Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, rob334 napisał:

Byłem teraz w Lubieniu u znajomych to mówili że polmais chce żeby od nowa faktury wystawić po aktualnych cenach albo żeby rolnicy zabrali swoją kukurydze

Nie jedna firma sie przekręci przez te zawirowania

Opublikowano
5 godzin temu, rob334 napisał:

Byłem teraz w Lubieniu u znajomych to mówili że polmais chce żeby od nowa faktury wystawić po aktualnych cenach albo żeby rolnicy zabrali swoją kukurydze

Jak mogą refakturować ? Ale jeżeli w zamian za obniżenie płatności zapłacą od razu to nie zastanawiać się to się żle kończy choć to bezprawie 

Opublikowano
6 godzin temu, rob334 napisał:

Ogólnie nie miałem z tą firma doczynienia ale nie rozumiem czemu rolnik ma być stratny przez to że firma nabrała drogiej mokrej i suchej kukurydzy po czym nagle rynek się zmienił i sobie zdali sprawę że przepłacili. Nabrali po danej cenie to niech wezmą to na klatę i płacą a nie jakieś korekty faktur. Raz na wozie, raz pod wozem. Jeszcze ten warunek albo niższa cena albo niech sobie biorą swoją kukurydzę.. aż wam współczuję bujać się z taką firmą.

Opublikowano
Dnia 12.03.2023 o 23:00, v11 napisał:

Chodzi ci o różnicę daszkowa i porcjowa typu pedrotti  . każda ma plusy i minusy W daszkowej niższa temperatura suszenia mniej prądu projekt budowlany ziarno jest bardziej mączyste przy wysokich wilgotnościach i zanieczyszczeniach potrafi się zapchać  rozgrzanego wilgornego  ziarna nie można zostawić w środku do następnego dnia .Pedrotti bardziej elektrożerna wyższa temp suszenia ładnie doczyści i wypoleruje ziarno zużycie ślimaka to kosztowny remont chyba że systematycznie jest napawany częsta awaria dolnych łożysk można jechać zrobić usługę ale to rzadkość można suszyć gdzieś gdzie nie przeszkadzają odpady (za stodołą czy jak komu pasuje -po sezonie można złożyć i schować pod dach w przypadku sprzedaży bezproblemowy transport (wersje do 18 ton)

Dokładnie tak jak piszesz, daszkowa delikatniej obchodzi się że ziarnem, pedrotti trochę moze robić młynek ale jest super wyczyszczone ziarno. Do pedrotti można dołożyć chłodnice i wydajność wzrasta. Minusem brak odzysku ciepła. Niektóre daszkowe, zwłaszcza o pracy ciągłej są wyposażone w odzysk ciepla. Ogólnie mam suszarnie samoróbkę coś na wzór pedrotti, pierwszy rok niezbyt to chciało suszyć bo trochę źle był zrobiony ten zasobnik powietrza w środku (zbyt mały), w ubiegłorocznym roku zostało to poprawione lecz chyba trochę przewymiarowane ale po tym zaczęła dopiero  maszyna suszyć. Ogólnie ciągle szukam tej równowagi/idealnych proporcji między ilością powietrza wtłaczanego a temp. suszenia. Susze tak na 120*C. Jak suszylem qq 24-29% to rekord chyba bez chłodzenia 4,5h a najdłużej 7 albo 8 godzin. Ostatnie partie 26% suszyły się równe 6h bez chłodzenia. Do poprawki jest jeszcze odległość ścianki zasobnika powietrza do zew. ściany suszarni bo w tym momencie jest chyba 15-18cm a wszystkie markowe mają ok 30cm, a jak się podczas suszenia przyłoży rękę to jednak czuć że dosyc mocny jest przedmich  i nie wiem czy nie za duży przez co jest większe spalanie. Mi wychodzi jakieś 1,7 do 2l max lgp na tono procent 

Ogólnie jakbym miał suszarnie gabarytowo i pojemnościowo podobna do pedrotti to sprawa by była prosta bo można było by sobie dobrac wentylator wydajnościowo i palnik mocowo podobny i problem był by z głowy,a takto zawsze z tymi samorobkami coś nie tak 

Opublikowano
3 godziny temu, Ogon988 napisał:

Ogólnie nie miałem z tą firma doczynienia ale nie rozumiem czemu rolnik ma być stratny przez to że firma nabrała drogiej mokrej i suchej kukurydzy po czym nagle rynek się zmienił i sobie zdali sprawę że przepłacili. Nabrali po danej cenie to niech wezmą to na klatę i płacą a nie jakieś korekty faktur. Raz na wozie, raz pod wozem. Jeszcze ten warunek albo niższa cena albo niech sobie biorą swoją kukurydzę.. aż wam współczuję bujać się z taką firmą.

Z doświadczenia jeżeli jest majtek to pół biedy bo wygrać w sądzie to nic -wyegzekwować kasę to jest wyczyn .Niekiedy lepiej się ułożyć stracić 15-20%  ale mieć -że to bezprawne zgadza się trzeba wyważyć czy blefują czy zdychają .Jak blefują to ich targać po sądach jak zdychają to zabierać co swoje .Można też do śądu isć i zawnioskować o zabezpieczenie należności na majątku kupującego .Jest jeszcze ryzyko że przed rolnikami są wszystkie zusy skarbówki banki itd i wówczas żadne zabezpieczenie nic nie daje 

3 godziny temu, Ogon988 napisał:

Dokładnie tak jak piszesz, daszkowa delikatniej obchodzi się że ziarnem, pedrotti trochę moze robić młynek ale jest super wyczyszczone ziarno. Do pedrotti można dołożyć chłodnice i wydajność wzrasta. Minusem brak odzysku ciepła. Niektóre daszkowe, zwłaszcza o pracy ciągłej są wyposażone w odzysk ciepla. Ogólnie mam suszarnie samoróbkę coś na wzór pedrotti, pierwszy rok niezbyt to chciało suszyć bo trochę źle był zrobiony ten zasobnik powietrza w środku (zbyt mały), w ubiegłorocznym roku zostało to poprawione lecz chyba trochę przewymiarowane ale po tym zaczęła dopiero  maszyna suszyć. Ogólnie ciągle szukam tej równowagi/idealnych proporcji między ilością powietrza wtłaczanego a temp. suszenia. Susze tak na 120*C. Jak suszylem qq 24-29% to rekord chyba bez chłodzenia 4,5h a najdłużej 7 albo 8 godzin. Ostatnie partie 26% suszyły się równe 6h bez chłodzenia. Do poprawki jest jeszcze odległość ścianki zasobnika powietrza do zew. ściany suszarni bo w tym momencie jest chyba 15-18cm a wszystkie markowe mają ok 30cm, a jak się podczas suszenia przyłoży rękę to jednak czuć że dosyc mocny jest przedmich  i nie wiem czy nie za duży przez co jest większe spalanie. Mi wychodzi jakieś 1,7 do 2l max lgp na tono procent 

Ogólnie jakbym miał suszarnie gabarytowo i pojemnościowo podobna do pedrotti to sprawa by była prosta bo można było by sobie dobrac wentylator wydajnościowo i palnik mocowo podobny i problem był by z głowy,a takto zawsze z tymi samorobkami coś nie tak 

Ta przestrzeń odległość  pomiędzy siatkami jest najważniejsze i ściśle skorelowana z ilością powietrza szybkością przepływu i temperaturą -a to ma wpływ na paliwo .Grubość tej warstwy powinna być taka aby powietrze było nasycone parą (wilgocią ) Jeżeli nie to są straty energii .Ja suszę do 20 % następnie sypię do chłodnicy gdzie jest przez 2 h jest lekko przewietrzane gorącym powietrzem tam traci 3% -4% i po leżakowaniu 1 h jest schładzana i osiąga 14,5- 15,5% reszta jest wysuszona powietrzem zimnym na pryzmie 

Opublikowano (edytowane)

Raczej powietrze dobrze nasycone wilgocią jak trochę suszarnia pochodzi to zaczyna aż się woda zlewać po ściankach i po ramie suszarni. Jeszcze się pobawię z tymi wymiarami tego zasobnika i będę widział co się będzie działo. zawsze trochę przymykalem dopływ powietrza do dmuchawy na połowę bo na całym jednak za duży przedmuch był no i temperatury już nie dało się utrzymać przez co wcale to szybciej się nie suszyło. Ogólnie to temat rzeka i trzeba wszystkich ustawień  spróbować, puki co jest dosyć dobrze ale chcę właśnie się zbliżyć czasem suszenia do tych markowych suszarni.

Ogólnie jest dużo sposobów na chłodzenie ziarna pomijając chłodzenie w samej suszarni. Ja dopiero będę myślał nad chłodnica ale niektórzy robią z starych silosów, jeszcze ciekawy sposób to przyczepa z dnem z blachy perforowanej - na tym forum kiedyś o tym czytałem. Ja susze do 16-16,2%  i po wychłodzeniu jest średnio 14%. Raz jest 12.5% raz wiecej ale raczej nigdy nie przekroczyło 14.7% po wystudzeniu. Temperatura przy 16-16,2% ok 45-50°C, chociaż ja nie patrzę na temperaturę tylko mierze wilgotnościomierzem przed wyłączeniem palnika. Ogólnie to się tu trochę rozpisalem a to jest o suszeniu chyba osobny temat

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, rob334 napisał:

W takim przypadku ja bym zabrał tą kukurydze, bo ryzyko jest ze nic nie dostaniesz jak upadłość ogłoszą a o resztę wysłać wezwanie do uregulowania różnicy i do sądu, nawet bym się nie zastanawiał ! 

Edytowane przez DamianRolnikSkup
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

W takim przypadku ja bym zabrał tą kukurydze, bo ryzyko jest ze nic nie dostaniesz jak upadłość ogłoszą a o resztę wysłać wezwanie do uregulowania różnicy i do sądu, nawet bym się nie zastanawiał ! 

Kupujesz kukurydze?

Opublikowano
13 godzin temu, krzysztofz14 napisał:

Powinno być 50cm gdzieś czytałem .Ja mam przerobioną z silosu perforowanego i spokojnie można chodzić wkoło bębna.

Powinno być dopasowane do wydajności wentylatora -Jeżeli jest za dużo wilgoć z powrotem skrapla się na ziarnie -można to wyeliminować większą wydajnością wentylatora 

Opublikowano
11 godzin temu, Zdzinio napisał:

Ja mam opico to w zeszłym roku przy średniej wilgotności 35% schła od 4,5-5,5godziny plus 1,5 godz chłodzenie. 

Tez mam opico robi robotę kilka sztuk z anglii sprowadzilem swego czasu

Opublikowano
21 minut temu, Strongman napisał:

Mówią że najlepsze są tw włoskie lepsze niż Drzewicz czy agripak 

Tylko że mają duże zapotrzebowanie prądu a drzewica na zwykłej taryfie pójdzie.

26 minut temu, Jurek87 napisał:

Tez mam opico robi robotę kilka sztuk z anglii sprowadzilem swego czasu

Nie masz problemu z mieszadłem bo ja w zeszłym sezonie wymieniłem całe to słoneczko z łopatkami i piastę i po 50suszarniach się rozwaliły łożyska no i moim zdaniem słabo miesza bo jak wysypuje suchą to pod koniec 100-150 kg jest mokrej 

Opublikowano
17 minut temu, Zdzinio napisał:

Nie masz problemu z mieszadłem bo ja w zeszłym sezonie wymieniłem całe to słoneczko z łopatkami i piastę i po 50suszarniach się rozwaliły łożyska no i moim zdaniem słabo miesza bo jak wysypuje suchą to pod koniec 100-150 kg jest mokrej 

Nie mam problemu w sumie to wymienilem tylko łańcuch. Jednen z moich lepszych zakupow bo wyszla mnie nie cale 10 tys a suszę 8 rok kolo 150 ton.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Zdzinio napisał:

Źle ustawione mieszadło. W mojej nic nie ma mokrego.

Opublikowano
8 godzin temu, jacek1296 napisał:

Źle ustawione mieszadło. W mojej nic nie ma mokrego.

Ale już inaczej się nie da jest jak najdalej wysunięte czyli przy samej ścianie a i najwięcej mokrej jest pod tunelem od powietrza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v