Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Karol6130 napisał:

Teraz krowa nie w cenie, poczekaj🤭

Coś poszło do góry bo ostatnio w cennikach widziałem że nawet 11 netto można złapać chyba że coś pomyliłem. Gdzie ma początku grudnia ciężko było 10 brutto złapać za ładna sztukę 

Piątnica też jedzie na solidnych premiach bo jak pisali ostatnio jest to 70 groszy. Najbardziej wkur.wia to że cały ten kryzys jest sztucznie zaplanowany żeby wyciągnąć jak najwięcej kasy z ludzi. Nawet wystarczy popatrzeć na Polskę. Wystarczyłoby obniżyć cenę paliw do realnych poziomów. Tak jak to dziś zrobił obsrajtek i nagle paliwo spadło 90 gr netto a powinno spaść jeszcze więcej. Jakby zrobił to już w październiku to ile była by mniejsza inflacja i niższe ceny w sklepach. Ale jak dobrze pamiętam 1 % inflacji to chyba 4,5 mld wpływu do budżetu więc po co obniżać jak można z ludzi ściągnąć kasę. 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Fajny prezent i to w sobotę jakby nie mogli wczoraj wyslac

Fajny prezent i to w sobotę jakby nie mogli wczoraj wyslac

Łączy w sobotę rozsyłają smsy 

Boją się ludzi że w piątek nie wyslali

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, robertrolnik27 napisał:

A jeszcze kilka dni temu ktoś pisał że mlekovita styczeń i luty do góry 🙈 trole.... 😒

To o mlekpolu pisali że do marca bez zmian a później że jeszcze sztyczeń i luty +10gr.

Jak mlekovita obniża o 25gr na premii to wyjdzie łacznie -35gr względem listopada i grudnia.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
18 minut temu, komizmo napisał:

U mnie to samo. Każdy powinien się chociaż postarać w miarę możliwości. Może nie uchroni przed kolejna obniżką w perspektywie miesiąca ale pójdzie przynajmniej sygnał że nie jesteśmy idiotami i w perspektywie kwartału ogarną się 

Kolego zejdź na ziemię.  Ty uważasz że jak by wszyscy zmniejszyli 5 procent to mleczarnie bodaj kredytu z miliard weźmie żeby Ci mi i reszcie zapłacić więcej?  Bądź powazny. A   te obniżki to nie wymyśl prezesów tylko wymusza je rynek nawet jak po 20 procent zmniejszymy to zobacz ile to jest w skali świata?  A niestety my eksportem stoimy 

Opublikowano
Dnia 17.12.2022 o 18:18, RadosawSoja napisał:

panowie, a prawdą jest to że Mlekovita bierze co popadnie i nie mają takich wymagań co osm Włoszczowa, chodzi mi o komórki somatyczne i bakterie

wymagania takie jak wszędzie bakterie do 100, komórki do 400

14 minut temu, RusiL napisał:

nie każdy może puścić w ostatnią podróż kilka sztuk przez cyrograf z ARiMR

u mnie 2 sztuki jadą

49 minut temu, Kierownik napisał:

SM MLEKOVITA INFORMUJE ZE CENA NA STYCZEN 2023 ZOSTAJE OBNIZONA O 25 GROSZY NA PREMII DODATKOWEJ W POROWNANIU DO CENY Z GRUDNIA .

czyli łącznie -35 względem listopada i grudnia.

Opublikowano

wymagania takie jak wszędzie ale nie raz rozmawiałem to tam trzeba do zbiornika nasrać żeby mleka nie wzięli i to jeszcze przez 5 odbiorów. Na antybiotyk ich sprawdzałem to mastijetu po 3 dniach na spokojnie nie widzą ;)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, alfa napisał:

Kolego zejdź na ziemię.  Ty uważasz że jak by wszyscy zmniejszyli 5 procent to mleczarnie bodaj kredytu z miliard weźmie żeby Ci mi i reszcie zapłacić więcej?  Bądź powazny. A   te obniżki to nie wymyśl prezesów tylko wymusza je rynek nawet jak po 20 procent zmniejszymy to zobacz ile to jest w skali świata?  A niestety my eksportem stoimy 

Alfa siedziałeś w radzie i też cię trochę przerobili na swój sposób. Skoro obniżki i zaciskanie pasa to również w zakładach itd. Od dawna o tym mówimy. Skoro to jest ,,nasz'' zakład i zaciskamy pasa to wszyscy. Chcą dyrektorzy czy pracownicy premie to wyrobić norme o 120 %. A nie czy się stoi czy się leży premia się należy. Niech teraz mlekpol czy mlekowita przedstawi ile mln poszło na premie w ciągu roku , jakieś inwestycje itd. Są przykłady spółdzielni w których prezesi robili co chcieli i teraz czesci już tych spółdzielni nie ma. W statusie powinny być zapisy że za błędne decyzje odpowiadają odpowiednie osoby ma stanowiskach. Skoro za dobre decyzje są premie i podwyżki to za źle również powinny być ,,prezenty''

@Rrolniik jak wyliczyles te -35? Przecież piszą że -25 względem grudnia

Edytowane przez krzychu121
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kierownik napisał:

wymagania takie jak wszędzie ale nie raz rozmawiałem to tam trzeba do zbiornika nasrać żeby mleka nie wzięli i to jeszcze przez 5 odbiorów. Na antybiotyk ich sprawdzałem to mastijetu po 3 dniach na spokojnie nie widzą ;)

W jakim zakładzie tego antybiotyku nie znajdą  bo w Wysokie Mazowieckie  to mi kiedyś  po 10 dniach dopiero  dopiero  nie wykazywało

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, MlekpolLover napisał:

Władku władeczku ... ja tam rozmawiałem z przedowniczacym takim jednym. I mówił jeszcze z tydzień temu, że może parę groszy na wiosnę w dół. Może w kwietniu lub maju. A może i nie, bo w sumie to dlaczego. Pytam co tak mały ruch na bramie i proszkownia nie huczy. A on że nic i jest na mleko ssanie. Takie ssanie na serki jest jakiego jeszcze nie było. Tak ludzie te serki nasze pokochali. No i zobacz ... wczoraj wyszło że okłamał. Ciekawe dlaczego ?

Ja myślę że jak te Mlekpole i inne niezle firmy takie obniżki robią to znaczy że nie mają kasy i tyle. Więc co się w tych małych skupach dzieje ? Że nic te firmy przerzutowe nie pokażą to się okazało. A w Rypinie jak było. Dojta dojta gadka, konihnktura rośnie, ssanie jest na mleko, świat go potrzebuje... sam najlepiej prezes nadoił i krwa spierdolił. Pierwszy za burte wyjebal. A ludzie dzieciom skarbonki rozbijali. Eeee ... szkoda szczepić ryja.

Będzie gorzrj to będzie. Będzie lepiej to lepiej. Czy jedno czy drugie flaszkę trzeba wypić i tyle.

Proszkownia nie huczy bo koszty suszenia np serwatki przewyższają koszt towaru

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, alfa napisał:

Kolego zejdź na ziemię. Nie chcę poprostu zalewać mleczarni niepotrzebnym mlekiem. Bo przecież w tej branży nie jest tak, że jak spada produkcja i podaż to handel zaczyna poszukiwać towaru. W tej branży jest tak, że zalewa nas koncentrat z Niemiec i ceny lecą dalej w dół. 😏

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, krzychu121 napisał:

Alfa siedziałeś w radzie i też cię trochę przerobili na swój sposób. Skoro obniżki i zaciskanie pasa to również w zakładach itd. Od dawna o tym mówimy. Skoro to jest ,,nasz'' zakład i zaciskamy pasa to wszyscy. Chcą dyrektorzy czy pracownicy premie to wyrobić norme o 120 %. A nie czy się stoi czy się leży premia się należy. Niech teraz mlekpol czy mlekowita przedstawi ile mln poszło na premie w ciągu roku , jakieś inwestycje itd. Są przykłady spółdzielni w których prezesi robili co chcieli i teraz czesci już tych spółdzielni nie ma. W statusie powinny być zapisy że za błędne decyzje odpowiadają odpowiednie osoby ma stanowiskach. Skoro za dobre decyzje są premie i podwyżki to za źle również powinny być ,,prezenty''

Normalnie -25 odjęte z premii, za grudzień i listopad była dodatkowa premia 10gr i nic nie ma w smsie że ją przedłużono więc -35gr.

Co do reszty to u nasz czy to w zakładach czy w polityce nikt za nic nie odpowiada, za sukcesy nagrody, a za porażki też nagrody tylko po cichu :)

Edytowane przez Rrolniik
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, krzychu121 napisał:

Tylko ciężko byłoby taki zarząd znaleźć który się na to zgodzi . Mlekpol to już nie moj cyrk i nie moje małpy ale jak byś to zrobił zeby uchronić się przed spadkami.  Kontraktujesz 10 tys ton proszku załóżmy po 12 ci dają i co powiesz 20 ? Nie ze złotówkę dodasz ale nie więcej jak się nie zgodzisz to inn7 w twoje miejsce da za 12 a ty że swoim co zrobisz   ? Taka jest polityka dużych mleczarni ze muszą kontraktować sery i proszki . A mniejsi pchają szybkie produkty blisko komina za duże pieniądze jeśli mają markę jak piatnica albo za słabe jak jej brak . Ciekawe jak rospuda 😁

Opublikowano
15 minut temu, krzychu121 napisał:

. Skoro obniżki i zaciskanie pasa to również w zakładach itd. Od dawna o tym mówimy. Skoro to jest ,,nasz'' zakład i zaciskamy pasa to wszyscy. Chcą dyrektorzy czy pracownicy premie to wyrobić norme o 120 %. A nie czy się stoi czy się leży premia się należy.

w sporej grupie mleczarni są wolne etaty , pogorszenie warunków pracy moze skutkować odejsciami lub brakiem napływu nowych pracowników .

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, alfa napisał:

Tylko ciężko byłoby taki zarząd znaleźć który się na to zgodzi . Mlekpol to już nie moj cyrk i nie moje małpy ale jak byś to zrobił zeby uchronić się przed spadkami.  Kontraktujesz 10 tys ton proszku załóżmy po 12 ci dają i co powiesz 20 ? Nie ze złotówkę dodasz ale nie więcej jak się nie zgodzisz to inn7 w twoje miejsce da za 12 a ty że swoim co zrobisz   ? Taka jest polityka dużych mleczarni ze muszą kontraktować sery i proszki . A mniejsi pchają szybkie produkty blisko komina za duże pieniądze jeśli mają markę jak piatnica albo za słabe jak jej brak . Ciekawe jak rospuda 😁

1 minutę temu, jarecki napisał:

w sporej grupie mleczarni są wolne etaty , pogorszenie warunków pracy moze skutkować odejsciami lub brakiem napływu nowych pracowników .

Ja się na tym nie znam bo nie kończyłem studiów w tym kierunku ale skoro jedne podmioty potrafią dobrze zapłacić wszystkim ( pracownicy i rolnicy)  i to przez dłuższy czas więc chyba jednak da się tak robić. 

• Like 1
Opublikowano

@jareckimoże 2 lata temu by tak było, obecnie rynek się zmienia, budowlanka staje i teraz np mlekpol powinien być spokojny że im pracownicy nie uciekną do fabryki okien bo to z fabryki okien będą szukać pracy w mlekpolu.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Dodi napisał:

@Kierownik ile za grudzień w mlekowicie wyjdzie tak w ogóle? 

w zależności od Parametrów i ilości mi za listopad wyszło 3,01 brutto przy 10tys.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
Przed chwilą, niesamowity90 napisał:

Znajomego żona poszła do Mlekpolu do pracy to była w szoku, że wypłata ładna i jeszcze socjal przyjemny.

Kiedy to było?  Bo jakoś słabo ten socjal podziałał skoro tyłu do ubojni poszło a części trzeba było podnieść bo rolnicy sami na liniach by stali 

Opublikowano
27 minut temu, Rrolniik napisał:

Normalnie -25 odjęte z premii, za grudzień i listopad była dodatkowa premia 10gr i nic nie ma w smsie że ją przedłużono więc -35gr.

Co do reszty to u nasz czy to w zakładach czy w polityce nikt za nic nie odpowiada, za sukcesy nagrody, a za porażki też nagrody tylko po cichu :)

Nie no raczej minus 25 .bo -35 to już grubo by było .netto to by 2.5 zł nie łapało 

Opublikowano
20 minut temu, Jaro70 napisał:

Mi wyjdzie 3.12 przy tł4,5 bi 3,6 brutto rr

Też miałbym podobnie gdyby tłuszczu nie zabrali 0,6 jednostki. Mieli brać poprawkę, ale wynik do dzisiaj nie przyszedł. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v