Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a widzieliście ceny nasion? raczej nie spodziewałby się większych zasiewów niż w tym roku, część znajomych ma wracać do buraka po rocznej przerwie. 

Edytowane przez solek01
Opublikowano
27 minut temu, galan99 napisał:

Na Ukrainie nie zebrano 2 mil ha kuku i w Polsce tez dużo nie zebrano , wiec kuku jest bardzo dużo .

Taaak, przez to, że zostało na polach to jest nadmiar xD Ty rozumiesz to co piszesz ?? 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Taaak, przez to, że zostało na polach to jest nadmiar xD Ty rozumiesz to co piszesz ?? 

To zostanie zebrane na Ukrainie i w Polsce już jest nadmiar i tym bardziej będzie nadmiar , prawda tylko może styczeń luty pozwoli zebrać .

• Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, Pajej napisał:

A jaka cena teraz w Przeworsku będzie?

Dzisiaj byłem u nich oddać końcowe tony aby zamknąć kontrakt to powiedzieli że na tą chwilę bez kontraktu wcześniej zawartego to 660 zł/t netto 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, galan99 napisał:

Posieją w Polsce na wiosnę dużo więcej kuku .

Pewnie ze posesja dużo qq na wiosnę tylko każdy teraz lata za mniejszym fao

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Tutaj to akurat goścu pokazuje jaki ma problem bo wykosił wszystko na raz i nie dali rady tego wysuszyć zanim się zaparzyła i zaczeła kiełkować. Na filmie mówi że będą to oddawać świniom czy coś w tym stylu i przestrzega innych żeby nie popełniali jego błędu... tak w kwestii tego przykładu, więc...

Opublikowano
Dnia 20.12.2022 o 12:34, galan99 napisał:

Posieją w Polsce na wiosnę dużo więcej kuku .

w zeszłym roku o tej porze już brakowało dużo odmian. W tym roku nie ma tego problemu. Przedstawiciel z DKC na spotkaniu też twierdził że będzie spadek zasiewów. 

Opublikowano
15 godzin temu, solek01 napisał:

A ile miąłeś na kontrakcie i kiedy był pisany? Bo ja u nich na Włostów ( woj.świętokrzyskie ) kontrakt pisany początkiem grudnia po 700netto

Pierwsze 3 kontrakty były po 850 netto (podpisane w listopadzie) , a 4 kontrakt ostatni po 690 (podpisany w grudniu) 

14 godzin temu, jacus napisał:

kontrakty to sie podpisuje we wrzesniu- pazdzierniku a nie grudniu...

od nas wozili do bioagry ale nikt sie nie chwali po ile.

kukurydze bedzie na pewno mniej.

Podpisywanie kontraktów na mokrą kukurydzę we wrześniu to trochę słabe posunięcie finansowe. Jaka oferta była na wrzesień-październik......???? Na podkarpaciu najlepszym momentem był listopad po 850 

Opublikowano
Dnia 20.12.2022 o 09:54, pawelek98 napisał:

trochę po Polsce pojeździłem i uwierz mi obory, kurniki, nawet park maszynowy to centralna Polska się chowa

Dnia 20.12.2022 o 10:33, mds212 napisał:

Takie bogactwo tam macie na tym dzikimw schdozie i jeszce narzekacie :D

Wszędzie jest jak jest są potentaci i są dogorywajace gospodarstwa -nie ma co zazdrościć ani jednym ani drugim ,każdy ma swoje specyficzne problemy .Jaden bardziej zaradny inny mniej .

Opublikowano

Zawsze suszyłem cała swoja kukurydzę (kilkanaście ha), ale w tym roku, jako że chciałem pozbyć się jednego z kredytów to 70 ton sprzedałem na mokro w cenie średnio 900zł brutto. Pozostałe około 90 ton wysuszyłem i leży. Olej opałowy kupowałem w przedziale 7-8zł brutto. Kukurydza trzymała ponad 30 % podczas koszenia. Moje prywatne wyliczenia uwzględniające paliwo, prąd, ubytek masy (nie licząc amortyzacji suszarni i mojego czasu pracy) dają mi taki wyniki, że muszę wziąć za kukurydzę 1250zł netto, żeby wyszło mi to samo, co sprzedaż mokrej po 900 brutto . Zatem, biorąc pod uwagę obecne realia, raczej umoczyłem parę złotych.

Opublikowano
7 minut temu, notkiz napisał:

Zawsze suszyłem cała swoja kukurydzę (kilkanaście ha), ale w tym roku, jako że chciałem pozbyć się jednego z kredytów to 70 ton sprzedałem na mokro w cenie średnio 900zł brutto. Pozostałe około 90 ton wysuszyłem i leży. Olej opałowy kupowałem w przedziale 7-8zł brutto. Kukurydza trzymała ponad 30 % podczas koszenia. Moje prywatne wyliczenia uwzględniające paliwo, prąd, ubytek masy (nie licząc amortyzacji suszarni i mojego czasu pracy) dają mi taki wyniki, że muszę wziąć za kukurydzę 1250zł netto, żeby wyszło mi to samo, co sprzedaż mokrej po 900 brutto . Zatem, biorąc pod uwagę obecne realia, raczej umoczyłem parę złotych.

jeszcze nic nie umoczyłeś, przecież tą kukurydzę w sierpniu możesz sprzedać, nie wiadomo jakie warunki pogodowe na świecie będą,  nie wiadomo czy Ukraina nie będzie od świata odcięta, wojna chiny Tajwan, jakiś kryzys i ceny do góry

nic nie wiemy i na nic wpływu nie mamy pożyjemy zobaczymy

11 godzin temu, kibix napisał:

w zeszłym roku o tej porze już brakowało dużo odmian. W tym roku nie ma tego problemu. Przedstawiciel z DKC na spotkaniu też twierdził że będzie spadek zasiewów. 

ja miałem 30 ha na ziarno będzie 70ha robię odwrotnie jak reszta, zresztą Ci co nie posieją to tacy co usługa siewu, zbioru i sprzedaż na mokro na szybką kasę liczą i w tym roku na zero, kto suszył na polu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v