Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
34 minuty temu, Kubawww napisał:

Oczywiście, że spadną 

Tylko do jakiego poziomu?

2380 rok temu sprzedawałem a za koszenie hektara płaciłem 400zł a teraz 600zł o reszcie nie wspomnę.

Opublikowano
15 godzin temu, Zdzinio napisał:

Ja dzisiaj zdążyłem przed burzą skończyć rzepak średnia 4,2 t z ha, najlepiej od trzech lat wychodzi populacja  Gemini że Strzelec 4,5t. Zawsze biorę dwie odmiany populacyjne i dwie mieszańcowe, to jeszcze nigdy mieszance nie były lepsze od populacji i w tym roku biorę tylko populację szkoda przepłacać. A najlepszy jest mój sąsiad jak już wszyscy w okolicy zasieją rzepak to przejdzie po wsi i pozbiera resztki i zmiesza razem i plon w tym roku miał 3,9t

co za mieszance siejesz?

Opublikowano

U mnie to samo posiałem populacje i w końcu jestem zadowolony z plonu, mieszańce zawsze problem z równym dojrzewaniem, to znów ta obsada zawsze za mała itp

1 godzinę temu, Andpol napisał:

Tylko do jakiego poziomu?

2380 rok temu sprzedawałem a za koszenie hektara płaciłem 400zł a teraz 600zł o reszcie nie wspomnę.

Cena jest dobra tylko ludziom zawsze mało, 4t po 3 koła gdzie koszty 4-6 tys co tu więcej chcieć? Jak sobie głupcy nastukali dzierżaw po 4tys to sami sobie winni

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Tigon napisał:

Cena jest dobra tylko ludziom zawsze mało, 4t po 3 koła gdzie koszty 4-6 tys co tu więcej chcieć? Jak sobie głupcy nastukali dzierżaw po 4tys to sami sobie winni

Jakbym miał 4 tony to byłbym zadowolony ale to się okaże jak resztę sprzedam a kosić mam jeszcze tylko popadało i dziś od żniw wolne.

Z ceny jestem nie zadowolony bo po 3 koła nie sprzedaje.

Opublikowano
17 godzin temu, smertin napisał:

Przez ostatnie 20 lat było tak RAZ. zapisuje od 20 lat ceny w żniwa i pazdziernik-grudzien.

Wtedy gdy była taka sytuacja to cena spadła o kilkadziesiąt złotych w porównaniu do ceny ze żniw. 

Jak czytam takie bzdury to przychodzą mi na myśl tylko dwie możliwości - albo jesteś małolitrażowym handlarzyną, albo po prostu zazdrosnym, nieżyczliwym, siejącym ferment durniem. 

Przyznaj się - która z opcji?

No "cyk" i przyznajemy się. Oczywiście dopuszczam też możliwość, że charakteryzują cię te dwa powyższe opisy. "Cyk".

W moim przypadku z tych cen obecnych co tu piszą, to już cena spadła o 500 zł , czy nawet więcej  , jaka była jak ja żniwowałem , bo wówczas było 3000 - 3100 netto.

Więc zależy do jakiej ceny się ktoś odniesie w październik - grudzień, przy porównywaniu cen , bo to może zrobić dużą różnicę 

Opublikowano
44 minuty temu, Tigon napisał:

U mnie to samo posiałem populacje i w końcu jestem zadowolony z plonu, mieszańce zawsze problem z równym dojrzewaniem, to znów ta obsada zawsze za mała itp

nie każdy ma 4 tony i nie płacą już 3 koła 

Opublikowano
2 godziny temu, kibix napisał:

co za mieszance siejesz?

Miałem Architekta, Phoenix bo rzepak po rzepaku a w nim można samosiewy zlikwidować i jeszcze jeden ale nie pamiętam 

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

W moim przypadku z tych cen obecnych co tu piszą, to już cena spadła o 500 zł , czy nawet więcej  , jaka była jak ja żniwowałem , bo wówczas było 3000 - 3100 netto.

Więc zależy do jakiej ceny się ktoś odniesie w październik - grudzień, przy porównywaniu cen , bo to może zrobić dużą różnicę 

gdzie płacą 2500-2600?

Opublikowano

Arabella, plon 4,6t cena 2800 zysk 9880 ( saletra po dopłatach wyszła 600zl dałem 600kg, profoska kupiona po 1800) Kosztów więcej jak 3tys nie mam podobnie jak w ostatnich latach. Ale czy trafi się jeszcze taki zysk,plon i taka cena kiedykolwiek w życiu?

Opublikowano
1 godzinę temu, machtomi napisał:

Arabella, plon 4,6t cena 2800 zysk 9880 ( saletra po dopłatach wyszła 600zl dałem 600kg, profoska kupiona po 1800) Kosztów więcej jak 3tys nie mam podobnie jak w ostatnich latach. Ale czy trafi się jeszcze taki zysk,plon i taka cena kiedykolwiek w życiu?

To jest błąd, że sugerujemy się tymi cenami co były..  kup teraz za te 9k nawozu, a rok temu. 

• Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, Wicherek napisał:

Jaki wam olej wychodzi, ja robiłem badanie próbki i wyszło 48 % , to 9 % więcej niż w ubiegłym roku 

To w maju w Kruszwicy z takim olejem dostał byś prawie 6000 brutto.😄

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.07.2022 o 11:08, Tigon napisał:

2650 podkarpackie 

Dnia 22.07.2022 o 13:17, BartekMachnio napisał:

Aktualizacja WZW 2600 tez juz kończę silosy porządkować i zostaje miał od 5,5 do 7 więc powinno być dobrze 

P.s czy rzepak jak np zlapie wilgoci od dołu to psuje się jak zboże czy jak ziemniaki że idzie dalej ? 

@Tigon  choćby tu , sam przecież piszesz że takie są ceny

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Jaki wam olej wychodzi, ja robiłem badanie próbki i wyszło 48 % , to 9 % więcej niż w ubiegłym roku 

Myślę, że to źle zinterpretowałeś albo ktoś kto robił próbę. U znajomego na pertenie pokazuje dwie zawartości oleju i ta właściwa to ta niższa.. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v