Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

Chodzi o to że jeden metr sześcienny mokrej jest lżejszy od suchej! 

Wczoraj wjechałem w kuku to ma 41% Fao 250, muszę mniej nowozu siać😁 . Co nieliczni coś próbują , centrum Polski.

QQ na metry sześcienne się nie sprzedaje tylko na tony. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

QQ na metry sześcienne się nie sprzedaje tylko na tony. 

Wiem że na tony ale chciałem koledze wyżej wytłumaczyć że mokrej jest obiętościowo więcej ale wagowo jest lżejsza.

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dawcio2218 napisał:

Dziś ścięte fao 230 wilgotność 34 plon 11 ton cena 760 netto po potraceniach

Mam też parę ha kuku , ale po prawdzie to na tle pszenicy, to marnie to wygląda kuku 11 x760=8360, pszenica 6 x1500=9000.  Jak by było za kuku z 900 , to już było by to jakoś ok.

Opublikowano
5 godzin temu, Zdzinio napisał:

Wiem że na tony ale chciałem koledze wyżej wytłumaczyć że mokrej jest obiętościowo więcej ale wagowo jest lżejsza.

ale chodzi o to że z hektara ton mokrej też jest więcej

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Bo uprawianie kukurydzy bez suszarni to słaby interes. Z tych 11 masz 8,5 suchej *1400 to już inaczej wygląda( koszt suszenia 1500 na propanie)

A gdzie reszta kosztów?? Samo się wysuszyło, załadowało, zmagazynowało itp.?? Z 34% to napewno nie zostanie 8,5t suchej. Cóż na papierze zawsze wychodzi duży plus:)

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, dawcio2218 napisał:

9 godzin temu, Navara1988 napisał:

8ha skoszone kokuna wilgotność 33-34% 15.2t z hektara sprzedane do bioagry  750 netto

Może piszcie rejon polski, będzie lepiej porównywać 

Opublikowano
13 godzin temu, Zdzinio napisał:

Wozimy i suchą kukurydzę i bardzo mokrą, nawet po ponad 40 %, i nie zgadzam się z Twoją opinią. Wagowo m3 kukurydzy czy mokrej czy suchej nie ma różnicy ,po typie ziarna czyli flint lub dent są duże różnice , flint praktycznie zawsze jest cięższy od denta i różnice potrafią być znaczne, ale wilg nie ma wpływu.

Opublikowano
26 minut temu, Bartek72511 napisał:

Wozimy i suchą kukurydzę i bardzo mokrą, nawet po ponad 40 %, i nie zgadzam się z Twoją opinią. Wagowo m3 kukurydzy czy mokrej czy suchej nie ma różnicy ,po typie ziarna czyli flint lub dent są duże różnice , flint praktycznie zawsze jest cięższy od denta i różnice potrafią być znaczne, ale wilg nie ma wpływu.

co ty gadasz czyli woda nic nie warzy

Opublikowano
mysza103 napisał:

1 godzinę temu, dawcio2218 napisał:

Mam też parę ha kuku , ale po prawdzie to na tle pszenicy, to marnie to wygląda kuku 11 x760=8360, pszenica 6 x1500=9000.  Jak by było za kuku z 900 , to już było by to jakoś ok.

Z 7 hektarów jakieś 1,5 było na piachu 6z gdzie wydajność kukurydzy nie przekraczała 5 ton a miejscami od lasu nie było w ogóle kolb.

Opublikowano
35 minut temu, fabio napisał:

co ty gadasz czyli woda nic nie warzy

Czy wy naprawdę nie potraficie czytać ze zrozumieniem? Jasno jest napisane że M3 mokrej waży podobnie jak suchej, tylko w mokrej jest więcej wody a mniej ziarna (bo jest grubsze nasączone wodą) a w suchej jest więcej ziarna a mniej wody. Tyle razy było wałkowane a niektórzy nie są w stanie pojąć 

Opublikowano
44 minuty temu, Audi213 napisał:

Podkarpacie Farmer Wietlin 750 netto. Tragedia...

To pewnie i wipasz, bioagra dadzą podobne ceny... W złym miejscu w Polsce przyszło mam żyć 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Audi213 napisał:

Podkarpacie Farmer Wietlin 750 netto. Tragedia...

Więcej zarobi na tej kukurydzy mając tylko suszarnie niż Ty mając pole maszyny nawozy i całą obsługę,O interesie pod chmurką,zależnym od pogody  nie wspomnę...

4 minuty temu, Pajej napisał:

To pewnie i wipasz, bioagra dadzą podobne ceny... W złym miejscu w Polsce przyszło mam żyć 

A jak kupujesz pasze u nich to masz taniej niz w innych rejonach ? Zwykłe dziady i tyle !

Edytowane przez mirekcich
  • Thanks 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Pajej napisał:

U nas statystycznie o wiele mniej razy susza występuje ja wole wykosić 12t x 750 niz 7t x 900.

Opublikowano (edytowane)

Nie musze, mam komu sprzedać uczciwie ! Rozumiesz to handlarzyku ???? To wy posrednicy najbardziej niszczycie rozne sektory gospodarki. Bo z Grażyna i dzejsiczką na Hawaje bedom jechać, janusze biznesu!!!

Edytowane przez mirekcich
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v