Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Widziałem ostatnio oferty na dwa takie nh z 2013 roku po 8 tys h wytrzymały. Az byłem zdziwiony.

Zależy jak one pracowały. Jako główny ciągnik na gospodarstwie raczej byłoby ciężko żeby 8 tys wbily

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
47 minut temu, Ksawery napisał:

A podniesie on rozsiewacz 1500 litrow i tone nawozu?

Spokojnie podniesie. Co innego sprzęt co nie jest daleko od cięgien, co innego np długa talerzowka z ciężkim wałem na końcu. 

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, Ksawery napisał:

Ja mam jako pomocniczy t5.100EC  z mapa 120

3m talerzowka mandam z daszkowym wałem 

Beczka 14tys 

Rozrzutnik jeantil 15m3 

Zestaw uprawowo siewny unia z wałem packer 

Bez problemu radzi 

1.5t nawozu też 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, zetorr6441 napisał:

Beczka 14tys 

Rozrzutnik jeantil 15m3 

Bez problemu radzi 

1.5t nawozu też 

Jaki ma podnośnik z tyłu i jakie obciążenie z przodu? 

Ogólnie to mnie ciekawi najbardziej ta talerzowka. To zawieszana czy ciągana talerzowka?

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
zetorr6441 napisał:

58 minut temu, Ksawery napisał:

Beczka 14tys 

Rozrzutnik jeantil 15m3 

Bez problemu radzi 

1.5t nawozu też 

t5 Ec to jest zupełnie inny ciągnik,nie porównuj

Opublikowano
2 minuty temu, domanpower napisał:

t5 Ec to jest zupełnie inny ciągnik,nie porównuj

A co ma innego poza skrzynia biegów?  Co ma takiego co pomoże mu dźwigać czy ciągać maszyny ciężkie?

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Beczka 14tys 

Rozrzutnik jeantil 15m3 

Bez problemu radzi 

1.5t nawozu też 

Dodaj że po piachu bo na torfie to pusta ta beczkę czy rozrzutnik może ciągnąć 

Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał:

A co ma innego poza skrzynia biegów?  Co ma takiego co pomoże mu dźwigać czy ciągać maszyny ciężkie?

przewaga T5 EC nad T5 Dual Command to masa około 1350 kg więcej, udźwig o 1500 kg więcej, rozstaw osi około 10 cm więcej, DMC 1500 kg większe ogólnie inny ciągnik zupełnie, napewno silniejszy i stabilniejszy. To tak na szybko z katalogu pewnie jest więcej różnic. 

• Thanks 1
Opublikowano

Udźwigiem to bym się nei przejmował. To mniejszy gabarytowo ciągnik krótszy więc wielkich cudów nie podniesie nie dlatego, że nie da rady tylko przód pofrunie. Mam jd 6330 i mf 4270 oba ważą jednakowo ale MF 6 cyl i dłuższy i przodu od ziemi z agregatem nie odrywa jd jest blisko tego zjawiska i wyraźnie mniej przód jest obciążony.

Jedyny plus większego udźwigu to ewentualne mocniejsze części czy dodatkowe siłowniki co może skutkować mniejszym zużyciem układu w długiej perspektywie.

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 21.09.2024 o 06:11, marcianjargit napisał:

Pytanie do użytkowników valtrq 145 jaki bezorkowiec do niego glebby lekkie czasem trafia sią ciężkie 3 m czy 2*5

Nawet nie myśl o 3m. Valtra t174 na 20 cm jedzie 10km/h ale przy każdym cm glebiej zaczynają się schody. Wg mnie prędkość ok 9-10 to min dla pracy bezorkowca. Jak się udało rozpędzić do 11-12 to wtedy był najlepszy efekt,ale na pewno duże zużycie dłut. Myślę że takie 10.5-11 km/ h jest idealne. Nie ma co się oszukiwać, na 3m 200KM potrzeba. Wiadomo, że są różne gleby ale nie ryzykowałbym 3m. Chyba że z założenia kupujesz 3 m i od razu odkręcasz 2 łapy. 

Opublikowano
4 godziny temu, Darek8787 napisał:

przewaga T5 EC nad T5 Dual Command to masa około 1350 kg więcej, udźwig o 1500 kg więcej, rozstaw osi około 10 cm więcej, DMC 1500 kg większe ogólnie inny ciągnik zupełnie, napewno silniejszy i stabilniejszy. To tak na szybko z katalogu pewnie jest więcej różnic. 

Masz rację. Potężny przeskok na masie, jak piszesz. Udźwig 800 kg więcej ma ec. Swoją drogą, nie sądziłem że te NH 110 km takie lekkie robią. Ta masa bardziej mnie zniechęca niż motor ( w sensie mała pojemność)

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Ksawery napisał:

Mam ze wzmocnionym podnośnikiem to sieje siewnikiem punktowym o wadze 1300 kg i 500 nawozu w zbiorniku i daje radę. T5 115 z 2012 roku, z turem waży 5,9 tony.

Edytowane przez Grzesiu90209