Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ktoś zna ceny na innych skupach koło BBI ? Elewar, parcewo spadło na 810 zł za 30%,  a po niedzieli jak sąsiad wyklepie kombajn mus sprzedać, oby cos podeschło, bo 3 tyg  sprzedałem  35%  

Opublikowano

Koledzy ktoś podpowie jak mierzyć wilgotność qq wilgotnosciomierzem dramiński .Bo mi cuda wychodzą Wilgotnościomierz temperatura pokojowa qq zmrożona 25%  -wilgotnosciomierz zmrożony 30%-*

qq ogrzana do temperatury pokojowej <35 % 

Jak mierzyć aby było najbliżej własciwego wskazania?

Opublikowano
2 godziny temu, marijusz napisał:

Koledzy ktoś podpowie jak mierzyć wilgotność qq wilgotnosciomierzem dramiński .Bo mi cuda wychodzą Wilgotnościomierz temperatura pokojowa qq zmrożona 25%  -wilgotnosciomierz zmrożony 30%-*

bo z tymi wilgociomierzami jest tak że co pomiar to co innego pokazują, jedynie wago-suszarka prawdę ci powie.

Opublikowano
3 minuty temu, ahten napisał:

mi sie dzisiaj jeszcze dalo po 750 sprzeda, ale okolica albo nie kupuje albo kolo 650- WSI

Jaki rejon ja jeszcze sporo mam na polu gdzie dzwonię to już są zawaleni 🤔

Opublikowano
A miesiac temu nie kosili? Cena wzrosła bo słabe zbiory na zachodzie kraju były. 900 zl/t brutto ( dla RR) za mokra 30% to było pod koniec pazdziernika, u nas w świętokrzyskim, okolice Pińczów.
Opublikowano
8 godzin temu, marijusz napisał:

musi być nie pełny zasypnik jak wsypiesz do pełna to zawyża o 4 %

Opublikowano
8 godzin temu, marijusz napisał:

Jaka była wilgotność z kolby przed mrozami ? Nie ma coś się łudzić ,że mróz kilka procent w szybkim tempie wysuszy . 

W sobotę kosiłam kukurydzę ,było w nocy -6 ,koszona od 9 rano ,po zawiezieniu na skup ,zmrożona niespełna 30%, po rozmrożeniu ponad 35%. Z kolby przed mrozami 33-34 % mierzona  wilgotnościomierzem wile . Dodam jeszcze ,że mój wilgotnościomierz był wcześniej porównywany z pomiarem tego ze skupu , różnica była 1 % ,tzn mój albo o procent zaniża ,albo ten na skupie po procent zawyża .

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v