Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Miałem to wcześniej napisać innemu, ale napiszę tobie. Jakie grosze? Pytałeś kiedyś o kredyt no. 300tys na dom? 

Podań przykład z rodziny, kuzyn brał 300tys ostatecznie z procentem i kosztami do oddania około 400tys i piszesz o 0% ? 

Brałem na zakup ziemi trochę kasy, potem na kombajn w Polskim banku BS i jak ktoś mi pisze że 0% to ja się pytam pokaż m taki kredyt i papiery na niego? 

Za darmo tam siedzą prezesi skoro takie koszty małe kredytów. 

Liczac ze ten kredyt jest na 10 lat to przy inflacji 10 procentowej to tak jakby za darmo

• Like 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Inflacja 16 czy 18 % , a kredyt na 5 % byś chciał , sprzedawać dzrzewo z lasu , a las to różnica , ja nie sprzedaje ziemi tyko to co na niej rośnie

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, GRZES1545 napisał:

Miałem to wcześniej napisać innemu, ale napiszę tobie. Jakie grosze? Pytałeś kiedyś o kredyt no. 300tys na dom? 

Podań przykład z rodziny, kuzyn brał 300tys ostatecznie z procentem i kosztami do oddania około 400tys i piszesz o 0% ? 

Brałem na zakup ziemi trochę kasy, potem na kombajn w Polskim banku BS i jak ktoś mi pisze że 0% to ja się pytam pokaż m taki kredyt i papiery na niego? 

Za darmo tam siedzą prezesi skoro takie koszty małe kredytów. 

Robili mi wyliczenie miesiąc temu 400tys na 25 lat do oddania ponad milion 🤣🤣

• Like 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

I co w tym dziwnego. Policz sobie ile te 400 tysi zarobi na samej inflacji przez 25 lat. jesli to dla Ciebie nie za duza matematyka. Juz nie mowie ze bedzie caly czas 17% ale wez takie 5-7% srednio.  Przy 5% z 400 tysi w 25 lat robi sie  prawie milion czterysta

Edytowane przez mds212
  • 0
Opublikowano

Ja bym nie wziął takiego kredytu ,trzeba oszczędzać i sie dorabiać , tak jak było kiedyś , a nie żyć jak pączek w maśle , w du...ch się poprzewracało, czekam na hejt, przez tydzień nic nie odpisze w tym wątku , nara

• 0
Opublikowano
26 minut temu, miwigos napisał:

Inflacja 16 czy 18 % , a kredyt na 5 % byś chciał , sprzedawać dzrzewo z lasu , a las to różnica , ja nie sprzedaje ziemi tyko to co na niej rośnie

dokładnie to za komuny brało się kredyt na gospodarstwo, a jak byli dodatkowo młodzi rolnicy to po 20 latach spłacili za przysłowiowe jajka (znany mi osobiście przykład).

Nie oceniam czy to źle, czy dobrze ale chce zwrócić uwagę, że ktoś musiał pokryć  te odsetki... Niektórzy potem się śmieli i mówili: też trzeba było brać. Za Leppera była druga skrajność - ci co brali to płakali i spłacali, a jak się nie dało to wyżebrali umorzenia. Postawione na głowie...

• 0
Opublikowano

W czym problem? Idź do banku i dostaniesz jak masz drugie 400 swoje

26 minut temu, maszek1980 napisał:

Ja chetnie od kogoś pożyczę na 10 % potrzebuje 10 tys po roku oddam 11 jest ktos chetny?

Zapraszam 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, mds212 napisał:

I co w tym dziwnego. Policz sobie ile te 400 tysi zarobi na samej inflacji przez 25 lat. jesli to dla Ciebie nie za duza matematyka. Juz nie mowie ze bedzie caly czas 17% ale wez takie 5-7% srednio.  Przy 5% z 400 tysi w 25 lat robi sie  prawie milion czterysta

nie pisz z łebkami co nie umią liczyć :)

• 0
Opublikowano
59 minut temu, pane napisał:

W szkołach już nie ma za co płacić bo wszystko jest za darmo,

Kpisz czy o drogę pytasz?widocznie nie masz dzieci a w szkole byłeś ostatnio ..., chyba w ogóle nie chodziłeś do szkoły albo rodzice ci mówili że w szkole jest wszystko za darmo.Nigdy w szkole nie było za darmo, zawsze trzeba pł.acić za książki, zeszyty ,co chwilę składki. Wykształcenie młodego człowieka kosztuje masę tego darmo, pieniędzy znaczy się.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, cinek1808 napisał:

Wszędzie o tym mówią. Obajtek załatwił stanowisko jedynemu s on mu ziemię chyba proste 

jak to "załatwił" to dzisiaj nie można normalnie kupić tylko trzeba załatwiać?

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, mds212 napisał:

Ksiazki zeszyty tak, ale jakie skladki masz w szkole?

Miałem nie pisać , to książki już nie są darmowe w podstawówce

• 0
Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

Kpisz czy o drogę pytasz?widocznie nie masz dzieci a w szkole byłeś ostatnio ..., chyba w ogóle nie chodziłeś do szkoły albo rodzice ci mówili że w szkole jest wszystko za darmo.Nigdy w szkole nie było za darmo, zawsze trzeba pł.acić za książki, zeszyty ,co chwilę składki. Wykształcenie młodego człowieka kosztuje masę tego darmo, pieniędzy znaczy się.

Oj bym Cię zaskoczył...

podaj konkretnie 1 szkołę (podstawową i publiczną!), w której dzieci kupują książki do realizacji obowiązkowych zajęć z podstawy programowej kształcenia ogólnego albo płacą obowiązkowe składki, a dopiero potem wtrącaj swoje 3 grosze. Edukacja dzisiaj stała się nic nie warta przez to, że jest całkowicie darmowa. Zwykły pomocnik na budowie zarabia więcej niż początkujący nauczyciel. Przy czym ten pomocnik nie nosi dzisiaj cegieł na plecach. Podobnie w gospodarstwie jak nie położysz 3 tysie na rękę (+ jedzenie) to zapomnij, żebyś kogoś dostał do pomocy

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, pane napisał:

Edukacja dzisiaj stała się nic nie warta przez to, że jest całkowicie darmowa.

Szkoda czasu na gadanie z tobą, widocznie edukację zakończyłeś w gimnazjum.

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Cheesburger napisał:

Mam takie pytanie poza tematem. Moze ktos sie orientuje. Czy jak skladalem doplaty np na 19 ha to moge teraz zeby zlagodzic ewentualnie skutki wymogow na nowe doplaty zlozyc na 9,5 ha i reaktywowac zawodowo tescia na emeryturze rolniczej zeby on zlozyl na 9,5ha? Oczywiscie czysto teoretycznie. Chyba byla jakas ustawa ktora nie wynaga juz od rolnikow na emerytmrze zaprzestania dzialalnosci rolniczej. Przejdzie to?

ktos cos?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v