Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, krzychu121 napisał:

Daniel bo nie ma takiej mleczarni 😄

@ChiquitaB to ile będziesz mial w styczniu i przy jakich parametrach?

I tak cały czas ? Wcześniej miałem 0,53 a teraz właśnie przy nowej hali spadło na 0,52 i się zacząłem zastanawiać czy woda gdzieś nie zostaje 

Wynik z dzisiaj, przedostatni odbiór 0,53 ale wczoraj chyba ciut wody mi pociągnęło

Opublikowano
16 minut temu, danielhaker napisał:

Ma to jakieś znaczenie dla mleczarni, tzn zwracają Wam uwagę żeby mieściło się w danym zakresie? Nigdy nie zwracałem na to uwagi i nikt z mleczarni o tym nie mówił że coś nie tak

Ma. Znajomy w przewodowce nie puszczał na koniec gąbki i zostawało parę litrów wody i ileś mu tam kasy potrącili za to. Ale też nie pamięta jaka miał wtedy temperature zamarzania 

@leszek1000 na hali nie puszczę gąbki bo nie ma jak

@ChiquitaB pytam o tą cenę bo ciekawi mnie ile ci wyliczyli bo będę wtedy wiedział czy cena z grudnia zostaje na styczeń czy w góra albo w dół 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał:

co to za skup?

Nie istniejący. Tabaluga pewnie też tam lata 😄

gdzieś widziałem to chyba Poland Food obniżkę robi 40 gr, ale to taki pośrednik żadna spółdzielnia

Opublikowano
29 minut temu, czesio1612 napisał:

gdzieś widziałem to chyba Poland Food obniżkę robi 40 gr, ale to taki pośrednik żadna spółdzielnia

Jeśli masz rzetelną informację, to wyjaśniało by tych troli spekulacyjnych 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, czesio1612 napisał:

Jak to tzw ,,przerzutowiec '' który działa też w  innych gałęziach gospodarki to może sobie pozwolić na takie obniżki i mało go to interesuję że nagle będzie fala wypowiedzeń jak będzie zarabiał w innych dziedzinach. Ale jak to firma zajmująca się tylko kupnem i sprzedażą mleka to jak reszta  podmiotów  utrzyma cenę to może się okazać że do lata tej firmy już nie będzie na rynku bo nie będą mieli od kogo kupować. A druga sprawa to wysokie koszta przy małym obrocie. Chyba że mają tak umowy skonstruowane że nie tak łatwo od nich odejść ale niby UOKiK działa prężnie w tej dziedzinie 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Mi liczył chyba grudniowa cene przy tych średnich parametrach ich to 2.96 netto a miałem 2.69 netto przy większych parametrach to w mlekpolu ok 3.05 netto

Witamy w Mlekpolu. Czemu tak późno? Po cenie to chyba +10 gr względem listopada. Przy przyzwoitych parametrach około 4,3 3,4 miałem 3,16 brutto w listopadzie a 3,05 netto to 3,26 brutto.

Opublikowano (edytowane)

Czyli na mleko i zboża dalej będzie 0% VAT ? Wraca na paliwo prąd i środki ochrony roślin . Dobrze rozumiem ? 

Bo myślałem że już wraca na wszystko VAT . Jak coś to trzeba będzie jeszcze po świętach coś kupić może z prezentów coś gotówki wpadnie 😁

Edytowane przez greg1985
Opublikowano

Na ten moment tak to właśnie wygląda. Nam vatu ze sprzedaży nie dadzą bo kasa się im kończy więc nie będą czekać aż go oddasz tylko od razu sobie go wezmą. A kupując produkty zapłacisz VAT i za kilka , kilkanaście tygodni go odzyskasz. Taki schemat im na rękę bo rolnik kupując produkty płaci VAT i rząd może sobie tymi pieniędzmi obracać zanim go zwróci. W żadnym banku takich pieniędzy nie dostanie na 0 % jak od rolników. Będzie gorzej jak  jest teraz bo trzeba będzie mieć jeszcze dodatkowo kasę na VAT żeby dopłacić do produktów. 

Opublikowano
19 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Osm koło SMS że za grudzień utrzymują a Poland food -40 

Czyli gdyby dostawcy Poland food sprzedawali mleko bezpośrednio mleczarni , mieli by ceny bez zmian, A tak to muszą na cinkciaża robić, bo to zwykły przerzutowiec  ...

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, mirekcich napisał:

Jeśli masz rzetelną informację, to wyjaśniało by tych troli spekulacyjnych 

Na razie nie jest to wszędzie jeszcze oficjalnie powiedziane ale większość mleczarni po nowym roku obniży cenę skupu o 20-50 groszy.

9 minut temu, krzychu121 napisał:

Odnośnie Poland food 

Nie ma co. Tych 200 dostawców i ta obniżka  zachwieje polskim, co ja mówię światowym rynkiem 

Screenshot_20221222-192929~2.png

Na razie nie jest to wszędzie jeszcze oficjalnie powiedziane ale większość mleczarni po nowym roku obniży cenę skupu o 20-50 groszy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v