Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Cienko jak na taką firmę... Przy takich parametrach to Rospuda więcej płaci. 😜

Dnia 11.03.2022 o 08:22, alfa napisał:

Ale to nie jest tak że piatnica placi 2.2 to mlekpol 1.5 . Jak jest hossa to tu i tu płacą dobrze  i śmieszą mnie słowa że posypały się wypowiedzenia to cenę dali . Skąd? Od Edzia z kieszeni ? Nie poprostu hossa na mleku trwa i tu i tu można zapłacić tyle że piatnoca na trochę więcej może sobie pozwolić ale to nie jest różnica mega 0.5 czy 0.7  . Dlatego Nie wiem czy przyjmowanie dostawców na potęgę posłuży.  Hossa jak na wszystkim przemija . Wspomnicie moje słowa że poatnica wróci do 0.17 i 0.21 za parametry mlekpol 1.6 a rospuda 0.9 zł 

Mistrzu kiedy to te skany bedom co żeś zrobił i kiedy te posrane przepowiednie się sprawdza . 😁😁😁😁😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, pawel2408 napisał:

Mlekpol ponad 25tyś. tłuszcz 4.41, białko 3,64 CENA 2,83 brutto RR

za miesiąc będzie 3 z przodu

Czyli ten miesiąc słabiej od mlekovita o jakieś 17-18 gr a za miesiąc się praktycznie wyrówna 

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano
4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Cienko jak na taką firmę... Przy takich parametrach to Rospuda więcej płaci. 😜

Mistrzu kiedy to te skany bedom co żeś zrobił i kiedy te posrane przepowiednie się sprawdza . 😁😁😁😁😁

Odczep się, nic nie obiecywałem 

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Xawier napisał:

Ja z federacji brane ze zbiornika mam tłuszcz 4.7% a u Lydera 4.05% białko się zgadza ok 3.4%

Weź wyniki z federacji i przejdź się do skupu i zrób trochę szumu, mi kiedyś to pomogło na jakiś czas 

Opublikowano (edytowane)

@Xavier

U mnie na koncu to nawet w dzien proby z federacji kazalem przyjechac i pobrac probe z tego samego mleka, bo zawsze argument o federacji to najpierw, ze to srednia arytmetyczna, pozniej, ze w inny dzien byla proba brana, pozniej, ze w ten sam dzien, ale mniej/wiecej udojow bylo w zbiorniku...

Z tego co pamietam to z absurdalnych wynikow, zjechalismy do 0.2% proba z federacji vs proba z mleczarni w ten sam dzien, ale tej roznicy nie potrafili wytlumaczyc. Teraz od nowa mam slabe parametry, ale dalem sobie juz spokoj, bo raczej za rok konczymy. Bakterie tez zauwazylem raz na jakis czas mi wyjda kosmiczne. Wymienie wszystkie gumy na nowe i dalej kosmos. Zadzwonie zapytac o co chodzi i nagle poprawka 10-15tys.

Zapros kierownika do pobrania proby w dzien udoju z federacji. Federacja pobiera ogolna probe ze zbiornika i nawet na to dokument wystawia. Wtedy bedziesz mial czarno na bialym, bez wymowek, ze inny dzien, nie te mleko itp.

Tylko u mnie konkurencji brak. Cena 2.55 brutto chyba wychodzi, a lokalna mleczarnia placi w tym momencie 1.80 z tego co slysze.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Bo od myszki do cesarza wszyscy żyją z gospodarza. Smutne ale prawdziwe. Ja czekam na fakturę. Przez ostatnie dwa miesiące też mi parametry poleciały. Zobaczymy jak będzie teraz

Opublikowano

Czekam kiedy to wszystko pier**l.ie. Jest tak sztucznie pompowane że ślepy to widzi. Prąd jeszcze więcej podrożeje bo wszyscy się rzucili na panele jak pies na kiełbasę. A im więcej paneli tym coraz droższy prąd bo elektrownie i tak muszą chodzić na pełnych obrotach. Nie da się w dzień zmniejszyć produkcji prądu np do 30% a ma noc zwiększyć. Więc jak w dzien prąd ludzie biorą sobie z paneli to prąd z elektrowni idzie w ziemię a ktoś musi za to zapłacic. Druga sprawa to odbiór wyprodukowanych kWh które poszły w ziemię. Dla mnie to bezsens.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marcin441 napisał:

Jeśli prąd zdrożeje pięć razy dla nas to i dla mleczarni i to raczej kwestia ceny mleka zejdzie na drugi plan i będzie "ciesz się chłopie że wogóle odbieramy to mleko". 

To wtedy bierze się telefon dzwonisz do ubojni żeby auto podstawiali bo bydlo likwidujesz zamiast kukurydzy na kiszonke siejesz na ziarno idziesz na etat i w uju masz wszystko i nie martwisz się czy odbiorą czy nie. I tyle w temacie

Opublikowano
34 minuty temu, Kierownik napisał:

Raczej mleczarnie już wiedzą jaką mają cenę rok, dwa do przodu. Chyba że te małe nie. Ale nie wierzę że taka mlekovita nie ma podpisanych umow

Taki gospodarz a gada jakby odklejony od rzeczywistości. Chłopie szpitalom prąd drożeje że nie mają za co płacić a myślisz że ktoś mleczarnia mi będzie się przejmowal?

• Thanks 1
Opublikowano
46 minut temu, Kierownik napisał:

Raczej mleczarnie już wiedzą jaką mają cenę rok, dwa do przodu.

Ty też podpisujesz z mleczarnią cenę mleka na dwa lata do przodu?z ZE cenę prądu na dwa lata do przodu?

Opublikowano

Mam dwa rachunki za prąd .Jeden G11 calodobowa taryfa około 65groszu za kilowat i druga c12 aktualnie 2,20zł za kilowat dziennej taryfy.W pierwszym przypadku to gospodarstwo po dziadkach a drugim gospodarstwo gdzie dodatkowo prowadzina jest działalnośc gospodarcza skup zboża.Do tego są wyższe dodatkowe opłaty.Kiedyś różnica była 20%.

Opublikowano

Samasz miał wcześniej rachunki na kwotę rzędu 250tys miesięcznie. Teraz mają mieć miesięcznie 1mln złotych. Ktoś musi za to zapłacić. Info od kolegi który handluje maszynami, a nowa pasówka kuhn vb3160 aktualnie stoi na placu za 160netto. Nowe zamówienia są już 16% droższe. Miałem już brać z placu tą prasę, ale w tej chwili nie wiadomo co wezmę za byki na koniec/początek roku. Inflacja w górę więc odsetki też. A dobrze by było zaopatrzyć się choć w dużą część w środki produkcji (nasiona, głównie paliwo no i nawozy azotowe oraz wykonać mały serwis maszyn). To wszystko je*nie tylko kiedy? 

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Ty też podpisujesz z mleczarnią cenę mleka na dwa lata do przodu?z ZE cenę prądu na dwa lata do przodu?

No jeżeli ja mogę mieć podpisaną umowę z ZE na dwa lata do przodu że stałą ceną to dlaczego mleczarnia nie może? Oświeć mnie 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v