Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No ja właśnie muszę na nią najechać żeby wykiprować przyczepe

Opublikowano

Jak masz worki od nawozu takie po 50 kg to rozłóż i na to folie czarną budowlana i można wjechać

Opublikowano
Dnia 24.06.2022 o 10:53, SAUTER napisał:

Jest sens położyć na posadzke betonową plandeki na którą będę sypał rzepak? Nigdy nie przechowywałem rzepaku

Sypię  bezpośrednio na  posadzkę   i  jeszcze  nie  było  wtopy   ale te  posadzki  nigdy  się  nie  Pociły więc  chyba  nie  ciągną  wilgoci  z  gruntu  . Z posadzki  dobrze się  ładowarką  ładuje

Opublikowano

No ja z pszenica też problemów nie miałem ale nie wiem jak rzepak bo nigdy nie trzymałem

Opublikowano

A ja mam pytanko  czy w zwykłym binie jak wyłożę dno flisem i wsypie w miarę suchy rzepak to go przetrzymam ? Bin 10tonowy nawet nie wiem z kiedy, ale mam do niego dmuchawę w razie temperatury, czy lepiej na betonie w stodole ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, BartekMachnio napisał:

A ja mam pytanko  czy w zwykłym binie jak wyłożę dno flisem i wsypie w miarę suchy rzepak to go przetrzymam ? Bin 10tonowy nawet nie wiem z kiedy, ale mam do niego dmuchawę w razie temperatury, czy lepiej na betonie w stodole ? 

Nie żadne tam w miarę suchy ,rzepak musi być suchy do 8% , i w Binie elegancko przechowasz ,jeśli masz dmuchawę to dobrze schłodzić towar po wsypaniu i będzie Miodzio jak powiada Pan Kazimierz.

Opublikowano
5 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Ok a powiedz mi jeszcze co na spod ? Bo dziury są na tyle duże że rzepak na pewno sobie wypłynie 

Kumpel kładzie zwykłą włókninę ogrodniczą, rzepak trzyma ,a powietrze przechodzi ,ładnie rozłożyć ,boki przykleja taśmą i elegancko ,ale znam takich co tak sypią i niby jest ok,choć nie  zaglądałem im po podłogę.

Opublikowano

Ja co prawda nie rzepak ale pszenicę sypie na plandeki z banerów które zwyczajnie leżą na ziemi , w zapolu stodoły ,nic nie butwieje , nie ciągnie wilgoci z gruntu. Jedynie przy załadunku turem trzeba podgarnisc ręcznie bo turem te plandeki można podrzeć.

Ja planuję w tym roku zrobić metrowe nadstawki w nie potrzebnym rozrzutniku , wyłożyć plandeka , zasypać rzepakiem i wstawić do stodoły. Ale rzepak tak jak większość wie musi mieć góra 7% , taki 9% po dniu stania na przyczepie przykleja się do burt 😐

Opublikowano
3 godziny temu, pawlus224 napisał:

Ja co prawda nie rzepak ale pszenicę sypie na plandeki z banerów które zwyczajnie leżą na ziemi , w zapolu stodoły ,nic nie butwieje , nie ciągnie wilgoci z gruntu. Jedynie przy załadunku turem trzeba podgarnisc ręcznie bo turem te plandeki można podrzeć.

Ja planuję w tym roku zrobić metrowe nadstawki w nie potrzebnym rozrzutniku , wyłożyć plandeka , zasypać rzepakiem i wstawić do stodoły. Ale rzepak tak jak większość wie musi mieć góra 7% , taki 9% po dniu stania na przyczepie przykleja się do burt 😐

Czy ja wiem.. w tamtym roku jak zaczynałem kosić to nawet 10% mi pokazywało ale wiadomo później było7-8 i taki idealny jest. 

Opublikowano

I ci co nie mogą trzymać bo nie maja kasy , to jej już nie będą mieć, chyba że zmienią prace

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Dodaj nową pozycję...
v