Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sa takie rejony gdzie 12 t to nedza 🤣.. nawet do 10 nie dobije .

tylko kilka ha poszlo pod noz i nie ma kogo zapytac ile obrodzilo.  na ciezkich ilach wymoklo miejscami, na lekkich kolby marne. 

Opublikowano
5 godzin temu, Pajej napisał:

U kogo jaka cena, boi koledzy mówili że u S... Na pęłkiniach jest poniżej 300

Woziłem do pana S i do pana Ch w pełkiniach lepiej wyszła u Ch lepsza wilgotność z tego samego pola wyszła u Ch O 3% i lepsza cena i kasa 10 dni na koncie 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Kuba156kuba napisał:

Woziłem do pana S i do pana Ch w pełkiniach lepiej wyszła u Ch lepsza wilgotność z tego samego pola wyszła u Ch O 3% i lepsza cena i kasa 10 dni na koncie 

To pan Ch teraz jest wypłacalny?

Opublikowano

Klęska urodzaju w kraju matif 200 euro czyli 900 zł na pln , cena suchej kukurydzy powinna wynosić ok.800 zł/t ,popatrzcie w poprzednich latach jaka była różnica.Teraz cena suchej kukurydzy 580-600 , kto za to odpowiada ?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Mielona kukurydza z UA która legalnie wjezdza do Polski ... Tak PiS chroni polskiego rolnika xD

A opozycja od czego jest ?od ochrony pedałów i niedorozwojów"nowoczesnych"? Kołodzieja naćpanego tam nie ma ?

Opublikowano
Dnia 29.10.2023 o 15:33, smertin napisał:

mam kolegę, który lubił czasami zadać takie pytanie - jesteś głupi czy głupi? musisz wybrać. noo, to jak? głupi czy głupi?

kolejny geniusz intelektu. czyli doplaty do kukurydzy w polsce spowodowały spadki cen kukurydzy na rynkach swiatowych? 
pochwal się co bierzesz, jakis namiar na dilera by się przydał.  chyba, ze to po prostu choroba wrodzona, ale wtedy to do lekarza, a nie błyszczeć intelektem w internecie bo rodzina się wstydzi za ciebie głuptasku.

Hmm ale przecież większość rolników wrzeszczała, że zalew ukraińskiego zboża jaki niby był w Polsce spowodował spadki cen na świecie. To albo działa w dwie strony albo w żadną. Zdecydujcie się.

Dnia 28.10.2023 o 08:18, Tigon napisał:

Widzisz u nas mają po 10ha i stać ich na zakup nowych ciągników i z gospodarką a nie dokładki z innej kieszeni. Gospodarzenie nie kończy się na rzepaku i zbożu.

Tak dla mnie głupiego prostego powiedz mi jaki to profil produkcji zapewnia zyski, rozwój i możliwość utrzymania 4-5 osobowej rodziny z gospodarstwa 10 ha? Mi jakoś niewiele pomysłów przychodzi do głowy.

Dnia 26.10.2023 o 18:08, warchest napisał:

podejrzewam ze za nowego rzadu juz doplat nie bedzie a na kukurydzy cene przez ta ukraine wpłyneło to i niby kpo ma byc odblokowane ale doplat nie bedzie a ile treba dołożyc do kukurydzy jak plony powyzej 8 ton a warunki były nawozenie dane na minimum 12 i wyzej , a trzeba sporo dołożyć , ps nie jestem fanem rozdawnictwa dla nierobów co całe dnie nie robili i brali zasiłki ale rolnictwo to ciezka praca , górnik tez ciezko pracuje ale dostanie wyplate mimo jak kopalnia straty doznała a rolnik w tym roku tyra weekend nie weekend swieto i co musi dołożyć do interesu , zaraj mnie shejtują , ale nowego sprzetu nie bralem z unii mam stare maszyny 20 i ponad 30 lat 

Rolnictwo już kilka lat temu przestało być ciężką pracą. 

Widzisz górnik dostaje wypłatę nawet jak kopalnia ma stratę bo się mu k**wa należy za wykonaną pracę zgodnie z umową jaką zawarł. Ty tez musiałbyś zapłacić swoim pracownikom za wykonaną pracę, to twój problem, że nie potrafisz sobie zapewnić zysku albo zbyt mały.  Podobnie jak kontraktujesz towar to albo firma odbiera w cenie ustalonej, albo płaci ci kary umowne gdy cena spadnie na tyle, że jest bardziej dla niej opłacalne zerwanie umowy zapłacenie kar niż jej wypełnienie

Zrozum nie możesz siebie zestawiać z jakimkolwiek etatowym pracownikiem ty jesteś w pozycji właściciela przedsiębiorstwa. A takim nie licząc państwowych dofinansowywanych często studni bez dna, lub covidowej patologii która zapewniła rekompensaty za odgórne nakazanie zawieszenia działalności gospodarczej nie powinno się należeć  żadnych zapomóg. Albo przystosujesz się do rynku albo zamykasz firmę/gospodarstwo i robisz coś innego. A tak następuje konserwacja i przedłużanie agonii tych wszystkich gospodarstw które i tak czeka likwidacja, a takich jest w kraju na papierze 75% (licząc wnioski na dopłaty bezpośrednie), bo w rzeczywistości to jednak mniej.

BTW północna WLKP 440-500 PLN w zależności od ilości 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v