi całkiem wam wyprali przez te kilka lat. 

Nie znam dokładnego wyposażenia, ale mogłyby to być 4 koguty za tą cene

Opublikowano
17 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

Chodzi o 5709M? Rozsądnie myślę że na 110KM spokojnie. Choć sami dealerzy MF twierdzą,  że ten silnik może osiągnąć 145KM i tak też jest w nowej seri 5M.145. Ale czy ta moc jest przydatna w tak lekkim ciągniku to nie wiem. 

silnik pewnie tak, tylko czy skrzynia wytrzyma te 145 koni 😜

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Wy jesteście poważni, serio? Pół bańki za pume to normalna cena ? Mózgi całkiem wam wyprali przez te kilka lat. 

Wszyscy tu są poważni. Za fendta tej samej mocy 800 netto to poważna oferta? Albo valtra za ponad 500 tys? Ceny są chore i nic nie zrobisz. Jak ta puma jest na fullu czyli bezstopniowa, z fabryczną nawigacją, przedni tuz i wom, zawory międzyosiowe, koło r42 z tyłu, oświetlenie full led 360, najlepszy fotel i wiele wiele innych to te 480 netto bardzo dobra cena.  Za pierdki po 90-110 koni w 4 cyl ludzie płacą po 400 netto średniej klasy ciągników. Wziąć takiego claasa czy johna na fullu to nie wiem czy 700 netto starczy jak one w standardzie wychodzą pod 500 netto 

chyba że ten full to tak jak napisałem. Dwa koguty , radio z zestawem głośnomówiącym, ledy zamiast zwykłych halogenów i tyle 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
25 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Tak, na ten moment to jest normalna cena. Co było kiedyś to nie ma żadnego znaczenia- było mineło jak to mówią.

Nie wiesz jaka sytuacja może być za chwilę. Może pszenica z powrotem wróci w rejony 1600-1700, rzepak pod 4 tysiące, inflacja i za chwilę się okaże że jednak to 500 netto za Pume to była bardzo dobra cena bo zaraz Ci 600 netto walną za podstawę.

Przedstawiłem taką tylko hipotetyczną sytuację.Mi osobiście też te ceny się nie podobają, ale jak nie mamy na coś wpływu to tego nie zmienimy.

Albo się godzisz na te ceny i kupujesz albo czekasz na spadki, które możliwe że nigdy nie nastąpią nikt nie wie co się wydarzy...

Opublikowano (edytowane)

John Deere 6M95 2025r.: 95 KM z opcją zwiększenia do 125 KM, skrzynia prosta 24x24, udźwig 5650, masa 5900, opony 420/70R28 i 520/70R38, TUR John Deere 3,9m; 1700 kg, joystick na linkę z przyciskami zmiany biegów i kierunku jazdy.

czy

Steyr Profi 4125 2024r.: 125 KM, skrzynia 24x24 pełna automatyka, sterowanie z podłokietnika (multicontroler), udźwig 7864, masa 4890, przedni TUZ, opony 480/R65R28 i 600/R65R38, TUR Sonarol, sterowanie joystick z elektrozaworami bez przycisków zmiany biegów i kierunku jazdy.

Pozostałe parametry porównywalne, ta sama cena.

Edytowane przez Orkidea89
Opublikowano

Jasne, wrócą rakie ceny 🤣 to wtedy podbiją kolejny raz 2x ceny do góry... 

Co zrobić? 

Bardzo proste. Jak nie musisz brać na dotacje to nie kupować nowych. Już du py zaczynają im siadać, zobaczyłoby się co będzie dalej ale z takim podejściem "co zrobić, trza brać bo taniej już nie bedzie", chybaże masz warzywa i inne pierdolety to można przepłacać niby 

Opublikowano
53 minuty temu, skywalker89 napisał(a):

Jasne, wrócą rakie ceny 🤣 to wtedy podbiją kolejny raz 2x ceny do góry... 

Co zrobić? 

Bardzo proste. Jak nie musisz brać na dotacje to nie kupować nowych. Już du py zaczynają im siadać, zobaczyłoby się co będzie dalej ale z takim podejściem "co zrobić, trza brać bo taniej już nie bedzie", chybaże masz warzywa i inne pierdolety to można przepłacać niby 

Akurat bez dotacji to nawet po wcześniejsze lata nie widziałem sensu zakupu nowego. Ja mam akurat modernizację ze starego rozdania do rozliczenia dlatego muszę kupić teraz, ale gdybym nie musiał to pewnie bym poczekał jeszcze z minimum pół roku.