Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opowiem Wam, jak nie ma rejonizacji w sprzedaży samochodów dostawczych znanej marki. 
Dzwonisz do dilera z innego województwa, prosi o dane firmy w celu przygotowania oferty. Dostajesz ofertę. Powtarzasz to samo u innych dilerów z sąsiednich województw. Oferty są praktycznie identyczne. Potem zgłaszasz się do dilera w swoim województwie i dostajesz ofertę tańszą o 1000zl. I kupujesz u niego, bo wychodzi najtaniej. Jesteś zadowolony, bo masz ciut taniej, diler zadowolony, bo sprzedał i nikt mu się nie wpieprzał w jego rynek. Tak więc rejonizacji nie ma. Są tylko nieformalne dżentelmeńskie umowy :)

Opublikowano
Dnia 18.09.2023 o 07:25, hubertuss napisał:

Pewnie co najmniej 1/3 bierze dealer. Oni sami zarżną branże i zostaną tylko wielkie gospodarstwa.

a może o to właśnie im chodzi ??? :(

Opublikowano
Dnia 10.09.2023 o 08:33, Peron napisał:

Styczeń 2021 oferta na MF 7715s dyna 6 efficient 366 tysięcy netto. 
Ile teraz?

Witam

Mam dylemat proszę o podpowiedzi:

T175 versu opony 540 tył 650 Michelin cena 580000

czy 

MF 7S180 versja exclusive dyna 6 opony 600 tył 650 michelin cena 555000

Opublikowano
Dnia 5.09.2023 o 18:36, alfa napisał:

Idą kolejne podwyżki ciągników 3-8 procent 

Ty już pier**liles o mleku 1.50 zł w większych mleczarniach gdzie nawet poniżej 2 zł mi nie spadło. A co do maszyn .poczytaj o kłopotach pronaru i samaszu .... 

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Jeśli w Samaszu i Pronarze są problemy to i producenci ciągników suchą stopą nie przejdą. Chcieli za T5 110 330 netto, to niech się teraz bujają, wziąłem używkę 6cyl 130KM za 100 z hakiem i git.

w jakim wyposażeniu?

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Jeśli w Samaszu i Pronarze są problemy to i producenci ciągników suchą stopą nie przejdą. Chcieli za T5 110 330 netto, to niech się teraz bujają, wziąłem używkę 6cyl 130KM za 100 z hakiem i git.

t5.110 electro command czy dynamic command? To są całkiem inne ciągniki.

Opublikowano

Nie pamiętam, to rok temu było i był jakiś zarezerwowany za 310 i na zamówienie 330 netto. Skrzyń i wersji wyposażeń nie pamiętam, podejrzewam że jak ogólnie pytałem to podali tą tańszą bardziej podstawową

2 godziny temu, robert1226 napisał:

Ale im dowaliłeś nie pozbierają się po tym twoim zagraniu .

To jak by powiedzieć na złościć  tacie nasrał se w gacie.

Mnie jednego nie poczują, ale jak będzie takich więcej to procentowo już im się uszczupli konkretnie. Dorabiasz jako przedstawiciel od sprzedaży że takie złośliwości piszesz? 

• Like 2
Opublikowano

Uszczupli na pewno. Widać to po placach z maszynami niby pełne, handlowiec mówi że to wszystko pod klienta ale jak coś to dla mnie może coś wybrać z placu :P a o reklamach na fb i promocjach po 50k nie wspomnę 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, niesamowity90 napisał:

Rok temu t5.110 dual command i wyposażenie praktycznie podstawa 200 netto 

Opublikowano
4 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Mnie jednego nie poczują, ale jak będzie takich więcej to procentowo już im się uszczupli konkretnie. Dorabiasz jako przedstawiciel od sprzedaży że takie złośliwości piszesz? 

To nie złośliwie tylko ironicznie,  nie mam i niechce mieć nic wspólnego z tym niebieskim byleczym to jest zaraz po belarusie następny ciągnik którego bym nie kupił.

Opublikowano
25 minut temu, robert1226 napisał:

nie mam i niechce mieć nic wspólnego z tym niebieskim byleczym to jest zaraz po belarusie następny ciągnik którego bym nie kupił.

Oj stanowczo się nie zgodzę. Nh T5 dynamic Command to jeden z lepszych ciągników w swoim przedziale mocy. Ma 1 bolączkę, która jest udźwig tylnego tuza, ale dokłada się pompę z T6 i ciągnik pierwsza klasa. Z kolei w przedziale mocy ok 300km cena/jakości NH 7.315 lub nowy 7.340 to wg mnie nr 1. Dla klarowności- posiadam 2 ciągniki innych marek. W innych przedziałach mocy mam innych faworytów ale te 2 NH to moim zdaniem bardzo udane modele. 

Opublikowano
Dnia 17.10.2023 o 12:42, robert1226 napisał:

Ale im dowaliłeś nie pozbierają się po tym twoim zagraniu .

To jak by powiedzieć na złościć  tacie nasrał se w gacie.

A mnie ten post powyżej wcale nie śmieszy.

On jeden nie dowalił, ale takich ludzi jest dużo, bardzo duzo. A jak się uch nazbiera, to już będzie odczuwalna strata w wolumenie sprzedaży.

Tylko u mnie w okolicy kolega miał juz kupwac nowego MF7s, ale jak mu wycenili ponad pół bańki, to nie mógł tego przełknąć, myślał i myślał, aż w końcu odpuścił.

Wziąl jakiegoś uzywanego JD za 230kzł i zadowolony.

JA sam bym sobie kupił rónież jakiś traktor pomocniczy koło 100-110KM, alle jak widze te ceny od 250kzł wzwż, to mi chec przechodzi i jako że zima długa i czas jest, to pomyslałem sobie, ze popatrze po używkach, a nuż się trafi.

na całą Polskę ludzi z takim podejściem jest tysiące.

Co innego gdyby szenica nadal była po 1500+ a rzepak po 3000+.

Wówczas łatwiej byłoby rzucuć taką kase za noowy sprzęt.

• Like 1
Opublikowano

Teraz to już  napewno jaki diler albo i coś wyżej zbankrutuje bo już jest was dwóch. 

Pszenica może nie szenica , ale mimo to i po 800 jest za droga i Rzepak po 1800 też za drogi powinno być na połowę tańsze to by takie wołki zborzowe na oczy przejrzały,  by nie kupowały ciągników i nie brali by dzierżawy po 2 tys albo i więcej. 

Acha i kukurydza też za droga jest.

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Teraz to już  napewno jaki diler albo i coś wyżej zbankrutuje bo już jest was dwóch. 

Pszenica może nie szenica , ale mimo to i po 800 jest za droga i Rzepak po 1800 też za drogi powinno być na połowę tańsze to by takie wołki zborzowe na oczy przejrzały,  by nie kupowały ciągników i nie brali by dzierżawy po 2 tys albo i więcej. 

Acha i kukurydza też za droga jest.

Ależ przez Ciebie złość/ żal/ zazdrość przemawia.

Aż mi żal tych, którzy muszą z Tobą na co dzień przebywać i ciągle tych mądrości słuchać.

Skoro ludzie biorą dzierżawy po 2k czy nowe traktory po pół bańki, a mimo to nie bankrutują tylko jakoś sobie radzą, tzn że  potrafią spiąć budżet.

To, że Ty byś nie potrafił czy się bał, to nie znaczy że oni też tak będą robić.

Każdy ma swój pomysł na życie i biznes.

Żyj po swojemu i daj żyć innym jak chcą.

• Like 1
Opublikowano

Chłopak to sobie żyj jak chcesz rób co chcesz , a ci przypominam że to ty zacząłeś mnie cytować bo ci się nie spodobało że sobie zażartowałam z tego co kolega napisał. 

A dla twojej wiadomości to budżet mi się spina dokładnie w sobotę minęło dwa lata jak odebrałem nowy ciągnik i na dziś mam do niego cały sprzęt bo to ciągnik większy od poprzedniego i nie płacze że mleko mi o 40% zjechało z ceny więc mnie nie pouczaj.

Opublikowano
Morela15 napisał:

7 godzin temu, niesamowity90 napisał:

Rok temu t5.110 dual command i wyposażenie praktycznie podstawa 200 netto 

w styczniu dałem juz 300 tyś brutto

• Like 1