Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.11.2023 o 12:19, DamianRolnikSkup napisał:

Napisałem, że taką cenę zapłacę w promieniu 60 km w od kielc. Akurat mam auta w Końskich i na 1 zabraknie towaru. 

Napisz na priv to Ci wycenie dostawę 

Kurcze szkoda że późno przeczytałem bo  bym załadowal...

Opublikowano
4 godziny temu, fabio napisał:

pany, inny temat ekoschematy pod przykryciem dzialka musi lezec do wiosny czyli moze byc sciernie czy potalerzopwane byle nie orane czy jak

Pytałem w ARiMR gość gdzieś "wyżej" dzwonił i powiedział że tylko mulczer, lub kosiarka żeby ziemi nie mieszać 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Po qq na ziarno można talerzowac i zostaje jako okrywa chyba była jakaś marna i po talerzowanie nic nie widać co roslo to wtedy można się przyczepić 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

to ciekawe jak oni mają zamiar kontrolować praktykę wymieszania resztek pożniwnych po qq, u nas widzę dużo osób talerzuje ścierniska po qq co nigdy tego nie robiła. 

46 minut temu, Pajej napisał:

Twierdzisz że ARiMR wprowadza w błąd?

można wiedzieć który oddział bo kojarzę że jesteśmy coś niedaleko. Ja najpierw mulczuje a potem talerzuje ale jeżeli by miało starczyć samo mulczowanie to może warto się dowiedzieć. ;d 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

U nas w ARiMR twierdzą, że kukurydzę można talerzować, o ile zostanie 50% przykryte resztkami. Za to w międzyplonach ozimych tylko takie maszyny, które nie ruszają struktury gleby czyli np mulczery, kosiarki, wały itp.

Opublikowano
37 minut temu, Tigon napisał:

to u mnie na bank tyle zostanie bo ja czasem po 2x jeździłem jak kukurydza sypie bliżej 20t to masy od groma. 

jak ci sypie 20t to po talerzowce bialo chyba chyba ze warzy 5t

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

to u mnie na bank tyle zostanie bo ja czasem po 2x jeździłem jak kukurydza sypie bliżej 20t to masy od groma. 

A u mnie 7-10t i trzeba płytko ustawiać, bo jak tylko trochę głębiej to pole czarne xD 

Opublikowano (edytowane)

To dokładasz do interesu , przy takiej cenie kuku  , jak kuku ma 3 metry , to zawsze po talerzowaniu będzie słoma, 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, miwigos napisał:

To dokładasz do interesu , przy takiej cenie kuku  

Kurcze, to cała okolica musi dokładać, jak ktoś ma plon 10+ to jest święto na całą wieś ... Brak opadów od 20 maja do 20 lipca zrobił swoje ... Jakieś 20mm w tym okresie tylko spadło. A u partaczy są też rekordy, ale niskich plonów, znajomy sporo lata po usługach, to kosił taką, co średnio dała 2,7t/ha i jeszcze mokra na 30%, bo wbrew pozorom taki badziew słabo schnie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tigon napisał:

to ciekawe jak oni mają zamiar kontrolować praktykę wymieszania resztek pożniwnych po qq, u nas widzę dużo osób talerzuje ścierniska po qq co nigdy tego nie robiła. 

można wiedzieć który oddział bo kojarzę że jesteśmy coś niedaleko. Ja najpierw mulczuje a potem talerzuje ale jeżeli by miało starczyć samo mulczowanie to może warto się dowiedzieć. ;d 

Oddział Leżajsk. Nie wiedzieli. Dopytali "wyżej" i taką odpowiedź dostałem 

A za kontrole ma odpowiadać system satelitarny. Mają robić zdjęcia każdej działki nie rzadziej niż raz na trzy tygodnie, algorytmy mają to opracować i urzędnikom dać tylko tę działki na który coś jest nie tak 

Edytowane przez Pajej
Opublikowano

Bzdura i tyle, do tego aby stwierdzić czy pole jest zaorane czy nie musi być kontrola na miejscu co wiąże się z protokołami i innymi pierdołami. System satelitarny ma wejść dopiero od 2024 na razie straszą a sami nie widzą jak to będzie działać i czy wgl będzie działać. Co do uprawy ściernisk - można nawet gruberem (uprawy bezorkowe się nie liczą ) chodzi tylko aby nie było ZAORANE.

Opublikowano
15 minut temu, 6290 napisał:

Bzdura i tyle, do tego aby stwierdzić czy pole jest zaorane czy nie musi być kontrola na miejscu co wiąże się z protokołami i innymi pierdołami. System satelitarny ma wejść dopiero od 2024 na razie straszą a sami nie widzą jak to będzie działać i czy wgl będzie działać. Co do uprawy ściernisk - można nawet gruberem (uprawy bezorkowe się nie liczą ) chodzi tylko aby nie było ZAORANE.

czyli jak pisalem

Opublikowano

farmer juz dawno pisal o tym -redaktor zapytal o interpretacje w centrali arimr i byla dokladnie taka..

probwalem zapytac znajomego obszarnika ktory wozi do bio-agry[pod nyse, ma swojego tir-a] co slychac w temacie.

niewiele sie dowiedzialem -ani ceny ani wilgotnosci, tylko tyle ze kiepsko sypie- to i sam widze na jego polach 🤣 

pobliski skup de heus zasypany po dach i sasiednie dzialki ..mimo awizacji trzeba pare godzin czekac na wysypanie..

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Kurcze, to cała okolica musi dokładać, jak ktoś ma plon 10+ to jest święto na całą wieś ... Brak opadów od 20 maja do 20 lipca zrobił swoje ... Jakieś 20mm w tym okresie tylko spadło. A u partaczy są też rekordy, ale niskich plonów, znajomy sporo lata po usługach, to kosił taką, co średnio dała 2,7t/ha i jeszcze mokra na 30%, bo wbrew pozorom taki badziew słabo schnie ...

nie przejmuj sie. ja moge napisac ze mam 30t. papier wszystko przyjmie. A prawda jest jaka jest i te 20t to ....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v