Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, krzychu121 napisał:

Oby tak było. W sumie wieść się niesie ze w mlekpolu cena zostaje do marca włącznie. Jak zaczną skupować jeszcze tanie mleko to może coś dołożą jak będzie dobry zysk na tym. W sumie jak kupia od takiego poland food po 2 -2,2 zł to zarobek będzie ładny 

Masz, marzenia 😁

23 godziny temu, krzychu121 napisał:

Oby tak było. W sumie wieść się niesie ze w mlekpolu cena zostaje do marca włącznie. Jak zaczną skupować jeszcze tanie mleko to może coś dołożą jak będzie dobry zysk na tym. W sumie jak kupia od takiego poland food po 2 -2,2 zł to zarobek będzie ładny 

Hehehe masz marzenia 

Opublikowano

Wesołych Świąt, zdrowia, wytrwałości, pogody ducha, mało zmartwień, powodzenia w życiu osobistym i zawodowym, sprzyjającej pogody no i satysfakcjonujących cen za płody.

• Like 3
Opublikowano
23 godziny temu, grzesiu napisał:

Tak jak sami widzicie wiele razy pisałem tu na forum, że tylko dzięki spółdzielczej formie własności zakładów skupujących i przetwarzających mleko macie cenę stabilną i pokrywającą koszty. W przeciwnym razie byłoby jak na rynku wieprzowiny czy wołowiny. 

Z jednej strony tak, z drugiej spółdzielnia=mafia, aby się dostać do ukladu i obsadzac swoimi ludźmi. Takie są niestety fakty podobnie jest w każdym związku i innych ch*jach mujach

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

bo nie znasz dobrych spółdzielni..... wesołych i wytrwałości dla wszystkich .... 🙋‍♂️

Tak się zastanawiam co Ci odpowiedzieć. Chyba nie jestem już aż tak naiwny. Rozumiem ze za swoją dasz sobie obciąć conajmniej rękę?

Opublikowano

Ze 3 lata temu mój osm dal 1,5 gr premii do każdego litra z roku. Chłopy się śmiały ze te 0,5 gr to będą 1 gr brzeszczotem rozcinac a mój sąsiad na to tak "Dali nam, a mogli sobie wziąść, to tez się trzeba cieszyć"

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, vodz napisał:

Z jednej strony tak, z drugiej spółdzielnia=mafia, aby się dostać do ukladu i obsadzac swoimi ludźmi. Takie są niestety fakty podobnie jest w każdym związku i innych ch*jach mujach

Dokładnie 👌 

Spółdzielnia to udziały które zabierają obracają Twoja kasą a jak przyjdzie oddać to 3-5 lat trzeba czekać a jak widać dwa lata i pieniądz traci na wartości co mi po 40 tyś ktore 5 lat temu miały jakaś wartość a teraz inflacja zjadła i kupisz połowę tego co kiedyś za te 40 tyś 🤷‍♂️ do tego jak pisze wyżej spółdzielnia rządzi się swoimi prawami, sprzeciwiasz się to cyk mleczko nie przejdzie.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, witejus napisał:

No właśnie, trzeba się cieszyć z wszelkich dopłat, do węgla, nawozów , paliwa bo ,,mogli sobie wziąć a dali nam"

Premia za wypracowane mleko a doplaty to trochę inne bajki

Opublikowano
5 godzin temu, robertrolnik27 napisał:

Dokładnie 👌 

Spółdzielnia to udziały które zabierają obracają Twoja kasą a jak przyjdzie oddać to 3-5 lat trzeba czekać a jak widać dwa lata i pieniądz traci na wartości co mi po 40 tyś ktore 5 lat temu miały jakaś wartość a teraz inflacja zjadła i kupisz połowę tego co kiedyś za te 40 tyś 🤷‍♂️ do tego jak pisze wyżej spółdzielnia rządzi się swoimi prawami, sprzeciwiasz się to cyk mleczko nie przejdzie.

Co z tego, że np grajewo pobiera 2gr na udział a Piątnica 10gr jak po odjęciu udziałów i tak jest przepaść cenowa między osm a prywaciarz.  Mało tego im większy fundusz udziałowy tym większe zabezpieczenie właścicieli na majątku. 

Opublikowano
51 minut temu, vodz napisał:

Premia za wypracowane mleko a doplaty to trochę inne bajki

Co z tego ale dostał i za to trzeba się cieszyć i wdzięczność przy urnie wyborczej wyrazić, niektórzy  nierozumieja ze to co rząd daje to se odbije  albo już odebrał razy trzy conajmniej.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, grzesiu napisał:

Co z tego, że np grajewo pobiera 2gr na udział a Piątnica 10gr jak po odjęciu udziałów i tak jest przepaść cenowa między osm a prywaciarz.  Mało tego im większy fundusz udziałowy tym większe zabezpieczenie właścicieli na majątku. 

A co stało się z majątkiem właścicieli Bielmleku?

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, robertrolnik27 napisał:

Dokładnie 👌 

Jeśli założysz podanie przed walnym to nie cały rok 

Jeśli po to nie całe dwa lata 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Karol6130 napisał:

Jeśli założysz podanie przed walnym to nie cały rok 

Jeśli po to nie całe dwa lata 

To zależy od mleczarni w niektórych to nawet 5 lat się czeka ja np w byłym Osm czekałem 1,5roku mimo złożenia wniosku o zwrot udziału przed walnym bo u nich walne zawsze czerwiec/lipiec dotyczyło spraw z zeszłego roku styczen-grudzien ale to i tak niedługo i dobrze że je odzyskalem

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

W czasie ostatniego kryzysu lepiej płacili niż niejedna spółdzielnia:d 

Przed chwilą, ubogiwladek napisał:

W czasie ostatniego kryzysu lepiej płacili niż niejedna spółdzielnia:d 

Tylko nie mówię o tym food coś tam :d chodzi mi o intermilk albo łazorko :d

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v