Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Tigon napisał:

orientuje się ktoś czy lądują coś w portach?

W portach cumują, lądują na lotniskach.Ładują cały czas ukraińskie kukurydze, pszenice. Porty mają określoną przepustowość a ukraińskie zboże ma pierwszeństwo, to nie dziw się że skupy wstrzymane lub ograniczone.

Opublikowano

3 tygodnie temu w lokalnym skupie dostałem 1530zł za kukurydzę. Zaczynam żałować że nie sprzedałem wtedy więcej, Na giełdach co prawda lekkie odbicie w górę ale kiedy to się przełoży na skupy...

Opublikowano

to się nie przełoży bo u nas w czwartek 1250/piątek 1200/dziś skupy wstrzymane a mimo to ceny na matifie rosną ale pewnie z Ukrainy można dostać koło 1000 to kombinują

Opublikowano
Dnia 7.06.2022 o 13:38, witejus napisał:

W portach cumują, lądują na lotniskach.Ładują cały czas ukraińskie kukurydze, pszenice. Porty mają określoną przepustowość a ukraińskie zboże ma pierwszeństwo, to nie dziw się że skupy wstrzymane lub ograniczone.

Pisałem w temacie cen pszenicy że czekając w porcie na rozładunek wpierw puszczali na banderowskich blachach

Opublikowano

O tak kupuje- pociągami z Ukrainy suchą i do jesieni zasypią ich .Czarno widzę skup skoro sucha jest po około 1100- 1200 z pocałowaniem w rękę całe wahadła  od tego nalezy odjąć koszt suszenia przy cenie opałówki ok 7 zł czy gazu -jeszcze drożej to już mamy niewiele więcej jak 550 za mokrą 

Opublikowano
7 godzin temu, znawcawszystkiego napisał:

biała Podlaska podpisane auto na lipiec po 1260 i czyszczenie magazynu.

Sokolow podl po 1300 do lapy dogadalem koncowke a 2 tyg temu dawali mi 1350netto 😑 za nawozami dzwoniłem to juz kosmos....

Opublikowano
Dnia 17.06.2022 o 08:23, jacek472 napisał:

kto po 1300 płaci?

Taki skup z okolic ciechanowa Jarecki . Inni nie chcieli kupić tu chociach kasa szybko. Bo w polowie maja sprzedalem firmie imperial kasy do dzis niema , dzis dzwonie o co chodzi a babka gada ze faktury podpisanej nie odeslalem . Termin 21 naliczą od dnia dostania faktury . Szkoda tylko ze doszla do mnie wczoraj bo chyba adresy pojebali... żenada.

Opublikowano
2 godziny temu, Zittam napisał:

Zostało mi jeszcze trochę kuku. Co robić, sprzedawać czy czekać? 

Niema mądrych , ja musze wszystko pogonic bo miejsce na nowe trzeba szykować

Opublikowano

Na Ukrainie Panika magazynowa wypychają kukurydzę za wszelką cenę byle opróżnić magazyny przed żniwami .Mają do wywiezienia miliony ton QQ i w tym tempie potrzeba roku a we wrześniu  będą nowe żniwa .Na teraz na stacjach przeładunkowych sucha jest po 1000 zł i powoli spada -na jesień wątpię aby mokra przekroczyła 600 zł przy obecnych kosztach paliw .Dodatkowo Bioagra zamiast mokrej na maj -wrzesień 2023raczej kupi suchą ukraińską (bo się nie psuje w rękawach i jest wydajniejsza .Prawdziwa panika sprzedażowa czeka za 3-5 tygodni .Nasze durnie nie potrafią zakazać sprzedaży w kraju "tranzytu do portów " coś czarno widzę opłacalność najbliższych 2-3 lat . 

Opublikowano
2 minuty temu, RU68 napisał:

Na Ukrainie Panika magazynowa wypychają kukurydzę za wszelką cenę byle opróżnić magazyny przed żniwami .Mają do wywiezienia miliony ton QQ i w tym tempie potrzeba roku a we wrześniu  będą nowe żniwa .Na teraz na stacjach przeładunkowych sucha jest po 1000 zł i powoli spada -na jesień wątpię aby mokra przekroczyła 600 zł przy obecnych kosztach paliw .Dodatkowo Bioagra zamiast mokrej na maj -wrzesień 2023raczej kupi suchą ukraińską (bo się nie psuje w rękawach i jest wydajniejsza .Prawdziwa panika sprzedażowa czeka za 3-5 tygodni .Nasze durnie nie potrafią zakazać sprzedaży w kraju "tranzytu do portów " coś czarno widzę opłacalność najbliższych 2-3 lat . 

Jaka panika byłeś tam widziałeś ta panikę czy szwagra brata siostry stryjeczny syn ci mówił 

• Haha 1
Opublikowano

Podjedz na stację przeładunkową np w Brzegu 

2 minuty temu, tadi77 napisał:

Jaka panika byłeś tam widziałeś ta panikę czy szwagra brata siostry stryjeczny syn ci mówił 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v