Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to jak by to liczył i transport i odbiór i magazynowanie to wyjdzie tyle co napisałeś. W tym roku to czy mokra czy sucha to UJ nie biznes. Widzę w okolicy sporo pszenicy posiane . Mi to na rękę 😁

Opublikowano
10 godzin temu, Murphys napisał:

Tyle wyszło, nie wliczając podatku, krusu bo to powiedzmy zeruje dopłatami

No to rozpisz jaki problem. 

Dopłat około 1000zl tyle idzie na podatek i krus? Tym bardziej mnie ciekawią koszta. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pajej napisał:

Z tą próchnicą to nie do końca. Prof Piechota twierdzi że kukurydza na ziarno w technologii orkowej musi sypać około 15 t żeby było tyle masy żeby próchnica wyszła na zero. Inaczej jest na minusie 

Piechota jest fanatykiem bezorki, a sprawa jest zbyt skomplikowana, by można było obligatoryjnie stwierdzić czy 15 ton równoważy, czy nie. Rozwiązań i wariantów jest tyle, ile jest rodzajów gleb. Prawie z pewnością możemy stwierdzić jedynie, że uprawa kukurydzy, w szczególności w systemie orkowym, dość nisko

ustawia próg maksymalnej zawartości próchnicy możliwy do uzyskania. 

Opublikowano
Przed chwilą, fabio napisał:

moja lezy u sasina i procentuje zostalo mi jeszcze 3,5h tez pojedzie na lezakowanie

Na razie to ceny lecą w dół ...

Przed chwilą, 6465 napisał:

Ważne żeby było z czego dołożyć 😀 kiedyś się trafi i odbije za kilka lat. 

Z zeszłego roku sporo zostało, gorzej jak w tym roku pierwszy raz ..

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, fabio napisał:

moja lezy u sasina i procentuje zostalo mi jeszcze 3,5h tez pojedzie na lezakowanie

Żebyś ty Sasina po świecie nie szukał żeby ci kasę wypłacił, bo z tego co wiem to jest na wylocie 🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez 6465
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U nas też sieją oziminy po kukurydzy xD myśleli że znowu będzie mokra po 900 i rączki w kieszeni i 4000 z ha po odliczeniu kosztów, a tu susza, 400 za tonę i się biznes nie spina...

Może mają taki płodozmian? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Coś koło tego wyjdzie, gaz, prąd, ubytek masy ...amortyzacja jakiegoś silosa do magazynowania ...

Nie starczy ...

Plus masa dodatkowej pracy lub opłacenie pracownika

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Coś koło tego wyjdzie, gaz, prąd, ubytek masy ...amortyzacja jakiegoś silosa do magazynowania ...

Nie starczy ...

Opublikowano
1 godzinę temu, mrobak napisał:

Piechota jest fanatykiem bezorki, a sprawa jest zbyt skomplikowana, by można było obligatoryjnie stwierdzić czy 15 ton równoważy, czy nie. Rozwiązań i wariantów jest tyle, ile jest rodzajów gleb. Prawie z pewnością możemy stwierdzić jedynie, że uprawa kukurydzy, w szczególności w systemie orkowym, dość nisko

ustawia próg maksymalnej zawartości próchnicy możliwy do uzyskania. 

No chyba prowadzą jakieś doświadczenia długoterminowe ,bo że orka jest największym utleniaczem materi organicznej to każdy głupi powinien wiedzieć.  I dyskusję typu " u mnie to pioch to nie rośnie,jakbym mioł 2 klasę to wiedziołbym jak jo wydoić"

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Dlatego piszę, że koszt suszenia wyjdzie około 250zł ... Samo suszenie to jeden koszt, a dochodzą jeszcze koszty dodatkowe.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
14 godzin temu, Tomek90 napisał:

440

Co z tych ton skoro nie będzie gęstości i idzie po 600 - 700. 

w tym roku byla gestosc a w tamtym nie bylo, nic nnie poradzi na pogode, 3 lata temu tez bylo dobrze az przyszla burza i polegl, nawet poplonow nie treba bylo siac

co ciekawe w odroznieniu od kukurydzy czy ziemniakow , w tym roku plon o wiele wiekszy

3 godziny temu, Szymi40 napisał:

Jak  będzie  deszcz -,

jak nie bedzie to i tak nic nieurosnie.

2 godziny temu, fabio napisał:

jak u sasina to moga byc procenty ujemne.

• Root Admin
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@yacenty może u was, u nas też takie plony, ale z 2ha ... Jak ktoś ma 1 z przodu przeliczając na wilgotność 30% to jest już bardzo ładna kukurydza ... A są działki u "partaczy", że po 3t/ha zbierają nawet ...

tak, u nas

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

@yacenty może u was, u nas też takie plony, ale z 2ha ... Jak ktoś ma 1 z przodu przeliczając na wilgotność 30% to jest już bardzo ładna kukurydza ... A są działki u "partaczy", że po 3t/ha zbierają nawet ...

U nas   u obszarnika  co sieje  około 150 ha. kuku  dla siebie  dla trzody  średnia 4 tony....

2 godziny temu, yacenty napisał:

kukurydza w tym roku pięknie plonuje. z kim nie gadasz 14-15-16 na mokro.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v