Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, robertrolnik27 napisał:

Wasze podejście mnie przeraża... 🤦‍♂️

To twój prywaciarz Cię rypie...

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Pierwsi obniżą pośrednicy, podmioty prywatne którym najbardziej zależy na zysku tu i teraz. Tylko w Polsce przez takich pośredników ucierpią wszyscy. Dyskonty tylko czekają żeby negocjować cenę nabiału w dół. Taki pośrednik dostarczy "taniego" mleka do któregoś prywatnego zakładu, a ten z chęcią wyprodukuję dla Sieci UHT za 2 zł czy ser za 20. Kto wierzy, że spółdzielczość jest zła ten jest w dużym błędzie. Tylko cały sens w spółdzielczości jest taki by nie szukać wroga w innej spółdzielni tylko po drugiej stronie stołu tzn. w handlu. W Niemczech spółdzielnie nie konkurują między sobą tylko walczą wspólnie z handlem o lepsze ceny. Nawet razem wymuszają na rządzie dotacje do eksportu jakiejkolwiek nadwyżki. A w polsce każdy orze jak może...

• Like 7
Opublikowano

Też nie wiedziałem że coś takiego jest. Okazało się że zająłem pierwsze miejsce w województwie pod względem wydajności i teraz po próbnym udoju przyjechał przełożony zootechników na nie zapowiadany kolejny udój żeby zweryfikować zootechnika czy krowy faktycznie dają po tyle mleka no i czy po prostu nie dopisuje litrów 

• Like 3
Opublikowano

Superkontrol miałem już dwa razy w życiu bo zmieniali się inspektorzy i za drugim razem pytam się inspektora czy często kontrolują rolników a on na to że to kontrola zootechników a nie rolników, bo mówię że z rok wcześniej miałem a on to trzeba było mówić wcześniej to do kogoś innego by pojechał, i tak jak Sławek mówił wtedy wydajność nie była jakaś wygórowana ok 8 tys. bo to już kilka ładnych lat temu było

Opublikowano (edytowane)

Widocznie są różne ich superkontrole 😂 dla mnie mówił że właśnie pierwsze 10 miejsc z województwa musi skontrolować na wiarygodność wydajności

Edytowane przez maxler
Opublikowano

Spadek cen jest nieunikniony w każdej mleczarni, bo nie ma co ukrywać że ostatnie pół roku to złote miesiące jeśli chodzi o cenę mleka. Mimo że koszty wszystkiego wzrosły to cena zrekompensowała z nawiązką ten wzrost. 

• Like 2
Opublikowano

Ja pier**le. Tutaj jakiś wyścig na największego dzbana? Spadek jest nieunikniony bo mleko się opłacało. A tak być nie może, więc muszą być spadki żeby się nie opłacało. To uczciwa propozycja

• Like 7
  • Haha 2
Opublikowano

Tutaj to widzę kto o obniżce napisze to dzban trol debil... A kto o podwyżce to król i władca, widzę Jarek z kotem was do tego przyzwyczaił, mentalność polaka... 😢

Żebyście tak do prezesów swoich latali po obniżce i mu tak gadali to by było 😎

Ale przecież internet to miejsce do popisu 💪 cwaniak w necie piz*a w świecie 🤷‍♂️

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Co poniektórzy przeżywają czy cena spadnie czy nie. Po ile będzie to się okaże z czasem. Zresztą po ile by nie  była to i tak będziecie doić. Jeśli ktos jest zaradny i potrafi kalkulować to zrobi tak żeby mu się opłacało.

Edytowane przez maxler
  • Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, komizmo napisał:

Ja pier**le. Tutaj jakiś wyścig na największego dzbana? Spadek jest nieunikniony bo mleko się opłacało. A tak być nie może, więc muszą być spadki żeby się nie opłacało. To uczciwa propozycja

Dokładnie,  tym dzbanom wogole powinni nie płacić!  I dać im jeszcze kije samobije żeby się po tych pustych łbach tłukli !

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bercik92 napisał:

Ewentualnie zlikwiduje się mało wydajne sztuki

Zgadza się. Jest dobra koniunktura na mleko to trzeba doić na pełnych obrotach i inwestować ile się da i na ile środki pozwalają. Cena mleka spadnie to trzeba będzie zredukować mniej wydajne sztuki, odłożyć inwestycje i kalkulować aby przetrwać i starczyło na bieżące wydatki.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Oooo tototo dokładnie, mądrego to aż miło czytać. 

Ooo tototo, będzie obniżka, miód na uszy 😁 skąd Ty trolu jesteś?

Edytowane przez mirekcich
  • Haha 1
Opublikowano

Przeprowadzi się restrukturyzację i rewitalizację stada aby zgodnie i z zasadą równoważonego rozwoju ograniczyć emisję CO2 oraz poświęcić czas na zwiękoszoną emisję legacenia się 😜 

Opublikowano
2 minuty temu, maxler napisał:

Zgadza się. Jest dobra koniunktura na mleko to trzeba doić na pełnych obrotach i inwestować ile się da i na ile środki pozwalają. Cena mleka spadnie to trzeba będzie zredukować mniej wydajne sztuki, odłożyć inwestycje i kalkulować aby przetrwać i starczyło na bieżące wydatki.

Ale jak spadnie to będziemy wtedy dyskutować, A tu jakiś wyścig wrózbitów na spadki ... przecież to trzeba być niepoczytalnym...

Opublikowano
1 minutę temu, mirekcich napisał:

Ooo tototo, będzie obniżka, miód na uszy 😁 skąd Ty trolu jesteś?

Ehh czegoś jednak ci brakuje

Poczytaj co pisze @maxler bo obecnie to jesteś tysiące lat za murzynami 

1 minutę temu, mirekcich napisał:

Ale jak spadnie to będziemy wtedy dyskutować, A tu jakiś wyścig wrózbitów na spadki ... przecież to trzeba być niepoczytalnym...

No przecież spadła i pisze że spadła oraz mówię o spekulacjach jakie słyszałem i kto tu jest dzban 🤦‍♂️

Opublikowano
20 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Tutaj to widzę kto o obniżce napisze to dzban trol debil... A kto o podwyżce to król i władca, widzę Jarek z kotem was do tego przyzwyczaił, mentalność polaka... 😢

Żebyście tak do prezesów swoich latali po obniżce i mu tak gadali to by było 😎

Ale przecież internet to miejsce do popisu 💪 cwaniak w necie piz*a w świecie 🤷‍♂️

Jarek Ci płaci za mleko błaźnie? A może Donald ? Widać że jesteś wsiowym dzbanem ...

3 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Ehh czegoś jednak ci brakuje

Poczytaj co pisze @maxler bo obecnie to jesteś tysiące lat za murzynami 

No przecież spadła i pisze że spadła oraz mówię o spekulacjach jakie słyszałem i kto tu jest dzban 🤦‍♂️

Jak spadnie to będziemy dyskutować, narazie to Ciebie prywaciaz dyma , więc nie zabieraj głosu odnośnie reszty , bo robisz totalnego błazna z siebie... Jak coś "slyszałes " to przekazujesz trolowe informację!  Zatrybisz to kiedys w zyciu ???

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nigdzie nie napisałem kto mi płaci. 🤣 Problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Dlaczego demoralizujesz obecnych na tym forum? Sprawia ci przyjemność poniżanie kogoś? 

Dymal to ciebie ktoś ostro po łbie że tak masz przestawione 😂

Moja obniżka cię boli bardziej niż mnie a co będzie jak będziesz miał swoją, strach pomyśleć. 

Napisałem fakty dotyczące mojej mleczarni, rozmawiamy ze znajomymi z okolicy z branży o sytuacji jaka ma miejsce nikomu nie życzę obniżek a jak będą to trzeba tak robić żeby wyjść na plus i ja nie wiem w czym ty masz problem ale na pewno widzę że ze sobą masz ja ci nie pomogę niestety 🤷‍♂️ 

Powodzenia chociaż o to u ciebie będzie ciężko 

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v