Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Link do tematu z roku 2021:

• Confused 1
Opublikowano

Azotu 80% mam, polidapu 2 t i soli 2t bo pod pszenżyto nie dałem. W tym roku trzeba kombinować co zasiać żeby na zero przynajmniej wyjść. U nas krochmalnia odwala lipę, ziemniaki mocno ograniczam, jest miejsce na qq, ale zero doświadczenia w ziarnowce, lekkie ziemie i jak przyjdzie susza to na qq się wyłożę. Ostatnie dwa lata mokre to człowiek już zapomniał... 

Do ziemniaka ok 1200 dopłaty do skrobi, to też trzeba liczyć... Najrozsądniej byłoby grochem obsiać, mam 5t ziarna. Nie wiem, może krochmalnia pójdzie po rozum do głowy i podniosą cenę

Pierwszy rok z dawien dawna nie wiem co siać. Wszystko do góry nogami wywrócone

Opublikowano

U nas nikt na ziarno nie siał nigdy, nie wiedząc jak to faktycznie plonuje ( nie chce się wierzyć w te 14-16t na af😁) i jak wygląda sytuacja ze zwierzyną jeśli tylko moja qq będzie stała do grudnia jest dużo obaw. Nakłady nie małe, nie jest to dobry czas na testowanie. 

Opublikowano

Dziki. To jest najgorsze. Do grudnia nie musi stac. Nie bede pisał ze miałem po 16 ton, na lekkich ziemiach gdzie obornik idzie co 2 lata i jak popadało miałem po 10 ton takiej około 28-30%. Na lepszych idzie rzepak lub buraki. 
większość idzie na kiszonke. 

Opublikowano
7 godzin temu, Rrolniik napisał:

w pobliskiej paszarni sprzedają po 1250 netto :(

Skad w tej cenie klienta złapać? 

2 godziny temu, pedro2 napisał:

A ja dalej się zastanawiam czy zaryzykować i zasiać 🙈 do maja daleko

A co to za ryzyko jedna z prostrzyvh upraw

Opublikowano
Dnia 2.01.2022 o 00:03, Jurek87 napisał:

Skad w tej cenie klienta złapać? 

A co to za ryzyko jedna z prostrzyvh upraw

podlasie, na olx w promieniu 30km kilka ogłoszeń, taniej jak 1200 nie ma :(

Opublikowano
pedro2 napisał:

Jeśli nie wiesz co za ryzyko to zapytaj taty jakie są koszty w qq w porównaniu np. do grochu.

przy grochu większe ryzyko bo a to grad moze przed zniwami wymlocic czy silny deszcz lub mozna przedobrzyc i sie wylozy calkiem. a to trzeba z opryskiwm na robaka dobrze trafic ja jak mialem ostatnio groch to 3 razy pryskalem na robala i tak sie trafial w ziarku mimo oprysku. dodatkowo problem w mojej okolicy ze zbytem sprzedaza no i cena byl rok ze sprzedawalem po 1200zl i po 1000zl a byl rok ze po 850zl sprzedawalem a plon 3.5t z ha kiedys chociaz doplaty bialkowe byly wysokie bo i po 1250 do hektara a teraz jest chyba z 370zl

Opublikowano
Dnia 3.01.2022 o 13:46, wojtal24 napisał:

przy grochu większe ryzyko bo a to grad moze przed zniwami wymlocic czy silny deszcz lub mozna przedobrzyc i sie wylozy calkiem. a to trzeba z opryskiwm na robaka dobrze trafic ja jak mialem ostatnio groch to 3 razy pryskalem na robala i tak sie trafial w ziarku mimo oprysku. dodatkowo problem w mojej okolicy ze zbytem sprzedaza no i cena byl rok ze sprzedawalem po 1200zl i po 1000zl a byl rok ze po 850zl sprzedawalem a plon 3.5t z ha kiedys chociaz doplaty bialkowe byly wysokie bo i po 1250 do hektara a teraz jest chyba z 370zl

No wlasnie koledze w tym roku groch po nawałnicy kosiłem , 3ha z 6 godzin heblowalem a i tak z połowa została bo pole nie rowne i z kamieniamy ... zabrał sie na 4.5 tonową przyczepę. Kukurydze za to w okolicy byly od 9 do 15t.

Dnia 3.01.2022 o 11:16, Rrolniik napisał:

podlasie, na olx w promieniu 30km kilka ogłoszeń, taniej jak 1200 nie ma :(

Skad jestes? mam kolo 150t suchej sokolow podl. 

Opublikowano

Rok 2021 był rokiem dobrym dla tych co nie kontraktowali QQ od wiosny po 450 -500 itp. A w 2022 wydaje mi się, raczej też nie warto kontraktować przy obecnej sytuacji gospodarczej, głównie inflacji i idrogich nawozach. Aktualnie 700 zł netto kontrakt na mokrą jesien 2022.

Opublikowano
16 minut temu, Pomidor napisał:

Rok 2021 był rokiem dobrym dla tych co nie kontraktowali QQ od wiosny po 450 -500 itp. A w 2022 wydaje mi się, raczej też nie warto kontraktować przy obecnej sytuacji gospodarczej, głównie inflacji i idrogich nawozach. Aktualnie 700 zł netto kontrakt na mokrą jesien 2022.

u kogo kontrakt?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v