Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zależy jaki. Swojego nie mam ale jak sprawdzałem od znajomego taki lekki brona aktywna briviglieri i siewnik kongskilde na redlicy stopkowej nadbudowany to dawał radę bo i znajomy nim pracował NH T5.120 (duże T5) ale odkąd ma Amazone Cataya 3000 na bronie aktywnej podwójnej redlicy talerzowej to już biorę usługę bo nawet na pusto czuć że ledwo się koła trzymają w Claasie. A z pełnym zasypem to ze 3 tony to już do takiego Ariona 630 sprzęt a nie do 450.

Myślę że to muszą być lekkie agregaty bo w lekkiej i średniej ziemi pewnie pójdzie ale na transport i uwrocia DMC przekroczone przynajmniej o tonę. Na Youtube latają 440,450 itp. z Agromaszem SN300 na wirnikowej i talerzach ale niewiem jak to jest w praktyce.

• Thanks 1
Opublikowano
slavik80 napisał:

Class 450 daje sobie radę z agregatem uprawowo siewnym 3 m?

Zobacz galerię użytkownika "Dodi" ma tam zdjęcie z cataya. Widziałem na yt film jak takim claasem ciągali pług 5 skib obrotowy

O nawet znalazłem. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

choć silnik ten sam, moc i moment podobny (no może bardziej Arion 460 do T6.145) to nie da się ukryć że NH ma 11 cm dłuższy rozstaw osi waży przynajmniej 500 kg więcej i 2 tony lepszy podnośnik (przynajmniej w katalogu). Złego słowa na swojego Ariona 450 nie powiem ale jestem bliski pewności, że T6.145 lepiej sobie poradzi z SN300.

• Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, Darek8787 napisał(a):

choć silnik ten sam, moc i moment podobny (no może bardziej Arion 460 do T6.145) to nie da się ukryć że NH ma 11 cm dłuższy rozstaw osi waży przynajmniej 500 kg więcej i 2 tony lepszy podnośnik (przynajmniej w katalogu). Złego słowa na swojego Ariona 450 nie powiem ale jestem bliski pewności, że T6.145 lepiej sobie poradzi z SN300.

Tak jak piszesz, zależy też jaką skrzynię będzie miał NH... EC czy DC

Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 10:29, Pablo9812 napisał(a):

Jaką opinię masz o tym 5S? Zadowolony z ciągnika? Drugi raz wybrałbyś ten sam czy jednak inna markę?

Jak najbardziej zadowolony i jak najbardziej kupił bym takiego jeszcze raz. Komfort pracy super. Podnośnik 6t daje ładnie radę. Bez problemu dźwiga zestaw sitera 3030 na bronie wirbikowej, ale już do użytkowania tego zestawu za mały jest ten ciągnik

• Thanks 2
Opublikowano

Jak ktoś kupuje nowy ciągnik to poszukajcie sobie info odnośnie instalacji hamulcowej. Ponoć z jedno obwodowymi instalacjami nie będzie można zarejestrować 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Jak ktoś kupuje nowy ciągnik to poszukajcie sobie info odnośnie instalacji hamulcowej. Ponoć z jedno obwodowymi instalacjami nie będzie można zarejestrować 

A kto kupuje nowy ciągnik z jedno obwodowa instalacja?

Opublikowano
10 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Bardzo dużo jest takich. Na forum ilu właśnie wybierało jedno zamiast dwóch bo mają stare przyczepy 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Chodzi bardziej o to że diler nie może wypuścić ciągnika z placu z jednoobwodową, nawet dołożoną przez serwis. Dziś właśnie oglądałem Claasa i była o tym mowa.

Edytowane przez kada2k
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja chciałem, ale nie można pneumatyki i hydrauliki zamówić 🤷‍♂️

kada2k napisał:

28 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Chodzi bardziej o to że diler nie może wypuścić ciągnika z placu z jednoobwodową, nawet dołożoną przez serwis. Dziś właśnie oglądałem Claasa i była o tym mowa.

A to dlaczego?

Opublikowano

ja mam przyczepy obu rodzajów i jak kupowałem nh nie dopłaciłem do jednoobwodówki z przekonaniem że w razie potrzeby niebieski bedzie jeździł z nowszymi przyczepami a z tymi starymi któryś inny ciągnik bo pozostałe traktory mają oba systemy. Nie do wiary ile razy miałem sytuacje że wszystkie traktory pozapinane oprócz niebieskiego a trzeba jechać starą przyczepą. Ze 3 lata temu dopatrzyłem sie ze w starej przyczepie mam zawór który może pracować jako dwu obwodowy i w cenie przewodu i złączy przerobiłem chociaż jedną.