Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale zauważalne jest działanie spekulantów, nie ma spadku zainteresowania kontraktami a po paru minutach od otwarcia giełdy i skoku ceny, ta zaczyna spadać tak do około 16 i potem zaczyna rosnąć dopiero jak się zajmą czym innym, no nic trzeba wyczekać tych upragnionych cen i sprzedawać, choć już wielu pogoniło towar bo nie widzieli szansy

• Like 1
Opublikowano

Bo ludzie myśleli że miesiąc po żniwach będą wysokie ceny, cierpliwości

Opublikowano

Bądźmy realistami . Ten skok na giełdach, to tylko i wyłącznie zasługa tego że Rosja wycofała się z umowy o exporcie ukraińskich zbóż przez morze czarne. Moim zdaniem w tym tygodniu trzeba rzepak sprzedać , i ja tak właśnie zrobię, nim rynki ochłoną , bo pewnie po kilku dniach zacznie się wszystko normować . Tylko trzeba złapać najlepszą chwilę cenową 

Opublikowano

O ile ktoś potrzebuje kasę w tym miesiącu, bo od tej w tym miesiącu może być lepsza końcówka grudnia początek stycznia, zimą się zacznie to i putek będzie atakował mocniej, i to będzie jedyny moment dobrej ceny, chyba że przyjdzie zima stulecia i wymarznięcia to wtedy będzie jeszcze drożej

Opublikowano

@mysza103Możliwe że masz rację, problem jest jeden w moich okolicach skupy nie spieszą się z podwyżkami średnio 2-4 tygodnie opóźnienia (pewnie jakiś kontrakt w dobrej cenie muszą najpierw klepnąć) a to już spadki mogą być, chyba że zakontraktować się uda. Sam też liczę sprzedać niedługo (rzepak na stropie max 1 m i niestety z wierzchu wilgotność z powietrza chwyta teraz do 10% dobija ze środka 7%), mam niewiele na auto za mało. W poniedziałek cena netto 2900, Mazowieckie zachód. 

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Bądźmy realistami . Ten skok na giełdach, to tylko i wyłącznie zasługa tego że Rosja wycofała się z umowy o exporcie ukraińskich zbóż przez morze czarne. Moim zdaniem w tym tygodniu trzeba rzepak sprzedać , i ja tak właśnie zrobię, nim rynki ochłoną , bo pewnie po kilku dniach zacznie się wszystko normować . Tylko trzeba złapać najlepszą chwilę cenową 

no jak musisz to sprzedawaj,  ja czekam chociaż na 4000 co wg mnie jest możliwe w tym sezonie

• Like 1
Opublikowano

Panowie, nie mam gdzie oddać na skład, więc rzepak leży w garażu. Muszę go zagazować, coś tam się pojawiło. Proszę bez złośliwości. Quickphos nie ma rzepaku w etykiecie, ale wiem, że go stosują. W pszenicy piszą 20 tabletek na tonę, jak myślicie, w rzepaku podobnie? Może ktoś gazował rzepak i podpowie. Boję się, żeby zapach nie zalegał zbyt długo, a w pryzmie nie przedmucham. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamKutno napisał:

Panowie, nie mam gdzie oddać na skład, więc rzepak leży w garażu. Muszę go zagazować, coś tam się pojawiło. Proszę bez złośliwości. Quickphos nie ma rzepaku w etykiecie, ale wiem, że go stosują. W pszenicy piszą 20 tabletek na tonę, jak myślicie, w rzepaku podobnie? Może ktoś gazował rzepak i podpowie. Boję się, żeby zapach nie zalegał zbyt długo, a w pryzmie nie przedmucham. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Co się pojawiło? Zbyt wilgotny czy co?

Opublikowano

Wygląda na coś z rodziny pajęczaków. W zasadzie co by to nie było, trzeba załatwić. Rzepak suchy, ale mam wrażenie, że w ostatnich dniach nabrał wilgoci (mgły). Znajomy prowadzi skup, to mówi, że w tym okresie na pryzmie rzepaku zawsze coś zaczyna się pojawiać. W silosie pewnie nie złapie tyle wilgoci z powietrza.

Opublikowano

@AdamKutno Obstawiam że masz tak jakby pajęczynę na wierzchu, to nie pajęczaki tylko miklik czyli któraś z odmian mola spożywczego, zobacz czy białych larw nie masz i czy takie ciemki nie latają ostatnio bardzo dużo osób ma z tym problem, nawet w tym temacie lub uprawie rzepaku ktoś pisał ostatnio i zdjęcia wrzucał, wilgotność na wierzchu dużo wzrasta, za ciepło jest zbyt długi okres.

Opublikowano
2 godziny temu, Norman napisał:

@mysza103Możliwe że masz rację, problem jest jeden w moich okolicach skupy nie spieszą się z podwyżkami średnio 2-4 tygodnie opóźnienia (pewnie jakiś kontrakt w dobrej cenie muszą najpierw klepnąć) a to już spadki mogą być, chyba że zakontraktować się uda. Sam też liczę sprzedać niedługo (rzepak na stropie max 1 m i niestety z wierzchu wilgotność z powietrza chwyta teraz do 10% dobija ze środka 7%), mam niewiele na auto za mało. W poniedziałek cena netto 2900, Mazowieckie zachód. 

To u mnie jeśli chodzi o rzepak , to jedziesz gdzieś przed godz, 12 bądz pózniej  , w każdym razie jak już się matif otworzy, i jeśli jest np wzrost ceny to automatycznie u niego też jest zwyżka i jak sprzedaję auto to klepie od razu cenę z odbiorcą końcowym , a z tobą piszę umowę na zakup np 24 ton , i odbiór w jakimś terminie np w tydzień czasu, i cena już jest określona czy spadnie na matif czy podrożeje to wiesz że po tyle pójdzie .                                                                                                                                                              W poniedziałek byłem w skupie w południe jak skoczyło o 33 euro , ale nic nie załatwiłem , bo nie można było tego rzepaku nigdzie sprzedać dalej , bo wszystko było pozamykane , i umówiłem się na środę po otwarciu matif , i jak wtedy będzie się cena przedstawiała , jak będzie pasować , to się sprzeda , ewentualnie jak będzie jeszcze ostro szło do góry to opóznie na czwartek-piątek

Opublikowano

@mysza103Wiem o co chodzi, jak kupujący podpisuje z tobą to od razu podpisuje daną partię dalej np na zakład przetwórstwa lub port i towar jedzie od razu do celu. Przy całym aucie może gdzieś by mi się udało podpisać: Agrolok, Ampol. A tak muszę załadować dzwonić i trafić cenę dnia, drugi problem to żniwa kukurydzy nie wszyscy teraz kupują rzepak jak i inne zboża. 

Opublikowano
4 godziny temu, Norman napisał:

@AdamKutno Obstawiam że masz tak jakby pajęczynę na wierzchu, to nie pajęczaki tylko miklik czyli któraś z odmian mola spożywczego, zobacz czy białych larw nie masz i czy takie ciemki nie latają ostatnio bardzo dużo osób ma z tym problem, nawet w tym temacie lub uprawie rzepaku ktoś pisał ostatnio i zdjęcia wrzucał, wilgotność na wierzchu dużo wzrasta, za ciepło jest zbyt długi okres.

Noi trzeba to gazować tak jak inne ustrojstwa? Dorosły osobnik to chyba to...

Ephestia_kuehniella_male_dorsal.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v