Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

A Od kiedy można wypowiadać w Mlekpolu kiedy się chce? Mogą sobie kartkami machać,do końca roku muszą oddawać do mlekpolu bez łaski.Bajki krążą niesłychane...

Wypowiedzenie można złożyć raczej w każdym momencie, na ustalonych warunkach do końca roku trzeba oddawać. Psychologicznie na Edmunda może taka ilość wpłynąć. Cena km transportu beczką wzrosła już o 70gr. Czy nadal będą przerzut wysyłać za granicę? Ciekawe. Nam koszty rosną ale spółdzielnie też pakują swoje produkty w opakowania np. folie która jest produktem wytwarzanym z ropy. Ciężko będzie domykać budżety. A sieci mają w nosie podwyżki.

Opublikowano
10 minut temu, radekz200 napisał:

😱😱😱 Marcinek co bedziesz z kasa robił? 😱

Kupię sobie saletry po 6 tyś 🤭

6 minut temu, Jan1972 napisał:

Jesteś ryczałt czy VAT?

RR 

1 minutę temu, greg1985 napisał:

I to jest cena 😂😂😂😂

Nic tylko się rozwijać 

I tak jest spora różnica w porównaniu do stycznia 

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

Jeszcze mamy zapasy po starych cenach ale to się kończy...

Właśnie w tym problem, że wszyscy mówią że po starych cenach kupili wszystko, a mleczarnia powie "Jak po starych cenach macie nawozy i pasze, to i mleko po starej cenie" 🙊🙊🙊🙊🙊

Opublikowano
5 minut temu, komizmo napisał:

Oby krowy na wbc były w dobrych pieniądzach skoro mleko nie ma drożeć. Wojna jest to pajda mięcha powinna być w cenie

W poniedziałek sprzedałem jałówkę w wieku 22miesiące. Wyszło 6tyś poubojowo :) 

Opublikowano

A to nie są w cenie ? Dzisiaj słyszałem krowy 9zł na żywą

McDonald dużo kupuje teraz i cena idzie w górę 

6 minut temu, komizmo napisał:

Oby krowy na wbc były w dobrych pieniądzach skoro mleko nie ma drożeć. Wojna jest to pajda mięcha powinna być w cenie

Opublikowano

dziś dostałem sms wyników<3 próba zawsze były 2> mleka nie wiadomo z skąd białko spadło z 3.68 na 3.35 i zaczyna się yebanie rolnika OSM Włoszczowa

a tłuszcz bez zmian

dodam że mlecznice dostają cały czas to samo

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, alfa napisał:

Ale to nie jest tak że piatnica placi 2.2 to mlekpol 1.5 . Jak jest hossa to tu i tu płacą dobrze  i śmieszą mnie słowa że posypały się wypowiedzenia to cenę dali . Skąd? Od Edzia z kieszeni ? Nie poprostu hossa na mleku trwa i tu i tu można zapłacić tyle że piatnoca na trochę więcej może sobie pozwolić ale to nie jest różnica mega 0.5 czy 0.7  . Dlatego Nie wiem czy przyjmowanie dostawców na potęgę posłuży.  Hossa jak na wszystkim przemija . Wspomnicie moje słowa że poatnica wróci do 0.17 i 0.21 za parametry mlekpol 1.6 a rospuda 0.9 zł 

Serio ty na poważnie piszesz te posty? Mamy aktualnie hossę? Ja bym to nazwał nieudolnym podążaniem większości spółdzielni za galopującym wzrostem cen środków do produkcji. Jakby teraz była hossa to cena za mleko powinna kosztować 2,5-2,8 zł. Bądźmy poważni i szanujmy siebie i swoją pracę. Kilka lat do tyłu jak koszt produkcji litra mleka kosztował 1-1,2 zł netto to można było powiedzieć że jest górka cenowa jak spółdzielnie płaciły 1,8-2 netto za litr. Ale aktualnie koszt produkcji niedługo wyniesie 1,6-1,8 netto a ty twierdzisz że cena 2 netto przy za***istych parametrach to hossa? Jak ktoś ma słabsze parametry to wychodzi koło 1,8. Przecież to niedługo na 0 będzie się wychodzić. Zamiast tłumaczyć nam że powinniśmy się cieszyć z tych 2 zł to radni powinni zainteresować się zarządem. Skoro aktualnie mało znane spółdzielnie płacą bardzo dobą cenę i handlują przerzutem to znaczy że cena na towary jest. Tylko mało kto aktualnie potrafi to wykorzystać. Bo jak szło wszystko po staremu to jakoś to się kręciło i nikt na koszty nie patrzył a nagle koszta poszły do góry i zrobił się problem. Zamiast rozrzucać pieniądze na prawo i lewo i prowadzić niepotrzebne inwestycje to może czas zacisnąć pasa. Skoro dla pracowników co i rusz jest kasa na stałe podwyżki to może i dla nas by się coś znalazło. Wiem że zaraz napiszesz że jakby prezes czy dyrektorzy zrzekli się premii i wypłat to cena by nam się podniosła o grosz czy dwa ale oszczędności można znaleźć także na nierentownych liniach czy nad programowych pracownikach, inwestycjach itd. Skoro jedni mogą dobrze zapłacić a inni nie to problemu trzeba szukać u tych co nie potrafią zapłacić a nie czepiać się tych którzy dobrze płacą i przepowiadać im najgorsze. 

Co do różnicy pomiędzy lyderami a np giżyckiem czy piątnicą. Dla mnie MEGA różnicą już jest 10-20 gr na cenniku miesięcznie, bo oddając rocznie ponad 400 tys to już jest 40-80 tysi od tak za to samo mleko. A niedługo będzie to 30-40 gr różnicy więc są to ogromne pieniądze. Aktualnie bardzo żałuję że nie złożyłem wypowiedzenia we wrześniu bo chcieli mnie wziąć no ale wtedy miałem taką sytuację a nie inną i obstawiałem czarny scenariusz a wyszło wszystko ok. W tym roku mam nadzieję że jak nie jedni to drudzy będą przyjmować 

Zapomniałem dodać że ostatnimi czasy jeszcze bardziej zacząłem zwracać uwagę na ceny nabiału niż zawsze. I ku mojemu zdziwieniu piątnica nie góruje w cenach. Bardzo często mlekpol czy mlekowita wyprzedają cenowo produkty z piątnicy. Wniosek taki że piątnica jest poprostu lepiej zarządzana bo nic nadzwyczajnego nie produkują. Trzymają pewnie koszta w ryzach i nie dają się tak wykorzystywać stonkom itd. Według mnie mają lepszych specjalistów od zarządzania. Takim osobom nie szkoda wtedy płacić wypłaty na równi z prezesem BO JEST ZA CO

Edytowane przez krzychu121
  • Like 6
Opublikowano

W mlekucie ponoć od mrozu parametry spadają to może i u Was podłapali 🤭 teraz akurat mrozi...

16 minut temu, cieply90 napisał:

dziś dostałem sms wyników<3 próba zawsze były 2> mleka nie wiadomo z skąd białko spadło z 3.68 na 3.35 i zaczyna się yebanie rolnika OSM Włoszczowa

a tłuszcz bez zmian

dodam że mlecznice dostają cały czas to samo

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

W mlekucie ponoć od mrozu parametry spadają to może i u Was podłapali 🤭 teraz akurat mrozi...

no weź mnie nie wku...aj 🙆‍♂️

Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał:

Taaa a na ziemniaczka pedra za to będzie.  W większości mleczarni na kasę byś czekał kilka lat także To całkiem normalna rzecz . Zechce to będę albo w piatnicy albo Giżycku bez problemu mnie wezmą . W piatnicy bardziej martwi mnie ze juz sa wirówki i zapewne wybiorę Giżycko 

Poczekaj a zobaczysz.  Ceny wroca . Nie będzie 2 zł cały czas . Będzie płacz i lament 

Albo to odszczekasz, albo sam osobiście wytoczę Ci proces za wypisywanie tych bredni w wirtualnej przestrzeni.

• Like 4
  • Haha 2
Opublikowano
45 minut temu, czareczek85 napisał:

Albo to odszczekasz, albo sam osobiście wytoczę Ci proces za wypisywanie tych bredni w wirtualnej przestrzeni.

Nie mówię że każdy bo wiem że większość jest ok ale jak sam dostawca w sklepie się chwali że ma i 2 razy przepuszcza bo 4 razy to się zczaja to nie wiem jaka prawda . Moim zdaniem pilnujcie tego lepiej żeby nie zrobić błędu jak u nas  bo jak mlekpol dał palec to wzięli cała rękę i widzimy co jest . A teraz boras nie może i nie chce z tym skończyć bo by zostało 1 mld mleka 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v