Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co roku jest to samo, górka cenowa a później ostro w dół. Ja całe szczęście sprzedałem w tym najlepszym czasie w swoim regionie. Dzień przed wszystkimi świętymi, a zaraz po wszystkich świętych od razu 30zl dziennie w dół, i z 950 netto teraz zostało na 840 netto.. Moja miała 31.4% ale nie czekałem i kosiłem a kolega się wstrzymał bo chciał odwieźć taką 29% no i ostro na tym stracił 

Edytowane przez Tomek0406
Opublikowano (edytowane)

No to wychodzi na to ze trzeba siać mniejsze fao ale i plon będzie mniejszy.

2 tony idą na usługi i nasienie.no bo sianie170 koszenie 550 u nasiona 800 a jeszcze obrobić i nawoź.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie 250 i tez myślę aby z 230 ale choroba go wie bo mam wrażenie ze fao rożnych marek jakby inne.

Ja w życiu i fao 300 na kiszonkę siałem ale tego to niema co porównywać do ziarna które ma być suche koło 30% ,ale 250na ziarno to za dużo ,w sumie zależy jaki rok,rok wcześniej niby na końcu ale sucha była.

Opublikowano

Ja tylko pierwszego roku swojej przygody z kuku zasiałem FAO 270 i FAO 250 i już nigdy więcej tego błędu nie popełnię. Co z tego że trochę więcej zbierzesz jak sprzedasz po co najmniej 150 zł/t taniej i jeszcze wilgotność będzie powyżej 30% za co ci znowu obetną. W moich regionach maksymalnie FAO 230

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, mareknh napisał:

Skupuja? Bo we wtorek dostalem sms, ze zakonczyli skup

Ja dzwonilem wczoraj to nie bioro może od poniedziałku coś  wezmą. Brodacze nie bioro a Sabnie tylko od swoich klientów 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, mareknh napisał:

Skupuja? Bo we wtorek dostalem sms, ze zakonczyli skup

Do STW zadzwoń sam do któregoś przedstawiciela. Dobrą cenę dali na okolicy 

Edytowane przez Dodi
Opublikowano

Lubelskie przy granicy z Ukrainą mało kto skupuje, skupy wstrzymane, a jak ktoś bierze to cena rekordowe 650 zł za tonę 😍 Nie ma gdzie sprzedać, dla porównania ceny za koszenie 700-800 zł/ha 😍😍więcej za koszenie niż za tonę mokrej qq. Rok temu po 600 się sprzedawało.

Opublikowano (edytowane)

Nie sqrwysyństwo tylko prawo rynku, z UA przywożą im po 650 mokrą i nie potrzebna im polska kukurydza ... Upaińcy biedny naród męczony wojną, to trzeba ich qq suszyć a nie naszą ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, JaqMF napisał:

Lubelskie przy granicy z Ukrainą mało kto skupuje, skupy wstrzymane, a jak ktoś bierze to cena rekordowe 650 zł za tonę 😍 Nie ma gdzie sprzedać, dla porównania ceny za koszenie 700-800 zł/ha 😍😍więcej za koszenie niż za tonę mokrej qq. Rok temu po 600 się sprzedawało.

Wiem że ceny transportu aktualnie są z kosmosu, ale poszukaj zbytu dalej w Polskę (oczywiście z lepszą ceną). Przelicz ile transport do tony, a ile więcej ci dają. Od drugiego odejmij pierwsze, może lepiej na tym wyjdziesz.

Opublikowano (edytowane)

Mi się to nie podoba ten handel, ale nasi dają im broń i walczą za nas,robią brudną robotę, trzeba to jakoś przeczekać przeżyć ten okres ,no co poradzić.

A jak wojna się skończy to zakończyć te szopkę z handlem i tyle.

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v